2021-2022 Eğitim öğretim yılında 71 bin 320 okulda yaklaşık 18 milyon öğrenci eğitim görüyor.

Salgın döneminde uyulması gereken sosyal mesafe koşulları nedeniyle binlerce yeni dersliğe ve okula daha gereksinim doğdu. Mevcut okulların önemli bir kısmında depreme karşı güçlendirme çalışması yapılması hatta bazılarının acilen tahliye edilerek yıkılması gerekiyor. Ayrıca hala çok sayıda okulda ikili eğitim yapılıyor.

2002 yılından bu güne kadar tam 8 kez Milli Eğitim Bakanı 17 kez eğitim sistemi değiştiren MEB yeterli yatırımları tam olarak yapamadı. Bu süreçte yürütülen farklı kampanyalar ile göreve davet edilen çok sayıda hayırseverin milli eğitime önemli katkıları oldu.

Bir süre önce yazdığım bir yazıda, hayırseverlerin yaptırdığı okullara verilen adlar konusunda özensiz davranıldığını hatta ilgili yönetmeliğe uygun hareket edilmediğini vurgulamıştım. Bu arada Eskişehir'de yapımı planlanan okul protokollerinde yine aynı hataların tekrarlanması ciddi tepkilere yol açmaya başladı. Farklı kesimlerden Eskişehirli yurttaşların ısrarlı uyarıları üzerine konuyu bir kez daha tüm ilgililerin dikkatine sunmanın yararlı olacağını umuyorum.

TARİHİ KİMLİK VE KURUM KÜLTÜRÜ…
Hayırseverlerin yaptırdıkları okullara adlarının verilmesinden daha doğal ve güzel bir şey düşünülemez. Ancak, 'yıkılarak eski yerlerinde yeniden yapılan bazı okulların' adları değiştirilirken yerel yöneticilerin daha duyarlı olmaları ve hayırseverleri incitmeden doğru yönlendirmeleri gerekiyor.

Güçlü okul kültürleri gelişen okulların öğrencileri ve mezunları, okulları ile yaşamları boyunca gurur duyarlar. Okulların kurumsal kültürlerini yıllarca ayakta tutan, kendilerine özgü tarihlerinin en önemli simgesi okul adlarıdır.

Okul adları hepimizde aidiyet duygusu yaratır, ortak hafızamızın oluşmasına katkı sağlar. Bu nedenle bazı okulların adları değiştirilmemelidir.

MEB Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'nin 17. Maddesinde,

'Tarihi kimliğe kavuşmuş, kurum kültürü ve hafızası oluşmuş, çevresinde adıyla tanınmış kurumların adları değiştirilemez.' hükmü vardır.

Yönetmelik hükümleri açık olmasına rağmen; okul isimlerinin özensizce değiştirilmesinden Eskişehir son yıllarda fazlaca nasibini(!) aldı ve bazı okullar adeta Eskişehir tarihinden silindi.

TARİHE GÖMÜLEN OKULLAR!..
1942 yılında Eskişehir Ticaret Lisesi olarak kurulan okul tam 73 yıl boyunca kentimize ve çevre illere kazandırdığı mezunları ile kendi alanında Türkiye'nin sayılı okulları arasında yer alırken; adı bir gecede 'Ahi Evran MTAL' olarak değiştirildi.

1953 yılında Kırmızıtoprak Mahallesinde kurulan Fatih Sultan Mehmet İlkokulu aralarında çok sayıda bilim insanı ve siyasetçinin de bulunduğu mezunlarıyla kurum kültürü ve hafızasıyla çok tanınan bir okulumuzdu.

Yıkılan okulun yerine, aynı arsa üzerinde yeni bir ortaokul yaptırıldı ve 66 yıllık okulun adı Gülay Kanatlı O.O. olarak değiştirildi.

1940 yılında açılan ve Cumhuriyetin kurucu kadrolarından olup, Harf Devrimi esnasında Milli Eğitim Bakanlığı yapmış Mustafa Necati Bey'in adını taşıyan tarihi ilkokulun adı tam 64 yıl sonra değiştirildi ve okula ek derslikler yaptıran hayırsever Suzan Gürcanlı'nın adı verildi.

Yenidoğan Mahallesinde bulunan Yunus Emre Lisesi'nin adı 2015 yılında Edebali Anadolu Lisesi olarak değiştirildi. Bu değişikliğin nedeni hiç anlaşılamadı(!).

Yıllarca Anadolu Üniversitesi içinde faaliyet gösteren Gazi Lisesi 2003-2004 öğretim yılında yeni binasına taşındı. Okula binayı yaptıran değerli hayırsever Tayfur Bayar'ın adı verildi.

YANLIŞLIĞI SÜRDÜRMEYİN!..
Önümüzdeki
günlerde,'Eskişehir'in ekonomik, kültürel ve eğitim yaşamının en büyük şansı' Eti A.Ş ve Kanatlı Ailesi, yıkım onayı verilen Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yerine yeni okul binaları yaptıracak.

Bu okullardan yapımı süren Yunus Emre MTAL yerine yapılacak okula 'Firuz Kanatlı', yakında yıkılacak olan Gazi MTAL yerine yapılacak okula ise 'Hacı Hanife Kanatlı' adının verilmesi kararlaştırılmış.

Adı geçen değerli insanları saygıyla anarken; başka yerlerde yeni yapılacak okullara adlarının verilmesini gönülden destekliyorum. Ancak, kuruluşun ve kurtuluşun öncüsü Eskişehir'in yurtsever halkı; tarihi 1939'a kadar giden ve adını Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten alan Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin yeni binasındaki adının 'Gazi' olarak devam etmesini istiyor.

Halkın duygularına ve sesine kulak verin, bu yanlışlığı sürdürmeyin;
Gazi'nin adına dokunmayın…