Perşembe günü Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Eskişehir'e geldi. Eski adı TÜLOMSAŞ olan ve TÜRASAŞ adıyla yeni bir yapıya kavuşturulan şehrimizin en büyük sanayii kuruluşunda incelemelerde bulundu.
Bakanın programlarını ES TV'de izleyen 4 okurum telefon etti.
'Sadi Bey Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Eskişehir'e geliyor. Yanında bir tek Eskişehirli milletvekili yok. Bakanı mı protesto ettiler yoksa haberleri yok muydu?' diye sordular.
* * *
Milletvekillerinin neden bakanın programına katılmadıklarını bilmiyorum.
Haberlerinin olmaması da mümkün değil.
TBMM'de 2021 bütçesi görüşmeleri başladı.
Bütçe görüşmeleri için mecliste kalmaları konusunda parti genel merkezinden talimat verilmiş olabilir.
* * *
En azından üç milletvekilinden birisi bakanın yanında olabilirdi.
Hazır Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Eskişehir'e gelmişken Eskişehir'in sorunları hakkında partiye yaptığı ziyarette bilgi verilir ve Eskişehirlilerin hep gündeme getirdikleri Güney-Kuzey Çevre yolunun, bütçe görüşmeleri yapılırken 2021 yatırım programına alınması konusunda taleplerini iletebilirlerdi.
* * *
Demek ki AK Parti Eskişehir Milletvekilleri de 'Kuzey-Güney Çevre Yolunun' yapılmasından ümitlerini kesmiş olacaklar ki, bakanın ziyaretine katılmadılar.
* * *
Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, mevcut çevre yolunun şehir içerisinde kaldığını, çevre yolu olmadığını, bu yolda her gün kazaların yaşandığını belirterek rapor hazırladıkları, bunu da ilgili bakanlıklara ilettikleri söylemişti.
Yaklaşık 25-30 yıllık bir özlem…
Ama maalesef sorununun çözülmesi için bir karınca boyu kadar adım bile atılmadı.
* * *
AK Parti İl Başkanı yanlış hatırlamıyorsam iki ay önce Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nu Ankara'da makamında ziyaret etmişti.
Bu ziyaretle ilgili basına gönderdiği fotoğraflı bültende, 'Eskişehir Çevre Yolu sorununu sayın bakana ilettim. Bakanımızda ilgileneceğini söyledi' diye ifade vardı.
Ben de o ziyaretten sonra, 'Bakan söz verdi mi? Tarih verdi mi? 2021 yılı yatırım programına alınacak mı?' diye Zihni Çalışkan'a köşemde sormuştum.
Cevap gelmedi.
* * *
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu TÜRASAŞ (Tülomsaş) ve Valilik ziyaretinden sonra AK Parti İl Başkanlığına geldi.
Partide basın mensuplarına açıklama yaptıktan sonra, teşkilat yöneticileri ile kısa bir sohbet gerçekleştirdi.
Açıklamasında, 'Son 18 yılda 28 bin kilometre bölünmüş karayoluyla can kayıplarının önüne geçildiğini' söylemiş.
Bu toplantıya AK Parti hükümetinin kayıtsız şartsız destekçisi MHP'nin İl Başkanı İsmail Candemir de katıldı.
Şimdi her iki başkana da soruyorum.
Bakanın ziyaretiyle gerçekleşen kısa toplantıda;
1- Eskişehir'de yaşanan trafik sorunu hakkında bilgi verdiniz mi?
2- 'Son 18 yılda 28 bin kilometre bölünmüş karayoluyla can kayıplarının önüne geçildi' diyen bakana, 'Mevcut Karayolumuz şehir içerisinde kaldı. Bu yoldan günde binlerce büyük-küçük araç geçiyor. Her gün trafik kazaları oluyor. Bu kazalarda can kayıpları yaşanıyor' diyerek Güney-Kuzey Çevre yolunun ne zaman yapılacağını sordunuz mu?
3- Eğer sordu iseniz ki, ben sorduğunuzu sanmıyorum. Ama yine de sormuş olduğunuzu varsayarak sayın bakan ne cevabı verdi?
* * *
AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, Eskişehir'de aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı temsil ediyor.
Teşkilatın başı.
