Memlekette devam eden siyasi süreç elbette belli oranda ayrışmalara sebep oldu. Bu gerçekten üzücü ama bilinmeli ki bu toplum daha kötü süreçlerde de birbirine sanıldığı kadar uzak kalmadı. Eğitim topluma gerekli olduğunda verilebilecek bir ağrı kesici değil, her zaman damarlarda olması gerekir. Toplumun yapısı hiç bozulmaması gerekir ki yeni nesil de birbirine, farklılıklarına saygı duysun. Ayrıca sağlam temeli oluşan bir toplum, hem özgürlüğü hem de özellikle bazı kuralları da özümsemiş durumda daha sağlam yürüyecektir. Son günlerdeki eğitimde taciz haberleri hanginizi tiksindirmedi ya da öğretmenlik, idarecilik ve eğitim sektöründe herhangi bir görevde olan kimi şaşırtmadı?

***

Eğitimde​ sorunlardan bahsederken öğretim terimini kullanmamış olmam eğitimin başarısı ya da başarısızlığında aslolan mevzunun samimiyetle korunması gereken aklıselim düşünce olduğu gerçeğidir. Eğitim kurumlarında çalışan birinin bugünlerde yaptığı anormal davranışlar yine bazı tepkilere sebep oldu. Eskişehir'de yine işe alım kriterleri ve denetlemeler masaya yatırıldı. Tedirgin aileler sadece sınav ve sistem kaygısı değil güvenlik sorularını da zaten her yerde ve her ülkede olabileceği gibi göz önünde tutuyorlar. İnsanın olduğu her yerde güvenlik önemli bir mevzu zaten ancak bize ait bir toplum yapısı varken bunun sanki sıklaşan bir biçimde gündeme gelmesi çok üzücü.

***

Eğitim nedirden önce eğitimci düşünce bilinci nedir diye bakmak lazım ki teoride yazılan pratikte nasıl karşımıza çıkıyor görmemiz lazım. Pratikte içi boş olan tıpkı siyasetin kirli eli gibi karşımıza hastalıklı bir sonuç getirir. Eğitimcinin yeteri kadar denetlemeci, yetkin ve samimi olmaması etrafın ve sonuçta sistemin de çürümesine sebep olur. Bir veli bile çok şey değiştirebilir. Olay cereyan ettikten sonra değil her zaman yönetim dahil bütün aşamalara dahil olmak olayları önceden öngörmek için bir zemindir. Geçenlerde duyduğum bir olayda bilinçli bir veli ödev kontrol sisteminden, ödev verme yoğunluğuna, sınıf düzeninden sosyal etkinliklere kadar her şeyi programlayıcı yönetime sunmuş ve kabul edilip uygulamaya başlanmış. Harika bir örnek. Öğretmenlerin bazen duyarsız kalması ya da öğrencileri çözememesi durumunda sistemin içinden biri elini taşın altına koyuyor ve verimli sonuç alınıyor.

***

Şu ana kadar en çok yeni çalışma teknikleri ve sınav stresiyle birlikte okul seçimiyle ilgili konulara değindim. Daha doğrusu irtibatta olduğum velilerin ve gelen yorumların üzerine yazmaya devam ettim; ancak bir sonraki yazımda çok ilginç bir konuyu yazacağım. Tam zamanlı çalıştığı halde ve bunun ders programı, veliler ve öğrencilerle ispatı olduğu halde yarı zamanlı sigortası yatan bir öğretmenin bu kuruma ödettiği rekor cezayı yazacağım. En çok eleştirdiğim kişiler olan öğretmenlerin ezilmesi ve bunun bariz gerçekleşmesi çok can sıkıcı bir mevzu. Bu konuda gerekenin yapılmasını her zaman işaret eden bir duruş söz konusu olmalı. Samimi, idealist ve özverili eğitimcilere ve değerli veli ve öğrencilere sevgilerimle...