Geçen hafta yazmıştım, Eskişehir Bisikletli Ulaşım Platformunda yaptığımız çalışmalarda bisikletli ulaşımda karşılaştığımız güçlükleri, engelleri belirlediğimizi ve çözüm önerilerimize yer bir rapor oluşturmuştuk.
Bu hafta raporun ilk ana başlığını bisiklet yollarını paylaşacağım.
***
ULAŞIMA HİZMET EDEN İŞLEVSEL BİSİKLET YOLLARI YAPILABİLİR
Başta Atatürk Bulvarı olmak üzere kentimizin birçok yerinde görülebilecek kaldırımlara iliştirilmiş bisiklet yolları ulaşım ihtiyacımızı karşılamıyor. Yayalarla aynı yolu paylaşmak bisikletli ulaşımda hızımızı azalttığı gibi yayaları da rahatsız ediyor. Bu nedenle bisiklet yolu yönetmeliğine uygun, karayolu üzerinde bisiklet yolları yapılmasını istiyoruz. Tam olarak yeni yapılmaya başlayan bisiklet yolları gibi.
Eskişehir bisikletli ulaşıma elverişli düzeyde küçük bir yerleşimdir. Kent merkezinde yoğunlaşan trafik dışında bisiklet yollarına çoğunlukla gerek bile duyulmuyor. Trafiğin yoğun olmadığı ana caddelerden ya da arka sokaklardan bisikletimizle güvenle ilerleyebiliyoruz. Ancak kent merkezinde ve özellikle kent içinde kalan bölünmüş yolları geçmekte çok zorlanıyoruz, yaşamsal tehditlerle karşı karşıya kalıyoruz.
Bu nedenlerle özellikle ve ivedilikle aşağıda sıraladığımız bölgelerde bisiklet yoluna ihtiyacımız var:
1.) Odunpazarı-Atatürk Lisesi kavşak geçişi.
Atatürk Bulvarı boyunca kaldırımdan gelen bisiklet yolu Akarbaşı kavşağında sona eriyor. Oysa biz bisikletlilerin ihtiyacımız olan bisiklet yolu asıl Atatürk bulvarını Cumhuriyet bulvarına bağlayan bu 500 metrelik bölümde olmalıdır. Bu kavşağa paylaşımlı bir bisiklet yolu kolayca yapılabilir.
2.) İsmet İnönü Bulvarının çevre yolu geçişi.
Eczacılık fakültesi ile kent merkezi bağlantısı.
Özellikle çevre yolunu geçen köprüde karayolu çok daraldığından bisikletliler için büyük bir tehlike oluşturuyor. Yalnızca bisikletlilerin kullanacağı bir köprü, paylaşımlı bisiklet yolu ya da başka çözümler üretilebilir.
3.) Ulusal Egemenlik Bulvarı çevre yolu geçişi.
Batıkent Söğütönü.
Paylaşımlı bisiklet yolu ile köprü geçişi kolayca güvenli bir hale getirilebilir.
4.) Erzurum Kongresi Caddesi çevre yolu geçişi.
Uluönder Baksan.
Burada da paylaşımlı bisiklet yolu ile köprü geçişi kolayca güvenli hale gelebilir.
5.) Çilem Caddesi çevre yolu geçişi Basma köprüsü.
Biz bisikletliler için kentteki en tehlikeli yerlerden biri.
Kara yolu çok dar. Yalnızca bisikletlilerin kullanabileceği bir köprü ya da köprüye bir ek olabilir. Köprünün altından geçen Sarısu kanalı düzeyinde bir alt geçit de tasarlanabilir. Bir kez daha belirtmek, altını çizmek isteriz. Bu öncelikli 5 bölgeye bisiklet yolu yapılması toplamda 2 - 3 kilometreyi geçmeyecektir. Projeye eklenecek küçük revizyonlarla kolayca yapılabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca öncelikli yapılmasını önermekteyiz.
Bu öncelikli noktalardan sonra kentteki hareketliliği göz önüne alacak şekilde güvenli ve hızlı bisikletli ulaşımı desteleyecek hatların bisiklet yolu ile donatılması çok yararlı olur. Çok kullandığımız bu hatlar:
1.) Batıkent, Çamlıca, Kent merkezi
2.) Tepebaşı Kent merkezi
3.) Anadolu Üniversitesi kent merkezi
4.) Osmangazi Üniversitesi kent merkezi
5.) Şehir Hastanesi, 71 Evler, Emek, kent merkezi