Dünya Adalet Projesi (WJP) Hukukun Üstünlüğü Endeksi 2021 raporu yayımlandı. 139 ülkenin yer aldığı rapor, sekiz farklı göstergeye dayalı hazırlanıyor. Özellikle son yıllarda yargı ve adalet sisteminin tartışıldığı Türkiye, hukuk üstünlüğünün en kötü olduğu ülkeler arasında yer alıyor.
2013 yılında 39'uncu sırada olan Türkiye, 2021 Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde (Rule of Law Index) 139 ülke arasında 117'inci sıraya düştü.
Türkiye yolsuzlukla mücadele konusunda ise 134 ülke arasında 69'uncu sırada yer aldı.
Gelir grubuna göre ülke sınıflandırmalarına bakıldığında ise orta üst gelir grubundaki 40 ülke arasında Türkiye 38'inci sırada.
TÜRKİYE BİRÇOK AFRİKA ÜLKESİNİN GERİSİNDE
V-Dem'in 2021 demokrasi endeksinde 179 ülke arasında 149. sırada yer alan Türkiye, demokrasisi en kötü 30 ülke arasında kendine yer buldu. Bu raporda birçok Afrika ülkesinin gerisinde kalan Türkiye, hukukun üstünlüğü endeksinde de aynı senaryo ile karşı karşıya kaldı. WJP'nin hukukun üstünlüğü endeksi raporunda, 139 ülke arasında 117. Sırada yer alan Türkiye, 2020 yılı raporuna göre 10 sıra birden kaybetti. Türkiye'nin endeks puanı ise 0,42. Türkiye, bu alanda Ruanda, Senegal, Gana, Benin, Tanzanya, Liberya ve Nijer gibi ülkelerin gerisinde kaldı.
TÜRKİYE, ÖZGÜRLÜKLER KONUSUNDA SINIFTA KALDI
Uluslararası birçok kuruluşun hazırladığı özgürlük raporlarında Türkiye, sınıfta kaldı. Demokrasiden hukuka, internetten fikir özgürlüğüne kadar birçok alanda 'özgür olmayan' ülkeler arasında yer alan Türkiye'de eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, WJP'nin 2020 raporu sonrası, 'Elbette benim için en büyük endeks kalbimdir. En iyi endeks insanın kendisi, Türk toplumunun endeksidir' ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ü görevden alıp yerine Bekir Bozdağ'ı getirmişti.
'Hukukun Üstünlüğü Alanında Tepetaklak Gidiyoruz'
Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu (AHPADİ) Başkanı Mehmet Ektaş, tabloyu şöyle değerlendirdi:
'Dünya Hukuk Günü; hukukun üstünlüğünün, demokratik, toplum için adaletli bir devlet anlayışının toplumsal ve dünya barışına, huzur ve refaha sağladığı katkılara dikkat çekmeyi amaçlar. Yüzyıllardır yaşadığımız deneyimler de bize göstermiştir ki Adalet, gücün hukukunun değil hukukun gücünün üstün olduğu sosyal düzenlerde yeşerir.
Bu bağlamda, hukukun üstünlüğünü gerçekleştirmede kesintisiz bir çaba ortaya koymamız gerekir. Ancak, Hukukun Üstünlüğü Endeksi Dünya Sıralamasında 2013 yılında 39'uncu sırada olan Türkiye, her yıl kademe kademe geriledi, 2021 yılında 117'inci sıraya kadar düştü. Ülkemizin hukukun üstünlüğü endeksindeki tepetaklak gidişi, toplumun geniş kesimlerinin en çok yakındığı ve arayışı içinde olduğu şeyin 'ADALET' olmasını anlaşılır kılıyor.
Türkiye'nin Hukukun Üstünlüğü Endeksi Sırası:
2013. 39/97
2014. 59/99
2015. 80/102
2016. 99/113
2017. 101/113
2018. 101/113
2019. 109/126
2020. 107/128
2021. 117/136
Ekonomik, siyasal, sorunlardan çıkışımızın ilacı; adaletin hukukunda, hukukun üstünlüğünde, yargının bağımsızlık ve tarafsızlığındadır. Bunun için çalışmalı ve mücadele etmeliyiz. Umutlarımızı çabaya, çabalarımızı dayanışma ve projelere dönüştürürsek daha güzel ve adil bir dünya mümkün.'
* * *
Raporun karşılaştırmalı tablolara bakıldığında Türkiye'nin durumunun pek parlak olmadığı görülüyor. Belki içinde yaşayınca olayın vahametini fark etmiyorsunuz. Ama dışardan, tarafsız bir gözle ortaya konan bu durumu görünce canınız sıkılıyor.
* * *

