Eskişehir’deki seçimlere tek başına giren CHP, kent merkezinde olduğu gibi kırsal ilçelerde de Cumhur İttifakı ile  yarıştı. Kırsal ilçelerde CHP rüzgarı yaşanırken, 4 olan Belediye Başkanlığı sayısı 6’ya çıktı.

6 İLÇEYİ KAZANDILAR

Han’ı sürpriz şekilde kaybeden CHP, Sivrihisar, Beylikova, Çifteler gibi kırsalın en büyük ilçelerini kazandı. Mihalıççık’ta aday çıkarmayıp, DSP’nin adayı Haydar Çorumlu’yu destekleyen CHP 11 kırsal ilçenin 6’sını kazandı. Mihalıççık’ta DSP adayını destekledikleri için bu sayıyı 7 olarak ifade etsek, yanlış olmaz. Peki iktidar partisi AK Parti neden ilçelerde hüsrana uğradı. AK Parti Cumhur ittifakı ortakları MHP’ye 4, BBP’ye 1 ilçeyi verdi.  Tam destek verdikleri MHP adayları kırsal ilçelerde ‘sıfır’ çekti.  BBP adayı Hidayet Özmen seçimi kazandı. AK Parti 7 ilçede şu başkan adaylarıyla seçmenin karşısına çıktı; “Hüseyin İlhan (Sivrihisar), Zeynep Güneş (Mihalgazi), Vahit Kara (Beylikova), Bekir Belceli (Han), Serhat Hamamcı (İnönü), Ahmet Dönmez (Sarıcakaya), Murat Uçarer (Mahmudiye)”

DİMYATA PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN OLDU”

Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp Odunpazarı, Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü Tepebaşı Belediye Başkan adayı yapıldı. Bu iki isimde ilçelerinde başarılı olmuş, halk tarafından sevilen başkanlardı. Onların yerine aday olanlar halkta aynı teveccühü görmediler. AK Parti’nin kalesi olan iki ilçede CHP seçimleri kazandı. AK Parti için bu durum ‘Dimyata pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak’ diye açıklanabilir. AK Parti 2019 seçimlerinde MHP’ye Çifteler ve Mihalıççık’ı vermişti.  MHP Çifteler’i Kadir Bıyık ile almıştı. Mihalıççık’ı kaybetmişti.  AK Parti bu sefer ortağına bankör davrandı. Bu iki ilçeye Seyitgazi ve Alpu’yu da ekledi. Burhan Sakallı ve Emine Nur Günay gibi Mihalıççıklı güçlü isimleri olan AK Parti’nin iki dönemdir bu ilçeyi MHP’ye vermesine anlam veremiyorum. AK Parti Alpu’da aday çıkarsaydı, belki de seçimi kazanabilirdi.

ERDOGAN EL KOYMASA SARICAKAYA YENİDEN REFAH’A GİTMİŞTİ

Oy potansiyeli olarak güçlü olduğu bu ilçe hangi mantıkla MHP’ye verildi? AK Parti’nin kırsal ilçe belediye başkan adaylarını belirleyenler, Sarıcakaya’yı bile Yeniden Refah’a vereceklerdi. Recep Tayyip Erdoğan’ın son anda bilgisi oldu da, bu ilçe AK Parti’de kalabildi. Bu olay nedeniyle İl Başkanı Süleyman Reyhan görevden alındı. İktidar partisi olan AK Parti kırsal ilçelerden böyle kolay vazgeçmemeliydi. Ahmet Ataç faktörü nedeniyle kazanılması imkansız olan Tepebaşı Belediyesi MHP’ye bırakılıp, tüm ilçelerde kendi adaylarıyla çıksaydı, AK Parti için daha akılcı olurdu. MHP’nin kırsalda sıfır çeken adayları da şöyle sıralandı; “Kadir Bıyık (Çifteler), Alparslan Korkulu (Alpu), Erhan Erden (Seyitgazi) Halil Sami Barış (Mihalıççık)”

