28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı 2. turseçimingalibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.
İlk turda kıl payı yüzde 50+1'e takılan Erdoğan, ikinci turda Kılıçdaroğlu'dan yaklaşık 2 Milyon daha fazla oy alarak 3. kez cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmaya hak kazandı...
Dün de yazdım.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına başından beri sıcak bakmadı.
'Kemal Kılıçdaroğlu ile seçimi kazanamayız'açıklamaları dikkate alınmadı.
'Mansur Yavaş veya Ekrem İmamoğlu seçimi kazanma şansımız daha yüksek. İlk tercihim Mansur Yavaş'dedi.
CHP'liler Meral Hanımın bu söylemlerine tepki gösterdiler.
'Meral Akşener milliyetçi ya milliyetçi adaya destek veriyor' diye troller hemen devreye girdi.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun12kez seçim kaybettiğini unuttular!
CHP'liler bir şey daha unuttu.
O da Türk seçmenin yüzde 35'i sol, yüzde 65'i ise sağ görüşlü.
Yüzde 35 sol görüşlü seçmenle birlikte sağ görüşlü Mansur Yavaş'a 'oy vermez' diye propaganda yaptılar.
Her iki isim için de bir parantez açayım:
Mansur Yavaş: Evet, HDP'den muhalefetin arzu ettiği oyu alamıyordu ama hem kararsızları alıyor hem de AK Parti-MHP bloğunu tırtıklıyordu.
Ekrem İmamoğlu: Her kesimden oy alıyor, kararsızları bir bir topluyordu.
MANSUR YAVAŞ İLE KAZANMA ŞANSI DAHA YÜKSEKTİ
Yine cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimi öncesi MHP'den ve Ülkü Ocak'larından kopmuş geçmişte önemli görevlerde bulunmuş bazı MHP'lilerin Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekledikleri sosyal medya hesaplarından pompalandı.
Yine 14 ve 28 Mayıs seçimleri öncesi Eskişehir'de de geçmişte MHP'de yöneticilik yapmış bazı isimler le yaptığımız sohbette 'Oyumuz Kemal Beye' demişlerdi.
Verip vermediklerini bilmiyorum.
Ama içimden 'MHP'liler CHP'ye oy vermez. Bu nedenle vermemişlerdir' diye geçiyorum.
Türkiye haritası'nın Anadolu bölümüne baktığımızda özellikle Eskişehir ve Ankara'nın haricinde sarıya boyandığını görüyoruz.
Yani sağ görüşlü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destekverildiği görülüyor...
Erdoğan, Anadolu'daki seçmenlerden aldığı oy ve destekle seçildi.
Bu bana Meral Akşener'in, 'sağ görüşlü adayın kazanma şansı daha yüksek' sözünü hatırlattı.
Eğer Millet İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı cumhurbaşkanı adayı gösterseydi 2. Turda 21. Yıldır ülkeyi yönetmekten yorulmuş Recep Tayyip Erdoğan'a karşı kazanma şansı bana göre daha yüksekti.
Erdoğan 21 yıldır ülkeyi yönettiği için, Kılıçdaroğlu'da 12. Kez seçim kaybetmiş olduğu için yıprandılar.
Ama gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak yıpranmış ve yorgun düşmüş Erdoğan, bu haliyle bile seçim kazanmayı başardı.
Peki nasıl kazandı?
Tabikisağ seçmenin desteği sayesinde.
Bu nedenle bu zaferinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı bir vatandaş olarak kutluyorum.
Ama seçim meydanlarında verdiği sözleri de unutmuyorum.
Hepsini tek tek not ettim.
Vaatler yerine gelmez isekendisine ulaşır veya ulaşmaz yazarak hatırlatacağım.
İşte seçimin kaderini belirleyen 10 il
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en yüksek oyu aldığı 10 il ise seçimin kaderini belirleyen etkenlerden oldu. Bu iller Bayburt, Gümüşhane, Çankırı, Yozgat, Rize, Kahramanmaraş, Aksaray, Erzurum, Sivas ve Konya olarak belirlendi.
