Geçtiğimiz hafta içerisinde AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi'nin (URAYSİM) hayata geçmesiyle birlikte Eskişehir'in hızla değişeceğini vurgulayarak, CHP'li belediyelerin projeyi iptal ettirme çabaları olduğunu iddia etmişti.

Çalışkan o açıklamasında, 'CHP'li belediyeler milletin lehine olan her şeye karşı.
Projeyi iptal etme çabaları var. CHP'li belediyelerin projeyi iptal ettirebilme çabaları beyhudedir. CHP her zamanki gibi milletin lehine olan her şeye karşı olmaya devam etmektedir. Millete hizmet yolunda çabalarımız durmaksızın devam edecektir' ifadelerini kullanmıştı.

'PROJEYE DEĞİL VERİMLİ ARAZİ ÜZERİNE YAPILMASINA KARŞIYIZ'

AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan'ın o açıklamasının üzerinden bir hafta geçtikten sonra CHP'li Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller'den yanıt geldi.

Güller, 'Alpu Belediye Başkanlığı olarak Hiçbir şekilde bu ulusal projeye karşı değiliz. Bu türden projeleri takdirle karşılıyoruz, gururunu yaşıyoruz. Fakat Projenin, verimli arazilerde ve/ veya ovada yapılması yerine verimsiz, çorak alternatif arazilerde yapılması daha uygundur görüşündeyiz' dedi.

* * *

Eskişehir'in hatta Türkiye'nin menfaatine olacak hem de kazanç getirecek bir projeye aklı olan karşı çıkmaz.

Bugüne kadar da CHP'lilerden 'projeye karşıyız' diyen olmadı.

Baştan beri projenin sadece verimli tarım arazileri üzerine yapılmasına karşı olduklarını söylediler.

Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi'nin (URAYSİM) yapılacağı alan geçmişte Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 'Büyük Ova' olarak ilan edilmişti.

İşte CHP'lilerin itirazı 'Büyük Ova' üzerine tesisin yapılması.

Keşke projenin temeli atılıp yapım çalışmalarına başlanmadan önce Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Eskişehir'de tüm siyasi partilerin il başkanlarını, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini davet ederek URAYSİM'i mevcut arazi üzerine inşa etmeyi düşündüklerini, bunun 'artısı-eksisi ne olur?' diye fikir alışverişinde bulunsaydı. yapsaydı.

Veya projenin sahibi olan Anadolu Üniversitesi yapabilirdi.

Hiç olmazsa bugünkü tartışmalar yaşanmazdı.

Hem de projenin yapımı belki de şimdiye kadar tamamlanabilirdi.

* * *

Alpu Belediye Başkanı Güller'in, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan'ın 'CHP'li Belediyeler projeye karşı çıkıyorlar' açıklamasına verdiği cevap ise şöyle:

'Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının kamulaştırma işlemi ile dayanağı Anadolu Üniversitesi Yönetim Kurulu'nun 19.02.2019 tarih 5/9 nolu kamu yararı kararı, kararının iptali ile karar verilinceye kadar yürütmesinin durdurulması talep edilmiştir.

Kamulaştırma ise kamu yararı maksadıyla kişilerin mülkiyet hakkına yapılan bir müdahale olup genel anlamda mülkiyet hakkının sınırlandırılmasını ifade etmektedir.

Bu nedenle Kamulaştırma işleminin temeli olan kamu yararı kavramının ayrıntılı olarak irdelenmesi, genel ifadelerden ziyade somut durum üzerinden bir değerlendirme yapılması gerekmektedir. Karar alınırken karardan etkilenecek olan alanda yaşayan vatandaşlarında talepleri dikkate alınarak hareket edilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Dolayısıyla bu bağlamda Alpu Belediye Başkanlığı olarak Hiçbir şekilde bu ulusal projeye karşı değiliz. Bu türden projeleri takdirle karşılıyoruz, gururunu yaşıyoruz. Fakat Projenin, verimli arazilerde ve/ veya ovada yapılması yerine verimsiz, çorak alternatif arazilerde yapılması daha uygundur görüşündeyiz. Edindiğimiz şifai bilgilere göre, proje alanı için detaylı bir şekilde Tarım Bakanlığı ile bile görüşülmemiş. Çevremizdeki alternatif araziler olduğunu biliyoruz. Proje mahali için; diğer hususların (ekonomik, teknik, sosyal, politik) yanında zirai hususların da dikkate alınması her açıdan uygun olacaktır. Belediyemiz olarak itirazımız bu yönde olup, kesinlikle karşı çıkmak değildir.'

* * *

Okuduğunuz açıklamada Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller'in projeye karşı olduğuna dair bir ifadeye rastladınız mı?

Belediye Başkanı Güller, 'Kamulaştırma ise kamu yararı maksadıyla kişilerin mülkiyet hakkına yapılan bir müdahale olup genel anlamda mülkiyet hakkının sınırlandırılmasını ifade etmektedir' diyor.