EN ÇOK OY ORANI HAKAN KARABACAK’A AİT

Tüm Türkiye ve Eskişehir’de CHP rüzgarı eserken; Han’da iki dönem başkanlık yapan Erdal Şanlı’nın seçim kaybetmesi büyük bir sürpriz oldu.  İki dönemdir İrfan Genç’i kontenjandan Meclis Üyesi olarak yazdığı için CHP’lilerden Erdal Şanlı’ya bazı tepkiler olduğunu seçimden önce yazmıştım. Genç’in yerine yeni bir ismin yazılmasını isteyenler, demek ki tepkilerini AK Parti adayına oy vererek göstermiş. Gerçekten çok dürüst bir insan olan Erdal Şanlı anlaşılan kendisine aşırı güvenmiş. Kibre kapılıp, halkın sesine kulak vermemiş. Bunun bedelini de seçimi kaybederek ödemiş. Beylikova’da oyların yüzde 53,34’ünü alan Avukat Hakan Karabacak, Sivrihisar’da oyların yüzde 46,79’unu alan Habil Dökmeci, AK Parti’nin kalelerini fethettiler. 5 yıl önce Çifteler seçimlerini 7 oyla kaybeden Zehra Konakçı bu sefer Kadir Bıyık’a 581 oy fark attı.  Çifteler’de DSP adayı Melih Derici’nin yüzde 31,27 oyla ikinci olması dikkat çekti. Konakçı Çifteler’de yüzde 34,3 oy aldı. Mahmudiye’de oyların yüzde 48.92’sini alan İshak Gündoğan üçüncü kez başkan seçildi.  BBP’nin aday çıkarması nedeniyle Cumhur İttifakının çatırdadığı Alpu’yu CHP adayı Gürbüz Güller yüzde 41,56 oyla kazandı. Yüzde 53,34 ile Hakan Karabacak, CHP’de en yüksek oy oranına ulaşan isim oldu.

4 İLÇEYİ AK PARTİ KAZANDI

AK Parti sadece 4 ilçeyi kazandı. Yüzde 56,15 oy alan Bekir Belceli Han’da, yüzde 49,39 oy alan Serhat Hamamcı İnönü’de, Yüzde 40,46 oy alan Ahmet Dönmez Sarıcakaya’da, Yüzde 52,58 oy alan Zeynep Güneş Mihalgazi’de seçimleri kazandı.  Mihalıççık’ta DSP Adayı Haydar Çorum yüzde 49,92 ile, Günyüzü’nde Yüzde 44,44 ile BBP adayı Hidayet Özmen kazandı.

***

NOSTALJİ



24 YIL ÖNCE ESKİŞEHİR EĞİTİMİNİ YÖNETENLER
Yıl 2000. 24 yıl önce. Yer: Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi. Yetişkinlere yönelik eğitim semineri veriliyor. Dönemin İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları İbrahim Gümüş, Mehtap Şenol ve Yakup Erdoğan seminere katılıyorlar.

O DÖNEMDE 8 KİŞİNİN YAPTIĞI İŞİ BUGÜN 37 KİŞİ YAPIYOR

O yıllarda Milli Eğitim Müdür Yardımcılarının ve Şube Müdürlerinin büyük ağırlığı vardı. Eskiden Milli Eğitim Müdürleri tüm Eskişehir’i 4 İl Müdür Yardımcısı 4 şube müdürüyle yönetiyordu. Bugün Eskişehir İl Milli Eğitim’de 6 İl Müdür Yardımcısı ve 15 şube müdürü görev yapıyor.  Odunpazarı’nda ve Tepebaşı’nda 7’şer şube müdürü var. İki de ilçe müdürü var.  Eskiden 8 kişinin yaptığı işi bugün 37 kişi yapıyor. Eski yıllardaki başarıyı yakalayamıyoruz. O yıllarda İbrahim Gümüş, İsmail Samur, Turhan Kaya, Süleyman Şişman, Yakup Erdoğan bir okula gidecek. Okul Müdürleri onları bahçe kapısında karşılamayacak. O okul müdürü anında çok sert fırça yer, İl Milli Eğitim’de işleri yapılmaz, uzunca bir süre süründürülürdü. 
TÜRKİYE BİRİNCİSİ
Aslen Antalyalı olan İbrahim Gümüş 1995 yılında Eskişehir’e müfettiş olarak atandı. 1998- 2005 yılları arasında 7 yıl İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı yaptı. O göreve geldiğinde okul yöneticilerinin büyük çoğunluğu bilgisayar kullanmayı bilmiyordu. Kurslar düzenleyerek, bütün yöneticilerin ve öğretmenlerin bilgisayar öğrenmelerini sağladı. ‘Liderlik ve Kalite konusunda’ eğitimler verdi. Eskişehir O’nun görev yaptığı dönemde Orta Öğretimler sınavında Türkiye birincisi oldu. Okullarda Toplam Kalite Çalışmaları yaptı. O’nun koordinesinde Şehit Ali Gaffar İlköğretim Okulu 2005 yılında Ulusal Kalite Başarı Ödülünü kazandı. Gümüş emekli olduktan sonra Kalite eğitimleri ile ilgili danışmanlık şirketi kurdu. 2006 yılında Avukat Mail Büyükerman Anaokulu’na Türkiye’nin en kaliteli üçüncü okul ödülünü kazandırdı. Daha sonra memleketi Antalya’ya yerleşen Gümüş, 7’si Antalya, 1’i Bursa, 1’i İsparta olmak üzere 9 eğitim kurumuna çok sayıda kalite ödülü kazandırdı.

