Geçtiğimiz cumartesi günü Park Dedeman Otel de Eskişehirspor ile ilgili çok önemli bir toplantı yapıldı…

Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ile birlikte Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın önderliğinde yapılan toplantıda önemli görüşler ortaya atıldı…

Toplantıya başta Vali Hüseyin Aksoy olmak üzere AÜ ve ESOGÜ rektörleri, ETO, ESO, Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, Esnaf Odaları Birliği olmak üzere 100’e yakın kurum, kuruluş ve kişiler davet edildi…

Vali Hüseyin Aksoy, Spor İl Müdürü Osman Ercan, üniversite rektörleri ve davet edilen bazı oda başkanları mazeret bildirerek katılmadı…

Oysa bu şehrin en önemli simgelerinden birisi olan neredeyse oksijen tüpüyle yaşatılmaya çalışılan Eskişehirspor’un yaşadığı derin komadan kurtulabilmesinin yol haritasının çizileceği bu toplantıya en başta katılacak kişi bu şehrin en büyük mülki idare amiri olan Vali Hüseyin Aksoy olmalıydı…

* * *

Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç’ın yurt dışında olmasından dolayı Başkan Yardımcısı Erdal Şahbaz, Eskişehirspor’un eski kulüp başkanlarından Aydın Begiter, Zeki Ünal, Ali Çelikoğlu, Nebi Hatipoğlu, Mesut Hoşcan, Mustafa Akgören, Mehmet Şimşek ve şu anki Başkan Erkan Koca, eski Devlet Bakanı ve Eskişehir Milletvekili İbrahim Yaşar Dedelek, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, CHP İl Başkanı Talat Yalaz, MHP İl Başkanı İsmail Candemir, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, ESGİAD Başkanı Ulaş Entok, ES Group Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Demirdaş  Es-Es’in efsane futbolcularından İlhan Çolak, Vahap Özbayer, Eskişehirspor’un eski yöneticileri ve Eskişehir Amatör Spor Kulüpleri Başkanı Sadri Atam ve bazı iş adamları katıldı…

Eskişehirspor’un çıkış yolu konusunda fikirlerin alındığı toplantıda ilk sözü Kulüp Başkanı Erkan Koca aldı. Koca, kulübün mevcut durumu hakkında katılımcılara bilgi verdi…

ESKİŞEHİRSPOR’UN BORCU 350 MİLYON

Siyah-Kırmızılı Kulübün Başkanı Koca, bugün için kulübün borcunun 350 Milyon civarında olduğunu, bu borcun önceki yönetimlerden kaldığını, kendilerinin döneminde kulübün borçlandırılmadığını, yıkılan alt yapı tesislerinin yerine halı sahalar yapıldığını, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından da yeni altyapı tesislerinin inşa edildiğini söyledi…

Daha sonra kulübün eski başkanları da söz alarak görüş ve önerilerini sundular…

ESKİŞEHİRSPOR FK OLARAK YOLA ÇIKILMALI

Koca’dan sonra söz alan eski Eskişehir Milletvekili ve Devlet eski Bakanı İbrahim Yaşar Dedelek, son yıllarda Eskişehirspor Kulübüne başkanlık yapanların ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, BAL Ligine düşen Siyah-Kırmızılı Kulübün içerisinde bulunduğu bunalımdan kurtulabilmesi ve küllerinden yeniden doğması için FK olarak yoluna devam etmesini veya Anadolu Üniversitesi Spor Kulübüyle yola devam edilmesini önerdi…

ALT YAPI İHMAL EDİLDİ

Eskişehirspor Kulübü eski Başkanlarından Zeki Ünal, geçmişte Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı sayesinde çok ciddi bir para yardımı topladıklarını, kulübün maddi sorunlarını aşabilmesi için şehrin valisi başta olmak üzere iktidar partisi milletvekillerinin de taşın altına ellerini koyması gerektiğini söyledi. Ünal, geçmişte Eskişehirspor’un alt yapısından birçok futbolcu yetişerek A takıma alındığını, alt yapıya daha profesyonel antrenörlerin getirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

“ESKİŞEHİRSPOR BENİM 3. EVLADIM”

Eskişehirspor’un kurucularından ve eski Başkanlarından Aydın Beğiter ise, kulübün son dönemlerde başkanlık yapanların beceriksizliklerinden dolayı bugünkü duruma geldiğini ileri sürdü.

