Eskişehir Esnaf Odaları Birliği (ESOB) seçimlerinin üzerinden iki hafta geçti ancak yönetim kurulu toplanıp görev dağılımını yapılamadı.
Bugüne kadar Seçim Kurulu'ndan mazbatayı aldıktan en geç bir hafta içerisinde yönetim kurulu toplanarak görev dağılımın yapıldığı Eskişehir Esnaf Odaları Birliği'nde genel kurulun üzerinden iki hafta geçmiş olmasına rağmen yapılamaması akla bazı soruları getiriyor.
* * *
Önce 15 Mayıs 2022 Pazar günü yapılan ESOB Genel Kurulunda yönetime seçilen isimleri hatırlatayım:
Yönetim Kurulu Asil üyeler:
Mehmet Çiçek
Gazi Çelik
İsmail Hakkı Ördek
Abdurrahman Yüceer
Kadir Ağar
Gürdal Sarıkaya
Yönetim Kurulu Yedek Üyeler:
Zeki Çoban
Süleyman Döner
Çetin Tancısoy
Cemil Kapucu
Engin Ayvaz
Rıza Tek
M. Fuat Karakulak
BİRSEN 3 İSME BAŞKAN VEKİLLİĞİ SÖZÜ MÜ VERDİ?
Seçimler öncesi Ekrem Birsen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kadir Ağar'ı, eski başkan Suat Er'in ricası ile yönetim kurulu aday listesine yazmıştı.
Ancak Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın genel kurulundan sonra Suat Er ile Kadir Ağar'ın arası açıldı.
Bunun üzerine Suat Er, Birsen'e 'Kadir Ağar'ı listeden çıkar' ricasında bulundu. Birsende Ağar'ı listeden çıkardı.
Ancak seçimlere üç gün kala yapılan hesaplarda kritik oy sayısına sahip oldukları ortaya çıkınca ESOB Başkanı Ekrem Birsen, Mehmet Çiçek'i Kadir Ağar'a göndererek listeye yazıldığını söylemesini istedi.
Birsen'in önce listeden çıkardığı Ağar, diğer aday Adnan Karamanlı'ya destek vereceğinin sözünü vermişti.
Ekrem Birsen'in 'Ağar'ı yönetime almazsak seçim gidebilir' diyerek Suat Er'in karşı çıkmasına rağmen yönetime alması yıllardır aralarından adeta su bile sızmayan ikilinin arası açıldı.
Suat Er, arabuluculuk yapan hem Mehmet Çiçek'e hem de yönetim kurulu listesinden çıkarıp daha sonra yeniden yazan Ekrem Birsen'e adeta ateş püskürüyor.
Bu nedenle Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi yönetim kurulu toplantısına üç kez üst üste katılmadığı gerekçesiyle yönetimden uzaklaştırdığı iddia ediliyor.
ÜÇ İSME 'BAŞKAN VEKİLİ SÖZÜ' VERDİĞİ İDDİA EDİLİYOR
Esnaf Odaları Birliği Yönetim Kurulu bu hafta toplanarak görev dağılımı yapacak.
İddialar doğru ise Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, seçimler öncesi Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Gürdal Sarıkaya ile Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kadir Ağar'a başkan vekilliği sözü vermiş.
Gerçekten üç isme başkan vekilliği sözü verildiği iddiası doğru ise Esnaf Odaları Birliği'nin bu hafta yapılacak yönetim kurulu toplantısı çok sancılı geçeceğe benziyor.
* * *


Türkiye erken seçime mi gidiyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli her fırsatta seçimlerin 2023 Haziran ayında yapılacağını dile getirse de muhalefet kulislerinde erken seçim söylentileri yankılanıyor. Özellikle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Sonbaharda seçim bekliyorum, ekonomiyi götüremezler' demesinin ardından, erken seçim kararı alınacağı ve seçimlerin 6 Kasım Pazar günü yapılacağı öne sürülüyor.
Siyasetin en çok konuşulan gündem maddelerinden biri de seçim tarihi. Muhalefet parti liderleri, her fırsatta erken seçim çağrısı yaparken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli ise seçimlerin önceden belirlendiği gibi 2023 yılının Haziran ayında yapılacağını söylüyor.
