Kar yağışı bisikletli ulaşımı zaman zaman olumsuz etkiliyor. Yağıştan çok soğuklardan etkileniyoruz. Soğuktan da doğrudan etkilenmiyoruz, aslında. Uygun giysiler seçildiğinde eksi 5, eksi 10 dereceye kadar bisiklet kullanılabiliyor.
Ama yerdeki kar ve su donduğunda bisiklete binilmiyor. Çünkü buzlanmış yolda bisiklete binmek trafiğin yarattığı tehditleri çok artırıyor.
Geçen hafta kar yağdı, yollar yine buzlandı. O bir kaç gün bisiklet kullanamadım. Toplu taşıma ile yaptım ulaşımımı. Otobüs, tramvay aktarmasıyla ulaştım işe, okula.
İtiraf etmeliyim, toplu taşımanın sunduğu fırsatlar da yok değil. İlk birkaç araca binemeyince kalabalıktan, geçe kaldım. Yolcu yoğunluğu azaldı, kimse kalmadı durakta. Tramvayda oturacak yer bile buldum. Pek keyifliydi, yol boyunca kitap okumak.
Yağıştan sonraki ilk gün ulaşım durdu Eskişehir'de. Arıza nedeniyle otobüsler gelmedi. Gelene de binilemedi. Binilen balık istifiydi.
Okul dönüşü bir saate yakın durakta kaldım. Üç otobüs dolu geçti. İte kaka bindim dördüncüye.
O gün aklıma düştü, eve ulaşım süremi ölçtüm —tam 80 dakika. Önce otobüs sonra tramvaya aktarma ve duraktan eve yürüyüş toplam 80 dakika sürdü. Normalde bisikletle 1 saatte ulaşabiliyorum evime.
Yollardaki buz çözülür çözülmez yeniden kavuştum bisikletime. Üç günlük bisikletsiz ulaşım işkencesinden sonra yağmur, çamur, soğuk hiç bir engel görmüyor artık gözüm. Bisikletimle tadını çıkarmaya devam ediyorum yolların.
Bisiklet iyidir, öneririm size de. Kar kış demeyin binin bisikletlerinize.
---------------------------------------
BİSİKLOPEDİ
KIŞLIK GİYİM

Kış sürüşlerinde kat kat giyinmek temel ilkedir. Katlı giyim, ısındıkça incelip, üşüdükçe kalınlaşmaya izin verir. Pedallamaya başlarken biraz üşüyor olmak doğru giyimin göstergesidir. On, on beş dakika gibi bir süre pedalladığınızda beden ısınır ve üşüme sona erer.
Kışın soğuk bir günde alta termal tayt giymek en iyisidir. Üste, nefes alan bir uzun kol forma (t-shirt) ile su ve rüzgar geçirmez bir ceket giyilebilir. Soğuktan en çok etkilenen bölge eller ve ayaklardır. Hareketleri kısıtlamayan bir eldiven ile ısı yalıtımlı ayakkabılar iyi iş görür. Bisiklet ayakkabısı kullanılıyor ise ayakkabı kılıfı soğuğun etkisini azaltır.
KIŞLIK GİYSİLER:
  1. ALT: Isı yalıtımı olan bir giysi, termal tayt en iyisidir.
  2. ÜST: Nefes alan, su geçirmez, rüzgarı ve yağmuru dışarıda tutan bir giysi. Uzun kol bir bisiklet formas ve su ve rüzgar geçirmez bir bisiklet ceketi ile ince polar kumaştan bir arakatman.
  3. BAŞ: Kaskın altına termal bir bere ya da buff ve bir kar maskesi, balaklava.
  4. EL ve AYAKLAR: Termal eldiven, çorap ve ayrıca ayakkabı kılıfı.
  5. GÖZLÜK: Camları değişebilen gözlükler —karlı günlerde koyu renk.
---------------------------------------------
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
18 Aralık
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
19 Aralık
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
20.00
20 Aralık
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
24 Aralık Salı Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.