Yılmaz Büyükerşen 18 Nisan 1999 seçimlerinde DSP'den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti.

18 NİSAN 1999: SOYDAŞ'I GEÇTİ
O seçimde Büyükerşen'in rakibi DYP'li mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Soydaş'dı. 116 bin 979 oy alan Büyükerşen başkan seçilirken, Soydaş 65 bin 12 oyda kaldı. Anavatan Partisi adayı merhum Safa Halaç 26 bin 87 oy almıştı. Fazilet Partisi adayı Adnan Ercan 25 bin 267, MHP adayı Namık Kemal Özgül 23 bin 195, CHP adayı Abdülkadir Adar 10 bin 281 oyla sıralandılar. Yılmaz Hoca ilk seçiminde CHP'lilerin oylarının büyük çoğunluğunu aldı. Aynı seçimde Odunpazarı ve Tepebaşı belediye başkanlıklarını DSP'nin adayları İsmail Haşim Ateş ve Ahmet Ataç kazandı.

3 KASIM 2002: AK PARTİ BİRİNCİ OLDU
14 Ağustos 2001'de kurulan AK Parti 2002 genel seçimlerinde Eskişehir'de 119 bin 410 (%29) oy alarak, birinci parti oldu. CHP 91 bin 113 oy (%22) aldı. DYP 56 bin 673 (%14), Cem Uzan'ın Genç Partisi 46 bin 122 oy (%11) topladı. Eskişehir'de seçim barajını geçen DYP ve Genç Parti Türkiye genelinde baraj altı kaldı. DYP 1. sıra adayı Emin Nedim Öztürk ve Genç Parti 1. sıra adayı Nihat Eldem milletvekili seçilecek oyu almalarına rağmen ülke barajına takılarak, milletvekili olamadılar. MHP bu seçimlerde hem ülke hem Eskişehir barajını aşamadı. 6 milletvekilliğini AK Parti ve CHP üçer olarak paylaştı. Murat Mercan, Muharrem Tozçöken, Fahri Keskin AK Parti'den milletvekilleri olurken, CHP'nin vekilleri Cevdet Selvi, Vedat Yücesan ve Mehmet Ali Arıkan'dan oluştu. AK Parti Türkiye geneline göre Eskişehir'de %5 puan az oy aldı. CHP Eskişehir'de ülke geneline göre yaklaşık %3 daha fazla oy alma başarısı gösterdi.

28 MART 2004: LİSTELERİ VEREMEDİ
2004'den bugüne yapılan yerel seçimlerde hep Yılmaz Büyükerşen ile AK Parti rekabeti yaşandı. 2004 seçimleri Büyükerşen'in kaybetmeye en yakın olduğu bir seçimdi. AK Parti 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde '143 bin 522 oy (%42,4)' aldı. AK Parti kent merkezi ve ilçelerin toplam oy sayısı ile Eskişehir'de 'yine birinci parti' oldu. CHP listeleri 'yetiştiremediği veya yetiştirmediği için' kent merkezinde yapılan seçimlere giremedi. CHP adayları kırsal ilçelerde seçime girebildi. Kent merkezinde '126 bin 854 (%44,7) oy alan' DSP adayı Yılmaz Büyükerşen ikinci defa Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. AK Parti adayı Faruk Karaçay '117 bin 205(%41,4) oy' aldı. Büyükerşen sadece '9649' oy farkıyla seçimi kazandı. O yıllarda herkesin ortak görüşü; 'CHP listeleri yetiştirmiş olsaydı seçimi AK Parti adayı Faruk Karaçay alırdı' şeklindeydi. Odunpazarı'nda Burhan Sakallı, Tepebaşı'nda Tacettin Sarıoğlu seçimin galibi oldular. Kent merkezinde seçimlere giremeyen CHP İnönü ve Beylikova Belediyelerini kazandı. CHP kırsaldaki ilçelerde 10 bin 277 oy aldı.

29 MART 2009: ÇOK RAHAT KAZANDI
AK Parti kent merkezi ve kırsaldaki ilçelerin toplam oy sayısıyla yine birinci parti oldu. Ancak kent merkezinde 194 bin 945 (%51,5) oy alan DSP adayı Yılmaz Büyükerşen ezici oy farkıyla üçüncü seçim zaferini kazandı. AK Parti adayı Hasan Gönen 140 bin 582 (%37,1) oy aldı. CHP adayı Aydın Güngör sadece 10 bin 398 (%2,7) oy alabildi. Odunpazarı'nı Burhan Sakallı ile AK Parti kazanırken, Tepebaşı'nda seçimin galibi DSP adayı Ahmet Ataç oldu. CHP bu seçimlerde kırsalda bir tek İnönü'yü kazandı. MHP'de Mihalıççık'ı aldı. Diğer 10 ilçenin tamamını AK Parti kazandı.

