'Projenin fikrî kısmı bitti, teknik kısımlarıyla uğraşıyoruz. Bu konuyla ilgili yakın zaman içinde güzel sonuçlara ulaşacağımızı düşünüyoruz. Ayrıca Eskişehir URAYSİM'e ev sahipliği yapıyor. Burada, Türkiye'de üretilen bütün raylı sistemlerle ilgili test ve sertifikasyon işlemleri yapılacak. Yapımı devam eden yatırımın 2022'de tamamlanması hedefleniyor. Bu, Eskişehir için çok kıymetli bir proje. Oda olarak bu projenin tanıtımıyla ilgili çalışmalarımız var. Üzerinde durduğumuz en önemli konu, raylı sistemlerle ilgili Eskişehir'in merkez olmasıdır. 1894 yılından bu yana TÜLOMSAŞ ile beraber Eskişehir bu alanda oldukça tecrübelidir. Belli bir altyapımız var. Nasıl ki Bursa otomotivle anılıyorsa Eskişehir'in de mutlaka raylı sistemlerle anılmasını, hızlı tren setlerinin Eskişehir'de üretilmesini, ucu bucağı olmayan vagon fabrikalarının olmasını hedefliyoruz. URAYSİM'in de Eskişehir'de kurulacak olması son derece önemli. Büyük bir potansiyelimiz var, bunun değerlendirilmesi gerekir. Raylı sistemler taşımacılığıyla ilgili Türkiye'nin önü açık. URAYSİM'in Eskişehir'de olması kente cazibe katacak'.

* * *

'Eskişehir Alpu'da raylı sistemlerle ilgili bir İhtisas OSB kurma çalışması başlattık. Fikri kısmı bitti, teknik kısımlarıyla uğraşıyoruz. Eskişehir'in Türkiye'nin raylı sistemler üssü olmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda Eskişehir'de kurulacak URAYSİM ile raylı sistemler alanında dünyada söz sahibi olabileceğiz'.
* * *
Yukarıdaki açıklama Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş'a ait.

Celalettin Kesikbaş, Alpu'da URAYSİM ile entegre olacak Raylı Sistemler Organize Sanayi Bölgesi yapılması önerisini Eskişehir'de destekleyenler de karşı çıkanlar da var.

Hatta Raylı Sistemler İhtisas Bölgesi değil, URAYSİM'in bile yapılmasını doğru bulmadıklarını söyleyenler de.

* * *

Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de karşı olduğunu açıkladı.

Gerekçesi;

'Verimli tarım arazisinin üzerine OSB yapılmaz. Alpu ovası büyük ova kapsamında. Buna izin verilirse, Eskişehir halkının verdiği mücadele sonucu şimdilik yapımından vazgeçilen Kömürlü Termik Santrali, o sanayi bölgesinin elektriğe ihtiyacı var gerekçesiyle yeniden gündeme getirilir.'

Alpu Ovasında Alpu Belediyesi'nin de arazisi var.

Sanayi Odası belediyeden o arazilerin satılmasını istemiş.

Bu talep Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in kulağına gitmiş.

Alpu Belediye Başkanından o arazilerin satılmamasını isteyince, belediye de satıştan vazgeçti.

* * *

Ama Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Alpu da yapımı sürmekte olan Eskişehir URAYSİM'in 2022'de tamamlanması hedeflendiğini söylüyor.

Hemen URAYSİM'in yanında raylı sistemlerle ilgili bir İhtisas OSB kurulması için de yoğun bir çalışma yapıyor.

Yaptığı açıklamalarından arazinin alındığını ve teknik kısımlarıyla uğraştıklarını öğreniyoruz.

Yani, 'Birileri karşı çıksa da ESO olarak Alpu'da raylı sistemlerle ilgili bir İhtisas OSB kurma düşüncesinden vazgeçmedik' diyor.

* * *

Geçtiğimiz günlerde CHP İl Başkanı Recep Taşel de Alpu'ya kurulması gündeme gelen, 'Raylı Sistemler Organize Sanayi Bölgesi' kurulmasına karşı olduğunu açıklamıştı.

Recep Taşel'in dışında diğer siyasi partilerin il başkanlarından 'destekliyorum' veya 'karşıyım' açıklaması yapılmadı.

Ben köşemde CHP dışındaki siyasi partilerin il başkanlarına, projeyi destekleyip veya karşı olup olmadıklarını sormuştum.

* * *

Bu soruma bir tek İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş karşılık verdi.

Telefonla arayan Ektaş, 'İYİ Parti olarak biz Alpu'ya Kömürlü Termik Santral yapılmasına çok büyük tepki gösterdik. Karşı olduğumuzu yaptığımız etkinliklerle gösterdik. Santrala nasıl karşı çıktıysak Raylı Sistemler Organize Sanayi Bölgesine de karşıyız. Alpu Ovası verimli tarım arazisi. Yapılacaksa Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nin genişleme alanları var. Oralar bugün için boş. Yapılacaksa buraya yapılmalı' demişti.

* * *

CHP ve İYİ Parti İl Başkanları'nın dışında diğer partilerin il başkanları sessizliklerini koruyordu.

