Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, 'Gözlerime bakar mısınız? Ne görüyorsunuz? Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır'demişti.
Katıldığı TV programında, program sunucusunun son mevduat uygulamasının ardından sonuçlara dair rakamlarını sorması üzerine, 'Rakam vermeyeyim şimdi. Gözlerime bakar mısınız? Ne görüyorsunuz gözlerimde?' Diye sormuştu.
Sunucu ise 'Orada o sevinci görüyorum ama rakamları duymayı isterim. Ekonomi rakam işi' demesi üzerine Nebati, 'ekonomi temenni işi, ekonomi güven işi, ekonomi istikrar işi, beklenti işi Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır' diyerek soruya net bir yanıt vermemişti.
Nebati'nin söz konusu yanıtı ise sosyal medyada yurttaşların gündemine oturmuş, Twitter üzerinden yaptıkları paylaşımda Nebati'ye tepkilerini şu şekilde göstermişlerdi:
'Dolar 'çıkar telefonunu göster' seviyesinden, 'gerekirse simit yeriz' seviyesine inerken, 'abi akaryakıta bak. Bir hafta içerisinde üçüncü zam, gözlerime bak benzin gözlerdeki ışıktadır'.
NEBATİ'NİN ENFLASYON ORANI TUTMADI
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin enflasyonla ilgili verdiği birbirinden farklı mesajlarına bir yenisi daha eklemişti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün resmi enflasyonu yüzde 61,14 olarak açıklamıştı.
Bakan Nebati açıklanan enflasyon rakamlarının ardından şunları söylemişti:
'Piyasada işler iyi ve canlı. Yılsonunda enflasyonun makul bir seviyeye geldiğini hep birlikte göreceğiz.Yatay bir seviyeden sonra yılsonunda enflasyon düşüşünü yaşayacağız. Yılsonunda enflasyonun kalıcı düşmesini bekliyoruz.'
BAKAN NEBATİ'NİN TAHMİNLERİ TUTMADI
Değişen tahminler:
*Nebati, 14 Ocak'ta ABD'li haber ajansı Bloomberg'e verdiği röportajda enflasyonun ocakta pik yapıp ardından düşüşe geçecek.
*Bakan Nebati, 3 Şubat'ta Japon Nikkei ajansına enflasyonda zirvenin yüzde 50 seviyelerinde ve nisanda görülecek.
*Nebati, 16 Mart'ta Fransa'daki yatırımcı toplantısındaysa enflasyondaki düşüş için bu kez yaz aylarını işaret etmişti.
2022 YILI ENFLASYON HEDEFİ 23,2'DEN 42,8'E YÜKSELTİLDİ
Hazine ve Maliye Bakanı 2022 yılında enflasyonun yaz aylarında düşüşe geçeğini söylemişti. Önceki gün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılsonu enflasyon beklentisini geçen rapor dönemine göre 19,6 puanlık artışla yüzde 23,2'den yüzde 42,8'e yükselttiklerini açıkladı.
'Emtia fiyatlarındaki keskin artışlara bağlı olarak
enflasyondaki yükselişte enerji ve gıda grupları öne çıkmıştır'
Tüketici enflasyonunun yılın ilk çeyreğinde yüzde 61,14 olarak gerçekleştiğini ve tüm alt gruplarda artışlar olduğunu hatırlatan Kavcıoğlu, şunları söylemişti:
'Yılın ilk çeyreğinde enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar enflasyondaki yükselişin ana belirleyicisi olmuştur. Nitekim uluslararası emtia fiyatlarında mart ayında tarihsel olarak en yüksek aylık artışlardan biri kaydedilmiştir. İthalat fiyatlarındaki artışın yanı sıra, yüksek seyreden taşımacılık maliyetleri ve tedarik sürecindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Emtia fiyatlarındaki keskin artışlara bağlı olarak enflasyondaki yükselişte enerji ve gıda grupları öne çıkmıştır.'
Kavcıoğlu, 'Bu çerçevede enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda yüzde 42,8, 2023 yılsonunda yüzde 12,9 ve 2024 yılsonunda ise yüzde 8,3 seviyelerine tekabül etmektedir. Böylece, 2022 yılsonu enflasyon tahminini 19,6 puanlık güncellemeyle yüzde 23,2'den yüzde 42,8'e yükselttik. Bir önceki Rapor dönemine göre Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarına bağlı güncelleme enflasyon tahminini 5,5 puan artırırken, gıda fiyatları varsayımındaki artıştan 2,8 puan katkı gelmektedir.'
