Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Merkezi Sınavı ile ilgili sorulara 'Bu konuları Sayın Cumhurbaşkanım açıklayacak...' diye yanıt verdi. Eğitim konusunda en yetkili olması gereken kişinin bu yanıtını duyunca önce çok şaşırdım; sonra da 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi demek böyle gerektiriyor' diye düşündüm.
Sayın Bakanın sözü Cumhurbaşkanı'na bırakması sonrasında; 2020 LGS Merkezi Sınavı'nın 20 Haziran 2020 tarihinde 'maske' takılarak yapılacağı açıklandı.

LGS'DE HANGİ İLLER DAHA ŞANSLI?
Türkiye'de 1955 yılından beri uygulanan ilköğretimden ortaöğretime geçiş sistemlerinin 'her yönden en kötüsünün' mevcut sistem olduğunu defalarca yazdım. Ancak, yeni sistemin 'maskeli (!)' görüntüsüyle bu yıl da devam edeceği belli oldu.
Güncellenen kılavuzda, sınavla öğrenci alan 'nitelikli okul' türleri ve kontenjanları da açıklandı.
Kontenjan artışları illere göre önemli farklılıklar gösteriyor. Buna göre sınava başvuran öğrencilerin nitelikli okullara girebilme 'şansları' illere göre değişiyor.
2019'da 139 bin 600 olan sınavla yerleşme kontenjanı 2020'de 213 bin 128'e çıkarıldı. Bu verilere göre Türkiye kontenjan artış ortalaması yüzde 53 oldu.
Kontenjan artışında Yalova en yüksek artış oranıyla dikkat çekiyor. Bolu, Sinop, Bayburt, Kırıkkale gibi iller yüksek kontenjan artışlarıyla öğrenciler açısından şanslı iller arasında yer aldı.
Kontenjan artışı en az olan illerin başında yüzde 22 artış oranı ile Karaman'ı görüyoruz. Burdur, Kırklareli, Tokat ise kontenjan artışı en düşük iller arasında yer alıyor. Şimdi gelelim Eskişehir'e(!)...

ESKİŞEHİR'İN ŞANSSIZLIĞI!..
Geçen yıl LGS Merkezi Sınavı'na Eskişehir'den 9347 öğrenci katıldı. Bu yıl ilimiz genelinde toplam '13 bin 419' 8. sınıf öğrencisi bulunuyor.
2020 LGS'de sınavla öğrenci alan okulların Eskişehir kontenjanı 2138 kişi olarak belirlenmiş. Bu durumda ilimizde geçen yıla göre toplam 548 kişilik kontenjan artışı sağlanmış.
Eskişehir'deki 8. sınıf öğrenci sayısı geçen yıla göre yüzde 50 artmasına rağmen, öğrenci kontenjanları geçen seneye göre ancak yüzde 34 artırılabilmiş.
Eskişehir'deki kontenjan artışının yüzde 53 olan Türkiye ortalamasından yüzde 19 daha az olmasının nedeni nedir?
Eskişehir'deki, mevcut imam hatip liseleri kontenjanlarını doldurmakta zorluk çekerken; bu yıl sınavla öğrenci alan 'nitelikli okullar' listesine neden yeni bir imam hatip lisesi daha ilave edildi?
Eskişehir'de en çok tercih edilen okul türü olan Anadolu liseleri kontenjanları sadece 120 kişi artırılabilmiş. Üstelik bu artışın 50'si sadece kız öğrenci alan H. Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi'ne ait. Bu durum Anadolu lisesi tercihi yapmak isteyen erkek öğrencilerin şanslarını daha da azaltırken 'karma eğitimin' önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
180 kontenjanlı Muttalip Borsa İstanbul Fen Lisesi'nin açılması, bu sınav döneminin en olumlu gelişmesi olarak görünüyor. Eğer bu okul da açılmasaydı Eskişehir kontenjan artışı Türkiye ortalamasının yarısından daha aşağılara düşecekti. Bu nedenle bu okulun açılmasında desteği, emeği, gayreti olan herkese çocuklarımız adına teşekkür ederim.
Öğrencilerini sınavla alan nitelikli okullara girişlerinde ve yerel yerleştirmelerde yaşadıkları illere göre şanslı ya da şanssız olmalarının sorumlusu doğal olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü'dür.
Merkezi sınav kontenjanlarında Borsa İstanbul Fen Lisesi'nin açılması ile 'zevahiri' kurtarmaya çalışan kentimizin değerli eğitim yöneticilerinin; yerel yerleştirme kontenjanlarını 'her türlü siyasi baskı ve düşünceden uzak'; öğrencilerle velilerin taleplerini dikkate alarak daha titizlikle belirlemelerini bekliyorum. Umarım yanılmam...