Geçtiğimiz hafta MHP İl Başkanı İsmail Candemir, ES TV'ye konuk oldu.

Ali Baş ve Meltem Karakaş Kaya'nın soruları yanıtladı.

Programda kendisine Alpu'ya yapılması gündeme gelen 'Raylı Sistemler Organize Sanayi Bölgesi' yapılmasına destek verip vermediğini sormuşlar.

URAYSİM'e de Organize Sanayi Bölgesine de karşı olmadığını söylemiş.

Kendisini görüşünü açık ve net olarak ortaya koymasından dolayı kutluyorum.

Keşke görüş beyan etmeyen il başkanları da susmak yerine düşüncelerini açıklasalar.

* * *

MHP İl Başkanı Candemir, neden destek verdiğini şu ifadelerle açıklamış:

'URAYSİM 10 yıldır süren proje. 50 milyon avroluk yatırım yapıldı oraya. Avrupa'da sayılı test merkezlerinden birisi olacak. Bu proje gerçekleştiğinde hem Türkiye'deki raylı sistemler hem de Avrupa ve Balkanlardaki raylı sistemler içinde burada test edilmesi Eskişehir'e çok büyük avantajlar sağlayacak. Ayrıca ESO Başkanın da söylediği gibi Raylı Sistemler Organize Sanayi Bölgesi'ne Dünya'dan ve Avrupa'dan çok önemli yatırımcıların yatırım yapacaksa neden karşı çıkalım. Burada istemezük yerine önünü açmak gerekir. Birileri orada arazi kapatmışlar, şu olmuş-bu olmuş. Tarım ve Hayvancılığın yapılacağı yerler de belli.'

* * *

Bu yazıyı yazmamdaki amacım Alpu'ya kurulması gündeme getirilen Raylı Sistemler Organize Sanayi Bölgesine 'destek vermek' veya 'karşı çıkmak' değil.

Eskişehirlilerin bu konudaki görüşlerini öğrenip kamuoyu ile paylaşmak.

Ve onları bilgilendirmek…

* * *

Bölgesel amatör lig ocak ayında başlayacak mı?

Covid-19 salgını nedeniyle en çok mağdur olanların içerisinde 'Yerel Amatör Ligler' ve 'Bal Ligi' de bulunuyor.

Salgının yayılmasıyla Türkiye Futbol Federasyonu tüm liglerdeki maçların oynanmasını durdurmuştu.

2020-2021 sezonunda profesyonel lig maçlarını maçların seyircisiz oynanmasına karar vermişti.

Bir ara sadece localar taraftarlara açıldı.

Salgının yayılımın artmasıyla tekrar kapatıldı.

* * *

Profesyonel kulüpler oynadıkları her maç öncesi futbolcu, teknik adam ve kulüp çalışanlarına PCR yani Covid-19 testi yaptırmak zorundalar.

Test sonuçları pozitif çıkan futbolcu veya teknik adamlar evlerinde karantinaya alınıyor.

10 günlük karantina sonunda yapılan ikinci testi negatif çıkması halinde antrenmanlara başlıyor.

Seyirci alınmadığı için kulüpler çok büyük gelir kaybı yaşıyorlar.

Özellikle Anadolu kulüpleri sponsorlar olmazsa ne test yaptırabilirler ne de bırakın deplasmanı evinde oynayacakları maçlara çıkamazlar.

* * *

Profesyonel Kulüpler zor şartlarda da olsa lig maçlarını oynarken, amatör liglerin durumu hakkında henüz net bir gelişme yok.

Amatör ligler için önce '3 Aralık 2020 tarihinde ligler başlayacak' denmişti. Sonra TFF bir açıklama yaparak, 2021 ocak ayı sonunda, o anki pandemi şartlarına göre müsabakaların başlatılmasına, karar verileceğini belirtilmişti.

2020'nin bitmesine artık sayılı günler kaldı.

Yaklaşık bir hafta sonra 2020'ye veda edip, 2021'e 'hoş geldin' diyeceğiz.

Fakat amatör liglerin başlayıp başlamayacağı konusunda TFF'den henüz yeni bir açıklama yapılmadı.

* * *

Resmî açıklama yapılmadı ama 'Bal Ligi'nin mart ayında başlatılacağı duyumları alıyorum.

Amatör ligler için ise yaptığım araştırmaya göre 'oynanacak' veya 'oynanmayacak' şeklinde bir bildirim almamışlar.

Alınan sokak kısıtlamaları sayesinde salgının hızında düşme söz konusu.

Ancak aşı gelmedi, salgın da geçmiş değil.

Büyük olasılıkla salgının hızına göre mart veya nisan ayında başlayabilir düşüncesindeyim.

Sadece ben değil, görüştüğüm futbolla iç içe olan dostlar hep aynı görüşte.

* * *

Amatör futbolcu kardeşlerimiz, antrenörlerimiz ve kulüp çalışanlarımız, amatör liglerin başlatılması yönünde TFF'nin açıklayacağı bir haberi adeta dört gözle bekliyorlar.

