2024'tE MERKEZDEKİ BELEDİYELER AK PARTİ'YE GEÇER Mİ?
5 yıl AK Parti İl Başkanlığı yapan, 14 Mayıs seçimleri öncesi milletvekili aday adaylığı için istifa eden Zihni Çalışkan'ın üçüncü sıraya yazılacağı konuşuluyordu.
Ben o günlerde de yazdım ama pek ihtimal vermiyordum.
Çünkü birinci sıraya kontenjan geleceğini biliyordum. Ancak kimin olacağı konusunda birkaç farklı isim kulağıma geliyordu.
İtiraf edeyim eski Enerji Bakanı Fatih Dönmez sürpriz oldu. Daha doğrusu milletvekili adaylarının açıklanacağı günün iki gün öncesinden duyum aldım ama yine de ihtimal vermiyordum.
İkinci sıraya da kontenjan isim yazılacağını ne ben nede Eskişehir'de kimse tahmin etmiyordu.
Milletvekili aday listeleri Yüksek Seçim Kuruluna verildiğinde 2015 yılında 63. Seçim Hükümeti içinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görev yapan, 64. Hükümetin kurulmasından sonra Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olarak atanan Prof. Dr. Ayşen Gürcan'ın kontenjan adayı olarak 2. sırada olduğunu öğrendik.
2015 ve 2018 yıllarında yapılan milletvekili genel seçimlerinde ikinci sıradan kontenjandan aday gösterilen Emine Nur Günay gibi.
1 ve 2. Sıraların kontenjan adaylara verilmesiyle listede yer alan diğer 4 milletvekili adayları teşkilatlar içerisinde yer alan isimlerden belirlendi.
Teşkilat içerisinde milletvekili aday adayları arasında yapılan ön seçimlerden çıkan sonuç dikkate alınmadı.
2015-2018 seçimlerinde olduğu gibi 1 ve 2. Sıra milletvekili adaylarınınkontenjanla belirlenmesi üzerine Eskişehirliler tepki göstererek 14 Mayıs'ta yapılan milletvekili seçimlerinde AK Parti'ye olan desteğini çekti.
Seçime girdiği 2002 yılından bu yana 2018 seçimlerine kadar üç milletvekili çıkaran AK Parti'nin milletvekili sayısı ilk kez 14 Mayıs'ta 2'ye düştü.
AK PARTİ YEREL SEÇİMLERDE NE YAPAR?
Kurulduğu ve ilk seçime girdiği yıldan 2020 yılından beri dış ilçeleri olan Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, Mahmudiye, Mihalıççık belediye başkanlıklarını kazanan AK Parti, 2015'deki yerel seçimlerde Alpu, Seyitgazi, Mihalıççık, Han, Mahmudiye'yi kaybetti.
Merkezde ise ilk kurulduğu yıllarda Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinikazansa da önce Tepebaşı'nı ardından da iki dönemden sonra Odunpazarı Belediye Başkanlıklarını CHP'ye kaptırdı.
Büyükşehir de Yılmaz Büyükerşen'e karşı her seçimde kaybetti. Nedeni ise Yılmaz Büyükerşen'in karşısına çıkarılan başkan adayları tabiri caizse hafif kaldı.
AK Parti'nin 14 Mayıs'ta hemmilletvekili hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı oyla CHP'nin gerisinde kaldı. 28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimlerinde de Eskişehir'de 2. Parti oldu. Yine CHP'yi geçemedi.
'MERKEZDEKİ BELEDİYELERİ ALABİLİRİZ'
AK Parti eski il başkanı Zihni Çalışkan, 14-28 Mayıs da yapılan seçimleri ve 2024 de yapılacak yerel seçimleri şöyle yorumlamış.
