RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ

Pazartesi Röportajları'nın konuğu olan AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, il başkanlığı görevinden alınacağına dair çıkan söylentiler hakkında, 'Bunu ister içeriden ister dışarıdan arkadaşlar yapsın, kasti partiye zarar vermek adına yapılan davranışlar olduğunu değerlendiriyorum' dedi.

Zihni Çalışkan, 'AK Parti Eskişehir'de il başkanlığımızın en uzun süre sürdüğü bir süreç. Bundan önce benim il başkanlığından alınmamı isteyen, hevesli davranan, buna ilişkin iştahı kabaran herkesin iştahını ve hevesini kursağında bıraktık' diye konuştu.

Son dönemde siyasi partilerin saha çalışmaları hızlandı. AK Parti teşkilatının saha çalışmaları nasıl gidiyor?
AK Parti olarak kurulduğu günden bu yana daha önceki yönetici arkadaşlarımızla özdeş hatta hedeflediğimizin üzerine çıkabilen çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. Bu sahada klasik ev ziyaretleri, mahalle buluşmaları, danışma toplantıları, sandık toplantıları, esnaf gezileri, yine caddelerdeki ticaret erbabının, sanayi odası üyelerinin ziyareti, sivil toplum örgütleri ve hemşeri derneklerinin ziyaretleri dahil olmak üzere biz sahaya olabildiğince AK Parti'nin 20 yılda genç, dinamik bu gençliğin dinamizmini partinin yaşıyla özdeş bir şekilde sahaya yansıtan bir çalışma içerisinde olmaya gayret ediyoruz. Tüm ilçelerimizle bunu yapıyoruz. Bunu yaparken klasik daha önceden bildiğimiz yöntemlerin ötesinde gençlerimize, kadınlarımıza tekrar ulaşma, günün koşullarına göre siyaseti revize etme, inovatif bir yöntemle 2023 seçimlerine hazırlanma gibi bir düşüncemiz var. Bunun için açıkçası ben hem gençlik hem kadın kollarımızla tam bir uyum içerisinde çalıştığımızı düşünüyorum.

TÜRKİYE SEÇİM ATMOSFERİNE GİRDİ
Bunu seçim atmosferine girdik diye yorumlayabilir miyiz? Türkiye seçim atmosferine girdi mi sizce?
Türkiye seçim atmosferine girdi artık. Doğalda bir süreçtir bu. AK Parti'nin 5 yıl olsa bile seçim bittiği gün ertesi sabah benzer şekilde çalışmaya devam ettiği ve aynı prensipler, aynı dinamizm, aynı inanç, aynı hedefe doğru yürümeye 5 yıl öncesinde başlamış olmaları değerlendirdiğinde artık son 1 yıla girilen bu süreçte tabi seçim sathı maline girildiği değerlendirilir. Bu da önemli. Bunun her yönüyle şehre ve ülkeye yansıdığını düşünüyorum. Yaklaşık 11 ay gibi bir süre var. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de zor geçen bir süreç ama Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu zorlu sürecin altından kalkabilecek ekibe sahibiz. Zaten liderimiz hiçbir zaman tartışılmayacak bir noktada bir liderimizdir. 2023 seçimlerinin AK Parti'nin iktidarı ve Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde devam edeceğini ve sonuçlanacağını değerlendiriyoruz.

Muhalefetin ekonomi üzerinden iktidara yönelik eleştirileri var. Sizce ekonomiye yönelik eleştiriler seçimlerde seçmen açısından belirleyici olacak mı?
Bunu belki yılın başında değerlendiriyor olsaydık o gün ki koşullar içerisinde bu söylem mümkün bir söylemdi ama geçen zaman içerisinde özellikle yazın gelmesi, turizmin canlanması, halkın temel ihtiyaç maddeleriyle gider kalemlerinin farklılaşması sebebiyle örneğin doğal gaz ve elektrik giderlerinin nispeten yaz aylarında azalıyor olması sebebiyle hane halkının geliri hatta giderinin azalmasından kaynaklı, kişisel kalkınması değerlendirildiğinde bu dönemdeki hususların yılbaşı itibariyle olan bakış açısıyla farklılık arz ettiğini değerlendiriyorum.
CUMHURBAŞKANIMIZLA ZORLUKLARI AŞACAĞIZ
Ocak ayında insanlar ekonomik koşullara ilişkin kısımda daha farklı bakmayı ve belirleyici özellik olarak okurken Şubatın 17'sinden sonra çıkan Ukrayna-Rusya savaşından sonra lider kim meselesine ilişkin baktığını ve o dönemdeki AK Parti'nin oyunun yüzde 5 ile 7 arasında farklılaştığını, yukarıya attığını değerlendiriyorum. Tabi ki ekonomik koşulların seçimlerde belirleyici olması doğaldır. Ancak içinde bulunulan süreç içerisinde geçici olarak değerlendirecek ekonomik koşullar ve sürecin halk tarafından okunduğunu ve bunun böyle anlaşıldığını ve Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu ekonomik zorlukların aşılacağına inandığını görüyorum. Bu da açıkçası 2023 seçimleri için bizi çok daha umutlu hale getiriyor.

4 YIL ÖNCEKİ ZİHNİ ÇALIŞKAN DEĞİL
Geçtiğimiz günlerde il başkanlığı görevinden alınacağınıza dair bir haber çıktı. Buna ilişkin neler söylersiniz?
Bizim bu kadar güçlü olduğumuzu görenler acaba nereden zarar verebilirize ilişkin, bunu ben kişisel olarak Zihni Çalışkan'a verilen bir zarar olarak okumuyorum. AK Parti'ye verilen bir zarar olarak görüyorum. Bunu ister içeriden ister dışarıdan arkadaşlar yapıyor olsun, kasti partiye zarar vermek adına yapılan davranışlar olduğunu değerlendiriyorum. Zihni Çalışkan, 4 yıl önceki Zihni Çalışkan değil. Partiyi hep beraber getirdiğimiz noktada bu kadar yoğun çalışıyor, bu kadar çok sahada oluyor iken motivasyonumuzu kaybettirmeye dönük kasti davranışlar olduğunu görüyorum.
HEVESLERİNİ KURSAKLARINDA BIRAKTIK
AK Parti Eskişehir'de il başkanlığımızın en uzun süre sürdüğü bir süreç. Bundan önce benim il başkanlığında alınmamı isteyen, hevesli davranan, buna ilişkin iştahı kabaran herkesin iştahını ve hevesini kursağında bıraktık. Çünkü genel merkezle istişare etmediğim hiçbir faaliyetimi, genel merkeze raporlamadığım hiçbir etkinliğim ve çalışmamın olmadığını değerlendirdiğim bu ortamda genel merkezle bu kadar rahat anlaştığımız, onların talimatları doğrultusunda hareket ettiğimiz bu noktada bu haberin sadece çalı dürtmek adına yapılmış bir haber olduğunu değerlendiriyorum.

ADIMIN MİLLETVEKİLLİĞİYLE ANILMASI DOĞAL
Adınız son dönemde milletvekilliği ile anılmaya başladı. Zihni Çalışkan milletvekili olmak istiyor mu?
Bugün il başkanlığı görevi verdiler. İl başkanlığı görevini ben milletvekilliği görevinden daha stratejik, değersiz bir yer olarak görmüyorum. Çok değerli bir görev. Halka dokunduğumuzu, bunu dönem dönem bakanlıklar vasıtasıyla da yaptığımızı düşünüyorum. Bunu da önemli buluyorum. Şehrin ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Vekillerimizin de bu konuda destek olduğunu, şehre her noktada değer kattıklarını ifade ediyorum. Bize ilişkin tercih Sayın Cumhurbaşkanımızın tercihidir, Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcımızın tercihidir. Bize verilen göreve hayır demeyiz. Adımızın milletvekilliği seçimlerinde geçiyor olmasını doğal buluyorum. Yaklaşık 4 yıllık bu süreç içerisinde ildeki herhangi bir çalkantıya mahal vermeden, gerekirse daha fazla çalışmak suretiyle olması muhtemel eksikleri ortadan kaldırmaya dönük bir çaba içerisinde olduğumu hemşerilerimizin gördüğünü düşünüyorum. Hatta bunu şehrin farklı dinamiklerinden ve siyasi aktörlerinden ve farklı sivil toplum aktörlerinden duyuyor olmuş olmak, nefsimi de mutlu ediyor. Doğru işler yaptığımız sonucuna beni inandırıyor. Bu anlamda da ismimizin söylenmesini normal olarak buluyorum. Çünkü il başkanının her dönemde ister milletvekilliği ister belediye başkanlığı olsun bizim il ve ilçe başkalarımızın isimlerinin geçmesi kadar doğal bir şey olmaz.

TURİSTİ AK PARTİ BELEDİYECİLİĞİ GETİRDİ
AK Parti'nin önümüzdeki genel ve yerel seçimlere yönelik hedefleri neler?
3 milletvekilinin üzerine milletvekili koyma arzusu her zaman bizim bir üstteki hedefimiz olmaya devam edecek. Kaldı ki merkezdeki 3 belediyeyi kazanmak gibi her zaman bir hedefimiz var. Sadece hedefimiz yok. Buna ilişkin yetkinliğimiz, projelerimiz, hayallerimiz ve şehri bugünkünden birkaç tık daha yukarıya taşımaya ilişkin hayallerimiz var. Belediyeciliğin fiziki eksiklerine ilişkin, yağmur suyu eksikliği, kapalı pazar yeri, mezbaha eksikliği, kapalı otobüs durakları eksikliği dahil olmak üzere hepsini anlattım. En önemli sorunlardan birisi Yaşar Kemal Caddesinin açılması meselesi. Şehrin trafik anlamında nefes alacağı bir nokta olduğunu değerlendiriyorum. AK Parti belediyeciliği döneminde bunları en üst seviyede yapabileceğimize inanıyorum. Bu şehre turizm gelmişse 2004-2014 dönemindeki Odunpazarı Belediyesi'nin sokak sağlıklaştırmasının sonucudur bu. Bu şehre turisti AK Parti belediyeciliği getirdi.

