Tepebaşı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve birçok etkinliği bünyesinde barındıran Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'nun 15'incisi düzenlenen görkemli açılış töreni ile başladı. Açılışta konuşan Başkan Ahmet Ataç, 'Eskişehir'in sanat ile anılan, sanat yapılan, sanatçıya sahip çıkılan bir şehir olmasında da Tepebaşı Belediyesi olarak büyük katkılarımız olduğuna inanıyorum' dedi.
Melih Savaş ve Barış Özaydemir'e adandı
Bu yılki sempozyum aramızdan ayrılan Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş ve Endel Şirketler Grubu Yapı Malzemeleri Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Y. Özaydemir'e adandı.
Vefa, yapılan iyilikleri unutmamak, iyiliğe iyilikle karşılık vermektir. Hayatımız boyunca, bize emeği geçen, bizim için güzel şeyler yapan insanlar olur. Bu insanlar, yaptıkları iyilikler için de çoğu defa herhangi bir karşılık beklemez. Ancak onların iyiliklerini, yardımlarını unutmamak, günü geldiğinde onlara aynı şekilde davranmak bizim görevimiz olmalıdır.
İşte Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ta bu yılkı sempozyumu kendisine yardımcılık ve yol arkadaşlığı yapan Melih Savaş ile Pişmiş Toprak Sempozyumu'na yıllardır sponsorluk yapan Endel Şirketler Grubu Yapı Malzemeleri Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Y. Özaydemir'e adadı. Vefa bu işte.
Melih Savaş ve Barış Özaydemir, 15. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumunda fizikken, bedenen yoktu ama inanıyorum ki ruhları orada idi.
Barış Özaydemir, babası Savaş Özaydemir'in konuşmasını gökyüzünden izliyordu.
Endel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemir şöyle konuştu: '15'inci defa kapsamlı ve uluslararası bir faaliyeti Türkiye'de sürdürebilmek hiç de kolay değildir. Büyük başarı. Pişmiş kilden eserler ile Tepebaşı'nı donattığı ve zenginleştirdiği için de Ahmet Ataç'a teşekkür etmek istiyorum. Sanayi ile kent ve sanat arasında ciddi bir ilişkiye de şahit olmaktayız. Büyükşehir Belediyemizin de katkıları ile kentimiz gerçekten bir sanat ve kültür kenti haline bürünmüştür. Burada, Tepebaşı'nda bambaşka bir kent doğmuş oldu. Bu yıl Melih kardeşimiz ve oğlum Barış Yalçın Özaydemir'i anmak lütfunda bulunan yönetime de ahde vefalarından dolayı kalbi teşekkürlerimi sunmak isterim'.
'AHMET ATAÇ, Eskişehir'de
ve dünyada öncüSÜ OLDU'
15'incisi gerçekleşen Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumunun açılışında konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'a övgüler yağdırdı.
Büyükerşen şöyle konuştu:
'Türkiye'de 1950'li yıllarda ilk Marsilya kiremitlerinin yapıldığı yer Eskişehir'dir. Eskişehir pek çok konuda ilklerin şehri olmuştur. Marsilya kiremidinin de Türkiye'de ileri bir teknoloji ile üretilen ilk şehir olması bizim için önem taşıyordu. Savaş Özaydemir'in fabrikasını ve bu bölgeyi OSB'ye taşımamış olsaydık, şimdi burada bu toplantıyı yapamayacaktık. Bu sempozyum da sadece sempozyum değil, seramiğin bir çeşidi olarak düşündüğümüz yeni tekniklerin, güzel sanatlar haline getirilmesinde Eskişehir'de ve dünyada öncünün Sevgili Ahmet Ataç olduğunu söylemeliyim ve teşekkür etmeliyim kendisine. Son derece mutluyum, Ahmet'i kutluyorum. Kendi bölgesinde her yaptığı yeniliğin yanında, bu yeniliği süsleyen, daha fazla güzellik katan bir sanat dalı da ortaya çıktı. Eskişehir'de yaşayan, gelip geçenlere örnek olacak, uluslararası büyük bir yeniliktir'.
'Bu kente kattıkları
için TEŞEKKÜR EDİYORUM'
CHP Grup Başkan Vekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç da,'Şunu çok iyi biliyorum; değerli belediye başkanımız, değerli olmak çok önemlidir. Ama değer bilmek de bir o kadar önemli. Başkanımız bu güzelim yere çok büyük değerler katmış, bu kente değer verenleri de unutmamış. Değer bilmek gerçekten çok önemli. Bir kere daha kendisine yürekten teşekkür ediyorum, bu kente kattıkları ve yıllarca sevgi ile dokunduğu için. İyi ki Eskişehir gibi Tepebaşı gibi güzel örnekleri ile yaşatılan yerlerimiz var. Biz eğer istersek sevgiyi, sanatı, iyiliği ve güzelliği yaşatırız' diyerek Ahmet Ataç'a övgüler yağdırdı.
'200 tane eseri o kent halkına sunmuşsa
başarılı belediye başkanı budur'
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ı yaptığı hizmetlerden ve sempozyum sayesinde şehre kazandırdığı eserlerden dolayı TBMM Başkanvekili ve CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'da şu sözlerle övdü:
'Dünyada kar turizmi var, deniz turizmi var, göl turizmi, başka turizm çeşitleri var. Ama belediye turizmi dünyada ilk olarak Eskişehir'de yapılıyor. Çünkü Türkiye'nin her yerinden insanlar belediye icraatlarını görmeye Eskişehir'e geliyor. Evet, Türkiye'den geliyorlar, bu sempozyumlar ile inşallah dünyadan da gelecekler. Çünkü belediyecilik kaldırım, asfalt yapmak değildir, bunlar temel görevleridir. Bir belediye başkanı eğer insanlar kentte mutluysa, ihtiyaçlarını karşılayabildiyse, bir Alzheimer merkezi yapmışsa, yaşlılarımızı güzel bir yuvaya kavuşturmuşsa, pandemide insanlara ihtiyaçlarını kavuşturmuşsa, işte başarılı belediye başkanı budur. Yine kent sokaklarında birbirinden güzel hiç bilmediğim, görmediğim 200 tane güzel eseri o kent halkına sunmuşsa başarılı belediye başkanı budur'.
