Kasım ayıyla birlikte bütün yurtta hava sıcaklığı düştü, kış kendisini iyice hissettirmeye başladı. Özellikle Aralık ayından itibaren havaların daha da soğuyacağını varsayarsak doğalgaz sarfiyatının yani faturaların giderek yükseleceğini hep birlikte göreceğiz...
Bütün mekanların temel enerji ihtiyaçları arasındaki en önemli kaynaklardan biri dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğal gaz. Isınma, sıcak su ve pişirme özelliklerini hanelere sunan kolay kullanım yapısı ile toplum tarafından ağırlıkla tercih ediliyor.
Türkiye'de konutların yarısı doğalgaz kombi sistemiyle ısınırken, yüzde 14'ü yine doğalgaz kullanılan merkezi sistemle ısınıyor. Eskişehirlivatandaşlar hem elektrik hem de doğalgaz fiyatlarının çok artması ancak maaşlarında aynı artışın olmaması nedeniylekara kara düşünmeye başladılar...
Isınmak lüks oldu
Havaların soğumasıyla birlikte ısınmak için doğalgaz kullanan vatandaşlar gelen faturalarla mücadele ediyor. Malum en seçkin kamu kuruluşlarımızdan (!) biri olan TÜİK ülkemizde enflasyon oranını son olarak %85 olarak açıklamıştı. Oysa Aralık-2021/ Aralık-2022 arasındaki bir yıllık sürede sadece doğalgaza yapılan zam oranı %162...
Karakış daha henüz bastırmadı. Aralık, ocak, şubat ve mart aylarında havalar daha da soğuyacak. Gerek elektrik gerekse doğal gaz faturalarının nerelere tırmanacağını varın siz düşünün...
Yenikent Mahallesi'nde ikamet eden bir arkadaşım apartmana asılan Kasım ayı yakıt bedeline ait faturasınınfotoğrafınıçekip göndermiş. Apartman merkezi sistem ve doğalgazla ısınıyor. Rakamıgörünce gözlerim adeta yuvalarından çıkacaktı. Yanlış mı görüyorum acaba diyerek üç kez büyüterek baktım. Henüz aman aman bir kış yaşanmamasına rağmen ödenecek bir aylık yakıt bedeli 850 Lira.
Yukarıda da yazdım.
Daha esas soğuklar başlamadı. Gündüz kalorifer yanmıyor veya çok düşük ısıda. Akşam ve gecesıcaklık 3-4 derece oluyor. Bu da yakıt tüketimini çok fazla artırmıyor.
Geçen kış gibi geceleri sıcaklık eski 13-14'lere düştüğünde bugün tüketilen doğalgaz miktarı büyük olasılıkla iki katına çıkacak. O zamanda faturalardaki rakam iki kat olacak. Yani bugün 850 TL gelen fatura bin 600, bin 700 liralara kadar tırmanacak. Bu rakamı kaç kişi ödeyebilir?
Asgari ücretli veya 3 bin 500 ile 5 bin TL arasında emekli maaşı alanlar bugün 850 TL'lik faturayı nasıl ödeyeceğini kara kara düşünürken bin 600, bin 700TL'yi nasıl ödeyecek?
Faturaların yüksek gelmesi, vatandaşı şüphesiz zora sokacak. Kombi ile ısınankimle konuşsam hemen hepsigelenyüksek faturalardan dolayı tasarruf tedbirleri uyguladıklarını ve çoluk çocuk hep birlikte diğer odaların peteklerinin ısı derecesini en düşük seviyeye getirerek salonda oturup kalkmaya başladıklarını söylüyor.
HEM FATURALARA HEM DE
HAYAT PAHALILIĞINA YANSIDI
Yalnızca geçtiğimiz eylül ayında elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın satış fiyatına yüzde 49,5, sanayide kullanılan doğal gazın satış fiyatına yüzde 50,8 ve konutlarda kullanılan doğal gazın satış fiyatına yüzde 20,4 zam yapıldı. Sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50, konutlarda kullanılan elektriğe ise yüzde 20 zam geldi.
Elektrik ve doğal gaza yapılan zamlar nedeniyle milyonlarca ailefaturasını ödeyemez duruma geldi.
Konutlarda tüketilen elektrik 9 ayda düşük kademede yüzde 95, yüksek kademede ise yüzde 200 oranında; doğal gaz ise yüzde 162 oranında yükseldi. Kombiyi açmanın maliyeti 2,5 kattan fazla arttı.
2022'DE KONUTLARDA DOĞALGAZ
ZAMMI YÜZDE162'YEÇIKTI
1 Eylül'de yapılan zamla birlikte Karadeniz'de yeni rezerv bulundu müjdesindensonra konutlarda 11, sanayide ise 15 kez zam yapıldı. Konut abonelerinde yıl içerisinde yapılan yüzde 20,4 oranındaki dördüncü zamla birlikte 2022 yılında yapılan toplam zam oranı yüzde 162'ye çıktı.
Kara kış öncesi enerjiye yapılan zamlar üretim maliyetlerini yükselttiği için vatandaşlara faturaların yanı sıra hayat pahalılığı olarak da yansıdı. Enerjiye kara kış öncesi yapılan bu zamlar kasım ayında gelen yakıt faturaları kış aylarının nasıl zorlu geçeceğini açıkça gösteriyor. Neredeyse geleneksel hale gelen yılın ilk günlerinde temel gıda maddelerinden tutunda iğneden ipliğe yağmur gibi gelen zamları düşündükçe Cumhuriyetimizin 100'ncü kuruluş yılında yani 2023'te Allah vatandaşımızın yardımcısı olsun demekten kendimi alamıyorum...
