Asgari ücrete yapılan yüksek zamdan sonra gönüllere girmeyi başaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Aralık gecesi açıklanan elektrik ve doğalgaz ile akaryakıt zamlarıyla bu kez eleştiri yağmuruna tutuldu.

Bu zamlara bir tepkide Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Muhammet Güney'den geldi.

Güney, 'Açlık sınırı 762 lira artmış 4 bin 652 lira olmuş, yoksulluk sınırı 13 bin lira civarına çıkmışken, bu da yetmez gibi 1 Ocak itibari ile doğalgaza %25, elektriğe %50, akaryakıta gelen yüksek zamlar vatandaşımızın umutlarını iyice karartmıştır. Karanlığın en yoğun olduğu anın, aslında şafağa yakın olduğu o an gibiydi 2021' dedi.

'YAŞAMAK GİDEREK DAHA DA ZORLAŞIYOR'

Pazar günü fırına ekmek almak gittim.

Büyükşehir Belediyesinin ekmek büfesi önündeki kuyrukta yaklaşık 50'yi aşkın kişi sırada idi…

Sıradaki insanlara baktığımda genelde erkeklerdi.

Yaşları da 60'ın üzerinde…

İçlerinde beni tanıyanlar oldu.

'Sadi Bey şu kuyruğun fotoğrafını çek. Bu soğukta 15 dakikadır ekmek kuyruğundayız. Ekmek zammını konuşurken tam da yılbaşı gecesi elektrik, doğalgaz zammını duyunca sanki birisi kafamıza sopayla vurdu. Başımız döndü, baygınlık geçirdik. Dakikalarca kendimize gelemedik. Tam kışın ortasında yapılan bu yüksek zamlarla aldığımız emekli maaşlarımızla nasıl geçineceğiz. Dar gelirliler olarak bitik durumdayız. Yaşamak giderek daha da zorlaşıyor. Bir an evvel sandığın önümüze gelmesini istiyoruz' dediler.

O insanlara nasıl cevap vereceğimi bilemedim.

Yüzlerindeki ifadeyi görmenizi isterdim.

'Pazartesi günü cumhurbaşkanlığı hükümet kabinesi toplanacak. Cumhurbaşkanı büyük ihtimalle emeklilere verilecek zammı açıklayacak. Ensflasyon+seyyanen zam konuşuluyor. Büyük ihtimalle bin liranın üzerinde zam olur' dedim.

'Bin lira zam bizim yaşamımızı rahatlatacak mı? Zaten bir aydan beri iğneden ipliğe gelen zamlar maaşımızı çoktan eritti' diye bir emekli dert yanarken yanındaki kişi, 'kardeşim 2 bin 500 lira emekli maaşı alıyorum. Kira derdim yok. Karı-kocayız. Emekli maaşım ancak 15-20 gün yetiyor. İki oğlum var. Eğer onlar destek olmasa açız aç' dedi ve arkasından başladı ağlamaya.

Yanındaki arkadaşları teselli etti.

Ne yapacağımı bilemedim.

Cebimden çıkarıp bir miktar para versem mi diye düşündüm.

'Ben dilenci miyim' diye terslerse diye düşünerek vaz geçtim.

* * *

Yıllardır belediye ekmek büfelerinin önünden gelip geçerim.

İlk kez 50'yi aşkın kişiyi ekmek kuyruğunda beklerken gördüm.

Aynı ekmek fırında 2 lira 50 kuruş.

Belediye ekmek büfesinde ise 1 lira 25 kuruş.

Fırından alacağı bir ekmek parası ile belediye ekmek büfesinden iki adet alabiliyor.

Bu nedenle tercihleri haklı olarak belediye ekmek büfesi oluyor.

* * *

Gelelim tekrar Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Muhammet Güney'in açıklamasına.

'Her anlamda zorlu bir yılı geride bıraktık. Gönül isterdi ki; 2022 için, en az 2021 kadar güzel bir yıl olsun temennisinde bulunabilelim. 2021 yılı enflasyonun, işsizliğin, TL'nin değer kaybının ve hayat pahalılığının arttığı bir yıl oldu. 2022 ise daha aydınlık ve daha huzurlu bir yıl olacak. Hiçbir vatandaşımız ümitsizliğe düşmesin. 2022'de Türkiye, kendisine dar gelen bu gömleği yırtıp atacak! İnsanımızın, iktidarda bulunanların/bakanların gözlerine bakınca bir ışıltı göremediğini biliyoruz. Zira ekonomi gözlerdeki ışıkla değil, sofradaki ekmekle ölçülür. Maalesef 2021 yılı, vatandaşın ekmek kuyruklarına mahkûm edildiği bir yıl oldu. İnşallah 2022 yılı kaygının güvene, endişenin de umuda dönüştüğü bir yıl olacak. Yalan siyaseti, talan ziyafeti, faiz bağımlısı düzen, tüketime dayalı ekonomik sistem, işsiz vatandaş, doyumsuz yandaş çelişkisi, kutuplaştıran siyaset, gerginleştiren riyaset, umut bitiren söylemler, zulüm üreten eylemler, enflasyon mağduriyeti, TL'nin döviz/faiz mağlubiyeti, dinmeyen zam yağmuru, bütçe açığı kamburu son bulacak'.

