Seçimlere sayılı günler kala AKParti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in Demokratik Sol Parti'ye (DSP) yaptığı ziyaret sonrası partinin genel başkanı Önder Aksakal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteğini açıkladı.
Aksakal'ın '14 Mayıs seçimlerinde AK Parti'ye destek vereceğiz' açıklamasının ardından DSP Genel Başkan Yardımcıları Onur İste, Dilara Tambova ve Selçuk Karakülçe partisinden istifa etmişti.
Bu istifalara DSP Eskişehir İl Başkanı Hüdaver Bekler ile birlikte il yönetimi de katıldı.
Eskişehirli Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tambova, yıllardır rahmetli Ecevit'in kurduğu DSP'de siyaset yapıyor.
Zaman zaman sohbet ettiğimizde Bülent Ecevit'in kurduğu DSP'nin adını yaşatmak ve partinin ilkelerinden taviz vermeden var güçleriyle mücadele ettiklerini ve etmeye de devam edeceklerini söylüyordu.
DSP Genel Başkanı Aksakal'ın AK Parti'ye göz kırptığı söylentilerinin fısıldanmaya başlandığını duyduğumda kendisine telefon ederek, 'AK Parti ile seçim ittifakına nasıl bakıyorsunuz?' diye sormuştum.
'Bugüne kadar ne başkanlık divanında ne MKYK'de bu konu gündeme gelmedi. Ben ihtimal vermiyorum. Biliyorsunuz ben AK Parti'nin icraatlarını en çok eleştirenlerdenim. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı olduğumu her seferinde gündeme getirdim. Parlementer sistemi savundum. AK Parti ile seçim ittifakını yapmamız söz konusu olamaz' demişti.
* * *
CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun DSP'ye yaptığı ziyaretin sonunda yapılan basın açıklamasını yanımda 5 arkadaşımla birlikte canlı izledim.
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal'ın açıklamasından sonra yanımdaki arkadaşlarıma, 'Sıcak bir karşılama olmadı. Konuşmalarından Millet İttifakı içerisinde yer almayacakları gibi bir mesaj verdi. Ben Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek vereceklerini düşünüyorum' demiştim.
Nitekim tahiminde yanılmadım.
* * *
DSP Eskişehir İl Başkanı Hüdaver Bekler ve yönetimdeki arkadaşlarıyla partisinin AK Parti ittifakına katılmasının ardından Genel Başkan Yardımcısı Tambova gibi yönetimden istifa ettiklerini açıkladı.
Bekler ve arkadaşları yıllardır partinin adeta bekçıliğini yaptılar. DSP'nin Eskişehir'de bayrağını yere düşürmemek adına bütün imkansızlıklara rağmen mücadele verdiler. Bekler, hiçbir zaman sosyal demokrat kişiiliğinden taviz vermedi.
Bekler, ittifak kararını asla desteklemediklerini ifade ederek, seçimde muhalefeti destekleyerek, Kılıçdaoğlu'nun kazanması için çalışacaklarını söyledi.
'Partimizde yaşanan son gelişmeleri ve Genel Başkan Önder Aksakal'ın, ne il başkanlarına ne de parti meclisine danışmadan almış olduğu kararı asla desteklemiyoruz. Başkanlık kuruluna, sadece öneri olarak sunduğu ve bireysel ikbal beklentisi sonucu; Cumhur İttifakı'nı destekleme kararını, parti meclisi de onaylamazken; il başkanlarından, görüş dahi alınmadan yapmış olduğu bu anlaşmayı, kesinlikle onaylamıyor ve bu zihniyetteki bir genel başkanla da daha fazla çalışmayı uygun bulmuyoruz. Bugün itibariyle, yıllardır büyük bir özveriyle emek verdiğim DSP Eskişehir İl Başkanlığı görevinden istifa ediyorum. DSP Parti üyeliğim, bundan sonra da devam edecek ve yakın tarihlerde yapılacak olan kurultay'ımızda, partimizin ilkelerini yaşatacak, yeni kadrolarla yola devam etmeyi umut ediyorum. Bu arada! Muhalefetin güçlenmesi ve mutlaka bu seçimleri kazanması için gerekli çabayı göstererek, sayın Kılıçdaroğlu'na oy vermenin en doğru karar olduğunu daifade etmek isterim' diyerek muhalefet harekatının içerisinde yer alacağını açıkladı.
PARTİ MECLİSİNDE ONAYLANMADI
DSP'nin Cumhur İttifakı'nı destekleme kararının ardından, partide sular durulmuyor: Eskişehirli Genel Başkan görevinden istifa eden Tambova ise, 'Alınan karar hukuksuz ve parti meclisinde onaylanmadı. Genel başkan uzun süredir başkanlık kurulunda Cumhur İttifakı'nı desteklememe yönünde mücadele etti. Böyle bir destek söz konusu olursa istifa edeceğimi söylemiştim. Dosyamı sundum ve genel başkan yardımcılığından istifa ettim. İlerleyen günlerde bu karara karşı gerekli oluşumları, tepkileri de göstereceğiz' dedi.
* * *
Seçimlerden sonra DSP'de muhalefet bayrağı açan guruplar Genel Başkan Önder Aksakal'ı devirmek için olağanüstü genel kurul için imza toplayacaklar. Gerekli sayıda imzayı toplayabilirse olağan üstü genel kurulda yeni bir yönetim ile DSP'nin Ecevit çizgisinden yoluna devam etmesini sağlayacakları da gelen bilgiler arasında.
* * *