Covid-19 salgınından dolayı birçok kesimin olduğu gibi amatör futbolcular, amatör liglerde çalışan antrenörler, hocalar, kulüp çalışanları zor durumda. Onların da geçim sıkıntısı var. Mart ayından beri yaşanan pandemi sürecini ve son zamanlarda salgının yayılma hızını göz önüne alırsak kesin bir tarih olmadığını anlamaktayız.

* * *

BAL Ligi ve amatör liglerin oynatılabilmesi için İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortaklaşa karar vermesi gerekiyor. Bununla ilgili bir çalışmanın olup olmadığını bilmiyorum.

Ancak TBMM'de 2021 yılı bütçe görüşmeleri yapılırken, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun yanıtlaması için, 'Amatör ve Bal Ligi maçlarının oynatılması için bir yol haritası belirlediniz mi? Ligler ne zaman başlayacak?' şeklinde soru önergesi vermişti.

Güner'in soru önergesine Bakan Kasapoğlu yanıt vererek, Türkiye'de tescilli spor kulübü sayısının 18 bin 560, lisanslı sporcu sayısının ise 8 milyon 329 bin 347 olduğunu açıkladı.

Ancak amatör liglerin ne zaman başlayacağı konusunda bir tarih vermemiş.

* * *

Özellikle Covid-19 nedeniyle yapılması gereken testlerin maliyetini amatör kulüplerin karşılayabileceği rakamlar değil. Türkiye Futbol Federasyonu ya da Sağlık Bakanlığı'nın haftada bir bile olsa yapılacak testlerin maliyetini üstlenmeli. Çünkü zaten zor durumda olan amatör lig takımlarının bu maliyeti karşılaması mümkün değil.

Şayet testler yapılamazsa yolculukta olduğu gibi HES koduyla ya da basit bir ateş ölçmeyle ligler başlatılırsa bir risk ortamı oluşacak.

Her şeyin başı sağlık…

Bu tür sorunların ivedilikle gündeme alınıp amatör kulüplerimizin, sporcularımızın ve kulüp çalışanlarının menfaatleri göz önüne alınarak gerekli düzenlemeler yapılmalı.

* * *

Bu sorun sadece amatör kulüplerimiz için değil, belki süper lig ve 1.Lig kulüpleri için çok büyük maliyet olmasa da 2 ve 3. Ligdeki kulüplerimiz için büyük bir sorun olarak devam ediyor.

2. Lig'de birkaç kulüp başkanlarının bu konudaki açıklamalarını okudum. Müsabaka öncesi yapılan covid-19 test maliyetinin deplasman 8-10 bin, iç saha maçlarında ise 10-15 bin TL. gibi rakamlardan bahsetmişler.

Bu süreçte hafta içi de müsabakaların oynandığını göz önüne alırsak aylık Covid-19 testi maliyeti birçok kulübümüzü ekonomik olarak zorlayacak rakamlara ulaşmış durumdadır.

Bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TFF bir çözüm yolu bulmalıdır.

* * *

Yine amatörden devam edeyim.

Amatör futbolcu kardeşlerimiz, antrenörlerimiz ve kulüp çalışanlarımız, amatör liglerin başlatılması yönünde bir haber bekliyor. Covid-19 salgınından dolayı herkes zor durumda. Amatör futbolcular, amatör liglerde çalışan antrenörler de zor durumda.

Unutmayalım. Onlar da ev geçindiriyor. Aylardır geçim sıkıntısı içindeler.

Bencilliğin sonu

Dünya hayatında hep kötülük işleyen bir adamı ölünce, amellerini tarttılar ve Cehennem'e doğru sürüklediler. Kapıda bir melek karşıladı.

Melek adama şöyle seslendi:

'Hayatta iken bir defa bile birisine iyilik yaptıysan buraya girmeyeceksin.'

Günahkar adam uzun süre düşündükten sonra, bir keresinde ormanda gördüğü örümceği hatırladı. Balta girmemiş ormanda yürürken önüne bir örümcek ağı çıkmıştı. Adam ağı bozmamak ve örümceği ezmemek için o gün yolunu değiştirmişti. Heyecan içinde o günü meleğe anlattı. Melek adama baktı ve o sırada gökten bir örümcek ağı indi. Adama, bu ağa tutunarak cennete girebileceğini söylediler. Adam neşe içinde ağa tırmanırken cehennemden bazıları da bu ağa tutunarak cennete gitmeye çalıştılar. Ama adam ağın o kadar çok insanı taşımayacağından korkarak onları itmeye başladı. Tam o sırada ağ gerçekten koptu ve diğerleri ile birlikte adam da cehenneme düştü.

Melek adama: 'Yazık! Bencilliğin, hayatında işlediğin tek iyiyi de kötülüğe döndürdü. O insanlara şefkat gösterebilseydin, ağın herkesi taşıyabileceğini de görecektin. Onlar da seninle birlikte Cennete gireceklerdi. Fakat sen onların Cennete girmesini istemedin, yalnızca ben girerim dedin, sen de onlarla birlikte Cehenneme düştün' dedi

(alıntı)