Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Servis Odaları İşletmeleri tarafından vatandaşlara yansıtılan öğrenci ve personel taşıyan servis ücretinin %30 oranında arttırılmasının, henüz UKOME Genel Kurulunda görüşülmediği için geçersiz olduğunu belirtti. UKOME Genel Kurulu 19 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirilecek.
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, 'Eskişehir Servis Araçları İşletmecileri Odasının 25.08.2021 tarih ve 2021/24 sayılı yazıları üzerine öğrenci ve personel taşıyan servis araçlarının taşıma ücretlerinde UKOME Genel Kurulunun 15.09.2021/1 sayılı kararı ile %15 oranında artış belirlenmiştir.
Servis Araçları İşletmecileri Odasının 26.11.2021 tarih ve 2021/34 sayılı yazıları ile ek zam talep edilmiş olup, ek zam talepleri doğrultusunda %15 üzerine %30 oranında artış yapılması halinde kümülatif artış oranı %49,5'e denk gelmektedir. Söz konusu talep, 19 Ocak 2022 tarihli UKOME Genel Kurulu toplantısında görüşülecektir.
5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7.maddesinin (f) bendinde 'Büyükşehir Belediyesinin görev, yetki ve sorumlulukları: 'Büyükşehir ulaşım ana planını yapmak veya yaptırmak ve uygulamak; ulaşım ve toplu taşıma hizmetlerini planlamak ve koordinasyonu sağlamak; kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergahlarını belirlemek…' denilmektedir.

Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinin 18.maddesinin (ç) bendinde ise Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) Görev ve Yetkileri: 'Kara, deniz, göl, nehir, kanal ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergahlarını belirlemek, …görevli ve yetkilidir.' şeklinde belirlenmiştir.
İlgili kanunlarda da belirtildiği gibi Servis Araçları İşletmecileri Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulunun aralarında düzenlendiği servis ücret tarifelerinin, UKOME Genel Kurulu Kararı alınmadan geçerliliği bulunmamaktadır.' ifadelerine yer verildi.
Editör: TE Bilisim