2015 Yılı Türkiye için bir 'seçim yılı' oldu. Ama ne yazık ki seçimler ülkemize 'umut' değil, 'kan ve gözyaşı' getirdi.
Özellikle son üç aydır ülkemizin Güneydoğu'sunda 'gücün terörü ile terörün gücü' arasında acımasızca sürdürülen kirli savaş ortamı barışı kanatmaya devam ediyor…
Bir yanda, 'sosyal devlet' ilkelerine tamamen aykırı olarak despotik ve acımasız bir biçimde sürdürülen sözde güvenlik önlemleri…
Diğer yanda, çağdaş demokrasi ve insan hakları mücadelesi ilkelerine tamamen aykırı bir biçimde sorumsuzca sürdürülen illegal örgüt terörü…
Bu kirli çatışma karşısında toplumumuzun bir kesimi fanatik bir biçimde ikiye bölünmüş durumda…
Ve bu fanatikler, durumu büyük bir şaşkınlıkla ve üzüntüyle ama derin bir sessizlik içinde izleyen toplumumuzun büyük kesimine ölümü dayatıyorlar ve diyorlar ki:
' – Kırk katır mı istersiniz, yoksa kırk satır mı?...'
Oysa o sessiz çoğunluk 'insanca yaşamak ve yaşatmak istiyor…'
Benim sözlerim gözü dönmüş fanatiklere değil; doğru söylemleri birlikte haykırmak istediğim o sessiz çoğunluğadır…
*****
PROF. DR. YAHYA ÖZSOY'A SAYGIYLA
Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı (TOVAK) tarafından 2008 yılından beri geleneksel olarak verilmekte olan 'Prof. Dr. Yahya ÖZSOY 2015 Toplum Hizmeti Ödülleri'; 25 Aralık 2015 günü, Anadolu Üniversitesi(AÜ) Öğrenci Merkezi'nde yapılan bir törenle sahiplerine verildi.
TOVAK, AÜ. Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü, ÖZSOY Ailesi ve Özel Eğitim Derneği tarafından birlikte düzenlenen bu etkinlikte; Eskişehir'imizin yüz akı bilim insanlarından olan Yahya ÖZSOY bir kez daha saygıyla anıldı.
1926- 1996 yılları arasında yaşamış olan Yahya Hoca, özellikle özel eğitim alanında çok değerli eserler ve deneyimler bırakmıştır.
Çifteler Köy Enstitüsü mezunu olan ÖZSOY Hocamızın bende bıraktığı anıların ise çok özel bir yeri vardır.
17 Nisan 1990 tarihinde (yani Köy Enstitülerinin 50. Kuruluş Yıldönümünde), Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve o dönemin öğretmen örgütü EĞİT- DER birlikte yaptıkları bir etkinlikle bir İLK gerçekleştirdiler. Demokratik anlamda önemli olan bu ilk, Köy Enstitüleri konusunun akademik çevrelerde tartışılmaya başlanması açısından da çok önemliydi.
Köy Enstitülerinin 50. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla 1990 yılının ilk aylarından
itibaren EĞİT- DER Eskişehir Şubesi tarafından sürdürülen çalışmalar, işin içine AÜ. Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya ÖZSOY da girince bambaşka bir boyut kazanmıştı.
O dönem EĞİT- DER Şube Başkanı olan Abdullah ERTÜRK abimiz (bu görevi daha sonra Murat KAHYAOĞLU devraldı) ile Çifteler Köy Enstitüsü'nden okul arkadaşı olan Yahya ÖZSOY hocamızın birlikte organize ettikleri o etkinlikler çok katılımlı ve kaliteli olarak gerçekleşmişti.
1990 yılında başlayan bu birliktelik sonraki yıllarda da sürdü ve gelenekleşti. Yirmi yılı aşkın bir süre AÜ. Eğitim Fakültesi ve EĞİT- DER işbirliğiyle Köy Enstitüleriyle ilgili onlarca etkinlik yapıldı.
Bu bağlamda Anadolu Üniversitesi, Türkiye'de Köy Enstitüleri konusunda deneyim birikimi en yüksek olan ve bu konuda arşivlerinde en çok belge bulunan üniversitedir.
Son birkaç yıldır bu geleneksel birlikteliğin kesintiye uğraması ise çok üzücü bir durumdur…
Bu fırsatla, Prof. Dr. Yahya ÖZSOY'u bir kez daha saygıyla anıyorum. Bu yılki anma törenini düzenleyen kişi ve kuruluşları kutluyorum. Ve bu etkinliğe bizi davet eden Sayın Bekir ÖZSOY'a ve ailesine teşekkür ediyorum.
*****
FİZİK TEDAVİ VE ESKİŞEHİR
EĞİT- DER Eskişehir Şubesi'nin 25 Aralık Cuma günü, 'FİZYOMER Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi'ne düzenlediği 'inceleme gezisi' çok yararlı oldu.
'Her şeyin başı sağlık' sözü yaşlılıkta daha da önem kazanıyor. Bizim EĞİT-DER gibi üyelerinin çoğu ak saçlı gençlerden(!) oluşan bir derneğin, üyelerinin bedensel ve ruhsal sağlıklarına katkıda bulunacak etkinlikler düzenlemesi de bence çok önemlidir.
FİZYOMER'in 'Türkiye'nin Terapi Merkezi' belgisiyle oluşturduğu yeni tıp merkezi, son model araç ve gereçlerle donatılmış ve sahip olduğu kapasitesiyle Türkiye'de bir ilk özelliği taşıyor.
Bu merkezi gezip gördükten sonra açıkçası güvenimiz arttı ve kentimiz böyle bir merkeze sahip olduğu için gurur duyduk.
Sazova Mahallesi Doğanay Sokak'ta yer alan FİZYOMER'e ücretsiz hasta nakil araçlarıyla ulaşılabiliyor.
Bu inceleme gezisini düzenleyen EĞİT- DER Yönetim Kurulu'ndaki arkadaşlarıma ve bize rehberlik eden Uzm. Dr. Türkan TÜNERİR'e teşekkür ediyorum.
*****
'MODERN ESKİŞEHİR'İN DOĞUŞU'
Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal YAKUT'un 'Modern Eskişehir'in Doğuşu (1923- 1938)' isimli kitabı çıktı.
Kebikeç Yayınları'ndan çıkan kitap, 10 bölümden ve 269 sayfadan oluşuyor.
Kemal YAKUT kardeşimizin uzun süredir titizlikle hazırlamakta olduğunu bildiğim bu kitap 'kent tarih yazımı' ve Eskişehir tarihi açısından çok büyük önem taşıyor.
Şu anda fırından yeni çıkmış bir ekmek tazeliğinde elimde duran bu kitabı ciddi olarak okuyup inceledikten sonra önümüzdeki günlerde ayrıntılı olarak sizlere tanıtacağım.
Herkese İYİ YILLAR diliyorum.
Sağlıkla, sevgiyle ve dostlukla…