Bu ay başlayacak Eskişehir Edebiyat Buluşmaları çok önemli konuklara ev sahipliği yapacak. Türkiye'nin ve dünyanın önemli edebiyatçıları her ay Eskişehir'e gelecekler. Üniversitelerimizle, gençlerimizle, liselilerimizle, yazarlarımızla bu büyük etkinliğe bence hazırız. Gerek üniversiteden hocalarla gerek edebiyatseverlerle altyapı toplantılarını yapıp beyin fırtınaları yaptık ve buluşmalar için sabırsızlanıyoruz. ESKİSEHİR KENT KONSEYİ ile bu tahmin edilenden daha önemli ve büyük projeyi hayata geçiriyoruz. Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ile ekibi bu projenin hayata geçmesinde benim düşlediğim hemen hemen her şeyi gönülden destekleyip Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Kapanoğlu ile kente renk katan her şeyde olduğu gibi yine kaliteli duruşlarını gösterdiler. Eskişehir'den ve herkesten tek istediğim edebiyata her zaman en özel insani olgu olarak bakmaları ve zamanla zaten gelişecek bu etkinliklere çok fazla 'popüler kültür' malzemesi olarak her şeye rağmen bakılmaması ve devamlılığa önem verilmesidir.15 Ekim Cumartesi günü saat 19.30'da Taşbaşı Kültür Merkezi'nde ilk programla başlayacağız. Salih Bolat ve Nisa Leyla ile başlayıp daha sonra yine dünya çapında edebiyatçılar ile her ay Eskişehir'e önemli bir geleneksel edebiyat etkinliği kazandırmış olacağız.

NİSA LEYLA :

Nisa Leyla, 1972 İskenderun doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini İskenderun'da tamamladıktan sonra, Ç.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İngilizce İktisat bölümünden mezun oldu. 3 yıl İngilizce öğretmenliği, 5 yıl kamuda idarecilik yaptı. Şiirleri Varlık, Yasak Meyve, Mühür, Evrensel Kültür, Şiiri Özlüyorum,Papirüs, Kuşak Edebiyat,Sincan İstasyonu, Deliler Teknesi, Şiirden,Afrodisyas, Kurgan Edebiyat, Amanos, Patika, Ihlamur gibi dergilerde yayımlandı. 1992'de İskenderun Festivali Şiir Yarışması'nda birinci oldu. Kitapları: Şiir: Dar Paçalı Dizeler (2014), Sihirli Değnek (çocuk şiirleri, 2015) şiirleri, 2015)

DAVRANIŞ BİLİMCİSİ

''beyti, kebab, rakı'' diyor arkamdaki

yaklaşık sekiz sene içmedim
Nuh'un gemisine bindim, tekim

çoğalmazsam kızma ey ''geleceğim''
yoksulluk yoruyor beni, geyikler ve
biber acılı bir hayat…

Eros! oklarından ödünç ver
fırlatsın beni havayollarıyla
dünyanın yedi harikasına
inan ki yaşamayı özlemişim

alengirli bir siyasi kararla
ciltrettireceğim kesin!
çok süslü bir bulut çoook,
uçağıma bindireceğim
ve sırtını fenerlere yaslayacağım
düzeltilmemiş şiirlerin…

Davranış bilimcisi olmuşsun görmeyeli
Sorular zinciri…

SALİH BOLAT :