* * *
Uluslararası ve ulusal sanatçıların katıldığı bir sempozyumu 15 yıldır sürdürebilmek kolay değil. Bu büyük başarı, bu başarıda Ahmet Başkanın da belirttiği gibi Eskişehir halkının, pişmiş toprak sanayicilerinin de çok büyük katkıları var.
Tabi ki sponsorların ve belediye çalışanların da hakkını yemeyelim.
Şehir halkı sahiplenmemiş ve pişmiş toprak sanayicileri destek vermemiş olsaydı sempozyum bu kadar uzun ömürlü olmayabilirdi.
* * *
Sempozyum kapsamında bugüne kadar ortaya çıkan 200'e yakın eser, Eskişehir'imizin sanat envanterine katıldı ve kentimize de eşsiz bir güzellik katıyor. Ahmet Başkanın dediği gibi bu eserlerle şehrimiz adeta bir açık hava müzesine dönüştü.
Sanata, sanatçıya önem veren Ahmet Ataç'a ve yaptıkları bir birinden önemli eserleri şehrimize bırakan sanatçılara bir Eskişehirli olarak ben de teşekkür ediyorum.
* * *
HDP, iki isme sıcak bakıyor
2023 seçimleri için geri sayım devam ederken 6'lı masanın kimi aday göstereceği henüz açıklanmadı. Belirlenecek aday seçimin kilit partisi olarak gösterilen HDP'yi de yakından ilgilendiriyor. Adaylık için Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu ismine sıcak bakan HDP, kendi seçmen kitlesinin oy vermeyeceği bir ismin aday gösterilmesi durumunda farklı bir yol izleyecek.
Türkiye 2023 seçimlerine kilitlenmiş durumda... Partiler, seçim atmosferinde nasıl bir yol izleyecekleri konusunda kapalı kapılar arkasında stratejilerini belirlemek için yoğun mesai harcıyor.
İKİ İSME SICAK BAKIYORLAR
Bu süreçte hiç kuşkusuz en çok merak edilen soru 6'lı masanın kimi aday göstereceği. Adaylıkla ilgili kulislerde farklı isimler gündeme gelse de henüz netleşmiş bir şey yok. Belirlenecek aday seçimin kilit partisi olarak gösterilen HDP'yi de yakından ilgilendiriyor. Kendi seçmen kitlesinin oy vermeyeceği bir ismin aday gösterilmesini istemeyen HDP, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ismine sıcak bakıyor. Bu iki isimden birinin aday gösterilmesi durumunda HDP kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarmayacak.
HDP, MANSUR YAVAŞ'A MESAFELİ
Ancak HDP, adaylıkla ilgili ismi gündeme gelen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ismine mesafeli... Aday olarak Yavaş'ın gösterilmesi durumunda HDP, kendi adayını çıkaracak ve seçime tek başına girecek. Geçtiğimiz günlerdeHDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu. Sancar, isim vermeden Yavaş'ı işaret ederek, 'Deklarasyonumuzda ilan ettiğimiz ilkelerle bağı olmayan ve olamayacak bir isme destek vermemiz söz konusu olmaz' ifadelerini kullanmıştı.
HDP'li Ahmet Türk ise aynı konu hakkında şunları söylemişti:
'Gerçekten Türkiye'nin demokratikleşmesine katkı sunacak bir insan bizim için önemlidir. Ama geçmişte demokratik değerlere sahip çıkmamış isimlerin aday gösterilmesini de istemiyoruz.'
DEMİRTAŞ, İMAMOĞLU'NU
DESTEKLEDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI
Öte yandan tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da adaylık tartışmalarına katılmış ve 'İsim noktasında bugün herhangi bir fikir beyan etmem doğru olmaz Ancak ben şahsen Ekrem Bey'i de takip etmeye çalışıyorum, tüm baskılara rağmen elinden geldiğince hizmet etmeye, başarılı olmaya gayret ediyor. Olabildiğince kucaklayıcı olmaya gayret ediyor, Anadolu'da toplumsal karşılığı da olduğunu görebiliyorum' demişti.
* * *
FIKRA:
Dolap Taşıma
Akıl hastanesinde çalışan doktorlardan biri, uzun süredir tedavi gören üç delinin iyileştiğini düşünüyormuş. İyileştiklerinden emin olmak için onları test etmeye karar vermiş.
Üç deliyi yanına çağırarak onlara şöyle demiş:
─ 'Tımarhanemizin birinci katında bulunan müdür odasına gidin. Odaya girince hemen sağ tarafta beyaz bir dolap var. O dolabı alıp dördüncü kattaki benim odama getirin. Ben odamda sizi bekliyor olacağım.'
Deliler kendilerine verilen görevi yapmak için yanından ayrılınca doktor, odasına giderek delileri beklemeye başlamış. Bir müddet sonra iki deli, kan ter içinde, ellerinde dolapla gelir fakat üçüncü deli ortada yoktur.
Bunu gören doktor şaşırarak, dolabı getiren delilere sormuş:
─'Öteki arkadaşınız nerede?'
Deliler doktora cevap vermiş:
─'O, dolabın içinde, rafları taşıyor.'
* * *