Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, tüm ilaçlara yüzde 25 zam geldi. İlaç zamları ile ilgili konuşan eczacı Fatmatüzzehra Kıraç, zamların ve özellikle ilaç temininde yaşanan sıkıntıların hastalarla eczacıları karşı karşıya getirdiğini söyledi. Eczacıların öz sermayesini kaybetmek üzere olduğuna dikkat çeken Kıraç, eczacıların kar oranlarının artırılması gerektiğini ifade etti.
PERSONEL GİDERLERİNİ ÖDEYEMİYORUZ
'Genel giderlerimizi, personel giderlerimizi ödemekte de zorlanıyoruz' diyen Kıraç, 'Her şeye gelen zamlar gibi ilaç zamlarından da aslında çok memnun değiliz. Keşke hiçbir şeye zam gelmeseydi, enflasyon olmasaydı. Ama tabi ki her şeye çok zam gelince ilaçlara da zam gelmesini de ister istemez bekledik. Fakat mevcut enflasyonun çok altında geldi. Bizler gerçekten öz sermayemizi kaybetmek üzereyiz. Ayakta kalmamız son derece zor. Çünkü faturayı kesiyoruz. Bizim ana alıcımız aslında SGK. SGK'ya kestiğimiz faturayı 4 ay sonra alıyoruz. 4 ay sonra aldığımız parayı bu yeni aldığımız ilaçların parasıyla ödeme şansımız yok. Bu da öz sermayenin gittikçe daralmasıdır. Neticede yeni kaynak oluşturmamız lazım. Likidite bulmamız gerekiyor' dedi.
KAR ORANLARIMIZ ARTIRILMALI
İlaç pahalılaştıkça kar oranlarının azaldığını söyleyen Kıraç, 'Biz de diğer sektörlerden farklı bir durum var. İlaç pahalılaştıkça kar oranımız azalıyor. İlaç pahalıysa kar oranınız yüzde1'dir. İlaç daha ucuzsa kar oranınız yüzde 8'dir. Ortala yüzde 8 gibi bir kar oranımız var. Bunun artırılmasını istiyoruz. Öz sermayemiz de daraldığı için gittikçe sıkıntımız artıyor' diye konuştu.

VATANDAŞ BİZİ SUÇLUYOR

Psikiyatrik ilaçların satışının son dönemde arttığına dikkat çeken Kıraç, 'Toplumun sinir kat sayısı çok hassas noktalarda geçiyor. Böyle bir durumda sıkıntısı olan insan eczaneye geliyor. Böyle bir durumda sıkıntılarda da kat sayısı artıyor. Biz çok zor durumda kalıyoruz. Biliyorsunuz sağlık sektöründeki saldırılar eczacıya da yansıyor. Bu ilaç zamları, ilaçlar bulamamazlık hastayla eczacıyı karşı karşıya getiriyor. Vatandaş direkt bizi suçluyor. Biz aracıyız aslında. Vatandaşın zaten geçim sıkıntısı var. Gerçekten sabrın son noktalarındayız' şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim