Eskişehir Barosu'nda Alpu Ovası'na yapılmak istenen URAYSİM projesi ile ilgili basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Eskişehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Kapanoğlu, Eskişehir Kent Konseyi Çevre Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Selma Güder, Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman da katıldı.
KIRAÇ ALANA YAPILSIN
URAYSİM projesinin Eskişehir için önemli bir proje olduğunu ve projeye karşı olmadıklarının altını çizen Hüseyin Akçar, projenin verimli tarım arazisine yapılmak istenmesine karşı olduklarını ifade etti. Akçar, 'Eskişehir'in Alpu ilçesinde bulunan Bozan, Çardakbaşı ve Yeşildon köylerini içine alan 35 bin dönümlük alana URAYSİM test alanı için raylar döşenmesi planlanıyor. Bu projenin test yollarının birinci sınıf tarım arazisi statüsündeki verimli topraklar üzerine inşa edilmesi son derece sakıncalıdır. Planlanan faaliyet ile tarım arazilerinin tarım dışı kullanımı sağlanacak olup, Alpu Ovası'nın tarımsal bütünlüğü bozulacaktır. Bölge halkının öncelikle talebi de bu projenin iptal edilmesi değil, verimli tarım toprakları yerine, kıraç alanlara kaydırılarak hayata geçirilmesidir' diye konuştu.
DEVLET TARIM ARAZİSİNİ KORUMALI
Alpu Ovası'nın sit alanı ilan edildiğini hatırlatan Akçar, 'Alpu Ovası 12/12/2016 tarihinde alınan ve Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 'tarımsal sit alanı' ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Şu anda URAYSİM kapsamında kamulaştırma işlemine tabi tutulan alan Alpu Büyük Ovası içinde yer almaktadır. Anayasamızın 'Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması başlıklı 45. Maddesinde devletin tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önleyeceği' hükmü yer almaktadır. Projenin verimli tarım arazileri üzerinde yapılması Anayasaya aykırıdır' şeklinde konuştu.
TARLALAR PARÇALANACAK
Projeyi bu şekliyle kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyleyen Akçar konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 'Bölge halkının üzerinde titizlikle durduğu bir başka mesele, döşenecek raylardan oluşan test merkezinin tarlaları pek çok parçaya bölecek olmasıdır. Projedeki ray hatları çiftçilerin tarlalarını, meralarını tarla içi yollarını, yeraltına döşeli borulu sulama kanallarını irtibatı kopartarak kesecektir. İrtibatı kopan tarlalar susuz kalacak, büyük verim kaybı yaşanacaktır. Mera ve tarlalarına ulaşmak için köylüler fazladan enerji ve zaman kaybına uğrayacaktır. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin böylesine riske girdiği bir projeyi bu şekli ile onaylamamız mümkün değildir. Bir kere daha söylüyoruz projeye karşı değiliz. Bu şekli ile yapılmasına itirazımız var.' MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim