Anadolu'da direnişin simgesi Eskişehirspor'umuz 2. Lige veda etti. Eskişehirlilerin ve özellikle de iktidar partisi ve bir avuç taraftarın haricinde büyük çoğunluğunun da yalnız bıraktığı Siyah-Kırmızlı Kulüpikinci lige düştü. Eğer yeni sezonda da 'kendi halinde başının çaresine bakması' beklenirse Eskişehirspor acı ama gerçek amatör lige düşer.
Eskişehirspor Türkiye ligi şampiyonluğu hep kıl payı kaçırmasına rağmen birçok önemli kupayı da müzesine götürdü. Federasyon kupasını iki kez finalde kaybeden Eskişehirspor beklenen çıkışını 1970-71 sezonunda yaptı.
Finale Bursaspor ile birlikte kalan Eskişehirspor ilk maçı deplasmanda 1-0 kaybetti. Eskişehir de oynanan karşılaşmanın üzerinden yıllar geçse de hafızalarımızdan silinmedi. Rövanş karşılaşması Atatürk Stadyumunda oynandı. 27. ve 65. dakikalarda Riva Halil'in attığı iki gol ile Eskişehirspor kupayı müzeye götürdü. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı kupasında Siyah-Kırmızılar, Galatasaray ile karşılaştı. Ankara 19 Mayıs Stadyumunda oynanan maçı Eskişehirspor 3-2 kazanarak sezonu iki kupa ile kapattı.
19 Mayıs Stadında oynanan Cumhurbaşkanlığı Kupa maçı tam bir gol düellosu şeklinde geçti. Maçın daha 5. Dakikasında Galatasaray efsane golcüsü Metin Oktay ile 1-0 öne geçti. İlk yarı bu sonuç ile kapandı. Eskişehirspor ikinci yarıya hızla başladı. 51. dakikada takımın efsane golcüsü Fethi Heper skoru eşitledi. 64. dakikada Fethi bir kez daha sahneye çıktı ve skoru 2-1 yaptı. Maçın bitimine 5 dakika kalmış ve maçın böyle biteceği sanılırken, 85. dakikada Gökmen'in attığı golle skor eşitlendi. Ancak kaptan Fethi 88. Dakikada Cim Bom'un filelerini bir kez daha havalandırarak kupayı Eskişehir'e kazandırdı. Ama gönüllerde lig şampiyonluğunu kaçırma hüznü kalmıştı.
* * *
Yıllarca bugünkü adıyla Süper Ligde önce üç büyüklere daha sonra Trabzonspor'un da gelmesiyle dört büyüklere adeta kök söktüren, Anadolu'da ilk futbol devrimini gerçekleştiren futbolumuzun efsane kulüplerinden biri olan son üç sezondur tarihinin en zor günlerini yaşayan Eskişehirspor 30 yıl sonra tekrar 3. Lige düştü.
Acı ama gerçek.
Eğer yaşadığı ekonomik sıkıntıları giderecek kaynak bulunamaz ise Eskişehirspor üçüncü ligden de düşer. Çünkü 900 bin nüfusa sahip Eskişehir de Siyah-Kırmızılı Kulübü yaşatmak için bir avuç insan dışında kimse kılını kıpırdatmıyor.
1970'li yıllarda tribünleri 'Es Es Es Ki Ki Ki Eski Eski Es' tezahüratıyla inleten Eskişehirspor taraftarları yasta, camia yasta.
İŞTE ŞANLI TARİHİMİZ:
1965-1966 Sezonu
Eskişehirspor kurulduğu yıl katıldığı 2.Türkiye liginde şampiyon oldu ve 1.lige yükseldi...
1966-1967 Sezonu
1.Türkiye liginde ilk sezon 17 takım arasında sekizinci olan Eskişehirspor için başarılı yıllar başladı...
1967-1968 Sezonu
Abdullah Gegiç'i takımın başına getiren Eskişehirspor oynadığı futbolla rakiplerine gözdağı vermeye başladı.17 Takım arasından dokuzuncu sırayı elde etti...
1968-1969 Sezonu
Eskişehirspor altın yıllarını yaşamaya başladı. Bir sezon önce üst sıraları zorlayan Eskişehirspor, en yakın rakibi Bursaspor'un önünde 9 puan farkla ikinci sırada tamamladı. Bu sonuç Eskişehirspor efsanesinin de başlangıcı oldu...
1969-1970 Sezonu
Eskişehirspor Göztepe, Mersin İdman Yurdu, Altay, Samsunspor ile giriştiği mücadelede Mersin İdman Yurdu ve Göztepe ile aynı puanı toplamasına rağmen +19'luk averajı ile ligi ikinci sırada tamamladı. Aynı Sezonun bitiminde Fethi, Nihat ve Enderin golleri ile Galatasaray'ı Türkiye Kupası Finalinde 3-2 yenerek kupayı müzesine taşıdı. Tabii aynı zamanda ligde 13 gol atarak Fethi Heper gol kralı oldu...
