Önceki bir yazımda 'Karşılıklı kitap armağan etmek…' anlamında kullandığım 'kitaplaşmak' sözcüğü birçok dost tarafından beğenildiği için yine kullanıyorum.
'Eskişehir'de Demokratik Öğretmen Örgütlenmesinden Kesitler (1908- 2020) - Anılar, Belgeler, Yorumlar' isimli kitabımızın, Tepebaşı Belediyemizle birlikte hazırladığımız 'dağıtım planı' çerçevesinde, hedef kitle olarak belirlenen 'Kitapta adı geçen kişilere ve ilgili örgütlere/ kuruluşlara ulaştırma' çalışmalarımız tamamlanmak üzere.
Bu çalışmalar doğrultusunda geçtiğimiz iki ay içinde yaptığımız 10'u aşkın 'imza/ söyleşi etkinliği' ve onlarca özel görüşme sırasında yüzlerce insanımızla çok sıcak diyaloglar yaşadım. Çoğunluğu yüreklerde ve bilinçlerde sıcak duygular oluşturan bu diyaloglarda karşılaştığım bazı 'görmezden gelme kaprisleri' ya da 'eksik arama/ küçümseme tavırları' da aşımızın tuzu/ biberi oluyor…
Bu bağlamda iletişim kurduğumuz bazı yazar dostlarla 'kitaplaşma' ilişkilerimiz de sürüyor. Okurlarının çok olması dileklerimle bu kitaplaşmalardan süzdüğüm kesitleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
'ANADOLU'DA AYDINLANMA ATEŞİNİ YAKANLAR'
'Anadolu'da Aydınlanma Ateşini Yakanlar', Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı (KEÇEV) tarafından basılan üç ciltlik kitap dizisi. İlk baskıları 2010 yılında yapılan kitapların ikinci baskıları 2020/ 2021 yıllarında yapılmış.
Kitapların yazarı olan Erdal Atıcı, 1963 yılı Muğla/ Ortaca/ Mengenli Köyü doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini yöresinde tamamladıktan sonra Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdi. 1986 yılından beri çeşitli ortaokul ve liselerde tarih öğretmenliği yapıyor.
2005- 2015 yılları arasında TBMM'de milletvekili danışmanlığı yapan Erdal Atıcı, 2010 yılından beri KEÇEV Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyor.
Atıcı'nın çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmış yüzlerce makalesi yanında, yayımlanmış on tane kitabı ve birçok ödülü var.
'Anadolu'da Aydınlanma Ateşini Yakanlar', yazarın köy enstitüsü mezunları ve sevdalılarından seçtiği, her biri ülkemizde köy enstitüleri sistemine emek ve gönül veren 35 kişiyle yaptığı söyleşilerden oluşuyor. Birçoğunu yakından tanıma fırsatı bulduğum o güzel insanların anılarını/ değerlendirmelerini severek okudum.
Kendisiyle yaklaşık yirmi yıldan beri tanıştığımız ve sık sık görüştüğümüz Erdal Atıcı kardeşimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.
MUSTAFA GAZALCI'DAN 'GEZİP GÖRDÜKLERİM'
Mustafa Gazalcı, 1945 yılı Denizli/ Güney doğumlu. Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü mezunu, eğitimci/ yazar. 1990 – 2002 yılları Eğitimciler Derneği (EĞİT- DER) Genel Başkanı, 16. ve 22. Dönem CHP Denizli Milletvekili olarak görev yapmıştır.
Gazalcı'nın eğitim, köy enstitüleri, barış, siyaset konularında yayımlanmış (Bilgi Yay.) dokuz kitabından sonra, onuncu kitabı olan 'Gezip Gördüklerim', Bilgi/ Edebiyatist yayınlarından Mart 2021'de piyasaya çıktı.
Mustafa Gazalcı, ülkenin dört bucağında birbirinden ilginç yurt içi gezilerini anlattığı (17 gezi) bölümde Türkiye'yi daha iyi tanımamızı sağlıyor. Yurt dışı gezilerinde ise yazar, Afrika'dan Uzakdoğu'ya, Avrupa'dan Amerika'ya yaklaşık 40 ülkeden pek çok coğrafyayı Türkiye'yle karşılaştırarak bambaşka bir okuma deneyimi sunuyor.