SEÇİMLERİN 6 KASIM'DA YAPILACAĞI KONUŞULUYOR
Ancak art arda gelen zamlar ve hem dünyadaki hem de Türkiye'deki ekonomik gelişmeler sonrası muhalefet kulislerinde erken seçime gidileceği konuşuluyor. Özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Sonbaharda seçim bekliyorum, ekonomiyi götüremezler' sözlerinin ardından seçimlerin bu yıl içerisinde 6 Kasım Pazar günü yapılacağı konuşulmaya başlandı.
ERKEN SEÇİM KARARI ALINIR MI?
DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, seçimlere ilişkin değerlendirmesinde, 'İktidar kendi çıkarı olacağını gördüğü an, erken seçime karar verebilir. Biz erken seçim ihtimalini göz ardı etmiyoruz' demişti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de 'İktidar giderek ağırlaşan şartlar altında Haziran 2023 seçiminde 200 milletvekilinin altına düşme ihtimali görürse, bunu engellemek için seçimi erkene alır. TBMM'nin 401 sandalyesi AK Parti-MHP dışında oluşması demek, Yüce Divan kapısının da açılması demektir. Bunu göze alamazlar, şartlar daha da ağırlaşmadan tarihi öne çekebilirler' ifadelerini kullanmıştı.
YA 360 OY YA DA CUMHURBAŞKANI İMZASI GEREKİYOR
Erken seçimle ilgili başka bir konu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3. kez adaylığı ile bağlantılı. Anayasa gereği bir kişi Cumhurbaşkanlığına en fazla 2 kez aday olabiliyor. Ancak seçim erkene alınırsa 3. Kez adaylığın önünde engel bulunmuyor. Yeni sisteme göre erken seçime gitmek için Cumhurbaşkanının kararı veya Meclis'te 360 oy gerekiyor. Meclis'in mevcut aritmetiği hiçbir parti ve ittifaka bu imkanı vermiyor. AK Parti'nin 286, MHP'nin ise 47 milletvekili var. 27 eksik kalıyor. Ancak iktidar 'Evet' derse, CHP ve İYİ Parti de erken seçim istediği için 360 rahat bulunuyor.
* * *

ESKİŞEHİRLİ ÇİFTÇİLER PANCAR EKİMİNDEN VAZGEÇİYOR
Yaşanan ekonomik sıkıntı, artan mazot, gübre, ilaç fiyatları, verilen desteklerin yetersizliği ve belirlenen taban fiyatlar çiftçileri tatmin etmemesi nedeniyle Eskişehirli pancar üreticisi pancar üretimden elini çekmeye başladı. Pancar ekiminden vazgeçen çiftçiler Mısır ve Ayçiceği ekmeyi tercih ediyor.
Sonhaber Gazetesi'nden Meltem Karakaş'a konuşan Odunpazarı Ziraat odası Başkanı Naci Erdemli, Cumhurbaşkanı Kararıyla, 400 bin ton şeker ithalatında gümrük vergisi alınmayacak olmasına tepki göstermiş.
Erdemli, Türkiye'deki çiftçiye yeteri kadar destek verilmediği için şeker pancarı ekiminin azaldığını söyledi. Azalan ekim nedeniyle Türkiye'nin yurt dışından şeker pancarı ithal edeceğini söyleyen Erdemli, çiftçiye destek verildiği taktirde üretimin tekrar artacağına dikkat çekmiş.
PANCAR EKİMİ YÜZDE 20 AZALDI
'8 milyon 400 bin ton olması gereken pancar üretimi 7 milyon tonda kaldığı için bu aradaki farkı devlet şeker ithalatı olarak gerçekleştirecek' diyen Erdemli, 'Eskişehir'de de şeker pancarı kotası dolmadı. Ekim azlığından dolayı. Eskişehir'de yüzde 15-20 oranında eksik kaldı. Fakat Türkiye'deki açık git gide açılacak önümüzdeki yıllarda daha çok bu olacak. Bu ithalattan ülkenin vaz geçmesi lazım. Korkulan oldu. Stoklar azaldı. Şeker açığından dolayı 300-400 bin ton şeker ithal edilecek. Aylardır söylenen şeker pancarına verilmesi gereken para verilmediğinden dolayı bu yıl pancar ekim alanların azaldı. Geçen yıldan beri şeker pancarı ekenler para kazanmıyor. Çiftçi de üretimden vazgeçti. 8 milyon 400 bin ton olması gereken pancar üretimi 7 milyon tonda kaldığı için bu aradaki farkı devlet şeker ithalatı olarak gerçekleştirecek. Bu sıfır gümrükle ve ithal yolla Fas, Cezayir, Mısır gibi ülkelerden ithalat yapılacağını öğreniyoruz' demiş.