* * *
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun yıl sonu için hedef koyduğu enflasyon oranı yüzde 42,8 belki kağıt üzerinde düşebilir ama gerçek anlamda bu rakamda olması çok ama çok zor.
Şu anda enflasyon yüzde 62. Yılsonuna 9 ay var. 9 ay da yüzde 100 ile yüzde 200'e veren fiyat artışları 2021 yılının Eylül-Ekim ayları seviyelerine çekilecek mi?
Mümkün değil.
Bugün hala marketlerdeki fiyatlar nerede ise 2-3 günde bir değişiyor.
İnsanların alım gücü de resmi enflasyona göre yüzde 62 düştü.
Bakın Ramazan Bayramı geldi.
İnsanlar çocuklarının bayramlık ihtiyaçlarını gideremedi.
Çünkü aldığı maaşla zar zor ay sonunu getirebiliyor.
* * *
Merkez Bankası yılsonu enflasyon hedefini yüzde 23,2'den yüzde 42,8'e yükseltti ya.
İşte şimdi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin gözlerinin içerisindeki ışıltıyı ve sevinci daha net olarak görebiliyorum!
Yılsonu enflasyonu resmi rakamlara göre yüzde 42,8 hedefleniyorsa, halkın enflasyonu ise yüzde 80 olacak demek.
Yani seçim sathına girdiğimizde de insanlar yine yüksek enflasyonla boğuşmaya devam edecek.
İşte bu rakam seçim sandığına nasıl yansır?
Hepimiz tahmin edebiliyoruz…
* * *

İHTİYACI OLAN ODALARA AYLIK
5 BİN TL DESTEK VERECEĞİM
Esnaf Odaları Birliği seçimleri yaklaşıyor. Mayıs ayının üçüncü haftasında gerçekleştirilecek.
Mevcut Başkan Ekrem Birsen ile Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Adnan Karamanlı başkanlık için kıyasıya yarış içerisindeler.
Karamanlı'ya, Yunus Emre Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Refik Pehlivan, Lokantacılar ve Kasaplar Odası Başkanı Bahar Bilen, Seyyar Tuhafiye ve İşportacılar Odası Başkanı Ali Safa Şen büyük destek veriyorlar.
Kulağıma gelenler doğru ise 30 farkla kazanacağı şeklinde. Oda Başkanlarının çoğu 'değişimden yanayız' diyorlarmış.
* * *
Seçim takvimi yaklaştıkça başkan adayları projelerini açıklıyor.
Rakibi Ekrem Birsen'e karşı yarışacak olan Adnan Karamanlı, seçim vaatlerini şöyle sıralamış:
* 'Eskişehir Mobilyacılar Kooperatifi Sanayi Sitesi'nde (EMKO) 16 dükkan yapılabilecek bir yerimiz var. Göreve geldiğimizde orayı müteahhide vereceğiz. İş bitiminde 8 dükkan müteahhitte kalacak, 8 dükkanı EESOB bünyesine kazandıracağız. Bu yapılırken beş kuruş para harcamayacağız. Ve bize kalan 8 dükkandan ayda yaklaşık 50 bin TL'lik kaynak yaratacağız. Bu kaynağı da esnafımız için kullanacağız.'
*'Bana oy vermeyenlerle de gönül bağı kuracağım, kimseyi ötekileştirmeyeceğim, eşit mesafede yaklaşacağım, artık EESOB eski saygınlığını tekrar kazanacak.'
*'EESOB'de her anlamda tasarruf politikası uygulayacağız. Sadece bir örnek vereyim. Makam aracını lüks olmaktan çıkaracağım, mütevazi bir makam aracı kullanacağım, makam aracına resmi plakayı takacağım ve sadece kurumumuzun işlerinde kullanacağım, özel işlerimde kontak açmayacağım.'
* 'İhtiyacı olan küçük odalarımıza her ay 5'er bin TL destek ödemesi yapılacak.'
*'Odaya bir uzman personel alacağız. Bu uzman arkadaş kredileri, hibeleri, projeleri takip edecek ve bu konulara ilişkin odalarımızı bilgilendirecek. Bu sayede esnafımız kredi, hibe ve projelerden haberdar olabilecek ve faydalanabilecek.'
