TCDD ve ESO öncülüğünde, Arkas Lojistik ve ESO-ABİGEM iş birliğinde Yeşil Yol Projesi hayata geçirildi. İmzalanan protokol ile Eskişehir sanayisi limanlara bağlandı. Bu kapsamda Hasanbey Lojistik Merkezi ve İzmit körfez limanları arasında düzenli tren seferleri gerçekleştirilerek, Eskişehir ve bölge sanayicilerine çevreci, düzenli, hızlı, ekonomik ve planlı konteyner taşımacılığı hizmeti verilecek.
TRENİ UĞURLADILAR
Protokol imza töreni öncesi Hasanbey Lojistik Merkezi'nden ilk konteyner ihraç yük treni, Çin'e gidecek 23 konteynerle İzmit Körfez limanlarına doğru yola çıktı. Protokol üyeleri treni uğurladıktan sonra, Sanayi Odası'nda imza törenini gerçekleştirdi. Törene Vali Erol Ayyıldız, TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Kamuran Yazıcı, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş ile ilgililer katıldı.
LİMANLARA BAĞLAYACAK
Açılış konuşmasını yapan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, 'Bugün bizler için çok kıymetli, çok da önemli bir gün. Çünkü uzun zamandan beri Hasanbey Lojistik Merkezi burada ve bizi ihracatlarımızın önemli bir kısmını karayolu ile yaparken inşallah bugünden sonra Eskişehir Sanayi Odası'nın ve TCDD'mizin ortak girişimiyle limanlara konteyner ve tren taşımacılığıyla gerçekleştirme arzusu için buradayız. Önemli bir hayal bizim için bu. Tabi bu işin birinci kısmındayız. Bugün itibariyle yapmış olduğumuz protokol bizi körfezdeki limanlara bağlayacak. İnşallah Gemlik bağlantılarıyla da bu iş çok daha büyük bir konuma gelecek. Yakın zaman içerisinde buradan hem Mersin'e hem de diğer doğudaki Kazakistan'a, Avrupa'ya kadar olan yollarda Eskişehir Hasanbey Lojistik Kentinden yük taşımacılığını gerçekleştiriyor olacağız' dedi. Yeşil Yol Projesi'nin bölgesel ihtiyaçları da karşılayabilme niteliğine sahip olduğunu belirten Kesikbaş, 'Yakında bu bölgesel çalışmayla ilgili olan raporumuzu da Sayın Valimize ileteceğiz. Şikayet etmeyeceğiz ama mevcut durumu en iyi şekilde yerine getireceğiz, doğru taleplerde bulunacağız. Biz bu projeye çok inandık çünkü Hasanbey burada' ifadelerini kullandı.
ÇEVRECİ, HIZLI, EKONOMİK VE
PLANLI KONTEYNER TAŞIMACILIĞI
TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Kamuran Yazıcı da, 'Kadim Eskişehir her zaman demiryolu şehri olarak bilinmektedir. Eskişehir'e Türkiye'nin en büyük lojistik merkezlerinden birisi inşa edilmiştir. Hasanbey Lojistik Merkezi, yurt içi ve yurt dışı yük taşımacılığı, dağıtım, depolama, gümrükleme ve diğer hizmetlerin yapılabildiği 540 bin metrekare alana kurulan Türkiye'nin en büyük lojistik merkezlerinden biridir. Yıllık 1,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahiptir. Bugüne kadar kapasitesini yeterince kullanamadığımız lojistik merkezimiz sayesinde Eskişehir, demir yolu bağlantısının olduğu tüm limanlara bağlanmış olacaktır. Lojistik merkezi ile İzmit Körfezi'ndeki limanlar arasında düzenli tren seferleri yapılarak Eskişehir ve bölge sanayicilerine çevreci, hızlı, ekonomik ve planlı konteyner taşımacılığı hizmeti verilecektir. Başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya tren ve gemi kombinasyonuyla taşınacaktır' dedi.
ESKİŞEHİR'İN NEFESİNİ ULAŞTIRACAK
Vali Erol Ayyıldız, 'Yeşil Yol Projesi, Eskişehir Sanayimizin limanlara taşınması olan bu güzel olayda bir arada olmaktan son derece memnunum. Eskişehirimizi ve bölgemizi limanlarla buluşturacak dünyaya ve ulaşabileceği her yere bir anlamda Eskişehir'in havasını ve nefesini ulaştıracak bu proje hem bölgemize hem Eskişehirimize ufuk açacak. Bu anlamda da yarınlara taşınmasında çok güzel şeylere sebep olacak bir proje. Projede yer alan paydaşlarına teşekkür ediyorum. İstiyoruz, gönlümüzden geçiyor, bu güzellik durmadan başka güzelliklerin, şehrimizin beklediği, bölgemizin beklediği diğer güzelliklerin de birbirini takip ederek Eskişehirimize bugün bulunduğu yerden yarına çok güzel bir şekilde taşınmasıdır. Bu anlamda devletimizin, bakanlığımızın, genel müdürlüğümüzün gerekli adımları attığını biliyoruz. Şimdiden bu adımlar için devletimize minnettarlıklarımızı belirtiyoruz' ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Kamuran Yazıcı ve Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ile ESO-ABİGEM Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Özeçoğlu ve Arkas Lojistik Demiryolu Hizmetleri Grup Müdürü Hamit Gökmen tarafından protokoller imzalandı. HM
Editör: TE Bilisim