SANAYİCİLER VE ÜRETİM YAPANLAR ZORLANACAKLAR

Yaşanan Pandemi elbette ki tüm ülkelerin ekonomisini alt üst etti.

Onlarda zor günler yaşıyorlar.

Ancak bozulan ekonominin faturasını halka kesmediler.

Sanayide çarklar dönsün, bacalar tütsün isteniyor ama peş peşe yapılan elektrik, doğalgaz ve akaryakıt zamlarıyla üretim güçleri zayıflatılıyor.

Sanayicilerin üretim maliyetleri yüzde 80'e çıkmış.

Sanayici bunun üzerine 2-3 puan da kendi karını koyuyor.

Yani ürün fabrikadan yüzde 80'in üzerinde zamlı çıkıyor.

Gelen bu yüksek zamlarla maliyetleri artan sanayiciler, küçük ve orta ölçekli işletmeler Avrupa ülkeleriyle nasıl rekabet edecek?

* * *

Pet shop'da yasak el altından serbest

Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliğin ardından hayvan satışıyla ilgili yeni düzenlemeler yapıldı.

9 Temmuz 2021 tarihinde TBMM'de kabul edilerek yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu'na göre Pet Shop'larda evcil hayvan satışları yasaklandı.

Pet Shop sahipleri kedi-köpek satacaklarsa ayrı bir mekanda tutacaklar. 14 Temmuz 2022 tarihine kadar hayvan satışı yapılabilecek. Bu tarihten sonra evcil hayvan satışları internet veya katalog üzerinden yapılabilecekler.

Bu da el altından satışları artıracak.

Pet Shop'larda satılan kedi-köpeklerin aşıları yapılmış ve kimlikleri çıkarılmış olarak hayvan severlere veriliyordu.

El altından satılan kedi-köpeklerin aşılarının yapılıp yapılmadığını bilinmeyecek.

Satışı yapanlar bir veterinere götürüp aşı yaptırıp kimlik karnesi çıkarmaya kalksa en az 100-150 TL masraf edecek.

Bu masrafa katlanırlar mı?

Bence çok zor…

Buda sağlıksız kedi-köpek sayısını artıracak.

* * *

Yasa da yapılan değişikle evcil hayvanların katalogdan, bilgisayardan satışı serbest olacak, herkes o şekilde satabilecek.

Bugün bütün pet shop'larda işyerinde kedi-köpek satışı yapılmıyor.

14 Temmuz'dan sonra hemen hemen bütün pet shoplar internet veya katalog üzerin den kedi ve köpek satmaya başlayacak.

Eskişehir'de 25 yıldır pet shop dükkanı bulunan Yaşar Altuğ Kandemir'in bu konudaki değerlendirmesi değerlendirmesi şöyle:

'Herkes eline katalog alacak. Sen bir şey sorduğunda 'Evet var' diyecek. Sonra çiftliğe yönlendirecek. Köpeğin veya kedinin sadece bulunduğu yer değişecek. Her yerde satılmaya başlayacak. Hiçbir şey değişmeyecek yani ve daha kötü olacak. Bu şekilde en azından bütün halk bizi görüp denetlerken, çiftlikte öyle bir denetim mekanizması olmayacak. Sadece Tarım Bakanlığından gelip bakarlar. O da gördüğü kadarına 'tamam' der geçer. Tarım Bakanlığı ayda yılda bir gelir, ama halkın gözü önünde değil yani. Adamlar denetlemeye geldiği zaman bakacak geçecek. Onay aldığı zaman hiçbir sıkıntı olmayacak. Bu da hiçbir şeyi değiştirmeyecek. İnsanlar, hayvanları yine al-sat yapan kişilerden alacak. Bu kedi ve köpek satışı ile alakalı yasak değil. Sadece yerinin değişmesi ile alakalı'.

