14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde Tıphane-i Amire'nin kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart ise 'Tıp Bayramı' olarak kutlanmaktadır.
Tıp Bayramı'nın ilk kutlaması ise gerçekten çok anlamlıdır; Birinci Dünya Savaşı sonrası 1919 yılında İstanbul işgal altındadır. 14 Mart günü Tıp Okulu öğrencileri işgali protesto için toplandılar. 3. sınıf öğrencisi olan Hikmet Bey önderliğinde okulun iki kulesi arasına büyük bir Türk Bayrağı asarak işgali protesto ettiler.

TIBBİYELİ HİKMET SİVAS KONGRESİ'NDE
İstanbul'da işgalcilere korkusuzca direnen Hikmet Bey, tıbbiye öğrencisi iken, 4 Eylül 1919'da toplanan Sivas Kongresi'ne katılır.
Anadolu'nun işgalden kurtuluşu için kimileri İngiliz kimileri de Amerikan himayesine girmekten başka çare göremeyecek kadar umutsuzdu.
Kongrede manda ve himaye tartışmaları uzayıp giderken Tıbbiyeli Hikmet kürsüye çıktı ve 'mandacıların' karşısına dikilerek şöyle dedi;
'Paşam, Tıbbiyeliler beni buraya istiklal davamızı başarma yolundaki çalışmaya katılmak üzere gönderdiler, mandayı kabul edemeyiz. Eğer kabul edecek olanlar varsa, bunlar her kim olurlarsa olsun şiddetle karşı çıkarız. Hatta manda fikrini siz kabul ederseniz, sizi de reddeder, Mustafa Kemal'i vatan kurtarıcısı değil vatan batırıcısı olarak adlandırır ve tel'in ederiz.'

'YA İSTİKLAL YA ÖLÜM'
Mustafa Kemal Tıbbiyeli Hikmet'e şu sözlerle cevap verdi:
'Arkadaşlar, gençliğe bakın; Türk millî bünyesindeki asil kanın ifadesine dikkat edin! Gençler, vatanın bütün ümit ve istikbali size, genç nesillerin anlayış ve enerjisine bağlanmıştır.'
'Evlat; müsterih ol. Gençlikle iftihar ediyorum ve gençliğe güveniyorum. Biz, azınlıkta kalsak dahi mandayı kabul etmeyeceğiz. Parolamız tektir ve değişmez: Ya istiklal, ya ölüm!'

ATATÜRK HİKMET BEYİ UNUTMADI AMA…
Atatürk, Sivas Kongresi'nin bu genç delegesini unutmadı. Bazı araştırmacı yazarlar Balıkesir İlinden Mebus (Milletvekili) olması önerildiğinde; Hikmet Bey sağ olduğu halde, Gazi Paşa'ya hayatta olmadığının söylendiğini yazarlar.
Atatürk'ün etrafını kuşatanlar acaba neden bu genç ve idealist yurtseverin Gazi'nin yakınında olmasını istemediler?
Sıhhiye subayı olarak Büyük Taarruz'a katılan Hikmet Bey, İzmir'e giren ilk birlikte subay olarak görev aldı.
Ünlü sunucu Orhan Boran'ın babası olan Dr. Hikmet Bey savaş yıllarından sonra yaşamını genel cerrah olarak sürdürdü. 1940'lı yıllarda gönüllü olarak 'doğu hizmeti'ne gitti. Bu görev sırasında vereme yakalanan Hikmet Bey, 1945 yılında hayatını kaybetti.

VE TIP BAYRAMI
Zor bir eğitim sürecinden sonra mesleğe başlayan doktorlarımız birçok mesleki sorunla uğraşmakta, adeta nefes almadan, kısa sürelerde çok sayıda hasta ile ilgilenmek zorunda kalmaktadır.
Doktorlarımız 'Türkiye'nin tüm sağlık sorunlarının' sorumlusu gibi görülmekte fiziki saldırılara bile uğramaktadır.
İnsanlığın daha nitelikli sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi için en güç koşullarda bile fedakarca çalışan tüm sağlık personelinin 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlar, insanlığa verdikleri emeklerden dolayı teşekkür eder, sevgi ve saygılarımızı sunarız.
Sözü 'kalp uzmanı' bir ustanın iki dizesi ile bitirelim;
'Bu aralar ellerim hep üşür benim.
Doktor 'kansızlık' der, ben 'sensizlik' derim.'