Başkan ve yönetim kurulu üyelerinin hep belediyelerden beklenti içerisine girdiklerini, belediyelerin yasal olarak profesyonel kulüplere yardım yapmasının mümkün olmadığını, Eskişehirspor’un kendisinin 3. evladı olduğunu, ne yapılması gerekiyorsa hep birlikte yapalım, ben de üzerime düşeni yaparım önerisinde bulundu…

“25 YILDAN BERİ İLK KEZ BÖYLE BİR TOPLANTI YAPILDI”

Eskişehirspor Kulübü eski Başkanlarından Mustafa Akgören de 25 yıldır ilk kez böyle bir toplantının yapıldığını, bunu gerçekleştiren Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanlarına teşekkür etti.

“ESKİŞEHİR FK’YI GÜNDEMDEN KALDIRALIM”

Akgören, Dedelek tarafından gündeme getirilen “Eskişehirspor FK” olsun önerisine katılmadığını, bunun gündemden kaldırılmasını, Eskişehirsporlu olmanın çok önemli olduğunu da belirterek, “3. Lige çıkıncaya kadar borcu gündemden çıkartalım. Belediyeler elini taşın altına koysun. Kulübün başına kim gelirse gelsin siyasete bulaştırmayalım” diyerek önemli bir konuya parmak bastı...    

“TAKSİ, DOLMUŞ PLAKASI İHALESİ AÇILMALI”

Önerilerine devam eden Akgören, “Büyükşehir Belediyesi taksi, dolmuş plaka ihalesi açmalı. Bu ihaleden gelecek para kulübe aktarılmalı. Belediyeler müteahhitlere inşaat ruhsatı verirken kulübe teberru almalı” sözleriyle konuşmasını noktaladı...

“BU ŞEHRİN FUTBOLCUSU VE HOCALARINA GÜVENMELİYİZ”

Eskişehir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Sadri Atam ise, Eskişehir’de 86 amatör spor kulübünün ve bin 500 amatör futbolcunun olduğunun altını çizerek, bir komisyon oluşturularak bu amatör takımlardaki futbolcuların arasından seçim yapılmasını önerdi…

Doğru…

Taşıma suyla değirmenin dönmediğini 2’nci lige düştüğümüz dönemden beri bunu gördük…

Aslında bugünkü yönetim bu sezon şampiyonluk hedefi koymadan amatör kulüplerden Eskişehirspor’da futbol oynayacak yetenekli çocukları bulup forma giydirseydi, o çocukların arasına 2024-2025 sezonu başında ağabeylik yapacak 3-4 tecrübeli futbolcu transfer edilerek BAL Liginde şampiyonluğa ulaşılabilirdi…

Atam, bir önemli konuyu daha gündeme getirdi…

O da nüfusu bir milyona dayanan şehirde futbol sahalarının yetersizliği…

Senede bin 400 maç oynandığını, ancak saha yokluğundan çok büyük sıkıntılar yaşandığını, bazı ilçelerde 2,3 saha yapıldığını ancak bunların atıl durumda olduğuna dikkat çekerek, acilen 4 veya 5 futbol sahasının yapılması gerektiğinin de altını çizdi…

“ANADOLU ESKİŞEHİRSPOR VE FK’YA KARŞIYIM”

Toplantıda Atam, kulübün adının başına “Eskişehirspor Futbol Kulübü ve Anadolu Üniversitesi Futbol Kulübü ile birleşerek Anadolu Eskişehirspor Kulübü” olsun tartışmasına katılmadığını, karşı olduğunu da vurguladı.

Bu konuda Atam son derece haklı. Bende Sadri Atam’a katılıyorum…

Eskişehirspor arması hiçbir şeyle değişemez, değiştirilemez…

Geçmişte elde edilen başarılarının üstü örtülemez, kulübün mazisi öldürülemez…

“Keşke toplantıda Vali ve Spor İl Müdürü de toplantıya katılmış olsalardı da bu konuşulanları dinleselerdi…”

Aslında kent merkezindeki belediyeler saha yapabilirler…

Ancak arsa temini sorun gibi gözüküyor...