* * *

ESKİŞEHİR'DE İLK TEPEBAŞINDA
Eskişehir'de gerçekleştirdiği projelerle 'ilkleri yaşatan' Tepebaşı Belediyesi, ileri teknolojilerin kullanıldığı ve Türkiye'ye örnek olan 'Akıllı Şehir' projesinin yanında tarımda da kullanılacak teknoloji ile hem üreticinin hem de tüketicinin yanında olacak.
Eskişehir'de Tepebaşı Belediyesi'ne bağlı mahallerde ilk defa uygulanacak proje ile 5 farklı noktaya kurulacak 'Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları'aynı iklimsel özellikleri taşıyan 35 noktaya da hizmet verecek.
İstasyonlar ile ölçülen iklim verileri kullanılarak tarımsal anlamda iş ve üretim planlaması yapılacak. Bulunan bölgede iklim şartlarına uygun ürünler yetiştirilmesine olanak sağlayarak çiftçinin verim vermeyecek ürünü ekmesini ve maddi kayba uğramasını engelleyecek.
Kurulacak sistem ile üretici, kaliteli ve ilaç kalıntı riski az olan ürün elde etmeyi sağlayacak. Böylelikle tüketicilerin sofrasına daha güvenli gıdanın ulaşması sağlanacak ve ürünün ekonomik değeri artacak.
'Erken Tahmin Sistemleri' ile meteorolojik olaylara karşı önceden önlem alınarak çiftçinin ve ürünün zarar görmesinin önüne geçilecek. Özellikle son aylarda yaşanan zararlı böceklerin verdiği zararın da önüne geçmesini sağlayacak sistemle çiftçiler herhangi bir hastalığa veya zararlı böceklere karşı önlem alabilecek. Böylelikle çiftçi zamanında mücadeleye başlayarak, gereksiz ilaçlama yapmayacak, mücadele maliyetini, enerjisini azaltacak, biyolojik çeşitliliğin ve doğal dengenin korunmasını sağlayacak.
* * *
Eskişehir'de ilk defa kurulacak 'Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları' sayesinde üreticiler hem çok ciddi bir maliyetten kurtulacak hem de ürün kaybı yaşamayacak. Bu da artı kazanç getirecek.
Belediyelerin görevi sadece yol, kaldırım, park ve sosyal etkinlik yapmak, vatandaşın çöpünü almak değil, özellikle kırsal mahallelerde yaşayan tarımla uğraşanların verimlerini artırmak, üretim kaybının önüne geçilerek hem Eskişehir hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar da sağlamak olmalı.
Böylesine önemli bir projenin Eskişehir'de ilk defa kullanılması konusunda önemli bir adım atan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ı kutluyorum.
* * *
Bu proje gerek Odunpazarı gerekse Büyükşehir Belediyesi'ne hatta taşradaki ilçe belediyelerine de örnek olur. Onlarda bu sistemi hayata geçirirlerse Eskişehir'de üreticilerin tamamının yaşadıkları ürün kaybının önüne geçilir. Üretici daha fazla kazanç sağlayarak yüzde yüzü geçen mazot, elektrik, gübre, tohum gibi maliyet artışlarını bu şekilde karşılayabilir.
* * *

SEYİTGAZİ BELEDİYESİ'NİN BÜTÇESİ 3 KAT ARTTI
2009 yılında yapılan Mahalli İdarelerGenel Seçimlerinde Seyitgazi Belediye Başkanlık makamı el değiştirdi. AK Partili Hasan Kalın, başkanlık koltuğunu eğitimci CHP'li Uğur Tepe'ye kaptırdı.
Uğur Tepe Belediyeyi ciddi bir borçla teslim aldı. Hasan Kalın yönetiminden kalan borç durumunu gösteren çizelgeyi sosyal medya hesabından paylaşmış ve belediyenin toplam borcunun 22 milyon 336 bin TL olduğunu açıklamıştı.
EKSİDE ALDIĞI BÜTÇEYİ ÜÇ YILDA YÜZDE 136 ARTIRDI
Seyitgazi Belediyesi dördüncü yılına bütçesini yüzde 136 oranında artırarak girdi.2023 yılı bütçesinin açıklayan Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe 'Seyitgazi'mize verdiğimiz yatırım sözlerini teker teker yerine getiriyoruz. Her geçen yıl artan bütçemizle sorunlara çözüm üretmeye, ilçemize değer katmaya devam ediyoruz. Ekim ayı olağan meclis toplantımızın ikinci oturumunda 170 milyon TL olarak belirlediğimiz 2023 yılı bütçemiz oy birliğiyle kabul edildi. 2023 yılı bütçemizin ilçemize hayırlı olmasını diliyor, katkı sunan değerli çalışma arkadaşlarıma ve kıymetli meclis üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum' dedi.
Seyitgazi Belediyesi'nin yıllara göre bütçe dağılımı ise şu şekilde oluştu:
2020 yılı bütçesi: 49 milyon 862 bin TL
2021 yılı bütçesi: 54 milyon 900 bin TL
2022 yılı bütçesi: 72 milyon TL
2023 yılı bütçesi: 170 milyon TL
* * *
Bu büyük bir başarı, 3 yıl önce 22 Milyon 336 bin borçla aldığı belediyenin hem borçlarını ödedi, hizmeti kesintiye uğratmadan yapması gereken hizmetleri gerçekleştirdi hem de yaptığı tasarrufla belediyenin bütçesini üç kattan fazla artırdı.
İşte eğer har vurup harman savurmazsan, hizmet satın alırken kılı kırk yararsan hem borç ödersin hem de belediye bütçesini artırırsın.