Gezip Gördüklerim, Gazalcı'nın gezilerde edindiği izlenimleri, gördüklerinin kendisinde yaptığı çağrışımları, tanıştığı renkli kişileri günü gününe aldığı notların eşliğinde okurlara aktarıyor. Özellikle ülkemizin, dünyanın değişik kültür ve coğrafyalarına merak duyanların ilgiyle okuyacakları bir yapıt…
Kendisiyle 1989'da beri yakından tanıştığımız yazar, kitabın 145- 154. sayfalarında 2016- 2018- 2020 yıllarından 'Eskişehir' gezi anılarını anlatıyor. Ancak kendisinin EĞİT- DER Genel Başkanı (ve önceki genel başkan) olarak 2002, 2010 ve 2011 yıllarının 17 Nisan'larında Eskişehir'de katıldığı etkinlikler ve yaptığı konuşmalar kitapta yer almıyor. Oysa o buluşmalardan kalan anılar Eskişehir'de yaşıyor…
Özellikle son yıllarda yazdığı kitapların yanı sıra, güncel makaleleriyle ve katıldığı söyleşilerdeki sunumlarıyla eğitim alanına yoğun katkıları olan Mustafa Gazalcı üstadımıza nice sağlıklı ve üretken yıllar diliyorum.
NAZIM BAYATA'DAN GELECEĞE MİRAS
Nazım Bayata, 1939 yılı Balıkesir/ Deliyusuflar Köyü doğumlu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü ve Yüksek Öğretmen Okulu (1963), TODAİE (1970) mezunu.
1963 yılında başladığı öğretmenlik mesleğinden sık sık atıldığı için çeşitli işlerde çalışarak geçimini sağladı. Örneğin Türkiye demokratik öğretmen örgütlenmesinin TÖS, TÖB- DER, abece Dergisi, EĞİT- DER süreçlerinde büro yönetimlerinde çalıştı. 1997- 2002 yıllarında TBMM'de milletvekili danışmanlığı yaptı ve ancak 2004 yılında emeklilik hakkını kazanabildi. (Ben kendisinden 11 yaş küçük olduğum halde, ondan 8 yıl önce emekli oldum…)
Nazım Bayata, ilk kitabı olan ve 2011 yılında basılan 'Giderayak/ Anılar' adlı kitabından sonra, 2012 yılında 'Yazılar/ Kalanlara Selam Olsun' adlı kitabını yayımladı. Her iki kitapta da başta öğretmen örgütlenmesi olmak üzere ülkemizdeki demokrasi mücadelesiyle ilgili belge niteliğinde tespitler ve değerlendirmeler yer alıyor.
Kendisiyle 1985'ten beri yakından tanıştığımız ve son günlerde sıkça telefon görüşmeleri yaptığımız Nazım Bayata üstadın bana gönderdiği son iki kitap ise çok ilginç. Çünkü kitaplar resmen bastırılamadığı için sınırlı sayıda fotokopiyle çoğaltılmış.
Birinci kitap, 'Sadettin Soylu/ Günceler Anılar' adını taşıyor ve kitapta kayınpederi olan Sadettin Soylu ailesinin kısa bir tarihçesi yer alıyor. İkinci kitap ise 'Corona Güncesi/ Yazılar Notlar' adını taşıyor ve 2020- 2021 yıllarındaki güncelerini kapsıyor. Nazım üstat bu kitaplar için şöyle diyor:
'Bu kitapları bir bakıma dört torunum için bir armağan olarak yazdım… Benden sonraki yıllarda çok çok kitap okusunlar, yabancı dil öğrensinler istiyorum. Kitaplarımı da onlara bırakacağım…'
Ülkemde kitapların özgürce yazılabilmesi, kolayca basılabilmesi ve çokça kitaplaşılabilmesi dileğiyle…
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…