'Para' Eskişehirspor'un son 4 sezondaki en büyük sorunu.
Varlığı ayrı, yokluğu ayrı bir dert oldu…
'Para' adıyla ne sözler verildi. Camia kaç kez uyutuldu.
***
30 Mayıs'taki Genel Kurul öncesi yapılan toplantılarda oluşturulan listedeki isimlere, 'Ben kimseden para istemiyorum. Benim bütçem hazır. Siz sadece yanımda olun' gibi mesajlar veren Osman Taş, acil ödemelerde ve kriz çözmelerde maalesef başarılı olamadı. Eskişehirspor için cebinden epey para harcadı. Bunda hem fikiriz ancak yetmedi. Çünkü dibi görünmeyen bir kuyu var. Bunun bilincinde olan Osman Taş bir noktada tıkandı. Ancak anlaşılan gurur yapıyor, bırakamıyor. Bugün bıraksa insanlar kendisini 'Beceriksiz, yapamadı vs.' diyerek yargılar diye düşünüyor sanırım.
***
Bugün her ne kadar devam etse de şu bir gerçek yönetim parçalandı.
Hangi yöneticiyle konuşsam gözlerinde soru işaretleri görüyorum. Bilmiyor neler olacağını. Belki tahmin edemiyor, belki çekiniyor, belki de kafasında onlarca belirsizlik var.
***
Genel kurul için imza verip ardından genel kurulun iptali için imza veren yöneticiler de vardı. Çok enteresan, gerçekten. Fikirleri neden ve nasıl değişti bilemiyorum. Genel Kurul kararından vazgeçip tekrar devam etmek için bir ışık görmüş olmaları gerek. Gördüler mi? Nasıl bir ışık bu?
***
Takıma gelince.
Takım içinde Fuat Çapa'nın ayrılığına üzülen de sevinen de var. Doğaldır. (Fuat Çapa'yı ayrıca bir sayfada geniş değerlendirmek gerekiyor. Birkaç satırla olmaz)
Kan değişikliği sonrası takımdan bir reaksiyon bekledik.
Kötü bir Altınordu aslında tam ideal rakipti.
Ancak kendini sahaya veremeyen bir futbolcu topluluğu var. Bu büyük bir sorun.
Eskişehirspor'un Altınordu karşısında nasıl iki penaltı kaçırdığını tartışmak yerine bu futbolcuları nasıl yeşil sahaya odaklarız buna kafa yormak lazım.
Akılları futbolda değil.
'Parada' diyenleri duyuyor gibiyim. Haklısınız. Ne diyeyim.
Geçen sezonun maaşlarını almayan, bu sezon yine ödeme alamayan bir futbolcu topluluğu…
***
Şimdi ne olacak diye kara kara düşünüyoruz. Başkan Osman Taş şehrin inandığı güvendiği biri çıkarsa bırakırız diyor, Şu günler bir başarıya giden yolun adımlarının atıldığı günler değil, aksine gemi batıyor beyler!
Şehir sessiz ama bu sessizlik Nisan 2020 sonunda şehrin en önemli değerini alır karanlığa iter…

Demirbakan başarılı olur mu?
Bu soruyu cevaplamadan önce Coşkun hocanın takımın başında ne kadar süre kalabileceğini düşünüyorum. Kilit nokta bu sanırım. Yarın Genel Kurul kararı alınsa yeni bir yönetim gelse Coşkun Demirbakan ile yola devam eder mi? Bir de şu var. Geçen sezonki paralarını dahi alamayan bir futbolcu topluluğu var. Böyle sıkıntılarla boğuşan bir kulüpte futbolcuları maça sağlıklı bir şekilde hazırlayabilmek kolay bir iş değil. Hocaya başarılı olur veya olmaz demek için sanırım 'parasal' konulardaki gelişmeleri de bir kenardan izlemek lazım.
Demirbakan'ın artılar; Eskişehirli olması, camiayı tanıyor olması, kulübün durumu yakından biliyor olması ve tecrübesi.
Demirbakan'ın eksileri; antipatik demeçler verebilmeye müsait olması, tevazudan uzak olması, gereksiz yere sert görünmeye çalışması.
Resmi imzalar atılırken çekilen fotoğraflardaki sert bakışlarına ben bir anlam veremedim. Anlam veren var mı? Tebessüm edemez miydi?

***
SOSYAL MEDYA

Fuat Çapa: Ayrılık şairin dediği gibi sevdaya dahil. Eskişehirspor'la yaşadığımız güzel anlar çektiğimiz zorluklara değer. Hakkımızda hayırlısı. Yeter ki Eskişehirspor daim olsun.
Hayri Ülgen: Eskişehirspor için hoş olmayan bir şey söyleyeceğim. Yönetimi uyarıyorum, lisans için -3 puan durumu var. Lütfen ne yaparsanız yapın kim destek olacaksa olsun onu durdurmak gerek. Benden söylemesi acı ama gerçek. Coşkun hocama da hayırlı olsun.


***

HAFTANIN FOTOĞRAFI


***

HAFTANIN OLAYI

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda kadınlar 50 metre sırt üstünde yarışan Sümeyye Boyacı, dünya ikincisi oldu.

