CHP Eskişehir Milletvekili ve PM Üyesi Prof. Dr. Gaye USLUER, 2 Şubat 2017 günü Dedepark Otel'de düzenlediği kahvaltılı basın toplantısı ile gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Sayın USLUER bu toplantıda, Kasım 2016 seçimlerinde milletvekili seçildiği günden bu yana yaptığı çalışmaları bir video ile anlattı.
TBMM'de Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor ve Kültür Komisyonu'nda görev alan Prof. Dr. USLUER, ayrıca parti içindeki eğitim komisyon sözcüsü ve başkanı olarak, milli eğitimdeki sorunlara yönelik verdiği soru önergelerini, yasa tekliflerini anlattı ve mecliste eğitime ilişkin yaptığı konuşmalardan kısa özetler sundu.
Son dönemin en önemli gündem maddesi olan anayasa değişikliği konusunda 'Başkanlığa HAYIR' çalışmalarına da yer veren USLUER sözlerini:
' - Dayatma bir anayasaya giden yolda güçlü olacağız ve HAYIR diyeceğiz, umudu hiç yitirmeyeceğiz, tek yürek ve güçlü bir sesle 'Diktatörlüğe HAYIR' diyeceğiz…' ifadeleriyle özetledi.
Eskişehir'deki yazılı ve görsel medya çalışanlarıyla her zaman çok sıcak ilişkiler kurabilen Gaye Hanımın basın toplantısı yoğun katılımlı ve kaliteli oldu.
Baştan sona ilgiyle izlediğim bu toplantının bana düşündürdüklerini izninizle sizlerle paylaşmak istiyorum.
'MARİFET, İLTİFATA TABİDİR…'
O güzel atasözümüzün bana ilk anımsattığı kişilerden birisidir Sayın Gaye USLUER…
Çünkü Sayın USLUER, son bir yıl içinde ve özellikle 15 Temmuz'dan beri eğitim alanında yürüttüğü çalışmalarla haklı olarak 'CHP'nin ve hatta TBMM'nin en etkili eğitim kurmayı' konumuna geldi. Adeta 'Gölge Milli Eğitim Bakanı' gibi eğitim alanında olup biteni çok yakından izliyor. Çok yerinde tespitler ve değerlendirmeler yapıyor.
Ve adeta çalışmalarını akılla, bilimle ve sevgiyle sürdürüyor.
Gaye Hanımın duyarlı bir yurttaş sorumluluğuyla ve bilim insanı titizliğiyle sürdürmekte olduğu bu gayretler, eğitim alanındaki kirliliklerden bunalmış olan yurttaşlarımıza umut veriyor.
Türkiye'ye dayatılan 'Anayasa değişikliği süreci, demokrasimizin temel ilkelerinin çok ciddi anlamda tehdit ediyor…'
Tıpkı, 'tüm renklerin kirlendiği bir ortamda beyazın birinci olması…' gibi, Anayasa değişikliğiyle getirilmek istenilen sözde yeni rejimin en büyük yıkımı da 'eğitim alanında' olacaktır.
Hatta mevcut Anayasaya göre 'Laik, demokratik, bilimsel, kamusal eğitim' ilkelerini taşıması gereken eğitim sistemimiz, fiilen katledilmiş durumdadır. Eğer referandum 'evetlenirse', çağdaş eğitimin cenazesi kaldırılacaktır…
Bu nedenlerle, önümüzdeki referandum sürecinde 'Çağdışı Eğitime HAYIR' demek, temel gerekçelerinden birisi olmalıdır.
Bu bağlamda, Prof. Dr. Gaye USLUER'in eğitim alanında sürdürmekte olduğu çalışmalar her türlü takdirin üstündedir.
