Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Kurulu olağanüstü toplandı.
İçme ve kullanma suyuna zam talebiyle toplanan Genel Kurul'dan karar çıktı.
Karara göre oy çokluğuyla, suya yüzde 40 zam yapıldı.
Bir önceki ESKİ Genel Kurulu'nda verilen yüzde 40'lık zam teklifi Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve diğer 2 CHP'li meclis üyesinin ret oyu vermesi sonucunda meclisten geçmemesine ve CHP'li üyelerin muhalefeti tartışmalara neden olmuştu.
Son toplantıda Kurt'un daha önce verdiği kırsal mahallelerde tarife ücretlerinin eşitlenmesi önergesi kabul edildi ve daha önce verilen yüzde 40'lik su zammı da AK Partili üyelerin ret oyu vermesine karşın oy çokluğu ile kabul edildi.
5 AYRI NOKTAYA GİTTİM KUYRUK AYNI
Eskişehir'de şebeke suyuna yapılacak yüzde 40'lık zammın '28 Temmuz'u 29 Temmuz'a bağlayan gece geçerli olacak' haberinin haber sitelerinde yer almasıyla birlikte hiç olmazsa şimdilik zamdan etkilenmemek isteyen aboneler ESKİ'nin su matiklerinin önünde gece yarısına kadar su kuyruğunda beklediler.
Aslında kullanma suyuna yapılacak zammı biliyordum. Öğleden sonra evden çıkarken su abone kartını yanıma almıştım.
Akşam eve geldiğimde eşim, 'Suyumuz kesik. Su kartına kredi yüklettin mi?' diye sorunca aklıma geldi. Gündüz telaştan unutmuşum. Saat: 21.00'di. Hemen arabama binip önce Yenikent Mahallesindeki su matiğe gittim. Yaklaşık 500'ü aşkın kişi sırada bekliyordu. Ihlamurkent'deki su matiğe gittim. Orada da durum farksızdı. Aklıma Özdilek AVM'nin önündeki su matik geldi. 'Orada sıra yoktur' diye düşünmüştüm. Gittiğimde su matik önünde bekleyenlerin sayısını saymak mümkün değildi. 1,5 saat kuyrukta bekledim. Su matik artık para kabul etmiyor, işlem yapamaz duruma geldi.
Saat: 23.30'da oradan ayrılıp Büyükşehir Belediyesi'nin yanındaki su matiğe geldim. Kuyruk nerede ise Taşbaşı Kuyumcular Çarşısından nerede ise balıkçıların önüne kadar uzamıştı. Sıraya girmeden sıcak sulardaki eski ESKİ binasına gittim. Orada bekleyenlerin sırası Yapı Kredi Bankasının önüne kadar uzamıştı. Saatte 23.55 olmuştu. Beklesem sıra gelinceye kadar saat 24.00'ü geçecekti.
İnternet gazetelerinde '24.00'den sonra zamlı tarife yürürlüğe girecek' haberlerini okuduğumdan 'Artık yarın zamlı alırım. Başka çare yok diyerek' evime gitmeye karar verdim. Yenikent Pazaryerinin yanındaki su matik önünden geçerken hala bekleyenler vardı. Saat 01.00 idi. Arabamdan inip su matik'in önüne geldim. Bir vatandaş kartına 100 TL'lik kredi yükledi. Eski makbuzda yanındaymış. İkisini karşılaştırınca 'zamsız kredi yüklüyor' dedi. Bunu duyanlar ceplerinden 200 TL'yi çıkararak kredi yüklediler. Ben de 200 TL'lik kredi yükledim. Eve dönüş saatim gece yarısı 01.30'u buldu.
'Birkaç gün süre verilseydi
bu kuyruk oluşmazdı'
ESKİ Genel Kurulu'nda zam kararın alınması haber sitelerinde haberleştirilmesi ve zamlı tarifenin gece yarısından itibaren yürürlüğe gireceği belirtilmesi üzerine su kartını alan su matiklerin önünde 'hiç olmazsa zamsız tarifeden kredi yükleteyim' diyerek gece yarısına kadar sırada beklediler.
Hatta iki saate yakın bekleyip de sıra gelmeyince kızıp gidenler bile oldu.
ESKİ Genel Müdürlüğü veya Büyükşehir Belediyesinin üst düzey yöneticileri, alınan zam kararının uygulanmasının yürürlüğe girmesi için bir veya iki gün süre vermiş olsalardı insanlar da zamsız tarifeden kredi yükletmek için gece yarılarına kadar kuyruklarda beklememiş olurlardı.
Zamsız tarifeden su almak için uzun kuyruklarda bekleyen insanlar Büyükşehir Belediyesinin CHP'li meclis üyelerinin, ESKİ Genel Müdürü'nün halini hatırını sordu! Onu da hatırlatayım.
'Keşke Kasım ayına bıraksaydık'
Suya yapılan zamma karşı oy gerekçelerini okuyan AK Parti Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Murat Özcan, daha önceki toplantılarda gündeme gelen, enflasyon zammı olarak belirlenen bütün zamları oy birliğiyle geçirdiklerinin nadir olduğunu söyledi.
ESKİ Genel Müdürü'nün zam gerekçesini açıkladığını, artan enerji maliyetlerini özellikle baz alarak ve SSK'da yapılan zamlardan dolayı ESKİ'nin zamma ihtiyacı olduğunu belirttiğini aktaran Özcan, '7-8 aydır ülkemizde dünyada olduğu gibi enerji artışlarında ciddi bir artış olmuştur. ESKİ'de bundan dolayı böyle bir zam kararı almış olabilir. Peki, biz neden oy çokluğuyla geçirdik? Ulaşım ve su sıkıntısında vatandaşlarımıza daha ılıman davranılması gerektiğini ifade ettik. Kasım ayı beklenmeden, bu 4 ay içerisindeki zammın farkını alabilmek adına böyle bir teklifle karşı karşıya kaldık. Bu akşamdan itibaren geçerli olacak bu zamla 100 liraya aldığı suyu 140 liraya alacak. Bunu keşke Kasım ayına bıraksaydık, enflasyon farkını vatandaşa anlatıp yapsaydık. Sudan para kazanan belediyemiz bu ikramı vatandaşımıza çok görmeseydi diye düşünerek oy çokluğu kararı aldık' dedi.
* * *

SİMİT KAÇ LİRADAN SATILACAK?
Eskişehir'de simit fiyatında ikilem yaşanıyor. Eskişehir'de simide iki ayrı zam geldi. Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından simit fiyatının 4 TL olarak belirlendiği açıklandı. Eskişehir Ticaret Odası'nın Temmuz ayı meclis toplantısında ise 100 gr simidin 4 buçuk lira olması kararı alınmıştı.
İki ayrı kurumdan iki farklı zam kararı açıklandı.
Ticaret Odası'na kayıtlı simit fırını işletmecileri simidi 4 lira 50 kuruşa, Esnaf Odalarına bağlı olanlar ise Esnaf Odaları Birliğinden çıkan karar gereği 4 liradan mı satacaklar?
Ticaret Odası, meclisinin simit ile unlu mamullere yapılan zam kararını Esnaf Odaları Birliği'nin 'simit zammı' açıklamasından bir gün önce kamuoyuna duyurmuştu.
Hiç olmazsa iki ayrı fiyat yerine ETO Meclisinde kabul edilen fiyatı baz alarak 'iki ayrı fiyat olmasın' diyerek rakamlar aynı olarak belirleseydi kargaşa yaşanmazdı.
İKİ SİMİT ALACAĞINA ÇORBA İÇER
Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından simit fiyatın 4 TL, ETO ise 4,5 lira, 80 gr kek, açma, karaköy, poğaça 4.50 TL, 80 gr börek 5.00 TL olarak belirledi.
Eskişehir Ticaret Odası Temmuz Ayı Meclis Toplantısı'nda simide talep edilen zammı kabul ederek 4,5 TL'den satılmasını kararlaştırdı. Simit ve açma, en son 26 Nisan 2022'de zamlı olarak satışa sunulmuştu. Bunun yanında açma, poğaça gibi unlu mamullere de zam yapılmıştı. ETO meclisinin aldığı son zam kararı ile karaköy, poğaça ve börek fiyatları da 5 TL'ye yükseldi.
İki kurum arasındaki iletişim kopukluğu ve açıklanan iki farklı rakamlardan bakalım hangisi uygulanacak.
* * *
Nisan'da simide yapılan zamdan sonra seyyar simit satıcıları ile görüştüğümde satışların yarı yarıya düştüğünü söylemişlerdi.
Şimdi ise simit 4 ve 4,5 lira oldu.
Zaten satışı nerede ise yarıya düşen simidin satışının daha da düşeceğini düşünüyorum.
Zamlardan önce dar gelirliler iki simitle karınlarını doyurabiliyordu.
İki simit alsa 9 lira.
Yanında iki de çay içse maliyeti 15 lira.
Bugün bazı lokantalarda bir kase çorba 15 ile 20 TL arasında.
İki simit iki çay parasıyla çorba içer. Hem de ekmek ve su bedava.
* * *

DERS VEREN HİKÂYE:
Eşeğin Gölgesi
Atina'da önemli bir tartışma yapılırken kürsüye Demostenes çıkar; ancak dinleyiciler sürekli kendi aralarında konuşmakta, filozofu dinlememektedir.
Demostenes, 'Bir hikaye anlatıp ineceğim' der ve anlatmaya başlar:
'Uzun zaman önceydi. Bir delikanlı Atina'dan Megara'ya gitmek için bir eşek kiralamıştı. Eşeğini kiraya veren adamın da Megara da işi vardı, beraber yola düştüler. Konuşa konuşa giderlerken öğle sıcağı bastırdı; biraz dinlenmek ve öğle yemeği yemek için bir subaşına çöktüler. Ama ortalıkta hiç gölgelik yoktu ve eşeğin sahibi yemeğini alıp eşeğinin gölgesine sığındı. Eşeği kiralayan genç buna içerledi; 'Sen çekil, gölgede ben oturacağım' dedi. Beriki itiraz etti; 'Ben oturacağım, çünkü eşek benim.' Delikanlı, 'Ama ben eşeği kiraladım' deyince, eşeğin sahibinden, 'Ben sana eşeği kiraladım, gölgesini değil' cevabını aldı ve aralarında kavga çıktı.'
Hikayenin tam burasında Demostenes kürsüden iner yürümeye başlar. Dinleyiciler, 'Sonunda ne oldu? Sonunu anlat' diye bağrışmaya başlayınca, Demostenes kürsüye döner:
'Sizin için çok önemli bir konuda bir şeyler anlatmaya çalıştım, dinlemediniz! Şimdi ise eşeğin gölgesini merak ediyorsunuz. Ne fikrimi söyleyeceğim, ne de eşeğin gölgesine ne olduğunu…'
Tekrar kürsüden iner ve yürür gider.
* * *

FIKRA:

HAPİSHANE
Temel bir gün hapishaneye düşmüş. Kaldığı koğuştaki adamların ilginç bir özelliği varmış. Koğuştaki mahkûmlar her gün birbirlerine fıkra anlatıyorlarmış. Bir süre sonra anlatılan fıkralar hep aynı olunca içlerinden biri demiş ki: 'Biz madem hep aynı fıkraları anlatıp duruyoruz, boşu boşuna fıkraları uzun uzadıya anlatmayalım. Hepsine birer numara verelim, birisi anlatacağı zaman onun numarasını söylesin' demiş ve bu öneri herkes tarafından kabul edilmiş. Bir gün yine fıkra anlatacaklarmış. İçlerinden biri çıkmış '5' demiş herkes kahkahalarla gülmeye başlamış, millet gülmekten yerlere yatmış. Daha sonra bir başkası çıkmış '35' demiş herkes yine kahkahalarla gülmeye başlamış. Daha sonra Temel'e 'Bi tane de sen anlat' demişler. Temel de '154' demiş ve demesiyle millet kahkahalara boğulmuş.
Koğuştakiler beş dakika boyunca gümüşler artık bir süre sonra gülmekten çatlayacak hale gelmişler.
Temel merakla sormuş: 'Noldu niye bu kadar çok güldünüz. Bundan öncekilere bu kadar gülmemiştiniz.' Koğuştakiler de 'Bu fıkrayı hiç duymamıştık!' cevabını verirler.
* * *