Kurban Bayramı'nın 2, 3 ve 4'üncü gününü Seyitgazi'nin Ayvalı Mahallesindeki bahçemde geçirdim.
Yıllar sonra üreticiliğe başladık.
Şehrin gürültüsünden, insanların dedikodusundan uzakta yaşamak iyi geldi.
Tek sorun bahçeyle uğraşırken ham vücut tabi ki birazda yaşın gereği çabuk yorulmak.
Kısa sürede çok dost edindim.
Beni gerek ES TV'deki programlarımdan ve Sonhaber Gazetesindeki yazılarımdan tanıyan hiç tanımadığım insanlar, bahçede çalışırken görünce hemen yardımıma koşmalarından çok mutlu oldum.
* * *
Bahçe işlerinden sonra boş kalan zaman diliminde gerçi çok boş vaktim olmuyor ama yine de mahallenin (köyün) meydanında bulunan kahveye giderek hem dinleniyor hem de insanlarla sohbet ediyorum.
Kahve de otururken köyün CHP temsilcisi olduğunu öğrendiğim Yahya Bulut, sağ olsun her türlü yardımıma koştu.
Bahçenin önünden geçen yol yağmur yağdığında su birikiyor ve çamur oluyordu.
Kendisine durumu anlattım.
Ertesi günü bir kamyon çakıllı kum ve kepçeyle bahçeye geldi.
Her gün 10'larca traktör ve araçların geçtiği yola döktürerek sorunumuzu çözdü.
Muhtar azası aynı zamanda köyün bakkalı Adnan, bahçeme geldi. Yapabileceği bir şeyin olup olmadığını sordu.
Bahçedeki boyları yarım metreyi aşmış olduğunu görünce ertesi günü eline tırpanı almış gelmiş.
'Sen tırpan kullanmayı bilmezsin. Elin kalem tutmaya alışmış' diyerek bahçenin otlarını biçti.
Bahçede yapılacak inşaat işleri vardı.
Kahve de otururken tanıştığımız inşaat ustası İsmail Güngör, 'Abi ne yapılması gerekiyorsa yaparım' diyerek ertesi günü eline malasını, el arabasını alıp geldi.
Yine geçen yıl tanışmış olmamıza rağmen bahçenin bellenmesi, otların çapalanması ve neye ne zaman ihtiyacımız olsa hemen koşan kardeşlerimiz kadar sevdiğimiz Ali İhsan Koyun ile eşi Şerife.
Sağ olsunlar bizi hiç yalnız bırakmadılar.
* * *
Zaman zaman köy kahvesine çay içmeye, insanlarla sohbet etmeye gittiğimde gazeteci olduğumu öğrendiklerinde zaman zaman siyaset gündeme geliyor.
Son seçimlerde AK Parti'nin oyları CHP'yi katlamış.
Onun da nedenleri var.
Bir başka yazımda gündeme getiririm.
En çok sorulan sorulardan birisi, 'Yılmaz Büyükerşen yeniden aday olacak mı?'.
'Kendisinin ağzından aday olup olmayacağı konusunda bir söz çıkmadı. Hatta bayram öncesi sözcü TV'de kendisine bu soruyu sordular. O programda da kesin bir şey söylemedi' dedim.
Ayvalı Mahallesinde ikamet edenler Yılmaz Büyükerşen'e yaptığı hizmetlerden dolayı minnet ve şükranlarını sunuyorlar.
Ardından da 'Yaşı icabı tekrar aday olmayacağını düşünüyoruz. 2024'deki yerel seçimlerde Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın Büyükşehir Belediye Başkanı olmasını isteriz' diyorlar.
Onun da gerekçeleri var.
Onu da sonra yazarım.
* * *
Gelelim yazımın başlığına.
Geçtiğimiz pazar günü zaman zaman bir araya geldiğimiz dostlarımla buluşarak hem bayramlaştık hem de önümüzdeki yerel seçimler öncesi belediye başkan adaylarının kim veya kimlerin olması konusunu masaya yatırdık.
Ben genelde hakemlik görevi yapıyorum!
Özellikle MHP görüşlü arkadaşlar, '2024'de Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamında Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ı görmek isteriz. Kendisine özellikle üç dönemdir destek veriyoruz. Her mahalleye eşit hizmet götürüyor. Siyaset yapmıyor. Her zaman güler yüzlü. Hatır naz. Büyükle büyük küçükle küçük oluyor. Her siyasi görüşlü insanlara eşit mesafede. Eğer Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olursa kendisine yine destek veririz. Yanında oluruz' dediler.
* * *
'Peki neden Ahmet Ataç? Kazım Kurt'a destek vermez misiniz?' diye sorduğumda.
'Kazım Kurt nedense MHP'lilere biraz mesafeli duruyor. Bu nedenle kendisiyle çok fazla sohbetimiz olmadı' dediler.
* * *
Sonuç olarak eğer Yılmaz Büyükerşen 'ben yokum' derse, Ahmet Ataç'ta Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olursa özellikle yıllarını Ülkü Ocakları ve MHP çatısı altında geçirmiş insanların destek verecek.
CHP'liler köstek olmazsa, bölünmezse, dimdik arkasında durursa Ahmet Ataç, özellikle AK Partililerin Büyükşehir Belediyesini çok istemelerine rağmen seçimi kazanır.
* * *