1970-1971 Sezonu
Eskişehirspor, Altay ve Ankaragücü ile giriştiği mücadeleyi ikinci sırada kapatmayı başaran Göztepe ile beraber ligin en çok galip gelen takımı oldu.34 puan toplayarak ligi dördüncü sırada tamamladı. UEFA kupasında İspanyanın dev takımı Sevilla'yı Fethinin son dakikada attığı üç golle deviren kırmızı şimşekler bir ilki daha gerçekleştirdiler. Türk Futbol Tarihine bir İspanyol takımı eleyen ilk Türk takımı oldu. Bir üst turda Hollanda'nın Twente takımına yenilerek UEFA kupasına veda etti...
1971-1972 Sezonu
Eskişehirspor yine pek çok büyük takımın önünde ikinci tamamladı. Lig ikincisi olarak katıldığı Başbakanlık Kupasında Altay'ı 2-0 yenerek kupayı müzesine götürdü...
1972-1973 Sezonu
Eskişehirspor bu sezonda üçüncülüğü elde etti. Türkiye Kupasında Galatasaray'a UEFA Kupasında İtalya'nın Fiorentina takımına yenilerek elendi...
1973-1974 Sezonu
Kırmızı siyahlılar Türkiye Kupasında Bursaspor'a ilk maçta 2-1 yenmesine rağmen rövanşta 1-0 yenilerek elendi. Şimşekler ligi dördüncü sırada tamamladı...
1974-1975 Sezonu
Efsane sürüyor. Anadolu'nun yıldızı Eskişehirspor ligi Adanaspor'un 5 puan önünde üçüncü sırada tamamladı. Türkiye Kupasında Şekerspor'a tek golle yenilerek elendi. Aynı zamanda 14 gol ile Ömer Kaner gol kralı oldu...
1975-1976 Sezonu
Eskişehirspor için duraklama ve gerileme dönemi başladı. Şimşekler ligi dokuzuncu sırada tamamlarken kupada Elazığspor'a penaltı atışları ile yenilerek elendi. UEFA'da da Bulgaristan'ın Levski Spartak takımına her iki maçta da yenilerek elendi...
1976-1977 Sezonu
Ligi yine dokuzuncu sırada tamamladı. Türkiye Kupasında Trabzonspor'a ilk maçta 1-0 yenildikten sonra ikinci maçta 0-0 berabere kaldı ve kupaya veda etti...
1977-1978 Sezonu
Es-Es 25 puanla ligde on ikinci oldu. Türkiye Kupasında Eskişehir'deki maçta Adana Demirspor'a 5-3 mağlup oldu ve elendi...
1978-1979 Sezonu
31 Puanla ligi yedinci tamamlayan kırmızı siyahlılar kupada da Sakarya'ya eledikten sonra Fenerbahçe'ye yenildiler ve Türkiye Kupası dışında kaldılar...
1979-1980 Sezonu
Eskişehirspor ligde altıncı oldu...
(devam edecek)
* * *

ÖĞÜNDÜĞÜNÜZ O STADYUMDA KOYUNLAR OTLANACAK
Yaklaşık iki hafta önce geleceği duyurulan ancak yoğun programı nedeniyle erteleyen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu önceki gün Eskişehir'e geldi.
Bakan Kasapoğlu'nun Eskişehir ziyaretinde Eskişehirspor tesislerine de giderek Kulüp Başkanı Mehmet Şimşek ile yönetim kurulu üyeleriyle görüşme yapması bekleniyordu.
Kim veya kimler engelledi ise bakan Kasapoğlu ne Eskişehirspor tesislerine gitti ne de Siyah-Kırmızılı Kulüple ilgili bir kelime bile etmedi.
Eskişehirspor'u 'es'geçmesi hem Eskişehirspor Kulübü yöneticilerinin hem de taraftarların tepkilerine neden oldu.
* * *
Eskişehirspor Kulübünün içerisinde bulunduğu durumu en iyi bilenler bakanın yanında idi.
Kimdi bunlar?
AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan.
Siyah-Kırmızılı Kulübün Başkanı Mehmet Şimşek ile başkan vekili Erkan Koca, kulübün sıkıntılarını hem Avcı hem de Çalışkan ile birkaç paylaşmışlardı.
Ancak ne Nabi Avcı ne de Zihni Çalışkan, siyah-kırmızılı kulübün yaralarının sarılması ve tedavisi için pansuman bile yapmadılar.
BAKANIN TESİSLERE GİTMESİNİ KİM İSTEMEDİ?
Siyah-Kırmızılı Kulübün Başkanı Mehmet Şimşek ile yönetim kurulu üyeleri kulübün tesislerinde bakanın gelmesini adeta dört gözle beklediler.
Bakan Kasapoğlu'nun programında tesislere ziyaret olmadığını öğrendiklerin de sosyal medya hesaplarında imali paylaşımlar yaptılar.
Eskişehirspor Başkanı Mehmet Şimşek paylaşımında esprili bir dille eleştiride bulunmuşlar.