'Eskişehir özelinde Cumhurbaşkanımız oyunu artırsa da bizim için üzücü bir süreç oldu ama bunun en kısa sürede düzeltileceğine inanıyorum. Çünkü Eskişehir'in potansiyeli var, Eskişehir Milliyetçi muhafazakar bir şehir. Yerel seçimlerde önünün açık olduğunu değerlendiriyorum.Ben özellikle dış ilçelerde sorun olduğunu düşünmüyorum. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Alpu ve Seyitgazi'de farklı bir tablo çıktı. Mahmudiye ve Han'da çok yakın bir tablo oluştu AK Parti'ye dönük. Dolayısıyla dış ilçelerimizde bir sorun yok. Merkezdeki belediyeleri de ben daha önce de söyledim biz alırız. Samimiyetle gayretle çalışarak alırız. Çünkü biz bir tek Büyükşehir'i almadık. Odunpazarı ve Tepebaşı belediyelerini alıp büyükşehir alamamak anlamlı değil. Düşünsenize AK Partiye oylar verildi 2004'te ama biz her ne hikmetse Büyükşehir'i alamadık. Bu çok anlamlı değil. Dolayısıyla biz yeniden ve yeterli sürede yaklaşık 8-9 aylık süreçte tekrar sahaya inip 'biz olarak' çalışmaya devam edebilmemiz lazım. Yenilemeyecek yıkılamayacak hiçbir seçim yok. Biz yerel seçimleri iyi adaylar, iyi teşkilat, moral motivasyonu yüksek mahalle başkanları ile birlikte alırız. Bu süreç yürütülüyor, böyle devam ederse başarılı da olunur. Benim bir endişem yok.'
* * *
Zihni Çalışkan'ın düşüncelerine katılmıyorum.
Özellikle merkezde CHP'nin elinden belediyeleri almak zor.
Daha yakında iki seçim yaşadık.
İkisinde de CHP, AK Parti'ye fark attı. Bu fark öyle kolaykolay kapanacak gibideğil.
Çalışkan, dış ilçelerde AK Parti ve CHP oylarının birbirlerine yakın olduğunu söylüyor.
Doğru. Mahmudiye, Han ve Seyitgazi ilçelerinde CHP birinci parti oldu ama oy farkı kapanmayacak kadar değil.
Ancak AK Parti, önce ellerindeki olanları korumak sonra da CHP'ye geçen ilçe belediye başkanlıklarını tekrar kazanmak için mücadele verecek.
Tabii ki 2024'ün mart ayına kadar düşmekte olan oy oranı arttırılabilirse.
Dış ilçeleri bilemem ama Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı'nda AK Parti'nin CHP'yi geçmesi çok zor.
* * *

VALİ AYYILDIZ ESKİŞEHİR'E VEDAYA HAZIRLANIYOR
28 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. Turunda tekrar seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta cuma günü cumhurbaşkanlığı hükümet kabinesinde görev yapacak bakanları açıkladı.
Yeni bakanlar görevlerine başladılar. Çarşamba günü de TBMM'de yemin edecekler.
İçişleriBakanı Süleyman Soylu'nun milletvekili seçilmesinedeniyleyeni kabinede görev verilmedi.
Soylu'dan boşalan İçişleri Bakanlığına İstanbul Valisi Ali Yerlikaya atandı. Çok çok önemli gelişme yaşanmaz ise 5 yıl bakanlık yapacak.
Yeniİçişleri Bakanı Yerlikaya için yapılan birçok yorumagöz attığımda herkes memnun.
Daha kucaklayacağı, toplumu germeden, geçmişte yaşanan bazı toplumsal olaylardaki gerginliklerin yaşanmayacağı yorumları yapılıyor.
VALİ AYYILDIZ ANKARA'DA ÖNEMLİ MAKAMA GİDECEK
Pazar günü bir mekanda dostlarla yeni bakanlar hakkında sohbet ederken yılların eskitemediği arkadaşım bir iddiada bulundu.
'Benim kulağım deliktir! Ankara'da Eskişehir'le ilgili ne konuşulursa anında bana gelir' diyerek espri yaptı.
