Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Sözcü Medya Grubu Ankara Temsilcisi ve Sözcü Gazetesi Yazarı Saygı Öztürk’e, bir süre önce 14 Mart’ta açılmasını istediği bir zarf vermişti…

Bunu Saygı Öztürk, köşesinde içerisinde yer alan mektup da ne yazıldığını bilemediğini, kendisinin zarfı 14 Mart’ta açacağını yazmıştı…

Saygı Öztürk, 14 Mart’ta Yılmaz Büyükerşen’in sır mektubunu açtı…

“Neden 14 Mart’ta açılmasını istedi?” diye hemen hemen herkesin kafasında bir soru işareti olmuştu…

Meğerse Yılmaz Büyükerşen, Asri Mezarlık içerisinde gerek belediye bütçesinden gerekse hayırseverlerden toplanan yardımlarla yaptırdığı 100. Yıl Cami ve Külliyesinin açılış tarihini 15 Mart olarak belirlemiş…

Açılışını yapmak üzere CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i davet etmiş, kendisinden teyit aldıktan sonra Saygı Öztürk’e açılış tarihi olan 15 Mart’tan bir gün önce zarfı açmasını istemiş…

* * *

Saygı Öztürk, Büyükerşen’e söz verdiği gibi zarfı 14 Mart’ta açmış. Bunu da sosyal medya hesaplarında paylaştı, köşesinde de yazdı…

Şahsen Öztürk’ün köşe yazısını okuyunca “14 Mart TIP Bayramı. Zarfın içinde eğer bir mektup varsa bu TIP Bayramı ile ilgili olamaz. Eskişehir kamuoyuna açıklayacağı önemli bir mesaj olabilir” diye meraklanmıştım…

Düşüncem doğru çıktı…

14 Mart’ta açılmasını istediği zarfın içerisinde yer alan mektupta 15 Mart Cuma günü açılışı gerçekleştirilen 100. Yıl Camisinin giriş kapısına “OKU” yazdırmış…

Bunun ne anlamına geldiğini de yazmış…

* * *

Sözcü Medya Grubu Ankara Temsilcisi Sözcü Gazetesi Yazarı Saygı Öztürk’e verdiği kamuoyunda büyük merak uyandıran zarfın içerisinde yer alan mektupta ne yazdığını açıkladı…

“ ‘Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kısa Tarihçesi’ başlıklı yazı, değişik açılardan çekilmiş cami fotoğrafları ve caminin giriş kapısının üzerinde ‘Oku’ yazısının altında Büyükerşen fotoğrafı çıktı. Büyükerşen, 86 yaşında. 1 Nisan’da belediye başkanlığı sona erecek. Ancak gidene kadar tamamlamak istediği heykeller var. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ‘Annelerimize ve Kadınlarımıza Saygı ve Şükran Anıtı’nın açılışını yaptı. Bu ay içinde şehitlerimiz için ‘Anıtpark’ı tamamlayıp açılışını yapmak istiyor. Bir kadın, mezarın başında ağlıyor. Anıtın bulunduğu yerde Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale şehitleri için yazdığı şiirden “Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın” satırı yer alıyor. Büyükerşen, şehitlerimize olan saygısını ve onlara başkan olarak son görevini bu anıtla yerine getirmiş olacak. Burası aynı zamanda yeni şehitlik olacak.

Son eseri 100. Yıl Camisi

Belediye Başkanlığı görevimdeki son yatırımlarımı da ‘Annelerimize ve tüm Kadınlarımıza Saygı ve Şükran Anıtı’, ‘Şehitler Anıtı’ ile ‘100. Yıl Cami Tesisleri’ olarak tamamlayarak, huzurla kendi köşeme çekiliyorum.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘100. Yıl Camisi ve Tesisleri’ projesi belediyenin kadın mimarlarından Simge Battal tarafından hazırlandı. İhalesi yapılan projenin inşaatı, Ankara’da faaliyet gösteren Serdal Aksoy İnşaat A.Ş. tarafından tamamlandı. Belediye mühendisleri ile Park ve Bahçeler, Yapım ve Bakım Atölyeleri emekçilerinin destekleri ile de son halini aldı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin, semt camilerinin birden fazla cenazesi olduğunda yetersiz kalması nedeniyle, gruplar halinde cenaze namazlarının kılınabileceği, geniş alanlı cami ihtiyacını göz önünde bulundurduk.

Asri Mezarlık ana girişinde çoklu cenaze namazlarının rahatlıkla kılınabileceği, çevresi ile 15.625 metrekarelik kapalı ve yarı açık cenaze meydanı, kadınlar ve erkekler için gasilhaneler, morg hizmetleri, abdesthaneler, ikramların yapılabileceği taziye salonu, idari bina, tuvaletler, peyzaj alanları, cenaze araçları için kapalı ve açık otoparklar, otomobil ve otobüsler için park alanlarının da içinde yer aldığı, bütün cenaze hizmetlerinin bir arada yürütüleceği, modern hizmet tesisleri yapıldı. Büyükşehir Belediyesi yatırım programında yer alan projeye, halktan da çeşitli ihtiyaçlara katkıda bulunanların vefat eden yakınları için seçimler sonrası bir mevlit okutulmasını planladık.

Allah’ın ilk emrini hatırlattım

Camide ilk cuma namazına CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katılacak. Büyükerşen, cami kapısının üzerine “OKU” yazdırtmış. “Niçin?” diye sorduğumda “Allah’ın ilk emri OKU’dur. İnsanlarımız okusun ki kulaktan dolma bilgilere inanmasınlar. Caminin girişinin üzerine ‘OKU’ yazdırarak, insanlara Allah’ın ilk emrini hatırlattım” dedi.

* * *

Yılmaz Büyükerşen’in de özellikle vurguladığı gibi, Allah’ın ilk emri 'Oku!..' olmuştur…

Allah'ın ilk emri, "İman et”, “Namaz kıl”, “Oruç tut" değil de neden "Oku" olmuş…

Bunu merak ederek 3-4 İlahiyat Fakültesi mezunu arkadaşlarıma anlamını sordum…

Yanıtları şöyle oldu: “Allah, Peygamberimizden ilk olarak okumasını talep etmişti. “Rabbinin adıyla oku” hitabıyla başlayan emir, ilim öğrenmeye dair açık bir çağrıydı. Yüce dinimiz de okumaya büyük önem vermiştir. Nitekim, Kur'an’ı kerimde Allah’ın ilk emri 'Oku' olmuştur diye yazar. Allah, çağlar boyu yeryüzünde yankılanacak "Oku" emriyle, cehaletin yerine doğruluğu öne çıkaracak ve hayatı baştan aşağıya değiştirecek şifreleri veriyordu. Peygamberimize, Hira Dağı'ndayken inen "Oku" emri dalga dalga yayıldı. Peygamber Efendimiz kadın erkek, genç yaşlı herkese okumak ve ilim sahibi olmayı farz kılmıştı.”

* * *

Yıllarca Anadolu Üniversitesinde hocalık ve Rektörlük yaptıktan sonra 25 yıldır da Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdüren, 31 Mart’tan sonra görev süresi dolacak olan Yılmaz Büyükerşen’in sadece bilim kitapları değil Kuran-ı Kerim’i de okuduğunun ve tercüme ettiğinin göstergesidir 100. Yıl Camisinin kapısına yazdırdığı “OKU” sözü…