Geçtiğimiz hafta cumartesi günü Avrupa Birliği Türkleri Kültür ve Dayanışma
Platformu Başkanı Sebahattin Tetik telefon etti.
'Salı günü TBMM'ye gideceğiz. Başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere Eskişehir milletvekillerini ziyaret edeceğiz. Müsaitsen seni de aramızda görmek isteriz' dedi.
Hemen çalışma masamdaki ajandama baktım.
'Salı günü müsaittim' dedim.
Salı günü sabah erkenden yola çıktık.
Ziyaretçi kapısında platform başkanı Sebahattin Tetik'in eski arkadaşı olan aynı zamanda hemşerisi TBMM Başkan Müşaviri Cengiz Sağlam ile CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer'in danışmanları karşıladı.
Önce CHP'nin gurup toplantısına katıldık. Ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu TBMM'deki makam odasında ziyaret ettik.
TETİK, KILIÇDAROĞLU'NA DOSYA VERDİ
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun makam odasının kapısında yaklaşık 500'e yakın ziyarete gelmiş insanlar bekliyordu.
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun kapısında bizi karşıladı. Görüşmemizde bize kolaylık sağladı.Utku Çakırözer'in ise İstanbul'da olduğunu öğrendik.
Bu nedenle Tetik, ayaküstü Kılıçdaroğlu'na platform hakkında bilgi verdikten sonra üç-beş kelime ile Avrupa'da yaşayan Türklerin sorunlarını aktardı ve kırmızı kaplı dosya takdim etti.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun makamından çıktıktan sonra Sebahattin Tetik'e, 'Hayrola başkan kalın bir dosya verdin. İçeriği hakkında bilgi verebilir misin?' dedim.
'Avrupa'da yaşayan soydaşlarımızın yaşadıkları sorunlar. Avrupa'dan Türkiye'ye uçakla gelenler bugün Seyahat Acenteleri arasında farklı bilet fiyatı uygulasa da ortalama 70-80 Euro bilet parası ödüyorlar. Bu rakamın Haziran sonunda 180 Euro'ya çıkacağıöğrendik. 80 Euro'ya da para kazanıyorlar. Gurbetçiler Temmuz ayından itibaren yoğun olarak izin kullanmak üzere memleketlerine geliyorlar. Seyahat Acenteleri bunu fırsat olarak görerek bilet fiyatlarını yükseltiyorlar. Doysa da bu konunun detayı var. Gurbetçilerimizin farklı sorunları da yer alıyor. Birde merkezdeki üç belediyemizin hizmetleri hakkında bilgi de var' dedi.
AVCI, KARACAN, KABUKÇUOĞLU VE SAZAK'TAN SICAK KARŞILAMA
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu makamında ziyaret ettikten sonra ziyarette bize adeta mihmandarlık yapan TBMM Başkan Müşaviri Cengiz Sağlam'a, Eskişehir AKP, İYİ, MHP milletvekillerini de ziyaret etmek istediğimizi söyleyince sağ olsun işini gücünü bırakıp kulislerine götürdü bizi.
AK Parti Milletvekili Nabi Avcı'yı kuliste görünce sıcak bir karşılama yaptı. Misafirleri varmış, genel kurul toplantısından çıkmış odasına gidiyordu. Bizi görünce 'habersiz gelerek sürpriz yaptınız' dedi.
Avrupa Birliği Türkleri Kültür ve Dayanışma Platformu Başkanı Sebahattin Tetik, ayaküstü Avcı'ya, 'Sizin girişimleriniz sayesinde Avrupa'dan uçaklar tekrar Eskişehir Hasan Polatkan Hava Limanına inmeye başladı. Uçak sorununu çözdünüz. Teşekkür ederiz. Ancak şimdi de uçak bilet fiyatlarıyla sorun başladı. THY başta olmak üzere diğer uçak firmaları biletlere aşırı bir zam yapma hazırlığı içerisinde. Bu soruna da el atmanızı talep ediyoruz' dedi.
Nabi Avcı, sorunları dinledikten sonra benden, 'Sadi Bey bu sorunları bana yazılı olarak iletebilirseniz ilgileneceğim' dedi.
AK Parti kulisinde Harun Karacan'a telefon ederek ziyarete geldiğimizi bildirmek isterken genel kurul salonundan çıkarken gördüm.
