Türkiye aylardan beri süren gergin, adaletsiz, endişe ve korku yüklü bir seçim sürecinden sonra 8 Haziran sabahına umutlarla uyandı.

Seçim sürecinde bir 'yüksek tansiyon nöbeti' yaşayan toplumumuz, 7 Haziran sandığından çıkan sakinleştiriciyle(!) tansiyonun normale dönmesinden sonra yaşanan hoşluğu ve de boşluğu yaşıyor…

Evet, 7 Haziran sonuçları toplumsal umutlarımıza can suyu verdi.

Türkiye, Yine ESKİŞEHİR Olamadı

30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinin sonucunda 'son 15 yıldır Eskişehirimizi 'çağdaş bir Türkiye ve dünya kenti' durumuna getiren belediyelerimizin daha da güçlenmesi' üzerine, toplumumuzda 'Türkiye Eskişehir olsun…' umutları çok yaygınlaşmıştı.

Bu umutlar, ''Ülkemizde özgürlük, demokrasi ve barıştan yana olan duyarlı yurttaşlarımızın 'örgütlü birleşik güçlerinin' daha da gelişerek tüm yurdumuzu sarmasını…' istiyordu.

Eskişehir, 7 Haziran'da yine Türkiye'ye umut oldu. Eskişehir'de 'CHP'nin birinci parti olması', diğer partilerin de 'ülkemizin somut demokrasi ve barış gerçekleri doğrultusunda hak ettikleri oyları almaları…', demokrasi tarihimize altın harflerle yazıldı.

Ancak ne yazık ki Türkiye genelinde halkımızın kendisine layık gördüğü 7 Haziran sonuçları, Türkiye'yi yine Eskişehir'e benzetemedi…

Yetmez Ama EVET!

KESİT köşesinde 5 Haziran günü yayımlanan yazımda, '7 Haziran ve Umutlarımız' başlığı altında şu dilekleri sizlerle paylaşmıştım:

'8 Haziran sabahı, 'Türkiye'nin aydınlık geleceğine yönelik önemli kazanımlar sağlanması olasılıkları/umutları' bizleri bekliyor.

Örneğin7 Haziran sandığında, son 13 yıldır hoyratça zedelenen toplumsal birliğimizi yeniden sağlayacak taşların dengeli bir biçimde yerlerine oturması sağlanabilir…

Daha açıkçası, 7 Haziran'ın somut beklentileri şu sonuçlar olabilir:

· AKP'nin oylarının yüzde 40'ın altına düşmesi…

· CHP oylarının yüzde 30'lara yükselmesi…

· MHP'nin konumunu koruması…

· HDP'nin yüzde 10 barajını aşması…

· Sosyalist solun sandık umutlarının solmaması…'

7 Haziran sonuçları için benim öngördüğüm umutlardan AKP, MHP ve HDP ile ilgili olanlar tuttu… Ancak CHP ve sosyalist sol ile ilgili olanlar yeni umutlarla beslenerek gelecek baharlara kaldı…

Bu durumda bencileyin 'bilim ve demokrasinin rehberliğinde, daha eşit ve daha özgür bir Türkiye…' özleyenler; 7 Haziran'ın umut veren sonuçları için 'bir teselli ver…' şarkısı eşliğinde 'yetmez ama EVET…' demekle yetinecekler.

Umut Veren Sonuçlar

7 Haziran sandıklarından fışkıran umutlardan bazıları şöyle özetlenebilir:

· Bu seçimde yüzde 86 oranında geçerli oy kullanılması, halkımızın demokratik duyarlılığının önemli bir göstergesidir.

· 7 Haziran seçimlerinin gerçek galibi demokrasidir, Türkiye'dir.

· Türkiye halkı, 'iktidarın seçimle değişebileceği gerçeğini' tekrar görmüştür.

· 7 Haziran'ın gerçek kaybedeni ise RTE' dir. Son yıllarda güç zehirlenmesine yakalanan RTE ve AKP'nin burnu ciddi olarak sürtülmüştür…

· Tek kişinin hegemonyasına dayalı otoriter başkanlık sistemi hayalleri çökmüştür.

· Tarafsız davranmayan Cumhurbaşkanlığı makamı 'meşruiyeti tartışılır' bir duruma düşmüştür.

· Son yıllarda yargı, medya ve diğer demokratik kurumlar üzerinde oluşturulan 'antidemokratik baskının' dayanağı ortadan kalkmıştır…

· HDP' ye destek verilerek yüzde 10 barajının yıkılması önemli bir sonuç olmuştur.

· Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra CHP'nin 'demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlemesi için her türlü sorumluluğu almaya hazırız…' açıklaması yapması, önümüzdeki süreçte çözüm üretilmesi açısından önemlidir.

Umutlar Kazanacak

7 Haziran sonuçlarının 'kolay kurulacak bir hükümet seçeneği' ortaya koymaması açıkça gösteriyor ki, önümüzdeki süreçte sıkıntılar yaşanacak.

Ancak her türlü olumsuzluğa rağmen 'yok öyle enseyi karartmak… Çünkü yaşam devam ediyor ve yaşamdaki her yeni durum yeni umutlara gebedir.

7 Haziran'ın doğurduğu umutlara hoş geldin diyerek umuyoruz ve biliyoruz ki:

· Gelecek günler ve yıllar tüm insanlığa ve güzel yurdumuza 'eşitlik, özgürlük ve barış dolu günler' getirecektir.

· Güzel yurdumun üstündeki 'savaş, toplumsal parçalanma, yolsuzluk, hukuksuzluk…' gibi kara bulutlar mutlaka dağıtılacaktır.

Ancak artık çok iyi yine biliyoruz ki 'umutlar emek, azim ve kararlılık ister…' Toplumsal umutlarımızın mutluluğa dönüşebilmesi için önümüzde bekleyen güncel görevler var:

· Bundan sonraki süreç mutlaka 'parlamenter demokrasi kurallarına göre' sürdürülmelidir.

· Demokrasimizin yüz karası olan 'yüzde 10 barajı' en kısa sürede kaldırılmalıdır.

· CHP daha da toparlanmalı ve yenilenmelidir…

· Sosyalist sol, 'etnik ve dinsel yaklaşımlardan bağımsız bir biçimde örgütlü birleşik gücünü' geliştirmelidir…

· Liberal ve sol güçlerin bir zamanlar AKP'ye fazla işlev yüklemesi ve şımartması gibi, şimdi de HDP' ye fazla misyon yüklenmemelidir… Ve HDP kendisine verilen emanet oyların değerini bilmelidir…

Bu bağlamda, Gezi Direnişi bilincinden beslenen özgürlük ve demokrasi umutlarımız diyor ki: 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!...'

Sağlıkla, sevgiyle ve dostlukla.