Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının resmi olarak yürürlüğe girdiği 1 Temmuz'da, kadınlar ülkenin dört bir yanında sokağa çıktı. Eskişehir'de de Eskişehir Demokratik Kadın Platformu (EDKP) ve Eskişehir Kadın Meclisleri'nin çağrısıyla Adalar Porsuk Mevkii'nde toplanan kadınlar, Ulus Anıtı önüne yürüyüş düzenledi. Üzerinde 'İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz' yazılı mor balonlarla yürüyen kadınlar, İsmet İnönü Caddesi'ni yürüyüş esnasında mor balonlarla süsledi. 'Sözleşmeyi değil, cinayeti engelle', 'İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz' sloganları atan kadınlar, Sözleşme'nin kazanımlarından asla vazgeçmeyeceklerini haykırdı.

'ETKİN UYGULANMASINI İSTİYORUZ'
Ulus Anıtı önünde EDKP ve Eskişehir Kadın Meclisleri adına Elinsu Karausta ile Eylül Sezer basın açıklaması yaptı. Karausta ve Sezer, 'İstanbul Sözleşmesi eşit ve şiddetten uzak hayat hakkımızın güvencesidir. İstanbul Sözleşmesi, din, dil, ırk, sınıf, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, sağlık durumu, engellilik, yaş, medeni hal, doğum yeri, göçmenlik gibi nedenlerle ayrımcılığa uğramaksızın şiddetten uzak bir hayat yaşama hakkının garantisidir. İstanbul Sözleşmesi, sınırları aşan mücadelemizin belgesidir. Şiddetle mücadeleyi en kapsamlı şekilde ele alan İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıp, 'milli' ve 'yerli' söylemleriyle mücadelemizin evrenselliğini yadsıyan yeni sözleşmeleri asla kabul etmiyoruz. Haklarımız ve hayatlarımız hakkında pazarlık yapmıyoruz. İhtiyacımız olan İstanbul sözleşmesinden çıkmak değil, etkin ve etkili uygulanmasını sağlamaktır! Eşitlik için İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz!' dedi.

'SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Karausta ve Sezer'in okuduğu basın metninin devamında şu ifadelere yer verildi: 'İstanbul Sözleşmesi eşit ve özgür yaşamımızın garantörüdür. Güvencemizden vazgeçmiyoruz ve sizlere etkin uygulatacağız! Sözümüz açık, kararımız net: Biz yalnızca İstanbul Sözleşmesi'ne dokunulmamasını değil, Sözleşme'de geçen tüm gereklerin derhal yerine getirilmesi için acil eylem planı açıklanmasını istiyoruz. Bütün bir hayatı istiyoruz, daha azını değil! Bugün resmen İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldı ama bizler bugünden sonra da sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunmaya devam edeceğiz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, erkek adalet değil, gerçek adaletin uygulandığı, demokratik bir hukuk devletinde eşit, özgür ve şiddetten uzak bir yaşam sürmek hakkımız! Söz konusu olan hayatımız! Haklarımıza, sözleşmemize göz dikenlere sesleniyoruz. Mücadeleyle kazandığımız, tüm toplumun kabul ettiği haklarımızın bir tekinden bile vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesini nasıl kazandık ise öyle savunmaya devam edeceğiz.' Açıklamanın ardından şiirler okundu ve kadınlar hep bir ağızdan şarkı söyledi. MELTEM KARAKAŞ KAYA


Editör: TE Bilisim