* * *
Dün AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan'a çok yakın bir isimle karşılaştık.
'Zihni Bey Esnaf Odaları Birliği seçimlerinde kime destek verecek?' diye sordum.
'Zihni Bey ile zaman zaman oturup konuşuyoruz. Taraf değil. Seçime müdahil olmuyor. Zaten doğrusu da bu. Her iki adaya da aynı mesafede uzaklık ve yakınlıkta duruyor' dedi.
Doğrusu da bu…
Ekrem Birsen her ne kadar AK Parti'de bir görev yapmasa da kardeşi Mustafa Birsen'den dolayı partiye yakın gözüküyor.
Mustafa Birsen AK Parti Tepebaşı ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi.
Adnan Karamanlı ise AK Parti'nin Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi idi.
Kardeşi Ramazan Karamanlı da AK Parti'nin Odunpazarı Belediye Meclis üyesi.
Bu nedenle taraf olması da doğru olmazdı.
* * *

halk ekmek büfelerindeki sıra uzadı
Eskişehir'de 210 gram ekmek 3 liraya yükseltildi. Dar gelirlerin ekmeğe ayırdığı bütçe arttı.
Artan maliyetler nedeniyle yaşanan ekmek fiyatındaki artış sonrası gözler
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek fiyatlarına çevrilmişti. Vatandaşlara temel gıdaları hem uygun fiyata hem de kaliteli olarak sunan Halk Ekmek Sanayi ve Ticaret A. Ş. yaptığı açıklamayla Halk Ekmeği 1 lira 75 kuruştan satmaya devam edeceklerinin müjdesini verdi.
Büyükşehir Belediyesi Eskişehir Halk Ekmek Fabrikası ise zam yapmama kararı aldı... Halk Ekmek Büfelerinde ekmek 1 lira 75 kuruştan satışa devam edilecek.
'DAR GELİRLİ EKMEK ALIRKEN BİLE ZORLANIYOR'
Ülkenin ekonomik durumunu ve piyasaları yakından takip ettiklerini belirten Halk Ekmek Sanayi ve Ticaret A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Kaplan, 'Dar gelirli vatandaşlarımız artan fiyatlar sebebiyle ekmek alırken bile zorlanıyor. Sosyal belediyecilik anlayışı ile yıllardır Eskişehirlilerimize temel tüketim maddelerini imkanlarımız dahilinde uygun fiyatıyla sunuyoruz. Girdi maliyetlerimizi sürekli denetim altında tutuyoruz. Zaruri olmadıkça da fiyat artışına gitmiyoruz. Bu bağlamda bir süre önce 15 kuruşluk bir artış yapmak zorunda kalmıştık. Şu anda fiyat güncellemesi yapmadan tam kapasite üretime devam ediyoruz. Bir taraftan da Sayın Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in talimatıyla yeni Halk Ekmek tesislerinin inşaatına da başladık. Yaşamakta olduğumuz ekonomik krizde Eskişehir halkına kaliteli, uygun fiyatlı ve güvenilir ürünler sunarak, dayanışma ruhu ile hizmet vermeyi sürdüreceğiz' demiş.
* * *
Dün özellikle şehirdeki Halk Ekmek Büfelerinin önünden geçerken ekmek almak için kuyruğa girenlere baktım.
Sırada bekleyenlerin sayısı birkaç gün öncesine göre nerede iki kat artmış.
Fırından 3 liraya alacağı bir ekmek yerine üzerine 50 kuruş daha ekleyerek Halk Ekmek Büfelerinden iki ekmek alabiliyor.
Buda insanların ne alım güçlerinin ne kadar düştüğünün net göstergesi.
* * *

FIKRA:
Kabadayı köylü
Eski zamanlarda köylünün biri, istenen vergileri hiçbir zaman vermezmiş. Tahsildarı kovalar, muhtarı azarlar. Ama sonunda karakola çekilip temiz bir dayak yedikten sonra vergiyi verirmiş.
Onun bu inatçılığına bir gün karısı dayanamamış:
- Ah be adam! Madem sonunda vereceksin, niye zamanında vermezsin de boş yere dayak yersin?
Adam kızmış:
- Be kadın, hemen kuzu kuzu ödersek, bizim kabadayılık nerede kalır.
* * * *