AK Partinin milletvekilleri ve il başkanı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından belediyelere arsa tahsis etmesini sağlayabilirlerse, onlarda semt sahalarını seve seve yaparlar…

“ESKİŞEHİRSPOR ARMASI TAŞIMAYAN KULÜBE TARAFTAR SAHİP ÇIKMAZ”

ESGROUP Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Eskişehirspor Kulübü Başkan Yardımcısı Özgür Fetih Demirdaş da kulüp adının farklı isimlere dönüştürülmesine ve armanın değişmesine karşı çıkarak, “Biz yeni Eskişehirspor yapılandırılmasına hep karşı çıktık. Bir Eskişehirspor markası kolay oluşmadı bence bu markayı bitirmemek lazım. Yeni F.K olan kulüplerin hiçbirinin başarılı olmadığını biliyoruz, durumları ortada. Ben kesinlikle karşıyım. Eskişehirspor armasını taşımayan kulübe taraftar da sahip çıkmaz” dedi.

“İCRA KURULU OLUŞTURULMALI”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’de, daha önce isim değiştirerek yollarına devam eden kulüplerin bunu nasıl gerçekleştirdiklerini, artı ve eksilerinin araştırılması için icra kurulu oluşturulması önerisinde bulundu…

“şirketleşmeliyiz”

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ise, Eskişehirspor denilince hep borç konuşulduğunu, futbolun artık endüstriyel haline geldiğini, kulübün bir an evvel şirketleşmesi gerektiğini söyledi.

çıkarılan futbol yasasının çare olamadığını, yeni bir yasanın çıkarılmasını, eski kulüp başkanları ile üst kurul oluşturularak valinin ziyaret edilmesini önerdi.

“ŞİRKETİN İÇERİSİNDE ODALAR DA OLMALI”

Eskişehirspor Kulübü eski Başkanı Mesut Hoşcan, kurulacak şirketin içerisinde ETO, ESO, Borsa ve OSB Başkanlığının da olması gerektiğini, yoksa şirketin kötü amaçlı kişilerin eline geçebileceği, sponsorlar bulunması, 3. Lige yükseldikten sonra borcun konuşulmasının altını çizdi. 

“DERNEK ADI ALTINDA YÜRÜMEZ”

Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan da, çok büyük paraların döndüğü yerde dernek adı altında bu işin yürümediğini, şirketleşmenin önemini vurguladı.

“BORÇ 300 DEĞİL 600 MİLYON”

Geçmişte Eskişehirspor’da Sportif Direktör olarak görev yapan Özgür Tulun ise konuşmasında kulüp başkanı tarafından 300-350 Milyon civarında diye açıklanan borcun, kur farklarından dolayı 600 Milyon civarına yükseldiğine dikkat çekerek, bu borcun kapatılmasının çok zor olduğuna dikkat çekti.

“TOPLAMA TAKIMLA BAŞARILI OLUNMAZ”

Eskişehirspor’un efsane futbolcularından Vahap Özbayer ise, Eskişehirspor kurulduğu ve şampiyon olduklarında takımdaki futbolcuların çoğunluğunun Eskişehirli olduğunu, başarının böyle geldiğini belirterek, “Toplama futbolcularla başarılı olunmaz. Başarı Eskişehirli çocuklarla olur. Alt yapıya önem verilmeli. Şehirdeki amatör kulüpler ve kulübün alt yapısından yetişen çocuklarla başarıya ulaşılır” dedi…

“ESKİŞEHİRSPOR İFLAS ETMİŞ”

Eskişehirspor Kulübünde Asbaşkan ve Genel Kaptanlık görevleri yapan Nihat Çuhadar ise, kulübün başkanlığını yapanların borç yükü altında görev yaptıklarını, borcu kapatmak için para bulamayınca borcun ödenemeyecek rakamlara geldiğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Yöneticiler artan borcu ödeyemeyince stres altında görev yaptılar. Kalıcı ve sürekli gelir bulunamadığı için Eskişehirspor iflas etti. Yaşaması için çözüm yeniden yapılanma ve şirketleşmede. Mevcut borç ödenemeyecek rakamlara ulaştı...“

