Yıllardır dillendiriyoruz. Gelen bakanlara, AK Partilinin üst düzey yöneticilerine 'Seyitgazi-Afyonkarahisar arasındaki 91 kilometrelik yolu yapın. Bu bozuk yolda çok trafik kazası oluyor' diye diye dilimiz damağımız kurudu.
Her seferinde de 'proje çalışmalarına başlanacak. Daha sonra da yatırım programına alınacak' diye geçiştirdiler.
AK Parti'nin dış ilçelerinden sorumlu Milletvekili Emine Nur Günay, '2022 yılı yatırım planına alınması teklif edilecek' demişti.
AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, Eylül ayında Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nu ziyaret etmişti.
Bu ziyaretle ilgili sosyal medya paylaşımında 'Değerli Bakanımıza şehrimizde yapımı devam eden ilçe yolları, çevre yolları ve TÜLOMSAŞ'a ilişkin taleplerimizi ilettik. Bakanlık düzeyinde konuları takip etmeye devam edeceğiz' demişti.
Gerek Emine Hoca'nın gerekse Zihni Çalışkan'ın açıklamaların üzerinden 6 ay geçti. Atılan bir arpa boyu kadar adım olmadı.
ÜÇ CAN DAHA ALDI
'Programa alınacak' diye sabırla beklediğimiz Seyitgazi-Afyon arasındaki yol önceki gün üç can daha aldı.
Eskişehir Afyon karayolu 54. kilometresinde Sarıbayır köyü yakınlarında servis otobüsü ile otomobil çarpıştı. Kazada, otomobil içerisinde bulunan şampiyon öğrenciler yetiştiren Nadir Özsoy, sporcu kızı Semanur Özsoy ve bir sporcunun babası Hüseyin Kaplan olay yerinde hayatını kaybetti. Ağır yaralanan sporcu Görkem Sarı ise Eskişehir Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı.
Kazaya giden itfaiye aracının da takla atması sonucu 2 personel yaralandı.
SİYASİLERDEN TEPKİ
Art arda yaşanan iki kazanın ardından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Milletvekilleri Utku Çakırözer, Dr. Jale Nur Süllü, Metin Nurullah Sazak, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe'ölüm yolu' olarak adlandırılan yolun artık yapılması çağrısında bulundular.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Büyükerşen: Ölüm yolu olarak nitelendirilen ve onlarca yurttaşımızı kaybettiğimiz bu yol ivedilikle bölünmüş yol haline getirilmelidir. Bu konuda tüm ilgilileri acilen göreve davet ediyorum. Artık bir canı daha bu yol yüzünden kaybetmek istemiyoruz. Kazaya müdahale için olay yerine giden itfaiye aracımızın da yağış nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkarak takla attığını üzüntüyle öğrendim. Bir türlü genişletme çalışması yapılmayan Seyitgazi yolu can almaya devam ediyor.
Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: Eskişehir'de 'ölüm yolu' Seyitgazi Yolu yapılsın. Yol kapattık, açıklamalar yaptık! Yıllardır Meclis'te 'Yolumuzu yapın' diyoruz! Daha bu yılın başında binlerce imza ile TBMM'de çağrıda bulunduk! Dinlemediler, duymadılar! Artık sesimize kulak verin! Daha fazla insan ölmesin! Yurttaşlarımızı bizlerden koparan bu yol bir an önce yapılsın...
Eskişehir Milletvekilii Dr. Jale Nur Süllü: Artık Yeter! Eskişehir - Seyitgazi - Afyon Karayolu'nu yapın! Birçok defa yaptığımız bu çağrıyı daha geçtiğimiz günlerde yaşanan bir kaza sonrası tekrar yapmıştım. 'Ölüm Yolu Can Almasın' çağrımızı yaptıkça duymayanların bizi duyması için daha kaç kaza olmalı?
Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak: Seyitgazi-Afyon yolu ile ilgili daha önce yerinde inceleme yaptım ve soru önergesi sundum. Yol güzergahında dünyanın en büyük bor üretim kompleksi olan Kırka Bor İşletme Müdürlüğü'nün dışında Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Şeyh Sücaeddin-i Veli Külliyesi gibi kültürel mirasları da bulunuyor. Afyonkarahisar'dan Kırka istikametine doğru olan 36 kilometrelik kısmın bölünmüş yol olarak tamamlanmasına rağmen Eskişehir il sınırları içerisindeki kısmına henüz başlanmadı bile. Kamuoyunda 'Ölüm Yolu' olarak bilinen Eskişehir-Alpu-Mihalıççık Yolu ve Eskişehir-Seyitgazi-Kırka Yolu gibi yatırımların da yakından takipçisiyim.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: Seyitgazi yolu can almaya devam ediyor. Seyitgazi - Kırka arasında yaşanan trafik kazasında 3 vatandaşımızı kaybettik. Hayatını kaybeden hemşehrilerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır diliyorum. Bu ölüm yoluna bir an önce çare bulunmalıdır! Kazaya müdahale için olay yerine giden itfaiye aracının da yağış nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkarak kaza yaptığını üzülerek öğrendim. Yaralılara acil şifa diliyorum.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç: Seyitgazi-Kırka yolunda yaşanan trafik kazasında 4 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, olaya müdahale etmek için giden itfaiye aracının da kaza yaptığını üzülerek öğrendim. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralanan tüm vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. 'Ölüm yolu' haline gelen Seyitgazi-Kırka-Afyon yolunun yapılması için daha kaç insanı kaybetmemiz gerekiyor? Onlarca vatandaşımızın can verdiği bu yolda gereken düzenlemelerin vakit kaybedilmeden bir an önce yapılmasını istiyoruz.
Başkan Uğur Tepe de isyan etti: Karayolunda düzenlemenin yapılması için başlattığımız eylemler devam ediyor. Yol binlerce imza toplayıp Ankara'da ilgili Bakanlığa teslim ettik. Daha kaç kişinin ölmesi bekleniyor? Aynı güzergahta son bir hafta içerisinde yaşanan kaza sayısının da 10'u geçti.
* * *
Seyitgazi-Afyon arasındaki yolun yapımı konusunda henüz verilmiş bir müjde yok.
'Proje çalışmaları devam ediyor. Proje çalışması tamamlandığında yatırım programına alınacak' diye ağzımıza bir parmak bal çaldılar! Hala onunla avunuyoruz…
Artık Eskişehirlilerin sabrı taşıyor.
Daha kaç can almasını bekliyorsunuz?
* * * *

'çarşı Pazar esnafının kazanacağı
gelir yine marketlere gitTİ'
'Zam gelecek' söylentileri üzerine insanlar zamdan etkilenmemek için marketlere akın etmiş özellikle de ihtiyaçlarından fazla Ayçiçek yağı, makarna, bakliyat, un almışlardı. 'Sanki Ukrayna-Rusya arasındaki savaşa' Türkiye'de girecekmiş gibi iki günde marketlerin rafları hemen hemen tamamına yakın boşaldı.
Söylentileri kim çıkartıyor bilmiyorum!
İnanın sanki hepimiz Türkiye'de kıtlık yaşanacakmış gibi yağ, un, kuru bakliyat, makarnaları evlerimize stokladık.
Parası olanlar aldı.
Peki, alamayan dar gelirli ne yapacak?
Rafları boşaltanlar acaba onları düşündü mü?
Sanmıyorum.
Yarın Allah göstermesin kıtlıkla karşı karşıya kalsak evlerindeki stoklardan çıkarıp dar gelirli fakir fukaraya verir mi?
Belki 100 kişiden 3-5 kişi çıkar.
Gıdaya ulaşamayan o insanlar ne yapacak?
Dedikodulara değil, devletin resmi makamlarında oturanların seslerine kulak verin?
* * *
Dün Taşbaşından geçtim.
Kuru bakliyat, un, yağ, şeker dükkanlarda yığılı.
İşte o zaman anladım dedikoduları kimlerin çıkarttıklarını.
Taşbaşındaki dükkanlarda ürün bolluğu varken marketlerin rafları boşaldı.
Bir de dedikodu kulaktan kulağa fısıldandığında insanların aklına neden hemen zincir marketler geliyor?
'ÜLKE EKONOMİSİNE ZARAR VERİYOR'
Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, gerek Eskişehir'de gerekse Türkiye genelinde yaşanan ayçiçek yağı krizi ilgili, 'Algıyla halkı yine marketlere götürmeyi başardılar. Vatandaşların kıtlık varmış gibi marketlerden aşırı şekilde alışveriş yapmaları ülke ekonomisine zarar verdi' diyerek çarşı-pazar esnafının kazanacağı gelirin yine marketlere gitmesine tepki göstermiş.