Bayburt yüzde 82, Gümüşhane yüzde 78.5,Çankırı yüzde 76.6,Yozgat yüzde 76.3,
Rize yüzde 75,Kahramanmaraş yüzde 75,Aksaray yüzde 75,Erzurum yüzde 73,
Sivas yüzde 73 veKonya yüzde 72.
CHP'DE 'DEĞİŞİM' RÜZGARLARI
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, 'Bu ülkedeki değişim iradesini sil baştan inşa etmek zorundayız. Türkiye toplumunun değişim arzusunun dün akşam (28 Mayıs) gördüğümüz sonuçtan çok daha büyük olduğunu ben biliyorum. Bu ülkedeki değişim iradesini sil baştan inşa etmek zorundayız. O yolda daha hızlı koşacağım. Kimse endişe etmesin, her şey yeniden başlıyor. Unutmayın, değişmeyen tek şey değişimdir' diyerek 'Değişim' mesajı verdi.
İmamoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:
Girdiğimiz yeni dönemin ilk günündeyiz. Bu ülkenin tarihine hepiniz saygı duyuyorsunuz. Bir kutuplaşmayla yüz yüze olmamıza rağmen barış içinde yaşayabileceğimize hep birlikte inanıyoruz. Umutsuzlukla yüz yüze olmamıza rağmen bu topraklardan umut fışkırabileceğine inanıyoruz. Birtakım bölen siyasete rağmen daha güçlü birlik oluşturmanın mümkün olabileceğine inanıyoruz...
'ÜLKEM ADINA KAYGILIYIM'
İstanbul, bir avuç insanın dilediği gibi parçalara ayırıp satışa çıkarabileceği bir şehir asla değildir. İstanbul Türkiye'dir. Dün bir seçim bitti. Elbette düşüncelerim var. Millet iradesine katkı sunan vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Sonucun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İktidarın neden olduğu olumsuzluklara rağmen Millet İttifakı olarak seçimi kazanamadık. Üzgünüm. Her sözü inanarak söylemiş biri olarak ülkem adına sonuçlardan düşünceli ve kaygılıyım.
'GÖNÜL SEFERBERLİĞİNİ TAM OLARAK KURAMADIK'
Bu siyaset anlayışına karşı demokratik mücadelemize her koşulda vazgeçmeden devam edeceğim, devam edeceğiz. Milletimiz yetkiyi Cumhur İttifakı'nın adayına vermiştir. Mazeretimiz yok ama adaletsiz koşullar vardır. Ne yazık ki kutuplaştırma, hakaret ve iftira dili vardır. Demokrasi tarihimizde olumsuz izler vardır. Bunları telafi edeceğiz. Seçim sonuçlarının bizim adımıza beklenmedik olduğu da ortadadır. Bu süreçte toplumun en büyük arzusunun sandıklara yansımasını sağlayacak gönül seferberliğini tam olarak kuramadık.
'MUTLAKA BAŞARACAĞIZ'
Yürümekte olduğumuz bu doğru ve haklı yolda artık herkes bu sürecin en çalışkan neferi olmayı kendisine görev bilecek. Mutlaka başaracağız. Bu güzel ülke mutlaka özgür, adil, refah içinde ve demokratik bir ülke olacak. Kimse kendisini umutsuz hissetmesin.'
'MYK ÜYELERİ KILIÇDAROĞLU'NA İSTİFALARINI SUNDU'
CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, canlı yayında seçim sonrası CHP kulislerinde yaşananları aktardı. CHP MYK üyelerinin istifalarını Kılıçdaroğlu'na sunduğunu belirtenCanova, Kılıçdaroğlu'nun üyelere 'Bu gece için erken' dediğini aktardı.
Ekrem İmamoğlu'nun bu sözleri, 'Gelecek dönemde CHP Genel Başkanlığına aday mı olacak?' söylemlerine neden oldu.
ERBAKAN'IN YARDIMCISINDAN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM
Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolları Genel Başkanı Melih Güner, seçim zaferi sonrası Fatih Erbakan'ın Külliye'deki kutlamalarda sahneye çağırıldığı anları 'Millî Görüş lideri, 5 yıl sonra devralacağı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde' ifadesiyle paylaştı. Güner, sosyal medyada gelen tepkiler sonrası paylaşımı kaldırdı.