2023'TEN ÖNCE KONUŞMAK ERKEN
MHP İl Başkanı İsmail Candemir, Odunpazarı'na aday çıkarmak isteriz demişti. Cumhur İttifakı yerel seçimlerde merkezdeki ilçe belediyelerini paylaşır mı?
Olabilir. Henüz 2023'ü yaşamdan 2024'e ilişkin bir alan oluşturmak kolay değil. o süreçte bunlar değerlendirilir. Konuşulur. Eğer belediyelerin alınıp Eskişehir'e hizmet edilmesi anlamında böyle stratejik bir sonuç doğacaksa tabi ki buna karar verilir. Ama 2023'ten önce 2024'e dönük bunları konuşmak erken. İl başkanımızın da bunu arzulaması gayet normal. Doğru hedeflerden birisi.

PARTİ DIŞINDAN ADAY DOĞRU DEĞİL
Büyükşehir'e ya da diğer merkez ilçe belediyelerine parti dışından bir aday gösterilirse AK Parti seçmeni bunu nasıl karşılar?
Biz bunu daha önce denedik. Bana sorduklarında bunun doğru olmadığını söylüyorum, söylemeye de devam edeceğim. Flaş isimlerle seçim kazanma arzusu tabanla birlikte gelen desteğin azalması sonucunu doğuracaksa bu anlamlı değil. Çünkü AK Parti'nin geçmişten gelen bir duruşu var. Bu duruşu devam ettirecek adayların olmuş olması, bunun eğer flaş isimlerle örtüşmesi mümkün ve bu özellikleri taşıyorsa tabi ki mümkün. Ama ben çok önemsiyorum bunu. Örnek olarak da Odunpazarı Belediye Başkan adayından, yani bizim ilçe başkanımız olduktan sonra aday olan kardeşimizden örnek veriyorum. Doğru ve anlamlı bir süreçti. İyi bir stratejiydi. Teşkilatlardan gelen arkadaşların şu ana kadar elde edilmiş olan en yüksek oy oranında oy aldı. Yüzde 46,55. Bu tüm zamanların en yüksek oyudur. Teşkilatlardan gelen arkadaşımızın ne kadar başarılı olduğunu göstermek adına anlamlı bir şey olduğunu düşünüyorum.

AK PARTİ GELENEĞİYLE ÖRTÜŞMEZ
Sizin büyükşehir belediye başkanlığına adaylığınız söz konusu olabilir mi?
Olabilir. Belediyecilik geçmişi anlamında çok ciddi bir geçmişimiz var. Bu yaklaşık 18 yıllık süreç. Bizim ağzımızdan şunu söylemek çok doğru olmaz: Biz büyükşehir belediye başkanı adayı oluruz, bunu da isteriz anlamında söylem olmaz. Bize verilecek her türlü göreve biz hazırız. Velev ki bu diyelim mahallede sandık kurulu üyesi yaptık, müşahit yaptık derlerse biz orada da çalışırız. Dün de çalıştık çünkü. Ama yine söylüyorum. Yakıştırılması, söylenmesi nefsimize ilişkin güzel şeyler ama bu hedefleri direkt bizim ağzımızdan söylememiz yakışık kalmaz. Siyasi terbiye ve AK Parti geleneğiyle de örtüşmez.

HER TÜRLÜ GÖREVE YAKIŞIRLAR

Geçtiğimiz günlerde Metin Güler ve Celalettin Kesikbaş ile fotoğraf paylaştınız. Her iki isim de AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak anılan isimler. Biz bu fotoğrafı nasıl yorumlamalıyız? Her iki ismin de söz konusu adaylığını nasıl değerlendiriyorsunuz?
AK Parti'nin siyasal yaşamında güçlü olduğu bu süreçte güçlü karakterlerin, güçlü simaların, güçlü aktörlerin siyaset yapma arzusu karşısında patimizden aday olma ihtimalleri veya bunun konuşulması partimize güç katar. Bu önemli. Ama 2024 sürecinde böyle bir değerlendirme çıkar mı bunu beraber yaşayıp göreceğiz. Her iki oda başkanlarımızı ben güçlü, başarılı, yetenekli buluyorum. Her türlü göreve de yakışacakları kanaatini taşıyorum. O gün ki sohbette çok kıymetliydi. Biz onlardan da kendi şahsımıza ilişkin çok güzel övgüler duyduk. Sohbet de çok güzeldi. Uzun da bir sohbet oldu.
Editör: TE Bilisim