Türkiye için yaşamsal önem taşıyan 31 Mart Yerel Yönetim Seçimlerine 76 gün kaldı.
Ne yazık ki RTE/AKP/MHP oluşumu; 'Toplumumuzdaki etnik, dinsel, siyasal farklılıkları körükleyen nefret söylemlerini' artırarak sürdürüyor…
Artırılarak sürdürülen bir başka şey de 'Şatafatlı aday tanıtımları…'
Bu arada halkımızın, seçmen listeleri ve seçim güvenliği konularındaki haklı endişeleri de bilinçli bir biçimde körükleniyor…
Sosyal medya ve telefon Aktrollerinin yüzsüzlükleri ise seçmenleri bıktırıcı noktaya getirmiştir…
Çünkü onlar biliyorlar ki, 'Tek adam sistemleri ayrıştırmalardan, endişelerden, gösterişlerden ve sahte algı operasyonlarından beslenir…'
Ama biz de biliyoruz ki: ' Demokratik sistem iyi, güzel ve doğru değerlerin çoğaltılmasından beslenir…'
Öyleyse gelin biz, nefret söylemlerine, kısır tartışmalara ve olumsuzlukların yılgınlığına kendimizi kaptırmadan; olumlulukları ve umutlarımızı besleyelim, azim ve kararlılığımızı yoğunlaştıralım.

DÜNDEN BUGÜNE TEPEBAŞI
Eskişehir türkülerinin 'öte yakası' olan Tepebaşı, son 20 yıl içinde adeta yeniden doğdu…
  • Dün, Eskişehir'in varoşu (kenar semti) olan Tepebaşı; bugün Eskişehir ile bütünleşmiştir.
  • Dün, Eskişehir ilçelerinden ve ülkemizin çeşitli bölgelerinden göç eden insanlarımızın oluşturduğu 'kırsal kültürün' ağırlıkta olduğu Tepebaşı'nda; bugün 'çağdaş kent kültürü' ağırlıktadır.
  • Dün, Odunpazarı'ndan çok daha az nüfusa sahip olan Tepebaşı; bugün 350 bin nüfusu ve 91 mahallesi ile ülkemizin önde gelen ilçelerinden birisidir.
  • Dün, altyapı ve üstyapı yoksunu olan Tepebaşı; bugün çağdaş bir kentsel yapıya kavuşmuştur.
  • Dün, geleneksel milliyetçi/muhafazakar oyları deposu olan Tepebaşı; bugün çağdaş Cumhuriyetçi/sol oyların ağırlıkta olduğu bir ilçedir.
(Tepebaşı'nda 2004 Seçimlerinde AKP'li adayın kazanmasının temel nedeni, sosyal demokrat oyların çok fazla parçalanmasıdır…)

TEPEBAŞI'NDAKİ GELİŞİMİN ETKENLERİ
Tepebaşı'nda son 20 yıl içinde gözle görülür bir biçimde yaşanan 'gelişim' nedenleri, iki temel etkenle özetlenebilir:
  • Sosyoekonomik Etkenler: Son 20 yıl içinde Tepebaşı genelinde ve özellikle İnönü Caddesi, Bağlar Caddesi, eski Fabrikalar Bölgesi ve Batıkent Mahallesi'nde 'Sosyoekonomik ve kültürel düzeyi daha yüksek olan bir nüfus yapısı oluşması…'
  • Siyasal Etkenler: Eskişehir'de 1999'dan günümüze Yılmaz BÜYÜKERŞEN öncülüğünde gerçekleştirilen 'Çağdaş kentsel yaşam' projelerinin; Ahmet ATAÇ sayesinde Tepebaşı'nda daha etkili olarak gerçekleştirilmesi…