3 Temmuz 1956'da Adana'da doğdu. İlkokulu ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin Sosyal Politika Bölümü'nü bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü'nde yüksek lisans ve doktora programlarını tamamladı. Ankara Üniversitesi, İletişim Fakültesi'nden emekli oldu (2004). Beykent Üniversitesi, Sinema-TV bölümünde öğretim üyesi. Edebiyat yaşamına Yeni Adana gazetesinin kültür sanat sayfasında öyküler yazarak başladı (1974). Adana'da, arkadaşlarıyla birlikte Koza adlı dergiyi çıkardı (1975). İlk şiirini bu dergide yayımladı. 1977-1980 yılları arasında, Ankara'da yayımlanan Yapıt dergisinin ve Halk Evleri Genel Merkezi'nin yazı kurulu üyeliğinde bulundu. 1982-83 yıllarında, yine Ankara'da yayımlanan Petek dergisinin yazı kurulu üyeliğinde bulundu. 1984-86 yıllarında, Yarın dergisinin çalışmalarına katıldı. 1995 yılında, Cem Savran ile Promete dergisini kurdu.
1980 yılı başlarından itibaren Yeni Olgu, Oluşum, Edebiyat 81, Türkiye Yazıları, Süreç, Yeni Düşün, Varlık, Gösteri, Düşler, Şiir-lik, Edebiyat ve Eleştiri, Defter, E, Kaçak Yayın gibi dergilerde şiirler ve yazılar yayımladı. 1995-97 yıllarında Siyah Beyaz gazetesinde, 'Duygusal Düşünceler' adlı köşede yazdı. Bu yazılarından seçtiklerinin de yer aldığı yazılarını, daha sonraki yıllarda, aynı adla bir kitapta topladı. 1996 yılında, Radyo C'de 'Şiir Penceresi' adlı programı yapımcı ve sunucu olarak yürüttü. Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü'nün ve Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü'nün seçici kurul üyeliklerinde de bulunan Salih Bolat, Edebiyatçılar Derneği'nin ve Türkiye Yazarlar Sendikası'nın Yönetim Kurulu Üyeliğinde de görev aldı. Halen İstanbul Beykent Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölümü'nde öğretim üyesidir.
'Sınır ve Sonsuz Bolat'ın ana kaynağından, yaşantıdan kopmadığını gösteriyor. Gerçekliğin dış gözlemle verilmesinden kalkarak, yaşantıyı derinlerde dinlendirdikten sonra bir bileşime dönüştürme çabası diye özetleyebileceğimiz şiir serüveninin yeni bir konağı. Bolat'ın şiiri gelişiyor, temel özelliklerini koruyarak üçüncü kitabı Sınır ve Sonsuz'da yeni bir aşamaya varıyor. Sınır ve Sonsuz yazdığı kadar yazmadığı ile de dolgun, düşündürücü, ardından gelecek yeni aşamaları merak ettiren bir kitap' (Sınır ve Sonsuz'un Arka Kapağından, Kemal ÖZER )
Salih BOLAT Eserleri
ŞİİR
Yaşanan (1983)
Bir Afişin Önünde (1986)
Sınır ve Sonsuz (1988)
Karşılaşma (1992)
Uzak ve Eski (1996)
Gece Tanıklığı (2000)
Açılmış Kanat (2004)
Yol Ayrımı (Seçme Şiirler, 2006)
Kanıt (2006)
DÜZYAZI
Duygusal Düşünceler (1999)
Şiir Sanatı (Yaşar Nabi Nayır ile birlikte, 2004)
Öykü Yazma Teknikleri (2004)
Deniz Feneri (Eren Aysan ile Birlikte, 2006)
ÖDÜLLERİ
1984 Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülü (Yaşanan adlı yapıtı ile)
1986 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü (Bir Afişin Önünde adlı yapıtı ile)
1990 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü (Karşılaşma adlı yapıtı ile)
2002 Ahmed Arif Şiir Ödülü (Açılmış Kanat adlı yapıtı ile)
2007 Behçet Aysan Şiir Ödülü (Kanıt adlı yapıtı ile)

ADAM
bir adam denize bakıyor kumsaldan
uzaktan görünüşü deniz fenerini andıran
dün ordan bir yıldız düşmüştü suya
onu araştırıyor, yılan balıklarının ıslıkları arasında
yengeçleri ürküten kaplumbağanın gözlerinde
titreyerek geçen üç denizatının saydamlığında
ve soluğunda kayalıklardaki kertenkelenin.(Temmuz Şiirleri)