Büyük Birlik Partisi Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Ahmet Ulupınar ve kendisi gibi MKYK üyesi Ahmet Namık Akdoğan ile 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle düzenledikleri etkinlikte sohbet ettik.

Ulupınar, yıllardır esnaflık yapıyor.

Gıda fiyatlarındaki yüzde 100'e varan artışlar, elektrik ve doğalgaz zamları ve emeklilerin maaşlarına yapılan zamları konuştuk.

3-4 ay önce 15 liraya aldığı zammı bugün 50 bin liraya alamadığını, küçük esnafın zor günler yaşadığını söyleyen Ulupınar, insanların alım güçlerinin düştüğünü vurguladı.

Ulupınar, 'İnsanlar gerçekten ciddi ekonomik sorunlar yaşıyor. Biz iktidarın her yaptığına onay veren bir iktidar ortağı değiliz, cumhur ittifakı içinde yer alıyoruz ancak yeri geldiğinde genel başkanımız da sorunları sık sık dile getiriyor' dedi.

Büyük Birlik Partisi Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Ahmet Ulupınar'ın söylediğini hemen hemen tüm küçük esnafta tekrarlıyor.

Kimin kapısını çalsak kazançlarının yarı yarıya düştüğünü, bu durum devam etmesi halinde işyerlerinin kapılarına kilit vuracaklarını söylüyorlar.

* * *

Dün bir fırın işletmecisi arkadaşımın ziyaretine gittim.

Zaman zaman da uğrar sohbet ederiz.

Yaklaşık yarım saat sohbet ettik.

Bu arada ocaktan çıkan ekmeklere gözüm takıldı.

Ekmek sayısı azalmış.

Nedenini sordum.

'Arkadaşım un bulamıyoruz. Altından daha değerli oldu. Bugün aldığım bir kamyon unun parasıyla bir hafta sonra alamıyorum. Her sipariş verdiğimde farklı fiyattan alıyorum. Maliyetler arttı. 2 lira 50 kuruşa sattığım ekmekten 15 kuruş kar ediyorum. Bakkallara verdiğim ekmeği kestim. Bakkala ekmek verdiğimde ekmek başına 15 kuruş kar da kalmıyor. Artan işçi, elektrik, doğalgaz, odun fiyatları maliyetimizi ciddi artırdı. Bu nedenle ürettiğim ekmek sayısını azaltmak zorunda kaldım. Ticaret Odası'na zam için müracaat ettik. Mevcut fiyattan satmaya devam edersek zararımız giderek katlanacak' dedi.

* * *

Fırın işletmecileri Ticaret Odası'ndan çıkacak zam kararını bekliyorlar.

Bugün yarın Ticaret Odası ekmek zammını büyük ihtimalle onayacak.

Ekmeğe yapılan her zaman ekmek tüketimi azaltıyor.

Daha doğrusu insanlar Büyükşehir Belediyesi'nin Halk Ekmek Fabrikasının ürettiği fırınlardan daha ucuza satılan ekmeği tercih ediyorlar.

Bu da Halk Ekmek büfelerinin önündeki kuyruğu artırıyor.

* * *

Büyük Birlik Partisi Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Ahmet Ulupınar'ın basınla sohbet toplantısına MKYK üyesi Ahmet Namık Akdoğan'da katıldı

Akdoğan, 'sanayici kesim masraflar artsa da kazanç anlamında işlerinin iyi gittiğini ifade ediyor, küçük esnaf daha çok sıkıntı içinde. Ülkemizde sanayi kesimi gidişattan kazanç anlamında çok memnun. Elbette artan maliyetlerden yana dertliler ancak işlerin açıldığı yönünde olumlu bir hava var. Çarşı esnafı biraz sıkıntılı. Kendi aracımın işleri için sanayiye gittiğim de ciddi bir yoğunluk vardı' dedi.

Ben buna itiraz ettim.

'Bir hafta önce sanayi çarşısına gittim. Arabamın küçük bir arızası vardı. Tamircimin bitişiğimdeki tamirci arkadaş elindeki yedek parçayla içeri girdi. Parçayı göstererek bunu araç sahiplerine git al gel ben değiştiririm diyordum. Vatandaş parçayı getiriyor bende değiştiriyordum. Bende ustalık parası alıyordum. Kendi aracım arıza yaptı. Aynı parçayı aldım. Bin 380 TL. Bu parça 800 TL idi. Artık vatandaş çok büyük bir arızası olmazsa sanayiye uğramıyor' dediğini hatırlattım.

Ahmet Namık Akdoğan herhalde sanayide bir ustayla görüştü.

Belki onun işleri iyi olabilir.

Daha sonra iki kez daha sanayi çarşısına gittim.

Her gittiğimde tamirciler iş yokluğundan şikayetçi idi.

* * *

Hayat pahalığı böyle devam ederse ki devam edeceği görülüyor.

O zaman çok sayıda esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacak.