Hazır bakanda partiye gelmişken, MHP İl Başkanı ile birlikte baskı yapmış olsalardı, belki; '2021 bütçe görüşmeleri başladı. Komisyonda olmadı. Bakanlığın bütçesi görüşülürken Eskişehir Milletvekilleri yazılı önerge versinler. 2021 yılı yatırım programın içine alalım' diyebilirdi.
Çevre yolu beklentisi yine başka bahara kaldı.
* * *


Takibini AK Parti milletvekilleri yapmalı
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, Ticaret Bakanlığı'nın 2021 bütçesi görüşmelerinde Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nin serbest bölge talebini Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a ilettiğini aktararak, 'Ticaret Bakanlığı'nın 2021 Bütçesi görüşmelerinde konuyu sayın bakana bizzat ilettim. Animasyon, dijital oyun, sinema ve tasarım sektörlerini odak alan bir serbest bölge kesinlikle Eskişehir'de kurulmalıdır. İnşallah iyi bir netice alınacaktır' demişti.
* * *
Organize Sanayi Bölgesine 'Serbest Bölge' kurulması için Ticaret Bakanına ilettiği talebin arkasını arıyor.
Kabukçuoğlu'nun bu talebine AK Parti'nin üç milletvekili de destek verseler bakanlık belki de hemen onayı verecek.
Her ne kadar İYİ Parti Eskişehir Milletvekili önerse de bu tür bir öneriyi Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı da bakan ile yapmış oldukları görüşme de talep etmişti.
* * *
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabuçuoğlu, Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli'yi ziyaret ederek, 'Serbest Bölge' ile ilgili bilgilendirmiş ve şunu söylemiş:
'Ticaret Bakanlığı'nın 2021 Bütçesi görüşmelerinde konuyu sayın bakana bizzat ilettim. Animasyon, dijital oyun, sinema ve tasarım sektörlerini odak alan bir serbest bölge kesinlikle Eskişehir'de kurulmalıdır. İnşallah iyi bir netice alınacaktır' bilgisini vermiş.
* * *
Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli de Kabukçuoğlu'na teşekkür ederek, 'Başkan Vekilimiz ve ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Metin Saraç'ın ciddi girişimleriyle çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz cuma günü serbest bölge kurulması konusunda Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü ile ATAP A.Ş. arasında bir toplantı gerçekleşerek, genel müdür Eskişehir'e davet edilmiştir' demiş.
* * *
Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler ATAP Genel Müdürlüğü yetkilileri bir an evvel Eskişehir'e gelerek Organize Sanayi'ye Serbest Bölge için onayı verirler.
Ticaret Bakanı da 'evet' der ve özlem biter.
* * *



Kurt'tan eski başkanlara çağrı
Eskişehirspor Kulübü Başkanı ve yönetim kurulunun göreve geldiklerinin üzerinden bir yıl geçti.
Akgören, başkan seçildiği kongrede yaptığı konuşmada şunları söylemişti:
'Eskişehirspor'un hamuru ile yoğrulmuş yönetim kurulu üyelerine kefilim. Çocukluğumdan beri bu kulübe başkan olmayı hayal ettim. Eskişehirspor'un menfaati için her zaman takımın yanında olacağız.'
* * *
Yönetimin yaptıkları var, yapamadıkları var.
Ancak iyi niyetle başladılar.
Hatalar katlanarak devam etti.
En baştaki hataları Çoşkun Demirbakan'dan sonra Mustafa Özer'i getirmekti.
Hatalarını aralıksız 16 hafta maç kazanamadıktan sonra anca anlayabildiler ve Özer'i gönderdiler.
'Hatadan dönecekler' diye beklerken bu kez başka bir hata daha yaptılar.
Eskişehir'de siyah-kırmızılı takımı çalıştıracak en az 5 teknik direktör varken, yine kurtuluş çaresini şehir dışında aradılar.
Çare olarak getirdikleri İlhan Var'da çare olmadı.
* * *
26 haftadır maç kazanamayan Eskişehirspor Kulübü bırakın Türkiye'yi Avrupa'da rekor kırdı.
Bu kafayla gitmeye devam ederlerse ilk yarının sonuna kadar da maç kazanamazlar.
Eskişehir dışında yaşayan hasta Eskişehirsporlu arkadaşlarım telefon ederek, 'burada eşimizin dostumuzun yüzlerine bakacak halimiz kalmadı. Bizimle dalga geçiyorlar' diye yakınıyorlar.
* * *
Artık Eskişehirspor Kulübü nerede ise yönetilemez duruma geldi.