30 MART 2014: CHP'Lİ OLARAK SEÇİLDİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç 27 Şubat 2011'de görkemli törenle CHP'ye katıldılar. 30 Mart 2014 yerel seçimlerine ilk kez CHP adayı olarak girdiler. Eskişehir yerel seçimlerinde Prof. Dr. Büyükerşen önderliğinde önce DSP sonra CHP kent merkezinde hep AK Parti'den fazla oy alıyordu. Ancak ilçelerde AK Parti aldığı oy oranıyla hep birinci oluyordu. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde kırsal ilçelerde oturan vatandaşlarda Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullandı. CHP sadece kent merkezinde değil, tüm ilçelerin toplam oylarında da birinci çıktı. 237 bin 375 (%45,3) oy alan CHP adayı Büyükerşen dördüncü kez seçimi kazandı. AK Parti adayı Harun Karacan 204 bin 873 (%39,1) oy aldı. CHP kent merkezindeki üç belediyeyi de kazandı. Ahmet Ataç Tepebaşı'nda üçüncü seçimini kazandı. Odunpazarı'nın yeni belediye başkanı Kazım Kurt oldu. CHP Han ve Mahmudiye belediyelerini de aldı. AK Parti kırsaldaki 10 ilçeyi kazandı.

31 MART 2019: BEŞİNCİ
DÖNEM OLACAK MI?
Büyükerşen-AK Parti rekabeti 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde de sürecek. 18 Nisan 1999'dan bugüne girdiği her seçimi kazanan Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen beşinci zaferine ulaşacak mı? Büyükerşen 31 Mart 2019 seçimlerini kazanması ve beş yıllık dönemi tamamlaması halinde Türkiye rekorunu egale edecek. Peki Türkiye rekoru kimde? Seyitgazi Belediye eski Başkanı Süleyman Arif Ünal'da. Ünal 1984'ten 2009 yılına kadar tam 25 yıl Seyitgazi Belediye Başkanlığı yaptı. 2009'da kendi isteğiyle aday olmadı. Girdiği 5 seçimi de kazanan Ünal'ın Seyitgazi'ye çok büyük hizmetleri oldu. Ünal, 25 yıl ile Eskişehir ve Türkiye'de bir belediyede en uzun süreli başkanlık yapan tek isim. 31 Mart'ta AK Parti makus talihini yenerek, Büyükşehir Belediyesi'ni alacak mı? CHP kent merkezindeki hakimiyetini kırsaldaki ilçelere taşıyacak mı? Büyükerşen, Arif Ünal'ın rekorunu egale edecek mi? Bu soruların yanıtını onbir gün sonra öğreneceğiz....
-----------------------------------------------------------------
NOSTALJİ
ÖYMENLİ SELVİLİ DAYANIŞMA YEMEĞİ

20 yıl önce, yıl 1999. Yer: Devlet Demiryolları (DDY) Düğün Salonu. CHP Merkez İlçe Örgütü Dayanışma Yemeği düzenliyor. Yemeğe Genel Başkan Altan Öymen, Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Seyman, MYK Üyesi Cevdet Selvi, MYK Üyesi Nazmiye Halvaşi, Merkez İlçe Başkanı İbrahim Arslan, Eski Milletvekilleri Zeki Ünal, Murat Kahyaoğlu, Doğançayır Belediye Başkanı Kemal Ulukoca ve dönemin ETO Başkanı Vedat Yücesan katılıyor. Altan Öymen bu yemekten 11 ay sonra 30 Eylül 2000 tarihinde yapılan kongreyi Deniz Baykal'a karşı kaybetmişti. O yemeğe ETO Başkanı olarak katılan Vedat Yücesan üç yıl sonra Kemal Derviş'in kontenjanından CHP Eskişehir Milletvekili seçildi. 1999 yılında MYK Üyesi olan Cevdet Selvi, Deniz Baykal'ın tekrar Genel Başkan olmasıyla Genel Başkan Yardımcısı oldu. 2002'de Eskişehir, 2007'de Koceli'den milletvekili seçildi. Deniz Baykal'ın kaset kumpası sonrası istifa ettiğinde kısa bir süre CHP Genel Başkanlığı da yaptı.
-----------------------------------------
FOTO ŞAKA

CHP eski İl Başkanı Sinan Özkar:
Hocam, kırsal ilçe ve köylere giderken, beni de yanında götür. Kırsal ilçe ve köyleri karış karış gezdiğim için oraları çok iyi biliyorum.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Sinan oraları çok çok gezdiğin ve bildiğin 24 Haziran seçimlerinde aldığımız oydan belli oluyor(!)
------------------------------------------------------------
FIKRA
KOŞ ANNENİ GETİR!

Köylü oğlan ve babası büyük şehre ilk defa gelmişler. Alışveriş merkezinde zemin kattaki iki gümüş renkli parlak duvarın ağır ağır açılıp kapanması ilgilerini çekmiş. Bu ne baba diye sormuş oğlan. Hayatında hiç asansör görmemiş baba. Bilemiyorum oğlum demiş. Onlar bu ilginç şeyi nefeslerini tutup izlerken tekerlekli sandalyeli yaşlı bir kadın sağa sola kayan gümüş renkli duvarlara doğru gitmiş ve bir düğmeye basmış. Duvarlar açılmış, yaşlı kadın yoğun ışıklı küçük bir odaya girmiş, duvarlar kapanmış. Oğlan ve babası kapının üzerindeki küçükten büyüğe doğru yanıp sönen ışıklı rakamları izlemişler. Son rakamdan sonra aynı sırayla bu sefer geriye doğru ışıklar teker teker yanmış. Sonunda duvar iki yana kayarak açılmış, dışarı 24 yaşlarında incecik muhteşem bir kadın çıkmış. 'Oğlum' demiş adam kızdan gözlerini ayıramayarak, Koş koş anneni getir!.