Eskişehir'de kira fiyatları belediyeler yüzünden artıyor!
Eskişehir de çok ciddi konut açığı var. Bugün şehirde kiralık ev bulmak çok ama çok zor.
Kiralık ev bulmak zor. Yeni ev almakta ondan daha zor.
Artan inşaat maliyetleri, müteahhit karları yüzünden insanların yeni ev almaları bırakın geçmiş yılları hatta geçen yılkından daha zorlaştı.
Merkez Bankasının 'politika faizini' artırmasının ardından yükselişe geçen döviz ve petrolle birlikte inşaat malzemelerinin de fiyatlarının da artmasıyla konut maliyetlerini yukarıya çekti.
Geçen yıl inşatlarına başlanan konutlar bitmiş olmasına rağmen artan inşaat maliyeti ile birlikte bankaların konut kredi faizlerini yükseltmesi, talep eden herkese kredi vermemesi veya istenilen kredinin yaklaşık yüzde 50-60'ını karşılaması konut satışlarını düşürdü.
Birde yeni imar alanlarının açılmaması ile arsa bulmakta sorun yaşanması konut ihtiyacını artırdı.
* * *
AK Parti Eskişehir il teşkilatının TÜRAŞAŞ Sosyal Tesislerinde düzenlediği bayramlaşma programında AK Parti Eskişehir Milletvekili ve eski Enerji Bakanı Fatih Dönmez, konuşmasında bu konuya dikkat çekmiş.
Eskişehir'deki konut sorunu ve kira fiyatlarının artışına değinerek, 'Belediyeler yeni imar alanları açmıyor, yeterli konut yok. Kenti planlayanlar bunu yapmalı ki, konut sayısı artsın' demiş.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, yaptığı konuşmada Eskişehir'deki CHP'li belediyelere yönelik de eleştirilerde bulunan Fatih Dönmez, Eskişehir'de ulaşımla ilgili sıkıntıların yanı sıra, kira fiyatlarından da çok şikayet olduğunu belirterek, 'Bunun nedeni Eskişehir'de yeterli sayıda konut olmaması. Belediyelerin yeni alanları imara açmaları lazım. Kenti planlayanlar bunu yapmalı ki konut sayısı artsın.Fırsatlar oluşsun. Talep arzdan fazla olunca kira ve satın almada enflasyon oluşuyor' diyerek konut açığına dikkat çekmiş.
* * *
Ulaşım konusunda eleştirisine katılmıyorum.
Ulaşım sorunu hemen hemen her kentte başta gelen sorun.
Yıllar öncesi kentleri planlayanlar 40-50 yıl sonrası yaşanacak nüfus yoğunluğunu düşünmemişler.
Hele hele Eskişehir'de hiç.
Son yıllarda sınırlı sayıda olsa da açılan alternatif caddelerde olmasa şehrin trafiği daha da içinden çıkılmaz hale gelirdi.
Bazıları eleştirse de eğer rahmetli eski Büyükşehir Belediye Başkanı Aydın Arat tramvay projesini gündeme getirmemiş, Yılmaz Büyükerşen'de hayata geçirmemiş olsaydı bugün özellikle şehir merkezinde lastik tekerlekli araçlardan yayalar yürüyemez halde olacaktı.
'yeni toplu konut projeleri
ile ilgili hazırlığımız var'
Fatih Dönmez, Eskişehir için özellikle OSB'deki fabrikalarda çalışan işçiler ve çalışanlara yönelik yeni toplu konut projeleri hazırlığında olduklarını da söylemiş.
Dönmez, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile de görüşmelerde bulunduklarını kaydederek, 'Devam eden Alpu yolu ve Seyitgazi-Afyonkarahisar yolu. Biliyorsunuz Seyitgazi yolu ihalesi de yapıldı. Şimdi sayın bakanımızdan rica ettik. O da 'tamam' dedi. Hızlandırılması için ne gerekiyorsa yapacağız. Söz verdik, takip ediyoruz, edeceğiz' demiş.
TOKİ'nin Eskişehir'de yaptığı toplu konutlardan bazıları tamamlanmak üzere. Büyük ihtimalle ya sonbaharda ya da önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde biter.
Bu çok ciddi olmasa bile kentte yaşanan konut açığına çare olur.
Eski Bakan Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, OSB'deki fabrikalarda çalışan işçilere yönelik yeni toplu konut projesi ne zaman hayata geçer bilemem. Ama en kısa sürede proje çalışması tamamlanıp yer tespiti yapılarak inşaata başlanmalı.
Özellikle Büyükşehir Belediyesi yeni imar alanları açmalı. Yoksa kentteki konut sıkıntısı kangrene dönüşür.
* * *

FIKRA:

Ben Erzurum'Un İçinden Değilim!
Erzurumlu İstanbul'a gelir, berbere gider sakal tıraşı olacak. Berber fırçayı sabunlayıp köpürtürken müdahale eder:
– 'Ben Erzurumluyum; sabuna, köpüğe gerek yok!' der.
Kuru kuruya tıraş olur kalkar.
Sıradaki de Erzurumluymuş.Koltuğa oturunca o da fiyakasını bozmaz:
– 'Ben de Erzurumluyum; sabun, köpük istemez!'.
Berber tıraşa başlar. Bizimkinin canı yanar ama serde erkeklik var, sesini çıkarmaz.
Ama tıraşın yarısına gelince dayanamaz:
– 'Berber Efendi, sen bu tarafı köpükle yine. Ben zaten Erzurum'un içinden değilim!'.
* * *