O zaman yapılacak iş Ulaştırma Bakanlığı başta yapması gerekeni yaparak belediye başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile masaya oturup projenin tam detayı hakkında bilgi verip mevcut arazi üzerine yapımına karşı çıkanları ikna etmelidir.

Ben o görüşme sonunda her iki tarafta şehrin menfaatine olacak URAYSİM projesiyle uzlaşının sağlanacağını düşünüyorum.

* * *

TEŞEKKÜR ETTİLER

8 Aralık 2021 tarihinde yayınlanan 'Çalışkan eskilerle görüşüyor mu?' başlıklı yazımı okuyan en az 10 AK Partili belediye ve il genel meclisi üyeliği yapan isimler telefon etti.

Yazımdan dolayı teşekkür ettiler.

Onlarda vefasızlıktan yakındılar.

Kimisi bir, kimisi iki dönem belediye ve il genel meclisi üyeliği yapmalarına rağmen hatırlanmamaktan yakındılar.

Arayan soranın olmadığını söylediler.

Kimileri de sadece 'Cumhurbaşkanı ve partimizin genel başkanının Eskişehir'e gelmeden önce partiden mesaj gönderiliyor' dediler.

Şunları da söylediler:

'Geçmişini unutan geleceğini bulamaz. Bizler partimize hizmet etmiş kişileriz. Görevimiz bitti ama partimize olan sevdamız bitmedi. Biz hala davamızın peşindeyiz. Sandık önümüze geldiğinde giderek oyumuzu kullanıp partimize olan bağlığımızı gösteriyoruz. Bizi üzen hatırlanmamamız. Oysaki il başkanı bizleri 2-3 ayda bir partiye davet etse. O toplantılarda dertleşsek. Partimizin Eskişehir'de başarılı olması özellikle yerel seçimlerde belediyeleri nasıl kazanabiliriz diye tartışsak faydalı olmaz mı? Maalesef il başkanlığı koltuğuna oturanlar nereden geldiklerini çabuk unutuyorlar.'

* * *

Daha farklı söylemlerde bulunanlar da oldu.

O tarafı beni çok ilgilendirmiyor.

İl başkanı kendilerini davet ederse belki kendisinin yüzüne karşı söylerler.

Muhalefet 'erken seçim' için bastırıyor.

Olur mu olmaz mı bugünden kestirmek zor.

Artan hayat şartları geçmişte sadece dar gelirlileri etkiliyordu.

Bugün ise yaşanan hayat pahalılığı iğneden ipliğe gelen zamlar herkesi etkiliyor.

Yarın insanlar 'erken seçim' diye sokağa dökülürse ister istemez erken seçim gündeme gelebilir.

Bunun için hazırlıklı olmak zorundalar.

Ama parti içerisinde vefasızlık sürerse AK Parti Eskişehir'de kazandığı üç milletvekilinden biri veya ikisini kaybedebilir.

O nedenle gerek il başkanı gerekse Odunpazarı ve Tepebaşı ilçe başkanları geçmişte o koltuklarda görev yapan isimleri hatırlayıp partiye çay içmeye davet ederlerse kırgınlıklar belki bir nebze de olsa kırılmış gönüller onarılabilir.

Benden söylemesi.

Yine de kendileri bilir.

Partinin işlerine burnumu sokmuş gibi algılanmasın.

* * *

'ZAM YAĞMURLARINDAN KAFAMIZI KALDIRAMAZ OLDUK'

Hepimizin en temel gıda maddesi olan 200 gram ekmek 2, bir kilo şeker 7,5, bir kilo Ayçiçek yağı 25, zeytin 40, peynir 60 lira oldu.

Diğer ürünlere gelen zamları hepimiz biliyoruz.

Son 15 gün içerisinde akaryakıta yapılan büyük zamlar sadece arabası olanları değil iğneden ipliğe hemen herkesi her şeyi etkiliyor.

Marketlerde artık sabah, akşam etiket fiyatları değişiyor.

İnsanlar artık bırakın yarım kilo almayı 250 gram bile zor alıyor.

Tatbikî de zamlardan en çok etkilenenler dar gelirliler, asgari ücretle çalışanlar ve emekliler.

* * *

Asgari ücrete yapılacak zam da bile taraflar uyuşamadı.

Peki emekliler.

Yani toplumun büyük kesimi.

Emeklilerin pazarlık şansları yok.

TÜİK'in açıkladığı düşük enflasyon rakamlarına göre zamları belirleniyor.

Asgari ücret zammı belirlenirken hükümet, işçi ve işveren tarafları bir araya gelirken emekli maaşları belirlenirken Türkiye Emekliler Derneği'nin görüşü bile sorulmuyor.

Bu konuda Türkiye Emekliler Derneği'nin Eskişehir Şubesi Başkanı Arif Duru, emekli maaşlarının belirlenirken Türkiye Emekliler Derneği'nin muhatap alınması gerektiğini söylemiş.