Bu duruma sessiz kalmayan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Eskişehirspor'da kötü gidişata bir dur demek için çaba harcayan Eskişehirspor yönetimi maalesef bir adım atamadı. Takımın sportif anlamda 26 maçlık kazanamama hastalığının sürmesi gözleri de yönetime çevirmeye yetiyor.
Mevcut yönetim şeffaf bir şekilde kulüpte olanları anlatmalı. Eski başkanlar bir araya gelip zor süreçte birleşmeli. Eskişehirspor'da zamanında protokolde oturup hava yapmış herkese sesleniyorum. Bir araya gelin. Öteki türlü bazı hesapları vermek zorunda kalacaksınız. Gelin beni dinleyin' dedi.
* * *
İyi niyetle yapılmış bir açıklama.
İki sezondur Eskişehirspor'a çok ciddi destek veriyor.
Kulübün kongrelerine katılıyor.
Eskişehirspor'un yaşaması için yasalar çerçevesinde gereken yardımı yapıyor.
Kazım Başkanın bu açıklamasını okuyan taraftar dostlarımızdan arayanlar oldu.
'Eskişehirspor'da zamanında protokolde oturup hava yapmış herkese sesleniyorum. Bir araya gelin. Öteki türlü bazı hesapları vermek zorunda kalacaksınız. Gelin beni dinleyin' sözlerini şöyle yorumlamışlar.
'Kazım Başkan eski başkanları ve yöneticileri tehdit mi ediyor? Baskıyla maddi yardım yapmalarını mı istiyor. Tehdit veya baskıyla kimse kulübe yardım etmez.'
* * *
Onlara bunun ne baskı ne de tehdit olarak algılamamalarını ve 'Kazım Başkanın çağrısını bu şekilde okuyorsanız doğru değil. Bir kez daha okursanız belki ne demek istediğini anlarsınız' dedim.
Kazım Kurt, 'Mevcut yönetim şeffaf bir şekilde kulüpte olanları anlatmalı. Eski başkanlar bir araya gelip zor süreçte birleşmeli' çağrısında bulundu.
Ortada bir enkaz var.
Bu enkazın kaldırılması için mevcut yönetimin gücünün yetmediğini, eski başkanlarında taşın altına ellerini koymalarını önerdi.
* * *
Bakalım Kazım Kurt'un bu çağrısı karşılık bulabilecek mi?
Eski başkanlar Kurt'un bu çağrısını nasıl okuyacaklar?
Bazılarının okuduğu gibi; 'bize baskı yaparak zorla yardım ettiremezsin mi?' diyecekler.
Yoksa 'bizde taşın altına elimizi koyalım. Bu kulüp de bizde başkanlık yaptık. Kulübü içinde bulunduğu bataklıktan kurtarmak için gerekeni yapalım mı?' diyecekler.
Bekleyip göreceğiz.
* * *
'Bakış Açısı'

Orta yaşlarda bir adam eşi de yanında olmak suretiyle arabasını benzinciye sürdü. Pompacı çocuk bir taraftan arabanın benzinini dolduruyor, diğer taraf​tan da elindeki süngerle arabanın kirli olan ön camlarını temizliyordu.
Adam çocuğun yaptığı temizlikten memnun olmamıştı ve azarlayarak tekrar ön camları temizlemesini istedi. Yanındaki eşi kocasının bu anlamsız tepkisine şaşırmıştı.
Pompacı çocuk aynı titizlikle yine süngeriyle arabanın ön camlarını temizledi fakat adam yine aynı sertlikle çocuğa çıkıştı:
'İşini nasıl yapıyorsun? Beceriksiz çocuk. Beceremiyorsan git, kendine başka bir iş bul.'
Kadın eşine çocuğa haksızlık ettiğini söylese de adam çocuğa çıkışmaya devam etti ve çocuk üçüncü dördüncü kez aynı titizlikle arabanın camlarını temizledi. Adam her defasında daha da sinirlenerek çocuğa hakaretler yağdırıyordu. Çünkü adamın bakış açısına göre camlar hala çok kirliydi. Bu sırada kadın eşinin gözlüğünü gözlerinden çıkararak bir bezle temizledi.
Gözlüğü gözüne takan adam bu defa camın pırıl pırıl parladığını gördü ve söylediklerinden dolayı utandı ve çocuktan özür diledi.
(alıntı)