Ortaokuldan liseye geçişi yönlendirmek için yapılan 2. TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) Sınavı sonuçları Haziran ayının ilk haftası açıklanacak.
Sınav sonuçları henüz açıklanmamasına rağmen; Eskişehir'de ve Türkiye genelinde aldığımız duyumlara göre; çok sayıda öğrencinin tam puan aldığı anlaşılıyor.
2. TEOG Sınavı'nda Türkiye ve Eskişehir'de 'Tam puanlı öğrenci' rekoru kırılabilir.
Bu durumun oluşmasında emeği geçenleri ve sevgili öğrencilerimizi kutlarım. Ancak, bir de 'madalyonun öbür yüzüne' bakalım.

BİNLERCE TAM PUANLI ÖĞRENCİ YERLEŞTİRMEYİ ZORLAŞTIRIR MI?
1. TEOG Sınavı'nda; Eskişehir'de tüm soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısı 16 da kalmıştı.
Bu 16 öğrenciden 5'i özel okul, 11'i devlet okulu öğrencisiydi.
Hatta 'ders başarı puan ortalamasına göre'; İlimizde ilk iki sırayı alan iki özel okulumuzda hiç tam puan alan öğrenci çıkmamıştı.
2. Dönem TEOG Sınavı'nda ise Türkiye'de 10 bin, Eskişehir'de ise 200 civarında Türkiye birincisi öğrenciden söz ediliyor.
Bu sayılar gerçekleşirse; bu sınavlardaki en fazla sayıda Türkiye birincisi rekoru elde edilmiş olacak.

ŞAMPİYONLARIN İŞİ ZOR
Tam puanlıların bu kadar çok olduğu bir sınavda, Robert Kolej, Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Ankara Fen Lisesi, Kabataş Anadolu Lisesi gibi gözde liselere girmek daha da zorlaşacak. Eskişehir'deki bazı Anadolu liselerinin ve Fatih Fen Lisesi'nin taban puanları da yükselebilir.
Tercihlerde sıralama yapabilmek için TEOG puanı aynı olan öğrencilerin okul başarı puanlarına bakılacak. Ancak 'gidişata bakılırsa' bazı liselere yaşı küçük olanlar girecek gibi…
Okul başarı puanlarının öneminin daha da arttığı bu süreçte, bazı okullarda 'hormonlu not' verilmesinin mutlaka önüne geçilmelidir. Ülke genelinde ve Eskişehir de 'şişirilmiş not' veren bazı okulların geçirdikleri soruşturmalardan sonra artık akıllandıklarını(!) umarım.

YOKSA ÇAĞ MI ATLADIK?
MEB, TEOG Sınavı sorularında ölçme değerlendirme ilkeleri açısından nitelikli ve doğru çizgiyi bir türlü yakalayamadı.
Soruların zorluk dereceleri; yıllara, dönemlere, derslere göre tutarsız ve dengesiz bir seyir gösteriyor. Bu arada olan çocuklara oluyor…
Sınavlar, güvenilir, adil ve seçici olmalıdır .
Geçen yıl TEOG Sınavı'nda 4742 öğrencinin tüm soruları doğru yanıtlayarak birinci olması ile ilgili; dönemin Bakanı Nabi Hoca 'Buna sevinmemiz gerekir' yorumunu yapmıştı...
Şu anda '10 bin' üzerinde tam yapan öğrenciden söz ediliyor. Yaklaşık iki kat artış yeni Milli Bakanı İsmet Yılmaz'ın Nabi Avcı'dan daha başarılı olduğunu mu gösteriyor?
Kasım'da yapılan sınavda soruların tamamını doğru yanıtlayan öğrenci 'mumla aranırken' beş ay sonraki sınavda binlerce öğrencinin tam puan almasını nasıl açıklayacaksınız?
Yoksa beş ayda eğitimde çağ mı atladık?
'Dengesiz' sınavlarla çocukları şaşkına çevirenlere bir kez daha hatırlatalım; 'Eğitim öğrencilere saygıyla başlar.'
Sınav heyecanı ile minicik yürekleri günlerce hızlıca çarpan 'Farklı
Dünyalar Ülkesi' güzel yurdumun güzel çocukları;
Umutlarınız gerçekleşsin, geleceğiniz aydınlık olsun,
Her şey gönlünüzce olsun…
Unutmayın; 'Yaşam üç yanlış ve bir doğrudan ibaret değildir.'