“FK’YA KARŞIYIM”

Eskişehirspor Kulübünün bir önceki dönem başkanı Mehmet Şimşek’te, FK’ya karşı olduğunu, belediye başkanlarının önderliğinde bir yönetim oluşturulmasını önerdi…

"Eskişehir FK gibi yeni oluşumlar ciddiye alınacak şeyler değil"

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve eski Kulüp Başkanı Nebi Hatipoğlu konuşmasına Eskişehirspor'un şirketleşmesi ve kurumsallaşması gerektiğini söyleyerek başladı. Hatipoğlu, Eskişehir FK gibi yeni oluşum fikirleri ciddiye alınacak şeyler olmadığını, bunu söyleyenlerin Eskişehirsporluluğundan şüphe edeceğini de söyledi.

Hatipoğlu, Eskişehirspor'un şirketleşmesi ve kurumsallaşması gerektiğini de söyleyerek şöyle devam etti:

“Eskişehirspor partiler üstüdür. AK Parti milletvekili olarak diğer milletvekillerimizle birlikte, hükümetimiz, spor bakanlığımız Eskişehirspor'un daha önceki yıllarda hep yanındaydık, bundan sonra da yanında olacağız. Başkan kim olursa olsun, oraya yakışan bir başkan olduktan sonra biz hangi partiden olduğuna bakmayız. Eskişehirspor'un hak ettiği yere gelmesi için çalışmaları yaparız. İnşallah başkanlar da elini taşın altına koyar. Böylelikle Eskişehirspor hak ettiği yere geleceğini düşünüyorum" diyerek konuşmasını sonlandırdı...

“Eskişehir FK gündemde değil, üst kurul kurulacak”

Eskişehirspor'un geleceğinin tartışıldığı 3 saat süren kritik toplantı sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Erdal Şahbaz ortak basın açıklaması yaptı.

Kazım Kurt, yeni Eskişehirspor tartışmaları konusunda, "FK konusu konuşuldu ama genel olarak kabul görmedi. Rahat olun, öyle bir şey gündemde yok. Belediye başkanlarımız, eski kulüp başkanlarımız ve mevcut başkanımızla beraber sayın valiye giderek konuşmalarımızı gerçekleştireceğiz. Ondan sonra da Eskişehir’deki büyük odaları ziyaret ederek hem Eskişehirspor’un önümüzdeki sezon bir üst lige çıkması hem de şirketleşmesi ve bu şirketleşme ile beraber düzgün bir işletme haline dönüştürülmesi için çalışmalara başlama kararı aldık. Hayırlı uğurlu olsun bütün dostlara teşekkür ediyorum” dedi...

* * *

Sonuç olarak 25 yıl aradan sonra Eskişehirspor’un kurtuluşunun yol haritasının çizildiği toplantı çok verimli geçti…

Birileri toplantı sonrasında birileri, “Yine havanda su dövüldü” dese de ben katılmıyorum…

Çünkü uzun yıllar sonra gerçekleştirilen bu toplantı “Eskişehirspor’un kurtuluşu için bir ilk kurşun niteliğindeydi...”   

15 Mayıs 1919’da Yunan Efsun Alayı İzmir Konak’ta karaya çıktığı zaman kalabalığın arasında bulunan Gazeteci Hasan Tahsin’in namlusundan çıkan o ilk kurşun nasıl bir anlam taşıyorsa bence bu toplantıda Eskişehirspor’un kurtuluşu açısından o kadar anlamlıydı...

Dilerim her kişi her kurum tarafından ciddiye alınır ve sonuca ulaşılılır... 

4Dilerim belediye başkanları, STK’lar, iş adamlarının da içinde olacağı bir yönetim modeli oluşturulur ve kamuoyunda da güven duyulursa, Eskişehirspor 2024-2025 sezonunda BAL Liginde şampiyon olarak 3. Lige çıkar…

Son sözüm: Yeter ki Eskişehir’de 7’den 70’e herkesin güven duyacağı başkan ve yönetim kurulu oluşturulabilsin…

* * *