Keşke hepimiz 'bilim ve demokrasi mücadelesinde Gaye Hanım kadar azimli ve kararlı' olabilsek…
CHP'Lİ DOSTLARA ÖNERİLER
CHP gibi 'kalitenin, özgürlüğün ve çoksesliliğin yüksek düzeyde olduğu ve dolayısıyla önerilerin/eleştirilerin yoğun olduğu' bir partinin üyelerine 'öneride bulunabilmek' kolay değil…
Ancak 40 yılı aşkın bir süredir siyaset arenasının içinde yaşayan ve şu anda bir CHP üyesi olan kimliğimle, bazı önerilerimi sizlerle paylaşmam gerekiyor.
Öncelikle başta CHP'liler olmak üzere tüm duyarlı yurttaşların, 'referandum sürecinde CHP'nin çok önemli olduğu gerçeğini' görmesi gerekiyor.
Unutmayalım k, CHP; 'ülkemizdeki HAYIR hamurunun en güçlü ve en etkili mayasıdır'. Bu mayayı yoğunlaştırmak; korumak ve geliştirmek çok önemlidir.
Aşağıdaki önerilerin bu yaklaşımla değerlendirilmesini dilerim:

1. CHP'de Söylem ve Eylem Birliği Güçlendirilmelidir.
Böylesine önemli bir süreçte 'güven veren birlikteliğin çok önemli olduğu' ve 'özgürlük ve çokseslilik sorumsuzluk değildir' bilinciyle; tüm parti organlarının ve parti üyelerinin 'söylem ve eylem birliği içinde davranmaları' sağlanmalıdır.
Örneğin, son günlerde Genel Merkez'de İl Başkanlığı'nda yapılan 'Genişletilmiş toplantılar' bu konuda olumlu çalışmalardır.
Söylem ve eylem birliğinin rehberi bireysel tutumlar değil, 'partinin temel belgeleri ve yetkili parti organlarının kararları' olmalıdır.
2. CHP Genel Merkezi'nin Hazırladığı 'HAYIR Belgeleri', Tüm Üyelere ve Seçmenlere Ulaştırılmalıdır.
'Dayatılan Anayasa değişikliği hükümlerinin yurttaşlarımızca yeterince anlaşılmadığı' acı bir toplumsal gerçekliğimizdir.
Ayrıca bu bağlamda unutulmaması gereken iki gerçek daha var.
Birincisi, referandumla ilgili yapılan anketlere göre CHP üyelerinin yüzde 5'inin 'kararsız' olduğu…
İkincisi, bilinçli sosyal demokratlar dışında CHP seçmenleri arasında yer alan 'inançlı dindarlar, ulusalcılar/milliyetçiler ve radikal sol eğilimliler…' gibi kesimlerin tutumlarının kaygan olabileceği…
O nedenle 'Niçin HAYIR denmesi gerektiği' konusunda açık ve anlaşılır biçimde hazırlanan belgelerin ve bilgilerin, başta CHP üyeleri olmak üzere tüm seçmenlerle buluşması sağlanmalıdır.
Geçmişte seçimler için hazırlanan belgelerin gereğince dağıtılmadan parti depolarında kaldığı gerçeği unutulmamalıdır…
3. STK'larla İşbirliği Geliştirilmelidir.
Bilindiği gibi, 'Örgütlü Toplum' çağdaş demokrasiyi en iyi tanımlayan bir terimdir.
Bu bağlamda, tıpkı 'siyasal partiler' gibi 'Demokratik Sivil Toplum Kuruluşları da demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır…'
Bunun için CHP, referandum sürecinde mutlaka STK'larla sıkı işbirliği içinde olmalı; birlikte etkinlikler düzenlenmelidir.
Çünkü 'kapı kapı dolaşmak…' gibi belirgin olmayan hedeflere yönelik çalışmalar yapmaktansa; STK'lar gibi somut kanallarla kitlelere ulaşmak, daha gerçekçi ve daha demokratik bir yoldur…
Bu önerileri CHP'li dostlarla paylaşmamda fırsat yarattığı için Sayın Gaye USLUER'E teşekkürlerimle…
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…