Randevulu misafiri gelmiş. Onunla kuliste görüşmek için genel kurul salonundan çıkmış. Beni görünce, 'Hayrola abi. Geleceğinizi önceden haber etseydin' dedi.
Misafiri ile görüştükten sonra yanımıza geldi.
Sebahattin Tetik, Karacan'a da Avrupa'da yaşayan Türklerin sorunları ve uçak bileti sorununu kısaca anlattı.
DURMUŞ YILMAZ, AHAT ANDİCAN,AĞIROĞLU İLE DE SOHBET ETTİK
TBMM'ye gelmişken İYİ Parti Milletvekili Aslan Kabukçuoğlu ve MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak ile de görüşmeden ayrılırsak, duyduklarında sitem edeceklerdi.
Kabukçuoğlu ve Sazak'a da telefon ettim.
Onlarda Genel Kurul toplantı salonunda imiş.
Salondan çıkarak yanımıza geldiler.
Tetik, Avrupa'daki Türklerin sorunları ile uçak bilet fiyatı konusunu anlattı.
Kabukçuoğlu ile görüşürken genel kurul salonundan İYİ Parti Milletvekili ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile eski Devlet Bakanı İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican çıktı. Kabukçuoğlu, iki milletvekiliyle de bizi tanıştırdı.
Kuliste Durmuş Yılmaz ve Ahat Andican ve eski İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğluile de sohbet etme imkanımız oldu.
* * *
Avrupa Birliği Türkleri Kültür ve Dayanışma Platformu Başkanı Sebahattin Tetik ve platformun bir gurup üyeleriyle birlikte TBMM'ye adeta bir çıkartma yaptık. Öğle saatlerinde girdiğimiz TBMM'den akşam 18.00 gibi çıkabildik.
Sebahattin Tetik'in eski arkadaşı olan aynı zamanda hemşerisi TBMM Başkan Müşaviri Cengiz Sağlam yanımızda olmasaydı bu ziyaretleri yapmak zordu. Sağ olsun kulis kapılarından içeriye girebilmemizin anahtarı oldu.
TBMM ziyaretçi kapısında bizi karşılayan Cengiz Sağlam, akşam dönüşte de çıkış kapısına kadar gelerek bizi yolcu etti.
* * *
Hem Avrupa Birliği Türkleri Kültür ve Dayanışma Platformu Başkanı Sebahattin Tetik hem de benim için verimli bir ziyaret oldu.
Avrupa - Türkiye arasında gurbetçi vatandaşlarımızın yanında olduğunu gösteren bir köprü olmayı amaç edinen bir kuruluş olan Avrupa Türkleri Platformu, Avrupa'da yaşayan hemşerilerinin sorunlarının çözümünde güvenilir, disiplinli bir kuruluş olarak ilerlerlerken, tüm sıkıntılarının çözülmesinde odaklanan bir kurum olduğunu bu ziyaretlerle biz kez daha gösterdi.
* * *

METİN GÜLER'DEN HAKLI TALEP
Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasa, Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa, 1 temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak.Yasa ile kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek.
Bu karar kiracıları sevindirdi. Son bir yıldır enflasyonun aşırı yükselmesiyle birlikte ev sahipleri de kiracılardan enflasyon oranında zam talep etmeye başlamışlardı.
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler de haklı olarak konut kiralarına getirilen yüzde 25'lik artış sınırlamasının işyerleri içinde uygulanması talebinde bulundu.Güler, işyerleri kiralarında fahiş zamlar istenildiğini ve bu artışlara küçük ölçekli işletmelerin dayanamayacağını belirterek, konutta uygulanacak olan kira artış üst sınırı uygulamasının işyerleri için de getirilmesi gerektiğini de dikkat çekmiş.
İŞYERLERİ KİRA ARTIŞLARI DA YÜZDE 25 OLMALI
Metin Güler, tüccarın, sanayicinin ve esnafın da bu süreçte zorlu bir sınav verdiğini, fahiş derecedeki kira artışlarının işletmeleri zor durumda bıraktığını, işyerlerinin en büyük gider kalemlerinden birinin kira masrafları olduğunu ve artan kira masraflarıyla küçük ve orta ölçekli işletmelerinin ayakta kalmasının mümkün olmadığını söylemiş.
