2 yıldır, her ayın son Cuma günü bir grup bisikletli, Espark önünde toplanıyor. Ardından, oluşturdukları bisiklet konvoyu ile ana caddelerde pedallıyorlar. Sürücülere 'Arabadan in, bisiklete bin' diye haykırıyorlar.
Grubun, eylemin bir lideri, başkanı, müdürü yok. Haberleşme araçları bir feysbuk grubu. Toplandıklarında o ay ilk kez gelen katılımcılardan biri tura öncülük ediyor. Diğerleri onu izliyorlar. Böylece Eskişehir'in ana caddelerini arabalarla paylaşıyorlar, zaman zaman sağ şeridi işgal ediyorlar.
Critical Mass adı verilen bu eylem, Dünyada 200'den fazla kent ile birlikte Eskişehir'de de yapılıyor.
İlk Critical Mass, 1992'de Amerika'da yapılmış. San Francisco'da bir grup bisikletçi bu işin öncüsü. Bisikletin yol hakkı için bir araya gelip, bir kaç saatliğine de olsa kentin ana caddelerinde birlikte pedallamışlar. Bugün Amerika'da, Avrupa'da ve Türkiye'de bir çok büyük kentte her ayın son Cuma günü yollar bisikletler tarafından işgal ediliyor.
Türkiye'de Critical Mass eylemi, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Manisa, Bursa, Eskişehir gibi büyük kentlerde yapılıyor. Geçtiğimiz ay 100'üncü eylemini yapan İzmir Türkiye'de öncü konumunda.
Bu ayın son Cuma günü, 30 Kasım'da Eskişehirli bisikletler yine Espark'ta buluşacaklar.

HAFTANIN TURLARI
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
28 Kasım
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.15 Yeni başlayanlara uygun
29 Kasım
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
30 Kasım
Cuma
CM Eskişehir EsPark
222 Kapısı
19.00
30 Kasım
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.45

*Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların Facebook sayfalarına bakılmalıdır.

BİSİKLOPEDİ: Bisiklet Hız Rekoru
Düz yol, bisiklet hız rekoru saatte 268,831 km.
Hollandalı bisikletçi Fred Rompelberg bu rekoru 1995'te Amerika 'da özel bir parkurda, kurumuş bir gölde gerçekleştiriyor. Bisikletin'nin önünden yol alan özel tasarlanmış bir araç onun için hava koridoru yaratıyor.
Bisiklet koşu bandı üzerinde gerçekleştirilen rekor ise saatte 335 km. Bu rekoru bir İngiliz, Bruce Brusford 1996'da gerçekleştirmiş.