Dünkü yazımda 2024 yılında yapılacak yerel seçimlerinde Odunpazarı Belediye Başkanlığı için adı geçem isimlerden bahsetmiştim.

Sivrihisar'ın genç Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü ile İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt'un Odunpazarı Belediye Başkanlığı için hazırlık yapıyorlarmış.

Cumhur İttifakı'nın adayı olarak Çifteler'de belediye başkanlığı için yarışan ve sandıktan kıl payı çıkan MHP'li Kadir Bıyık'ın da Odunpazarı Belediye Başkanlığını ciddi ciddi düşündüğünü yazmıştım.

Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü'ye geçtiğimiz aylarda başka bir konuyla ilgili telefon ettiğimde 'Odunpazarı Belediye Başkan adaylığı için sizin de adınız geçiyor. Böyle bir düşünceniz var mı?' diye sormuştum.

'Şu an Sivrihisar ilçe belediye başkanıyım. Bu nedenle bütün enerjimi Sivrihisar için kullanıyorum. 2024 yılında yapılacak seçimlerde partim bana hangi görevi verirse o göreve talibim. Bu Odunpazarı Belediye Başkan adaylığı veya başka bir görevde olabilir. Veya hiç olmayabilir de' demişti.

VALİ, SAKALLI, TAŞEL VE KESİKBAŞ

Yerel seçimlere daha zaman var.

Öncesinde cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri yapılacak.

Dün telefonla sohbet ettiğim arkadaşların bana anlattıklarından bahsetmiştim.

Arkadaşlar sadece belediye başkan adaylığı için değil milletvekilliği için de ismi şehirde dolaşan isimlerden de bahsettiler.

Telefonla sohbet ettiğim bir arkadaşım, 'Sadi kahvede bir masada sohbet edenlerin konuşmalarına kulak verdim. Şu an görevdeki valimiz Erol Ayyıldız'ın AK Parti'den milletvekili adayı olacakmış. Senin kulağına da geldi mi?' diye sordu.

'Hayır, ilk kez senden duydum' dedim.

Olur mu?

Neden olmasın.

Her Türk vatandaşının gönül verdikleri partilerden milletvekili, belediye başkanı aday adayı olma hakkı var.

Valimiz Erol Ayyıldız, 'Devlete bürokrat olarak yıllarca hizmet ettim. Artık siyaset yapmak istiyorum' derse en doğal hakkı.

Göreve geldiği günden beri tarafsız bir şekilde Eskişehir'e hizmet ediyor.

Kapısı da herkese açık, isteyen herkes kendisiyle çok rahat görüşebiliyor.

Geçmişte örneklerini yaşadık.

Devletin en tepesinde bürokrat olarak görev yaparken istifa ederek milletvekili aday adayı oldular.

Sayın valimizin milletvekili aday adayı olup olmayacağını duymadım.

Tercih elbette ki kendisinin.

Ancak iki dönem Odunpazarı Belediye Başkanlığı yapan, 2018 yılında AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan son kurultayda HKYK'ye girmeyi başaran Burhan Sakallı'nın milletvekilliği için hazırlık yaptığı konuşuluyor.

Sakallı, 2002'de Eskişehir'de AK Parti milletvekili aday adayı olmuştu.

Şansını bir kez daha kullanmak istiyor olabilir.

CHP İl Başkanı Recep Taşel'in de milletvekili adaylığı için nabız yokladığı haberleri geliyor.

Partinin üst yönetimde görev yapan birkaç isminde desteklediği söyleniyor.

Recep Taşel'in listeye girebilmesi daha doğrusu listenin ilk üç ismi arasına girebilmesi için Utku Çakırözer veya Jale Nur Süllü'nün tekrar aday gösterilip gösterilmemesine bağlı.

* * *

Henüz alınmış bir erken seçim kararı yok.

2023 de yani zamanında yapılırsa daha 1,5 yıl var.

O zamana köprünün altından çok sular akar.

Farklı isimlerde gündeme gelebilir.

* * *

Gelelim ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş'a.

Sayın Kesikbaş'ın siyasete girip girmeyeceği konusunda kendi ağzından yaptığı bir açıklama duymadım.

Bu demek değildir ki: '2023-2024 yıllarında yapılacak milletvekilliği veya belediye başkanı adayı olmayacağım'.