'Zam yağmurlarından kafamızı kaldıramaz olduk. Cebimiz delik deşik oldu' diyen Duru,

en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini ifade etmiş.
EMEKLİLER GEÇİNEMİYOR
Emekli, dul ve yetim maaşının 1500 lira olduğuna dikkat çeken Duru, 'Hangi vicdana sığar 1500 TL ücreti insanlara reva görmek?' diye sorarken emeklilerin ölüme terk edildiğini de dikkat çekmiş.

'Bu günlerde zam yağmurlarından kafamız, vücudumuz, cebimiz delik deşik oldu. Hayatta kalabilme mücadelesi veriyoruz. TÜİK verileri doğru değildir. Bugün açıklana enflasyonun yüzde 21 olduğunu kimse doğru olarak kabul etmez. Gerçek enflasyon üzerinden değerlendirme yapılmalı ve emekliye mutlak surette iyileştirme zammı yapılmalıdır' diyerek de haklı talep de bulunmuş.
EN AZ ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALI
Emeklilerin ülkenin atıl insanı değil akil insanı olduğunu söyleyen Duru, 'Bugünlerde asgari ücret tartışılmaktadır. Her ne olursa olsun insanca yaşayacak seviyede olması dileğimizdir. Buna paralel olarak en düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesinde olmalı' demiş.

* * *

Emekli maaşlarının belirlenmesi ocak ayının başında TÜİK tarafından açıklanacak aralık ayı enflasyon oranı bekleniyor.

2021 yılı enflasyon oranın yüzde 21-22 olacağı konuşuluyor.

Bütün ürünlere yüzde 50 ile 75 oranında zam gelirken eğer emekli maaşlarına yüzde 21 veya 22 oranında zam yapılırsa bu 'ölmeyin ama tok da yaşamayın' anlamına gelmez mi?

* * *

GEÇMİŞ OLSUN ARKADAŞIM MİTHAT

Eskişehir'in müzik elçisi Türkiye sahnelerinin sevilen sanatçılarından çocukluk arkadaşım Mithat Körler büyük bir ameliyat geçirmiş.

Geçirmiş diyorum önceki gün önce ortak bir arkadaşımızdan duydum sonra da sosyal medyada yapılan paylaşımlardan gördüm.

İkimizde tarihi Odunpazarı'nın çocuğuyuz.

Çocukluk ve gençlik yıllarımız birlikte geçti.

Sigarası ve alkolü yok.

Hani hep derler ya, 'sigara içenlerin kalp damarları zamanla tıkanır kalp krizine yol açar' diye.

O nedenle 'sigarası ve alkolü yok' diye yazdım.

Rahatsızlaşınca önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Görenek'e muayene olmuş.

Sayın Görenek yaptığı anjiyo neticesinde kalbe giden 5 damarın tıkalı olduğunu saptamış.

'Acil ameliyat olmalısın' önerisinde bulununca Özel Ümit Batıkent Hastanesinde Kalp Damar Cerrahisi Doç. Dr. Selami Doğan 2,5 saat süren ameliyatla tıkalı olan 5 damarı değiştirmiş.

Sevgili arkadaşım çok geçmiş olsun.

Sağlık durumunun iyi olduğunu öğrenince çok daha sevindim.

Allah seni eşin Sırma Hanıma, oğluna ve sanat dünyasına bağışlasın.

İnşallah en kısa sürede tekrar aramızda olursun…

* * *

FIKRA:

KARYOLANIN BACAĞINI KES

Psikoloğa Giden Bir Adam, ''Geceleri uyuyamıyorum. Sürekli yatağın altında biri var gibi geliyor, yatağın altına girip orda uyumayı deniyorum. Bu defa da yatağın üstünde biri var gibi geliyor' demiş.

Adamı dikkatle dinleyen psikolog;

''Hallederiz bu saplantıyı'' demiş.

'Bana haftada iki kere geleceksin. 6 Aylık bir tedavi sonunda sizi iyileştireceğimi umuyorum.''

'Peki, her viziteye ne kadar ödeyeceğim?' diye sormuş.

'Her vizite 200 TL. Buna göre 6 Ayda 9600 TL ödeyeceksin...'

Adam 'peki' deyip gitmiş, gidiş o gidiş.

Psikolog; birkaç ay sonra adama sokakta rastlamış.

'Ne oldu hastalığınız?' diye sormuş.

10 TL ye hallettim!

Psikolog suaskın bir ifadeyle;

'Nasıl oldu?' diye sormuş.

Adam: Sizden çıktıktan sonra, ilerdeki kafeye oturdum. Cay söyleyip kara kara düşünürken yan masada bir amca gördüm. Ona uzun uzun hastalığımı anlattım.

O da bana 'Karyolanın bacaklarını kes' dedi.

-Kestim!

Mesele halloldu...