Eskişehirspor'un konuşulduğu toplantı başladı Eskişehirspor'un konuşulduğu toplantı başladı

Platform adına açıklama yapan DİSK Şube Başkanı Zeynep Kaya, “Yoksulluk sınırı gözetildiğinde, asgari ücret en az aylık 50 bin TL’den aşağı olmamalıdır” dedi.

Aralık ayına gelinmesiyle birlikte asgari ücret maratonu başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısının 11 Aralık’ta yapılacağını açıkladı. Emek ve Demokrasi Platformu, Yediler Parkı’nda bir araya gelerek toplanacak komisyon öncesinde açıklamada bulundu. Komisyon adına basın açıklamasını gerçekleştiren DİSK Şube Başkanı Zeynep Kaya, resmi verilere göre Türkiye’de yaklaşık 15 milyon asgari ücretli çalışan olduğunu söyledi. Kayıt dışı olarak asgari ücrete çalışan ve asgari ücretin altında maaş akan 16 milyon emeklinin de eklenmesiyle birlikte asgari ücretin toplumsal yaşamda çok önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Kaya, asgari ücretin artık ortalama ücret olduğunu söyledi.

YILDA EN AZ 4 ARTIŞ YAPILMALI

Yüksek enflasyon koşullarında yılda en az 4 kez asgari ücret artışı yapılması gerektiğini belirten Kaya, “Asgari ücret artışlarında TÜİK’in gerçek dışı, baskılandırılmış enflasyon oranları değil; en az 4 kişilik bir ailenin aylık insani ihtiyaçlarının karşılanması ölçüt olmalıdır. Aynı anlayışla en düşük emekli aylığı da asgari ücretten düşük olmamalıdır. Baskılandırılmış Kasım 2023 verilerinde 4 kişilik bir aile için açlık sınırı aylık 14 bin 25 TL; yoksulluk sınırı 45 bin 686 TL; yalnız yaşayan bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 18 bin 239 TL olarak ilan edilmiştir. Bu gerçeklik üzerinden yoksulluk sınırı gözetildiğinde, iki ay sonra alınacak asgari ücret en az aylık 50 bin TL’den aşağı olmamalıdır” ifadelerini kullandı. “

Kaynak: M. ANIL AKSOY