'İnternet dolandırıcılığı artacak'

Kedi-Köpek gibi evcil hayvanların satışları artık internetten de yapılabilecek.

İnsanlar pet shop'lardan resmi şekilde hayvan alamayacağı zaman internetteki dolandırıcılık artacak.

Sahte adres verip satış yapanlar nasıl engellenecek?

Mağdur olan hayvan severin mağduriyetini kim karşılayacak.

Zaman zaman basına yansıyor.

Müstakil ev kiralayıp ayrı odalarda veya evlerinin bodrumunda kedi köpek besleyip el altından satanlar bile var.

Pet Shop'un yeri belli.

Kedi-Köpek satışı yapacak pet shop'lara işyerinde besleyeceği hayvanların kalacakları metre kare belirlenir.

İşyeri sahibi belirlenen şartları yerine getirmişse satış izni verilmeli.

* * *

Diyeceksiniz ki;

'Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinin Hayvan Bakım Evleri var. Sahiplenecekse oralardan ücretsiz sahiplensinler.'

Hayvan Bakım Evleri'nde her cins kedi-köpek bulmak zor…

İnsanlar artık evlerinde farklı cins kedi-köpek beslemek istiyor.

Hayvan Bakım Evleri'nde bulamadıkları için pet shop'lardan almayı tercih ediyorlar.

Hem hayvanların sağlığı hem de dolandırıcılığın ortadan kaldırılması için kedi-köpeklerin belirlenecek olan şartları yerine getiren pet-shop'larda satılmasına izin verilmeli.

* * *

AK Parti'deki düşüşle birinci olabilir

MAK Araştırma Şirketi Başkanı Mehmet Ali Kulat, yeni yılın ilk günlerinde güncel siyasi tabloya ilişkin bomba tahminlerde bulundu. Kulat'ın açıklamaları arasında en dikkat çeken detay ise CHP'yle ilgili oldu. Kulat, oylarında mevcut bir yükselme olmayan CHP'nin, AK Parti'nin oylarındaki düşüşle birinci parti olabileceğini öne sürdü.

Yeni yıla girilmesiyle birlikte yılın ilk seçim anketleri de merak edilmeye başladı. Anket şirketleri, ilk verileri açıklamak için çalışmalarına hız verirken, MAK Araştırma Şirketi Başkanı Mehmet Ali Kulat'tan mevcut siyasi duruma ilişkin bomba tahminler geldi. Kulat, oylarında artış görülmeyen CHP'nin, AK Parti'deki düşüşten faydalanarak birinciliğe oturabileceğini öne sürdü.

'AK PARTİ, ASGARİ ÜCRETLE YÜKSELİŞE GEÇTİ'

AK Parti'nin yüzde 0.8'lik yükselişle yeniden yüzde 30 bantlarına oturduğunu söyleyen Kulat, 'Kasım sonu itibariyle yüzde 30'un altına inen oy oranı... Aralık sonu açıklanan asgari ücret ve dövizi frenleme algısıyla 0.8 puanlık yükseliş ile yeniden 30'a çıkmıştı. Bu haliyle; teşkilatın yeni bir motivasyon yakalama gayreti- son zamlar ve zamların zamanlaması ile sıfırlandı' dedi.

'MART 2022'DE BİRİNCİ PARTİ OLABİLİRLER'

MAK Araştırma Başkanı Kulat'ın paylaşımlarının devamı şu şekilde:

'CHP; sağ sol geçirgenliğinin çok az olması nedeniyle oy artışı yaşamamakta. Ama rakibinin düşen oyları nedeniyle kendisinin oyu sabit kaldığı için göreceli yükseliş yaşamakta. Rakibinde düşüş CHP'de mevcut durumu koruma eğilimi devam ederse Mart 2022'den itibaren birinci parti olur.

'İYİ PARTİ'DE 2 YILDAN BERİ YÜKSELİŞ VAR'

İYİ Parti yükselme eğilimi en istikrarlı durumunda. Zaman zaman duraksama olsa da son 2 yılda hemen her ay yükseliş kaydetti. İktidar dolmuşundan inen her 4 yolcudan ikisi (durakta arkadan gelen yeni bir AK Parti dolmuşu yerine) İyi Parti otobüsünü tercih etti.'

'BAZI PARTİLER BELİRLEYİCİ OLACAK'

Siyasetin asıl büyük şekillenme sürecini DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Demokrat Parti, HÜDAPAR, TDP gibi iktidardan oy alabilme potansiyeli olan partilerin 2022'nin ilk aylarındaki performansları belirleyecek.

* * *