MİLLİ EĞİTİM’İN MEHTAP ABLASI
O yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı DSP’deydi. Mehtap Şenol o şen kahkahasıyla Milli Eğitim personelinin Mehtap ablasıydı. Şenol dürüst birisiydi. İşini kural ve mevzuatlara göre yaptı. Atamadan sorumluydu. Yapılan atamaların adaletli olması için çok titiz davrandı. “Sırf DSP’ye yakın” diye işinde ehil olmayan insanları kayırmadı. AK Parti iktidarı işbaşına gelince kendi isteğiyle emekli oldu. Eskişehir Milli Eğitim’inde güzel izler bıraktı. Şenol daha sonra politikaya girdi.  CHP İl Kadın Kolları Başkanlığı ve CHP İl Yöneticiliği görevlerinde de bulundu.   

ÖĞRETMENLİK YAPMADAN YÖNETİCİ OLDU

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yakup Erdoğan Eskişehir’de 25 yılı aşkın süre Milli Eğitim Şube Müdürü ve Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Hatta O’nun için hiç öğretmenlik yapmadan yönetici olduğu anlatılırdı. Kişiler ile kurumlarla diyalogları iyi idi. İyi bir yöneticiydi. Altındaki personelden maksimum verim almasını bilirdi.  Muhafazakar olmasına rağmen her görüşten insanlara saygılıydı. Ayrım yapmadan herkese yardımcı olmaya çalışırdı...

***

ÇİVİ

“Gösteriş, bir insanın kültürel zayıflığını yansıtma halidir.” Konfüçyüs

***

DÜNYA TARİHİ

70 YIL ÖNCE AMERİKA’DAKİ İNSAN HAKLARI

Yıl 1953. ABD Kuzey Carolina eyaletinde siyahilerle beyazların aynı musluktan su içmeleri yasaktı.

***

***

FIKRA

SEN KÜREKLE VURANA KADAR

Çiftçi tarlasını sürerken, kızının koşarak ambara girdiğini gördü. Ardından atların yakışıklı seyisi etrafı kollayarak ambar kapısından süzülünce, çiftçi fena halde şüphelendi. Biraz bekledi. Kimse çıkmayınca bu defa o sessizce kapıdan içeri sızdı ve gördükleri ile dondu kaldı. Kızı samanların üzerinde sırtüstü yatıyordu. Sıyrılmış eteklerinin arasında da seyis uzanıyordu. Çiftçi öfkeyle duvara dayalı küreği kaptı ve bütün gücü ile delikanlının kıçına indirdi. Oğlan ok gibi fırladı, kaçtı gitti. Çiftçi şaşkın yatan kızına bağırdı: "Dua et de, hala bakire olasın."  "Vallahi babacığım" diye ağladı kız, "Sen kürekle vurana kadar öyleydim…"

***

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Gerçekte kim olduğumuzu kabiliyetlerimiz değil, seçimlerimiz gösterir." Harry Potter ve Sırlar Odası