* * *

TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLUYOR

Tepebaşı Belediyesi, özel bireylere yönelik çalışmaları ile Türkiye'ye örnek oluyor. Engelliler Montaj Atölyesi bünyesinde üretmeyi öğrenen özel bireyler, 11 milyon 417 bin 607 adet demonte parçanın montajını gerçekleşmiş.

Tepebaşı Belediyesi, engelli bireylerin topluma dahil olması, kendilerini geliştirmeleri ve özgüvenlerini kazanmaları adına gerçekleştirdiği projeler ile Türkiye'de ilk olan çalışmaları hayata geçiriyor.

Bu projelerden Engelliler Montaj Atölyesi ile bireyler öğreniyor, üretiyor ve istihdam edilerek kazanç sağlıyor.

Melih Savaş Yaşam Köyü'nde yer alan İbrahim Ethem Kesikbaş Engelliler Montaj Atölyesi'nde çalışmaya başlayan bireyler; istihdam edilmeye, üretmeye ve imkan verildiğinde ne kadar başarılı olabileceklerini ispatlamaya devam ediyor.

Merkez, açıldığı günden bu yana Eskişehir'de zihinsel ve bedensel yetersizliği bulunan bireyler ve aileleri için bir umut olurken bireylerin gösterdiği gelişim ve başarı ile de dikkat çekmeyi sürdürüyor.

Bireyler merkezde Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalardan gelen demonte parçaları birleştirerek hem fiziksel becerilerini geliştiriyor hem de sosyal yaşama dahil oluyor. Engelliler Koordinasyon Merkezi'ne kayıt olarak gerekli eğitimleri tamamlamalarının ardından Montaj Atölyesi'ne katılan bireyler, burada sertifikalarını almaları sonrasında eğitmenler gözetiminde çalışmaya başlıyor.

Özel bireylerin, 2014 yılından bu yana montajını yaptıkları demonte parça sayısı 4 milyon 417 bin 607'ye ulaştı. Tepebaşı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve İŞKUR tarafından desteklenen projeler kapsamında bugüne kadar eğitimlere katılan 45 kişiden 22'si iş hayatına katılmış.

Türkiye'de bir ilk

Tepebaşı Belediyesi ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) iş birliğinde Türkiye'de ilk ve tek olma özelliği ile hizmet veren Engelliler Montaj Atölyesi'nde de özel bireyler, iş hayatına katılmaya başlamış.

2019 Ekim ayında açılan merkezde montajı yapılan demonte parça sayısı da 7 milyon oldu. Merkezde aldığı eğitimlerin ardından istihdam edilen öğrenci sayısı ise 25'e ulaşmış.

Böylelikle her iki noktada özel bireyler tarafından üretilen demonte parça sayısı 11 milyon 417 bin 607 oldu. Atölyelere demonte parça göndere firmalar arasında Starplast Plastik, Anot, Kafaoğlu, Tanatar ve Can Conta yer alıyor.

'Her biri ile gurur duyuyorum'

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da proje hakkında yaptığı değerlendirmede, 'Montaj Atölyesi'nde, fabrikalardan gelen demonte parçaları birleştiren öğrencilerimiz, bugüne kadar 11 milyon 417 bin 607 gibi muhteşem bir rakama ulaştı. Bu çok büyük bir başarı. Her biri ile gurur duyuyorum. Amacımız daha fazla çocuğumuzu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalara yerleştirebilmek. Çünkü çocuklarımız çalıştığı sürece aileleri mutlu oluyor, hayatlarını daha sağlıklı ve mutlu biçimde sürdürebiliyor. Çocuklarımız da hem emeklerinin karşılığında para kazanıyor hem de başarılı olmanın hazzını yaşıyor. İşbaşı yaptıkları fabrikalarda diğer çalışan arkadaşlarımız da gençlerimiz ile iyi ilişkiler kuruyor, kaynaşıyor' demiş.

* * *

Türkiye'nin birçok kentinden yetkiler Eskişehir'e gelerek hem Tepebaşı Belediyesi'nin Melih Savaş Yaşam Köyü'nde yer alan İbrahim Ethem Kesikbaş Engelliler Montaj Atölyesi'ni hem de Tepebaşı Belediyesi ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) iş birliğinde Türkiye'de ilk ve tek olma özelliği ile hizmet veren Engelliler Montaj Atölyesi'ni geziyorlar.

Yetkililerden 'Engelliler Montaj Atölyesi' hakkında bilgi alıp kendi illerinde de hayata geçirmek istediklerini söylediklerini biliyorum.

Geçmişte aileleri tarafından saklanan, toplum içerisine çıkarılmayan engelli bireylerin eğitildikleri takdirde neler yapabilecekleri bu merkezlerin açılmasıyla gördük, yaşadık.