***

HAFTANIN SÖZÜ

'İyi niyetten şüphe duymadık ama olmuyorsa olmuyordur. Susamam artık. Eskişehirspor zarar görüyorsa biz susmayız. Susamayız… Artık ısrar edilmesi telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurur ve tribünlerin artık sabrı kalmadı. Kongreye gidilmeli'
Nefer Tribün Lideri Murat Diri

***

AVRUPA'DAN FUTBOL
ŞAMPİYONLARIN LİGİ Mİ?

Bana göre dünya futbolunun bir numaralı organizasyonu Şampiyonlar Ligi'dir. Mesai arkadaşım Ahmet Deniz Canoruç'la zaman zaman bunun tartışmasını yaparız. Onun vitrininde hep Dünya Kupası vardır… Avrupa'nın bir numaralı futbol organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi'nde 28'inci sezon bu akşam oynanacak maçlarla start alıyor. Final ise 30 Mayıs 2020'de İstanbul'da, Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynanacak. Şampiyon Kulüpler Kupası adıyla düzenlenen organizasyon 1992-93 sezonunda Şampiyonlar Ligi adını almıştı. Grup statüleri zaman zaman değişse de ana hatlarıyla 27 sezondur aralıksız düzenlenen bir organizasyon var. Kendi ligini şampiyon bitiren takımların bir ligde toplanması gayesiyle düzenlenen Şampiyonlar Ligi'nin son yıllarda adıyla içeriği tezatlığa düştü. Örneğin geçen sezona bakalım. Liverpool geçen sezon kendi ligini 4'üncü sırada tamamlayıp grup vizesi almıştı. Kloop'un Liverpool'u, kendi ligini 3'üncü bitirip Şampiyonlar Ligi'ne kalan Tottenham ile final oynayıp kupayı kazandı. Yani Premier Lig'in 3'üncü ve 4'üncü sırasındaki takım Avrupa'nın 1 numaralı kupasında final oynadı. Son 10 sezona göz attığımızda benzer durumlara rastlayabiliyoruz. Son 10 sezonun 7'sinde Şampiyonlar Ligi'ni kazanan takım bir önceki sezon kendi liginde şampiyon olamamış… Şampiyonlar Ligi'nin sadece şampiyonların ligi olmadığı karşımıza çıkıyor.

Format değişikliği gündemde
Şampiyonlar Ligi'nde bir süredir format değişikliği konuşuluyor. Fransa ve İngiltere basınında çıkan haberlerde yeni formatın detayları dahi paylaşıldı. Şu anda 8 grupta 4'er takım mücadele ediyor, ilk 2 sırayı alan takımlar üst tura çıkıyor. Yeni formata göre artık 4 grup olacak ama bu kez gruplarda 8'er takım yer alacak. Gruplarda ilk 4'e giren takımlar üst tura çıkacak. 5'inci bitiren ekipler ise bir sonraki sezon Şampiyonlar Ligi'nde yer alma şansı yakalayacak. UEFA'nın amacı bu ligi daha rekabetçi hale getirip, maç sayısını arttırmak. Gruplarında 6'ncı ve 7'nci olan ekipler ise yoluna Avrupa Ligi'nden devam edecek. Şampiyonlar Ligi'nde maç sayısı 224'e çıkacak. UEFA Başkanı Aleksander Ceferin bu değişikliğe pek sıcak bakmasa da 2024 yılından itibaren hayata geçmesi bekleniyor.

Son 10 yılın Şampiyonlar Ligi Finalleri
2018-19 Tottenham-Liverpool : 0-2 (Ligini 4'üncü bitirip gruplara kalmıştı)
2017-18 Real Madrid-Liverpool : 3-1 (Şampiyon olarak gruplara kalmıştı)
2016-17 Juventus-Real Madrid : 1-4 (Ligini 2'nci bitirip gruplara kalmıştı)
2015-16 Real Madrid-Atletico Madrid : 1-1 (P: 5-3) (Ligini 2'nci bitirip gruplara kalmıştı)
2014-15 Juventus-Barcelona : 1-3 (Ligini 2'nci bitirip gruplara kalmıştı)
2013-14 Real Madrid-Atletico Madrid : 4-1 (uz) (Ligini 2'nci bitirip gruplara kalmıştı)
2012-13 B. Dortmund-Bayern Münih : 1-2 (Ligini 2'nci bitirip gruplara kalmıştı)
2011-12 Bayern München- Chelsea : 1-1 (P: 3-4) (Ligini 2'nci bitirip gruplara kalmıştı)
2010-11 Barcelona-Manchester Utd : 3-1 (Şampiyon olarak gruplara kalmıştı)
2009-10 Bayern München-Inter : 0-2 (Şampiyon olarak gruplara kalmıştı)

Şampiyonlar Ligi'ni kazanan takımlar
Real Madrid 7
Barcelona 4
Milan 3
M. United 2
Liverpool 2
B. Münih 2
Juventus 1
İnter 1
Chelsea 1
B. Dortmund 1
Porto 1
Ajax 1
Marsilya 1