PROF.DR. ERGİNEL'DEN UYARI:
'KAPALI ALANLARDA MASKE TAKIN'
Covid-19 pandemisinde yaklaşık iki buçuk yıl geride kalırken, vaka sayıları son haftalarda hem dünyanın farklı noktalarında hem de Türkiye'de artışa geçti.
Sağlık Bakanlığı, 4-10 Temmuz arasındaki haftalık koronavirüs tablosunu paylaştı. Buna göre son 1 haftada 117 bin 95 vaka belirlenirken 31 kişi koronavirüsten hayatını kaybetti. Hastalığa yakalanıp iyileşen kişi sayısı 61 bin 47 oldu. Öte yandan bir haftada vaka sayılarının 59 bin 982 artarak iki katlandığı görüldü.
6. DALGA YAŞANIYOR OLABİLİR
Uzmanlar, pandemide altıncı dalganın yaşanıyor olabileceğini belirtiyor ve Covid-19 ile mücadelenin henüz sona ermediği uyarısını yineliyor.
Sadece 'sağlık kuruluşlarında' maske takılması zorunlu olmasına rağmen Şehir ve Yunus Emre Devlet Hastanelerine girip-çıkanlarının çoğunun maske takmadıklarına şahit oldum.
Gerek şehir içi gerekse şehirlerarası yolcu taşıyan otobüsler, trenler ile AVM, toplantı-düğün salonlarında da, stadyum, spor salonlarında, lokanta, kahvaltı salonları, kahvehane, birahane, oyun salonları gibi insanların yoğun olarak bulundukları alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı.
O zaman da insanlar, 'Koranavirüs Türkiye'yi terk etti. Hastalık bitti' düşüncesiyle
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi TIP Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Erginel, 'Omicron BA.4 ve BA.5'in bugüne kadar en hızlı yayılan varyant olduğu gerçeğini dikkate alarak, kapalı alanda maske takılması ve yaygın test yapılması önerisini hayata geçirmeliyiz' uyarısında bulundu.
'HASTALIK DAHA HIZLI BULAŞIYOR'
Halk Sağlığı Uzmanı, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala ise, bu varyantlarla ilgili henüz yeterli bilimsel çalışma olmamakla birlikte hızlı yayıldıklarını belirtiyor: 'Birincisi bu varyantlar, aşılı olmaktan daha fazla kaçıyor. İkincisi ise hastalığı geçirerek antikor elde etmekten de daha fazla kaçıyorlar. Böyle olunca da bu yeni varyantlar nedeniyle hastalığın bulaşmasının daha süratle meydana geldiğine ilişkin bir sonuç karşımıza çıkıyor. Bunu özellikle İngiltere üzerinden kolaylıkla takip edebiliyoruz. Bu endişe verici varyantlara dünya engel olamadığı için küresel olarak bir altıncı dalgayla karşı karşıya kaldığımız söylenebilir.'
KURBAN BAYRAMI VE SONBAHAR UYARISI
Önümüzdeki dönem için hem bayramdan dönüş haftası hem de sonbahar aylarına dair uyarılar yapılıyor.Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye'de de bir yükselme trendinden bahsediyor: 'Türkiye'de hangi varyantın egemen olduğuna ilişkin genomik analizler çok az. Türkiye'de genomik analiz yapılan vakaların oranı, % 0,66. Bir örnek olsun diye söylüyorum bu, Danimarka'da % 16. Bu yüzden varyant analizinde çok sınırlı bir değerlendirme yapabiliyoruz.
'ASIL PROBLEM EYLÜL, EKİM, KASIM AYLARINDA'
Bütün bunlardan yola çıkarsak önümüzdeki haftalarda Türkiye'de altıncı dalganın tepe noktasına doğru yükselmeye başlayabileceğimizi tahmin etmek mümkün. Ama biz asıl problemin; eylül sonu, ekim, kasım aylarında karşımıza çıkabileceğini öngörüyoruz.'
* * *