İşte o sosyal medya paylaşımları:
Başkan Mehmet Şimşek:'Şehrimize bir dizi ziyaretler için gelen Spor bakanımızla @kasapoglu bizleri görüştürerek #Eskişehirspor'umuzun sıkıntılarını dile getirmemizi sağlayan şehrinizin atanmış ve seçilmişlerine teşekkür ederiz.Böyle yazmayı çok isterdim ama maalesef böyle bir şey olmadı'.
Taraftarlar Birliği Başkanı Murat Diri: 'Gençlik ve Spor bakanımız sayın @kasapoglu maalesef makamının sadece gençlik kısmını doldurmuş Eskişehir'in en büyük markası olan Anadolu Yıldızı payesi almış tek kulüp olan Eskişehirspor'u ziyareti kendisine zul görmüş. SPOR değil sadece Gençlik bakanı olarak şehrimize gelmiş'.
Eskişehirspor Başkan Vekili Erkan Koca: 'Spor Bakanımız şehrimize gelip şehrin en büyük markası ve şehrin en büyük spor kulübü olan Eskişehirspor'un başkanı ile görüştürülmemesi manidar bir durumdur. @kasapoglu'.
* * *
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, AK Parti İl Başkanlığında gençlerle buluşmuş. Gençlere hitabında, 'Bugün hem gençliğin hem de sporun marka şehri Eskişehir'deyiz. Eskişehir'imiz hem gençlik yatırımları açısından hem spor potansiyeli hem de spor kültürü açısından önemli bir markadır. Biz bu markayı nasıl daha farklı noktalara taşırız, nasıl daha da büyütürüz, sporun erişe bilirliğini nasıl arttırabiliriz gayretleri içerisindeyiz. Bu çerçevede pek çok tesisle pek çok altyapıyı başta Eskişehir Stadyumu olmak üzere inşa ettik' demiş.
* * *
Sayın Bakanım ifade ettiğiniz gibi Eskişehir, spor kültürü açısından önemli marka.
O markanın en önemlisi de Eskişehirspor.
Ama bugün Anadolu'da ilkfutbol devrimini gerçekleştiren, yurdun dört bir köşesinde adından önemle bahsedilen Eskişehirspor adeta can çekişiyor.
Ölüm döşeğinde nefes verecek birisini arıyor.
O nefesi de tüm Eskişehirliler olarak yapacağız ziyarette sizin vereceğinize çok ama çok inanmıştık.
Kulübü ziyaret ederek yönetim kurulu üyelerinin anlatacaklarını dinlemiş olsaydınız mutlaka nefes verecek kişi siz olurdunuz.
Devletin kasasından elbette ki Eskişehirspor'a bir kuruş dahi veremeyeceğinizi biliyoruz.
Bugün Türkiye'de devlete iş yapan çok sayıda müteahhitler var. Bakanlığınızın da yapmış olduğu çeşitli ihaleler var. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yatırımlarını inşa eden bu müteahhitlerden bir, ikisine 'Eskişehirspor'a bir bakın' deseniz o bile yeter.
* * *
Rahmetli Maliye Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Kemal Unakıtan,'bakanlığın kasasındaki paranın tozu Eskişehir'e yeter' diyordu.
Sırası gelmişken Kemal Unakıtan'ın Eskişehirspor Kulübüne yaptığı desteği son yıllarda kimse yapmadı.
Bu nedenle Eskişehirspor taraftarları her zaman kendisini rahmet ve şükranla anıyorlar.
Her ne kadar Hazine ve Maliye Bakanı değilseniz de bakanlığınıza ait yatırımları gerçekleştiren müteahhitlere kasalarındaki paranın tozunu Eskişehirspor'a bağış yapmalarını rica etseniz, o toz bile kulübü yeniden ayağa kaldırabilir.
* * *
Son olarak üzülerek şunu da yazmak istiyorum.
Eğer Eskişehirspor Kulübü yönetim kurulu yaşanan mali krizi aşacak çözüm bulamazsa ki çok zor. Yazarken bile ürperiyorum. Maalesef üçüncü ligden de amatöre düşer.
Yapmakla öğündüğünüz 35 bin seyirci kapasiteli o statta maç yapacak profesyonel kulüp olmayacağı için koyunlar kuzular otlar artık herhalde!
* * *

FIKRA:

Telefon Faturası
İş yeri telefon faturası çok gelen bir Hristiyan, aramış taramış en sonunda bir bakmış ki evdeki papağan gizli gizli telefonla konuşuyor. Papağanı ceza olarak kanatlarından duvara asmış:
- 'Bir hafta burada kalacaksın' demiş.
Tam yan odaya geçecekken durmuş ve gizli gizli papağanı seyretmeye başlamış. Papağan duvardayken karşısındaki Hz. İsa figürünü görmüş:
- 'Sen ne zamandır burada asılısın böyle?' demiş.
Cevap gelmiş: 1000 yıldır.
Papağan demiş ki;
- 'Ohaa! Kiminle konuştun o kadar?'
* * *