'İşyeri kiraları enflasyonu da etkiliyor'
Kısa bir süre için de olsa konutta uygulanan kira artış üst limit uygulamasının işyerleri için de getirilmesi gerektiğini belirten ETO Başkanı Metin Güler, alınacak bu kararla raflardaki fiyatların ve dolaylı yoldan enflasyonun da azalacağına da vurgu yapmış.
Tüccarın pandemiden kalan yaraları sarmak, istihdamın ve büyümenin sürekliliğini sağlamak için çaba gösterdiğinin altını çizerek, işyerlerine kira artış üst sınırı getirilmesinin tüccar için hayati bir önem taşıdığını, kira artışı üst limiti tedbirinin işyerleri için de uygulanmasının etkilerinin hem tüccar hem de ekonomi için olumlu olacağını söylemiş. Güler, konut için alınan tedbirlerin işyerlerini kapsayacak şekilde genişletilmesini beklediklerini dile getirmiş.
Bu konuda TOB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu bir girişimde bulundu mu bilmiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere bakanlarla iyi ilişkileri bulunan Hisarcıkoğlu, konutlardaki kira artışlarına getirilen yüzde 25 kısıtlamasının işyerleri için de geçerli olması için cumhurbaşkanına talep de bulunması halinde kabul göreceği düşüncesindeyim.
ÇAYA DA ZAM GELİYOR
A'dan Z'ye gelen zamlar esnafı zor durumda bırakıyor. En son 6 ay önce çaya zam yapan kahveci esnafı 1 yıl dolmadan yeni zam talebi için Esnaf Odaları Birliği'ne talep de bulundu.
Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, artan maliyetlere dikkat çekerek, 'Kahveci esnafımız koronayı hala yaşıyor, bizim hastalığımız hala devam ediyor. Bu hastalık ekonomik hastalık, zam hastalığı. Biz de çaya zam alacağız. Esnaf Odaları Birliği'ne teklif verdik' dedi.
Çay, kahve ve şeker ile birlikte doğalgaz, elektrik zamlarıyla artan maliyetler nedeniyle kahvehanelerde 2 buçuk lira olan bir bardak çay 3 buçuk lira olacak.
* * *

HİKÂYE:



Kardelen Çiçeği
Kardelen Çiçeği pek çok şiir ve şarkılarda geçmenin yanı sıra efsanevi pek çok hikaye de konu olmuştur. Bu efsanevi söylemlerden her biri ise birbirinden ilginçtir. Özellikle cennet bahçesi ile ilgili olan efsanesi insanların ilgisini çekmektedir.
Kardelen çiçeği Tanrı'nın onu cennet bahçesinden kovması üzerine göz yaz yaşları dökmesi sebebi ile Havva ile bağdaştırılmaktadır. Havva umutsuzluğa kapılmış ve mutsuzdur. Onun bu umutsuzluğundan etkilenmiş bir melek ise kar tanelerini alarak Havva'nın neşelenmesi ve umutsuzluğunun yok olması adına Dünya'ya fırlatır. Bunun üzerine dünyaya atılan kar taneleri parçalanır ve umudun sembolü olarak görülür. Bu da yeni başlangıçları ifade eder.
Kardelen çiçeğinin yeni başlangıçları ve umudu ifade etmesinin en büyük sebebi de bu hikayeden çıkagelir. Fakat kardelen çiçeği hakkında tek hikaye bu değildir.
Kardelen çiçeğinin her baharda menekşe ile buluşuyor olması etrafındaki tüm çiçeklerin onu kıskanmasına sebep olurmuş. Zira kışın soğuğunda hiç bir çiçek açmaya cesaret edemezmiş.
Oysa o aşkı için onunla birlikte olabilmek ve sevgisini gösterebilmek için yeşermiş. Ne yazık ki onun sevgisine karşılık verebilecek başka bir çiçeğin açmasını beklemiş ve yolunu gözlemiş olsa da hiç gelen olmamış. Bunun üzerine ise kardelen çiçeğinin soğuktan değil tam tersine yaşamış olduğu hayal kırıklığı sebebi ile üzüntüden karlar üzerinde boynunu bükmüş ve gözlerini kapamıştır.
* * *