ESKİŞEHİRSPOR'UN 'SPONSORLUK' MESELESİ NE OLDU?
AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, ES TV'de katıldığı programda 'Eskişehirspor'un isminin önüne sponsor firma alınmalı. Bu konuda şehrin işbirliği içinde olması gerekir. Özel firmalar isim hakkı konusunda isteksiz olabilir. Öyleyse kamu firmalarıyla görüşülebilir' açıklamasının ardından ES Group Genel Koordinatörü Ali Baş, 'Örnek verebilir misiniz?' diye sorunca, 'Boraks Eskişehir ya da Bor Eskişehir neden olmasın…' diyerek cevap vermişti.
Bu programdan sonra Eskişehir'de 'Kırka Boraks Eskişehirspor'a isim sponsoru olacak' beklentisi oluştu.
* * *
'Zihni Çalışkan'ın Kırka Boraks Eskişehirspor'a neden sponsor olmasın' açıklamasından sonra Eskişehirspor Kulübü Başkanı Mehmet Şimşek'e ES Group Spor Servisi muhabirleri, Çalışkan'ın söylemini hatırlatmışlardı.
Şimşek,'Açıklamaları mutlulukla okudum. İnşallah böyle bir şey olur. Daha önce böyle bir şey duymuştum' demişti.
Bu programdan sonra Zihni Çalışkan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüşeceğini de söylemişti.
Bakan Dönmez, 1 Temmuz 2022 tarihinde AK Parti Eskişehir il teşkilatını ziyaret etti.
Ziyaretiyle ilgili AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: 'Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sn. Fatih Dönmez'i teşkilatımız ile birlikte il binamızda ağırladık. Samimi ortamda gerçekleşen sohbette, bakanımızla şehrimizdeki enerji ve doğal kaynakların geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunduk.Nazik ziyareti için değerli bakanımıza teşekkür ediyorum.'
* * *
Bakan Dönmez'in ziyaretinde Zihni Çalışkan, Kırka Boraks'ın Eskişehirspor'a sponsorluğunu gündeme getirip getirmediği konusunda bir açıklama yapmadı.
Çalışkan, sponsorluk konusunu gündeme getirdi ise Bakan Dönmez ne dedi?
Eskişehir kamuoyu bu sorunun cevabını bekliyor.
* * *

Fıkra:

Milletin Kendisi
Üzerindeki kıyafet ve davranışlarından köyden geldiği belli olan bir adam, son dakikada yetiştiği trene binmiş. Bindiği vagon dolu olduğu için oturacak yer bulamamış. Diğer vagonları da tek tek dolaşmış, hepsi dolu.
Tam umudunu kestiği sırada vagonlardan birinin boş olduğunu görmüş ve 'milletvekillerine aittir' yazısını da fark etmeden, girip oturmuş. Biraz sonra, biri gelmiş ve adama çıkışmış;
– 'Ne işin var burada, çabuk kalk burası, benim yerim!'
– 'Nereden senin oluyormuş, para verip bileti mi aldım? Burası da boştu, niye kalkayım?'
– 'Bak arkadaş, su levhaya dikkat etsene burada -milletvekillerine aittir- diye yazıyor. Ben milletvekiliyim, sen kimsin?'
– 'Hadi oradan be, sen milletin vekili isen ben de aslıyım. Milletin aslı varken, vekilin ne işi var!..'
* * *

HİKAYE:

311 Nolu Odanın Öyküsü
Güney Afrika'nın Cape Town şehrindeki bir hastanede devamlı esrarengiz ölümler oluyordu.
Hemşireler haftalardır üst üste her cuma günü 311 numaralı yoğun bakim odasına yatırılan hastaları ölü bulmaktaydılar.
Bu sırlı ölümlere uzun süre açıklama getirilemedi.
Herkes meselenin çözülmesi için seferber oldu.
Uzmanlar odanın havasını bakteriyolojik bakımdan kontrol ettiler. Güney Afrika'nın önde gelen bilim adamları ölenlerin aileleriyle üç hafta boyunca görüşmeler yaptılar. Hatta isin içine polis girdi ve akla gelen her ihtimal tek tek değerlendirildi, ancak onların araştırmaları da sonuçsuz kaldı.
Ve tabii bu arada 311 numaralı odadaki hastalar sebepsiz ölmeye devam ediyorlardı.
Son çare olarak hastaların kaldığı 311 numaralı yoğun bakim odası devamlı gözetim altına alındı ve sonunda odadaki ölümlerin sebebi ortaya çıktı.
Sonuç çok trajikomikti. Cuma sabahı saat 6'da odaları temizleyen temizlikçi kadının, hastanın bağlı bulunduğu solunum cihazının fişini çekerek kendi elektrik süpürgesinin fişini taktığı ve isini bitirince sonra solunum cihazının fişini tekrar yerine takip gittiği görüldü!
* * *