ESKİŞEHİR'DEN ADAY OLMAYACAĞINI AÇIKLADI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Eskişehir'de bir otelde düzenlenen 'Hemşehri Dernekleri Buluşması' iftar programında hemşehri dernekleri ve STK temsilcileri ile bir araya geldi.
Bakan Çavuşoğlu, Eskişehir'e sık gelen bakanların başında geliyor. Bu nedenle 14 Mayıs seçimlerinde Eskişehir'den birinci sıra milletvekili adayı olacağı çok konuşuluyordu.
Çavuşoğlu'nun Eskişehir'e geldiği gün bazı gazetelerde 'Mevlüt Çavuşoğlu Eskişehir'den mi aday olacak?' diye haberler yer almıştı.
Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iftar programından sonra yaptığı konuşmada bu konuya değindi.
'Eskişehir'e yine geleceğiz. Buraya gelmeden önce yazmışlar, Eskişehir'den aday olacak diye. Öyle bir şey yok. Eskişehir'i adaylık için değil, gönülden seviyoruz. Eskişehirlileri çok seviyoruz. Eskişehir'imiz gözbebeğimiz yine geleceğiz'.
ESKİŞEHİR'DE ENERJİ BAKANI DÖNMEZ LİSTE BAŞI
Geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in Eskişehir'den liste başı milletvekili adayı olacağı iddiasını yazmıştım.
Dün yazımı gazeteye göndermeden önce AK Parti'li bir ise bir kez daha teyit ettirmek için sordum.
'Son dakika da farklı bir gelişme yaşanmazsa büyük ihtimalle Eskişehir'den aday gösterilecek' dedi.
Bu görüşmeden 15 dakika geçti geçmedi bu kez o beni aradı.
'Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in Eskişehir'den adaylığı kesinleşti. İl Başkanı Süleyman Reyhan teyit etti' dedi.
Ardından Süleyman Reyhan'ın paylaşımını gönderdi:
'FATİH DÖNMEZ ESKİŞEHİR'DEN ADAY OLMUŞTUR'
AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez Eskişehir 1. sıra milletvekili adayımız olmuştur. Başarılarıyla tanınan ve saygı duyulan bir isim olan Bakan Dönmez'in milletvekili adaylığı ülkemize ve şehrimize hayırlı olsun' ifadelerini kullandı.
İSTİHBARATIM DOĞRU ÇIKTI
Yukarıda da yazdım.
Enerji Bakanı Dönmez'in Eskişehir'den milletvekili adayı olacağını günler önce yazmıştım.
Bu yazımdan sonra, 'Enerji Bakanı Eskişehir'den aday olmaz. Büyük illerden birisinden liste başı olacak' diyenler olmuştu.
Milletvekili aday listeleri yazımı gazeteye gönderdiğim saatlerde YSK'ya daha verilmemişti.
Ancak hangi bakanın hangi illerden aday olacakları bilgisi basına sızdı.
Kesin liste olmasa da bakanların şu illerden aday olmaları söz konusu.
HANGİ BAKAN NEREDEN ADAY OLACAK?
Peki hangi bakan nereden aday olacak? Bu konuda da ince elenip sık dokunuyor. Gelen son kulis bilgisine göre daha önce Samsun'dan aday olacağı konuşulan ve bunu istemediği öne sürülen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul'dan aday olacağı konuşuluyor. İddiaya göre; Bakan Soylu ile birlikte Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş da mega kentten aday olacak.
İşte son kulis bilgisine göre diğer isimler ve aday olacakları iller;
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Kayseri'den
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Osmaniye'den
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Bursa'dan
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Şanlıurfa'dan
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Diyarbakır'dan
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Samsun'dan
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer İzmir'den
* * *

KISSADAN HİSSE:

SEVGİ VE ÖZVERİ
Evini yeniden dekore ettirmek isteyen Japon bunun için bir duvarı yıkar. Japon evlerinde genellikle iki tahta duvar arasında çukur bir boşluk bulunur. Duvarı yıkarken, orada dışarıdan gelen bir çivinin ayağına battığı için sıkışmış bir kertenkele görür. Adam bunu gördüğünde kendini kötü hisseder ve aynı zamanda meraklanır da kertenkelenin ayağına çakılmış çiviyi görünce.
Muhtemelen bu çivi 10 yıl önce, ev yapılırken çakılmıştı. Peki nasıl olmuş da kertenkele bu pozisyonda hiç kıpırdamadan 10 yıl boyunca yaşamayı başarmış? Karanlık bir duvar boşluğunda hiç kıpırdamadan 10 yıl boyunca yaşamak çok zor olmalı.
Böylece adam çalışmayı bırakır ve kertenkeleyi izlemeye başlar. Sonra nereden çıktığını fark edemediği başka bir kertenkele gelir ağzında taşıdığı yemekle kertenkeleyi besler... Adamı sersemletir gördüğü manzara. Bu nasıl bir sevgi? Ayağı çivilenmiş kertenkele, 10 yıldır diğer kertenkele tarafından beslenmektedir...
* * * *

FIKRA:

DİLENCİLİK
Muhi ile Maho İstanbul'a dilencilik yapmak için gelmiş iki arkadaş, şehrin farklı yerlerinde dileniyorlar, Muhi günde 8 - 9 lirayı zor toplarken Maho her gün 10 liralık kağıt paralarla dolu bir bavul ile dönüyor evine
- 'Nasıl yapıyorsun?' diye merak ediyor Muhi, 'Biz üç kuruşu zor toplarken?'
- 'Dileniş sloganın yanlış' diye cevap veriyor Maho.
- 'İşsizim, karım ve 6 çocuğum var. Bi sadaka lütfen' diyorsun Olur mu?'.
Yanlış burda.
'Peki sen nasıl dileniyorsun?'
'Ağabey' diyorum, Vallah memlekete dönecem 10 liram eksik!'
* * *