'Vay ülkemin insanının haline. Birileri öyle algı yaratıyor ki ülkenin dünyanın ekonomisini daha da bozmak için elinden geleni yapıyor. Ve başarılı oluyor da. Bizleri ortak aklımız değil, sosyal medya yönetiyor. Sosyal medyayı birbirimize saygı duyarak kullansak bugün kimse her işini bırakıp yağ peşine düşmezdi. Veya ihtiyacını olanını alırdı. Hem evimizin hem hepimizin ekonomisi bozulmazdı' demiş.
* * *
Doğru söylemiş.
Yazımın başlarında okudunuz.
Marketleri adeta yağmalayan insanların çoğu belki 6 ay yetecek ürün alarak stok yaptılar.
6 ay boyunca bu ihtiyaçları için çarşı-pazara gitmeyecek.
Kim kaybedecek? Tabi ki her zaman olduğu gibi mahallerdeki küçük ölçekli bakkal ve marketler.
Vatan hainliği!
AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay da, bazı ürünlerde fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapanlara sert tepki göstererek, 'Kul hakkıdır, vatan hainliğidir. Yazıklar olsun!' diyerek tepki göstermiş.
Bakan'dan önemli açıklama
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi yaptığı açıklamada, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını, hiçbir ülkeden ne yağ ne de yağlık Ayçiçek çekirdeği gelmese bile Türkiye'nin Ayçiçek yağı stokunun yaz aylarına kadar bulunduğunu belirtmiş.
* * *

Son seçim anketinde sürpriz sonuçlar!
PİAR Araştırma mart ayının seçim anketi sonuçlarını açıkladı. Ankete göre; kararsızlar dağıtıldıktan sonra ilk sırada yer alan AK Parti'nin oy oranı yüzde 32,7, CHP'nin yüzde 25,7, İYİ Parti'nin yüzde 11,2 oldu. Bu partileri yüzde 11,8'le HDP takip ederken MHP de yüzde 9,3 oy topladı. Böylece Cumhur İttifakı'nın oy oranı toplamda yüzde 42 olurken Millet İttifakı'nın oy oranı ise yüzde 37,5'e düştü.
PİAR Araştırma şirketi, mart ayında 26 ilde yaptığı anket çalışmasında vatandaşlara, 'Bu pazar genel seçim olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?' sorusunu yöneltti. Şirket, topladığı verileri derleyerek sonuçları resmi YouTube hesabından paylaştı.
CUMHUR İTTİFAKI YÜZDE 42'Yİ GÖRDÜ
Buna göre; kararsızlar dağıtılmadan önce Cumhur İttifakı üyesi AK Parti'nin oy oranı yüzde 26,4 iken kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 32,7 oldu. Cumhur İttifakı'nın diğer ortağı MHP'nin oy oranı ise kararsızlar dağıtılmadan önce yüzde 7,5 olurken kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 9,3'e yükseldi. Böylece Cumhur İttifakı'nın iki ortağının toplam oy oranı kararsızlar dağıtılmadan önce yüzde 33,9 oldu. İki partinin kararsızlar dağıtıldıktan sonraki oy oranı ise yüzde 42 seviyesine çıktı.
MİLLET İTTİFAKI 37'YE GERİLEDİ
Millet İttifakı'nın iki ortağından biri olan CHP, kararsızlar dağıtılmadan önce yüzde 20,7 oy topladı. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra bu oran yüzde 25,7'ye çıktı. İttifak'ın diğer ortağı İYİ Parti ise kararsızlar dağıtılmadan önce yüzde 9 alırken kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 11,2 oy toplayabildi. Böylece Millet İttifakı'nın iki ortağı kararsızlar dağıtılmadan önce yüzde 29,7 oy topladı. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise bu oran yüzde 37,5 yükseldi.
HDP BARAJI AŞTI
Araştırmada HDP'nin oy oranı ise kararsızlar dağıtılmadan önce yüzde 9,6; kararsızlar dağıtıldıktan sonra 11,8 oldu.
DEVA YÜZDE 3'E YAKLAŞTI
Yeni kurulan partilerden olan Gelecek Partisi kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 1,4 oy alırken Ali Babacan'ın kurduğu DEVA Partisi kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 2,9 oy aldı. Muharrem İnce'nin partisi Memleket Partisi ise listeye giremedi. Saadet Partisi ise kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 1,5 oy almayı başarabildi.
* * *