Partilerden birisi 'seni milletvekili veya belediye başkanı adayı göstermek istiyoruz' derse de 'hayır' deme lüksü olmadığını düşünüyorum.

* * *

'TERMİK SANTRAL RİSKİ GÖRMÜYORUM'

Eskişehir'in Alpu ilçesinde kurulması planlanan kömürlü termik santralin yapımı ile tam tehlikenin geçtiğini düşünmüyorum.

İktidar bunu yargı kararları ve şehirden gelen tepkiler sonucu şimdilik buzdolabının buzluğuna kaldırdı.

Yarın buzluktan çıkarıp tekrar gündeme getirebilir.

Bunun 2023'e kadar olacağını sanmıyorum.

2023 seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan tekrar seçilir AK Parti'de sandıktan birinci parti çıkarsa yeniden bir hamle yapabilir.

* * *

Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş da santralin kurulmayacağına inandığını söylemiş ve 'Yeşil Mutabakat gereği 2030'a kadar tüm dünyada bu mutabakata imza atan ülkeler termik santral yatırımı yapamıyorlar ve hızlı bir şekilde termik santrallerini de kapatmakla mükellefler. Türkiye, Paris İklim Anlaşması'na da Yeşil Mutabakata da imza attı. Dolayısıyla ben, bu konuyla ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin kesinlikle yatırım yapacağını düşünmüyorum. O nedenle ben Eskişehir açısından bir termik santral riski görmüyorum' demiş.

* * *

Kesikbaş, her ne kadar, 'Yeşil Mutabakata imza atan ülkelerden birisi de Türkiye. Bu mutabakata imza atan ülkeler termik santral yatırımı yapamıyorlar' dese de yine de 'bir çıkar yol bulup yapabilirler?' diye kuşku var içimde.

* * *

Sevinç Mahallesi'nde açılmak istenen kömür ocağının ÇED sürecinin başlamasına ilişkin 'halkı bilgilendirme' toplantısı çevrecilerin tepkilerini göstermesi sonucu yapılamadı.

İkinci toplantı yapılır mı? Yapılmaz mı? Bilmiyorum.

Eskişehirliler Termik Santralın yapımına engel olmak için ortaya koydukları tepkinin aynısını açılacak kömür ocağı içinde koydular.

Birlik olunca şehir halkının istemediği bir yatırıma engel olunabileceğinin bir göstergesi…

Eskişehirliler hem termik santral hem de kömür ocağı konusunda başarılı bir sınav verdiler. Vermeye de devam ediyorlar.

'FOSİL ENERJİYİ SEVMİYORUM'

ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, sağlı-sollu haber sitesine yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerjiden yana olduğuna vurgu yapmış.

'Yine polemik çıkarabilecek bir söz söyleyeceğim ama çıkarmasınlar. Çünkü başka türlü izahı yok bunun. Ben şahsım adına söylüyorum bunu. Eskişehir'de fosil enerjiyi sevmiyorum. Hep yenilenebilir, temiz enerjiyi seviyorum. Yanlış anlaşılmak da istemediğim için altını bir kez daha çiziyor ve tırnak koymak istiyorum buna. Fosil enerjiyi ben şahsım adına sevmiyorum. Yenilebilir olacak, temiz enerji olacak, benim şahsi kanaatim bu. Temiz, yenilenebilir enerjilere hepimizin yatırım yapması gerekiyor. Hatta devletimize diyoruz ki önümüzü açın, bütün sanayiciler kendi ihtiyaçları kadar ki enerjilerini üretebilsinler. Bununla ilgili yasal bir problem yok ama iş geliyor finansal problemlere. Siz bize destek verin, biz hemen bu tesisleri kendi şirketlerimiz için kullanmaya başlayalım.'

* * *

Maalesef enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz.

İşte İran'ın gazı kesmesiyle yaşanan sorun ortada.

Sanayicilerin milyon dolar zararları var.

Kesinti daha kaç gün devam edecek bilinmiyor.

Bu nedenle Sayın Kesikbaş'ın 'devletimize diyoruz ki önümüzü açın, bütün sanayiciler kendi ihtiyaçları kadar ki enerjilerini üretebilsinler. Bununla ilgili yasal bir problem yok ama iş geliyor finansal problemlere. Siz bize destek verin, biz hemen bu tesisleri kendi şirketlerimiz için kullanmaya başlayalım' önerisi dikkate alınmalı.