* * *

KENT MERKEZİ 'KILIÇDAROĞLU' İLÇELER 'ERDOĞAN' DEDİ
28 Mayıs Cumhurbaşkanı ikinci tur seçiminde Eskişehir'de Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan 10 ilçede birinci oldu.
Tüm Türkiye'nin kilitlendiği 28 Mayıs Cumhurbaşkanı ikinci tur seçiminde resmi olmayan sonuçlar belli oldu. Seçim sonuçlarına bakıldığında Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçiminde olduğu gibi Eskişehir'de 10 ilçede birinci oldu.
Erdoğan, Çifteler, Mihalıççık, Sarıcakaya, Seyitgazi, Sivrihisar, Alpu, Beylikova, İnönü, Günyüzü ve Mihalgazi ilçelerindeki sandıklardan birinci çıktı. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise 14 Mayıs seçimindeki gibi Mahmudiye, Han, Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde Erdoğan'ı geride bıraktı.
Erdoğan en yüksek oy farkına Günyüzü ilçesinde ulaştı. Kılıçdaroğlu'nun yüzde 27,31 oy oranına ulaştığı ilçede yüzde 72,69 oy alan Erdoğan rakibine yüzde 45, 38 oranında fark attı. Kılıçdaroğlu ise Eskişehir'de en yüksek oy oranını Odunpazarı ilçesinde elde etti. Millet İttifakı adayı Odunpazarı'nda yüzde 57,57 oy aldı.
İşte Eskişehir'in ilçelerinde 28 Mayıs Cumhurbaşkanı seçim sonuçları:
Eskişehir'deki seçim sonuçları ise şöyle oluştu:
Odunpazarı:
Kemal Kılıçdaroğlu 157.848 oy ile yüzde 57,57 - Recep Tayyip Erdoğan 116.351 oy ile yüzde 42,43.
Tepebaşı:
Kemal Kılıçdaroğlu 144.125 oy ile yüzde 57,1 - Recep Tayyip Erdoğan 108.291 oy ile yüzde 42,9.
Sivrihisar:
Recep Tayyip Erdoğan 7816 oy ile yüzde 58,12 - Kemal Kılıçdaroğlu 5633 oy ile yüzde 41,88.
Han:
Recep Tayyip Erdoğan %48.70 (748 oy) alırken Kemal Kılıçdaroğlu %51,30 (788 oy) aldı.
Mahmudiye:
Kemal Kılıçdaroğlu 2553 oy ile yüzde 50,97 - Recep Tayyip Erdoğan 2456 oy ile yüzde 49,03.
Beylikova:
Recep Tayyip Erdoğan 2153 oy ile yüzde 52,27 - Kemal Kılıçdaroğlu 1966 oy ile yüzde 47,73.
Seyitgazi:
Recep Tayyip Erdoğan 5097 oy ile yüzde 52,98 - Kemal Kılıçdaroğlu 4523 oy ile yüzde 47,02.
Sarıcakaya:
Recep Tayyip Erdoğan 2354 oy ile yüzde 68,79 - Kemal Kılıçdaroğlu 1068 oy ile yüzde 31,21.
Alpu:
Recep Tayyip Erdoğan 4568 oy ile yüzde 64,68 - Kemal Kılıçdaroğlu 2494 oy ile yüzde 35,32.
İnönü:
Kılıçdaroğlu%36.46 oy oranı ile 1720 oy alırken, Erdoğan %63.5'lük oy oranı ile 2998 oy aldı.
Mihalgazi:
Recep Tayyip Erdoğan 1538 oy ile yüzde 66,07 - Kemal Kılıçdaroğlu 790 oy ile yüzde 33,93.
Mihalıççık:
Recep Tayyip Erdoğan 3349 oy ile yüzde 60,04 - Kemal Kılıçdaroğlu 2229 oy ile yüzde 39,96.
Günyüzü:
Recep Tayyip Erdoğan 2787 oy ile yüzde 72,69 - Kemal Kılıçdaroğlu 1047 oy ile yüzde 27,31.
Çifteler:
Recep Tayyip Erdoğan 5556 oy ile yüzde 59,32 - Kemal Kılıçdaroğlu 3810 oy ile yüzde 40,68.
* * *