Engelliler Montaj Atölyelerinde engelli bireylerin eğitimi aldıktan sonra kendi ayakları üzerinde durabildikleri, hatta aile bütçelerine önemli katkı sağladıkları gören engellilerin aileleri artık çocuklarını saklamak yerine montaj atölyelerine göndermek için harekete geçtiklerini duymak sevindirici.

* * *

Türkiye de ilk kez Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç'ın hayata geçirdiği daha sonra Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) iş birliğinde ikincisi açılan Türkiye'de ilk ve tek olma özelliği ile hizmet veren Engelliler Montaj Atölyelerinin sayısıyla topluma kazandırılanların sayısı artarsa o çocukların aileleri de bundan mutlu olurlar.

* * *

GAZİ ÇELİK 2 ADAYI KATLADI!

Meslek Odalarının yeni dönem olağan genel kurulları tüm heyecanıyla devam ediyor.

Lokantacılar ve Kasaplar, Seyyar Tuhafiye ve İşportacılar ile Bakkal ve Bayiler Odaları'nın seçimleri geçtiğimiz hafta sonu yapılmıştı.

Hafta içerisinde Kuaförler Odası seçimi yapıldı.

Üç dönemdir başkanlık koltuğunda oturan Fethi Özkara, geçen dönem 8 oyla seçimi kaybeden Gürdal Sarıkaya'ya bu kez mağlup oldu.

Önceki gün de Emlak Komisyoncuları Odası seçimi yapıldı.

Mevcut başkan Gazi Çelik'in karşısına iki aday çıktı.

Adaylardan Taner Tandoğan, 'genel kurula katılan üyelerimizin bir yıllık aidatlarını kendim ödeyeceğim' diye söz vermişti.

Bir diğer aday Yalçın Metin, oda üyelerine yemek vererek seçimi kazanması halinde yapacakları projelerini anlatmıştı.

Mevcut başkan Gazi Çelik ise ne yemek verdi ne vaatte bulundu.

Sadece 'bugüne kadar yaptıklarım seçilirsem gelecek dönemde de yapacaklarımın göstergesi olacak' demişti.

* * *

Seçim öncesi bazı emlak komisyoncuları, 'Taner Tandoğan'ın bu söylemi karşılık bulur ve seçim kazandırır' diye yorum yapmışlardı.

Genel Kurula katılım geçmiş seçimlere göre çok daha fazla idi.

Gazi Çelik sandıktan tekrar çıkmayı başardı.

Tıpkı Bakkal ve Bayiler Odası Başkanlığına yeniden seçilmeyi başaran Hakkı Ördek gibi diğer iki adayın aldıkları oyların toplamı ikiye katlayarak.

Yukarıda da yazdığım gibi vaatlerde bulunmamasına rağmen.

Genel Kurul'un yapıldığı salonda yaptığı konuşmasının da etkili olduğunu düşünüyorum.

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanlığına yeniden seçilen Gazi Çelik 232 üyenin desteğini aldı.

Taner Tandoğan 91 oy, diğer aday Yalçın Metin ise 54 üyenin oyunu alabildi.

Demek ki seçim kazanmak vaatlerle olmuyor.

Önemli olan üyelerin gönüllerine girebilmek…

* * *

Murat Sanlar daire başkanı oldu

Murat Sanlar yıllardır Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin ESKİ Genel Müdürlüğünün çeşitli kademelerinde görev yaptı.

Çalışkanlığı ve sevecenliği ile herkesin gönlüne girmeyi başardı.

ESKİ'de işi olan hemen hemen herkes önce Murat Sanlar'ın kapısını çalıyordu.

Yasal olarak bir sorun yoksa kendisinin kapısını çalanların sorunları çözüyordu.

Aslında MHP kökenli…

Yıllardır da çizgisini değiştirmedi.

İnandığı davanın peşinde koştu.

2014 yılında MHP'den Tepebaşı Belediye Başkanı adayı oldu.

Seçilemedi.

Seçim öncesi MHP'liler seçimi kazanacağından emin olduklarını söylüyorlardı.

Karşısında Ahmet Ataç gibi dev bir isim vardı.

Tepebaşı halkının Ataç'a olan sevgisini kırmak zordu.

Buna rağmen elinden geleni yaptı.

Aldığı oylar seçim kazanmasına yetmedi.

'Seçimi kazanır' diyen MHP'lilerin yarısı bile oy vermemişlerdi.

* * *

Murat Sanlar seçim sonuçlarının açıklandığında, 'halkın teveccühü bu şekilde tecelli etti. Saygı duyuyorum. Değerli başkanım Ahmet abimi kutlarım' demişti.

Yukarıda da yazdım.

Murat Sanlar Eskişehir de sevilen sayılan bir isim.

İşinde de başarılı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, Sanlar'ı başarılı çalışmalarından dolayı Kalabak Su Daire Başkanı yaparak ödüllendirdiler.

Zor bir görev…

Ancak Murat Sanlar'ın bu zorluğun altından başarılı ile kalkacağına inanıyorum.

Tebrik ediyor ve başarılar diliyorum.

* * *