Hiç olmazsa bundan sonra yaşanabilecek kesintilerden sanayicilerin etkilenmemesi, üretimin durmaması için kendi ihtiyaçları kadar kullanabilecekleri enerji üretimi için gerekli finansal destek sağlanırsa hem ülkemizin hem de onların zarar görmelerinin önüne geçilmiş olunur.

* * *

'100 YILIN EN İYİ 25 MÜZE BİNASI' LİSTESİNDE

2019 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan tarihi koleksiyoner iş insanı Erol Tabanca tarafından yaptırılan ve ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates'in (KKAA) tasarladığı Odunpazarı Modern Müze (OMM) ile önemli başarıya daha imza atmış.

Tarihi Odunpazarı evlerin yer aldığı bölgede beton yerine ahşap tasarımlı müze, dünyanın önde gelen saygın sanat yayınlarından ARTNews'in yayımladığı '100 yılın en iyi 25 müze binası' listesinde Fransa, Amerika, İngiltere, Japonya gibi birçok ülkeden müzelerin bulunduğu sıralamada 21'inci olarak yer almış.

Modern Müze (OMM)'nin bu başarısı Eskişehir ve Türkiye adına gurur kaynağı.

2019 YILINDA AÇILDI; 250 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

OMM, 2019 yılının Eylül ayında Eskişehir'de kapılarını sanatseverlere açmıştı. O günden bu zamana 250 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı, 6 sergiye ev sahipliği yaptı.

Bu müze binası hem Türkiye 'de hem de yurt dışında pek çok ödüle layık görüldü. Pek çok listede üst sıralarda yer almamızı sağladı. ARTNews haberi de bunlardan bir tanesi oldu.

Gerçekleşen 6 sergide 200'e yakın eser ziyaretçilerle buluştu. Şu anki güncel sergi ise 'Maziye bakma mevzu derin' adlı bir sergi. 31 sanatçının 41 eserinden oluşan bir sergi. Birey ile toplum arasındaki ilişkiye odaklanıyor.

* * *

Erol Tabanca Eskişehir'den yetişmiş Türkiye ve birçok ülkede hizmetleri olan bir iş insanı.

Eskişehir'e '100 yılın en iyi 25 müze binası' listesinde Fransa, Amerika, İngiltere, Japonya gibi birçok ülkeden müzelerin bulunduğu sıralamada 21'inci olarak yer alan bir müze kazandırmış olmasından dolayı hepimiz gururlandık.

Sayın Tabanca, Eskişehir'e dünya çapında bir müze kazandırarak bu şehre olan borcunu ödemiş oldu.

Eskişehir'den yetişmiş bugün Türkiye'de ünlü müteahhitler arasında yer alan diğer hemşerilerimizden bekliyoruz.

* * *

FIKRA:

Para Üstü

Adamın biri kafeye gelir ve bir kola içer. Garson hesabı almaya geldiğinde borcunu sorar. Kola fiyatının 26 lira olduğunu öğrenir ve yirmi altı tane bir liralık demir parayı üst üste dizer. Garson tam parayı alacakken, bir vuruşta hepsini yere saçar. Bir şey diyemeyen garson içinden söylene söylene paraları toplamaya başlar.
Ertesi gün aynı adam, aynı garsondan bir kola ister. Hesabı öderken aynı şekilde yirmi altı tane bir liralık demir parayı üst üste dizer. Garson tam parayı alacakken, yine bir vuruşta hepsini yere saçar. fıkraoku.com Garson çok sinirlenir fakat bir şey diyemez ve paraları toplamaya başlar.
Bir sonraki gün aynı adam kafeye tekrar gelir ve yine bir kola içer. Fiyatı sorar garsona. Neler olacağını iyi bilen garson bezgin bir şekilde 26 lira diye cevap verir. O da ne?
Adam cebinden bir elli liralık çıkarıp uzatır garsona. Garson büyük bir keyifle yirmi dört tane bir lirayı üst üste dizer ve tam adam alacakken öncekilerden çok daha kuvvetli bir vuruşla paraları kafenin içine saçar. Adam hiç istifini bozmaz. Cebinden iki tane daha bir liralık çıkarıp atar diğer paraların arasına:
- Boş ver... Bir kola daha ver bana...

* * *