TEPEBAŞI'NDA 'AHMET ATAÇ' GERÇEĞİ
Bugün Eskişehir'de yaşayan herkesin kabul etmek durumunda olduğu bir gerçeklik var:
'Tepebaşı'nda Ahmet ATAÇ adı simgeleşmiştir.'
Bu gerçekliğin en somut göstergesi, Tepebaşı halkının büyük çoğunluğu ile Ahmet ATAÇ arasında oluşan 'sıcak ilişkilerdir…'
Üstelik bu simgeleşme, kuru ve hamasi propagandalarla değil; 'Halkla bütünleşerek üretilen belediye hizmetlerinden' kaynaklanmıştır.
Tepebaşı'nda 1999/ 2009/ 2014 seçimlerinde açık ara seçilerek 15 yıl belediye başkanlığı yapan Ahmet ATAÇ döneminde üretilen projelerin çoğu Türkiye'ye örnek olmuş, bazıları da dünya ölçeğinde başarı kazanmıştır.
Bu başarıların temelinde yatan etken, Ahmet ATAÇ ve ekibinin 'Sosyal Demokrat Belediyecilik' ilkeleri doğrultusunda Tepebaşı'nda gerçekleştirdiği 'Katılımcı, şeffaf, toplumcu, bilimsel planlamaya uygun, kültürel değerleri koruyan ve geliştiren…' uygulamalardır.
Eskişehir'de yaşamakta olduğumuz yerel seçim sürecinde, Tepebaşı ve Ahmet ATAÇ üzerinde pek fazla polemik yapılamamasının altında da bu gerçekler yatmaktadır…
RTE ittifakının Tepebaşı'ndaki aday varyasyonlarının nedeni de bundandır…
*****
Ahmet ATAÇ'ın 15 yıllık belediye başkanlığı döneminde yapılan başarılı çalışmaların hepsini bu köşeye sığdırmak olası değil.
Onun için ben, KESİT köşesinden önemli görülen bazı çalışmaları özetle sizlerle paylaşmak istiyorum:
1. Halkla İlişkiler: Tepebaşı'nda belediyenin halkla ilişkileri, bence akademik kuruluşlar tarafından tez konusu olarak irdelenmelidir.
2. Kadınlara, çocuklara, gençlere yönelik çalışmalar: Tüm belediyelerce örnek alınmalıdır.
3. Belde Evleri ve Kent Enstitüsü: CHP Genel Merkezi tarafından geliştirilerek, tüm sosyal demokrat belediyelerin ortak projesine dönüştürülmelidir.
4. Sağlıklı Yaşam Merkezi: Korunmalı ve geliştirilmelidir.
5. Kültür Gezileri: Sosyal ve kültürel belediyeciliğin bu olumlu örneği üzerindeki polemiklere son verilmeli, desteklenmeli ve yaygınlaştırılmalıdır…
*****
Sözün özü, Tepebaşı'ndan Esen Umut Rüzgarları diyor ki:
Yerel seçimin çok ötesinde önem taşıyan 31 Mart seçimleri halkımıza iki seçenek sunuyor:
  • Ya 'Ülkemizde teokrasiye dayalı tek adam sistemi iyice perçinlenecek…'
  • Ya da 'Laik ve demokratik Türkiye'ye doğru yeni bir pencere açılacak…'
Önümüzdeki Yerel Seçimlerin Eskişehir açısından önemi ise kat kat fazla. Çünkü:
  • Bir yanda 'Eskişehir'in anahtarını Reis'e teslim edeceğiz…' diyen fanatik ve çağdışı bir yaklaşım sergileniyor.
  • Diğer yanda ise 'Son yıllarda Eskişehir'de gerçekleşerek Türkiye'ye ve dünyaya örnek olan çağdaş belediyeciliği korumak ve geliştirmek…' azim ve kararlılığı var.
Duyarlı yurttaşlara düşen görev ve sorumluluk; bilinçlerimizi ve umutlarımızı paylaşarak daha da yoğunlaştırmaktır...
Sağlıkla, sevgiyle dostlukla…