DESTEK VERİN, BİZ EKELİM
Türkiye'deki üreticiye verilmeyen paranın yurt dışındaki çiftçiye verileceğini belirten Naci Erdemli'nin şu sözleri çok önemli:
'Ekmeklik buğday, ayçiçeği yağı, yemlik arpa, mısır, saman derken şimdi şeker ithal etmeye başladık. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk defa şeker ithalatını görüyoruz. Sonunda bu da oldu. Üreticimize verilmeyen para yurt dışındaki çiftçilere gitti. Birçok tarım ürünlerinde olduğu gibi şeker pancarı üretiminde de yanlış politikalar nedeniyle ülkemiz şekerde sorunlar yaşamaya başladı'.
* * *
Türkiye'deki pancar ekicilerine gereken destek verilmezken Fas, Cezayir, Mısır gibi ülkelerden pancar ithalatı yapılacağını açıklaması çiftçilerin tepkisine neden oldu.
Türkiye'nin birçok ilinde pancar ekiliyor.
En verimli polar (şeker) oranı yüksek pancar ise Eskişehir ve Konya'da üretiliyor.
İthalata verilecek para pancar ekicilerine verilmiş olsa Türk çitçileri kendimize yetecek miktarda pancar üretir ve ithalata gerek kalmaz.
Ancak düşük taban fiyatı, girdilerin yüzde 200-300 artması, ektiği pancardan para kazanamayan üreticiler giderek pancar üretiminden uzaklaşıyor.
Pancar ekim alanları bu gidişle önümüzdeki yıllar daha da daralacak.
İşte esas tehlike o zaman yaşanacak.
Türkiye daha çok şeker ithal etmek zorunda kalacak.
* * *

vefat eden kızı adına okul yaptırıyor
TÜLOMSAŞ'ın eski Genel Müdürü, Ulaştırma Bakanı Müşaviri Hayri Avcı, ölen kızının adıyla anaokulu yaptırıyor. Sekiz derslikli anaokuluna Safiye Kübra Avcı'nın ismi verilecek.
TÜLOMSAŞ eski genel müdürlerinden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Müşaviri Hayri Avcı, 30 yaşında yaşamını yitiren kızı Safiye Kübra adına, doğup büyüdüğü Antalya'nın Manavgat İlçesinin Sarılar Mahallesi'nde anaokulu yaptıracak. Sekiz derslikli anaokulunun protokolü imzalandı. Protokol töreninde Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan ve Hayri Avcı hazır bulundu.
Milli Eğitim Bakan Yardımcı Sadri Şenşoy, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan ve Hayırsever Hayri Avcı sekiz derslikli Safiye Kübra Avcı Anaokulunun protokolünü imzalandılar.
* * *
hikaye:

Yemen'de Askerlik Yapıyorduk Paşam
100 yıl önce bin beş yüz haneli küçük bir kasaba olan Mersin'in belli başlı binaları yabancıların ve Beyrutlu Sorsuklarındı.
Millî Mücadele başarıyla sona erdikten sonra ilk ziyaretinde Atatürk, Belediye Reisi Hacı Ömer'e sordu;
- Bu bina kimindir?
- Bir yabancının...
- Şu ilerideki?
- Sorsukların...
- Ya bu sonda görünen?
- O da öyle...
- Onlar bu binaları meydana getirirlerken siz ne yapıyordunuz?
Bu soruyu işiten bir köylü kalabalık içinden ileri atıldı. Selam vaziyetini alarak koca bir tarihi veciz bir şekilde ifade eden şu cevabı verdi:
- Yemen'de askerlik yapıyorduk Paşam!
* * *