Yarı şaka yarı ciddi bir iddia attı ortaya.
'Valimiz Erol Ayyıldız'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la arasının iyi olduğunu duydum. Yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile de eski dostlarmış. Erdoğan ile Bakan Yerlikaya'ya bakanlık içerisinde yapacağı görev değişikleri hakkında ön görüşme yapmışlar. İçişleri Bakanı haziran ayının sonuna kadar bakanlık içerisinde yapılacak görev değişiklikleri listesini hazırlayıp Erdoğan'a sunacak. Önemli görevlere atanacak isimler arasında Eskişehir valisi Erol Ayyıldız'ında adı geçiyor. Emniyet Genel Müdürü veya Genel Müdür Yardımcısı,İçişleriBakan Yardımcısı olabilir. Buralar olmazsa İçişleri Bakanlığına bağlı bir kuruma Genel Müdürolarakatanacağı bilgisi geldi. Olursa demek ki Ankara'daki dostlarım bana doğru bilgi aktarmış olacaklar. Ama dostlarım bana yanlış bilgi vermezler.'
* * *
Valimiz Erol Ayyıldız'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçmişe dayanan tanışıklıklarının olduğuna dair bende duyum almıştım.
Ankara'da önemli bir makama atanır mı atanmaz mı bilemem.
Atama gerçekleşirse benim için sürpriz olmayacak.
* * *

KISSADAN HİSSE:
küçük gülümseme bile bir sevgi işaretidir
Adam karısına pek hoş davranmaz, kalbini kırar.
Sonra karısından sofrayı kurmasını ister.
Kadıncağız hiç sesini çıkarmadan kurar sofrayı ve buyur eder kocasını.
Adam sabırsızca sofraya oturur, iştah kabartacak bir zevkle yemeye başlar. Yemek tuzsuz olmuştur. Birkaç lokma yedikten sonra karısından tuz ister.
Karısı; 'sen yiyedur ben getiririm' der ve içeri gider.
Adam ikide bir; 'tuz nerde kaldı?' diye sorar.
Kadın her seferinde, 'tamam getiriyorum' diye cevap verir.
Fakat tuz bir türlü sofraya gelmez.
Neyse adam tuzu isteye isteye karnını doyurur.
Sonra aklı başına gelir. Az önce hatununun kalbini kırdığı için özür diler.
Hanım mutfağa gider ve elinde tuzla geri döner.
Adam merak eder ve sorar; 'Bu ne şimdi karnım doyduktan sonra tuzu ben ne yapayım' der.
Karısı da ona; 'Senin kalbimi kırdıktan sonra dilediğin özür, doyduktan sonra sofraya gelen tuz gibidir, ihtiyaç kalmaz' der.
- - - - - -
Evet, dikkat etmek lazım! Kırmamak lazım. Gönül sevmek demektir.
Sevip te kıymetini bilmek. İnsanlar için güzel dostluklar kurması kadar, dostlarına olan muhabbetini göstermesi de önemlidir.
Bunun birçok yolu var.
Bazen bir küçük gülümseme bile bir sevgi işaretidir...
* * *

FIKRA:

40 Yılı Daha
Yaşlı ve çirkin bir kadın ölümü beklerken Azrail gelmiş, kadın Azrail'e;
-'Hadi benim canımı al' demiş.
Azrail;
-'Hayır sen 40 yıl daha yaşayacaksın' demiş.
Kadın buna çok sevinmiş, içini bir yaşama hevesi kaplamış ve estetik ameliyatı yaptırmış, 40 yaş gençleşmiş. Ertesi gün arabada giderken kadın ölmüş kadın Azrail'e demiş ki;
- 'Hani ben 40 yıl daha yaşayacaktım'.
Azrail de;
-'Ha sen o kadın mıydın? Ben de seni karıştırdım' demiş.
* * *
FOTO ŞAKA