Yedi ortaklı bir konsorsiyumun üyesi olarak yapılan projede, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Hava Trafik Kontrol Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Uğur Turhan proje yürütücüsü, Uçak Gövde-Motor Bakım Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi İlkay Orhan ile Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Haluk Yapıcıoğlu ise araştırmacı olarak yer alıyor.
ARAŞTIRMA YAPILACAK
FACT projesi ile hava trafik kontrolü yönetiminde ileri teknoloji ürünü izleme ve takip sistemlerinin mevcut izleme ve takip sistemi teknolojileri ile entegrasyonu hedefleniyor. Bu sayede, EUROCONTROL'ün yetki alanına giren tüm bölgelerde daha güvenli bir hava ulaşım altyapısı sağlanacak. Hava araçlarını izlemekte kullanılan mevcut teknolojilere ek olarak, 3G, 4G ve 5G teknolojilerini temel alan izleme ve takip sistemlerinin geliştirilmesi ve bu sistemlerin hem hava araçlarına, hem de hava trafik kontrolü ile ilgili yer operasyonlarına entegrasyonu ile ilgili araştırmalar gerçekleştirilecek.
ÖNEMLİ ROL ÜSTLENECEK
ESTÜ, proje kapsamında geliştirilen yeni teknolojilerin hem sanal ortamda hem de gerçek hayatta gerçekleştirilecek denemelerine Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nin sahip olduğu altyapıyı kullanarak ev sahipliği yapacak; tasarım ve uygulama aşamalarında önemli roller üstlenecek. HM
Editör: TE Bilisim