5 Nisan Resmi Gazetede yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu(YSK) kararına göre, 2023 seçimlerinde hangi ilde kaç milletvekili çıkacağı açıklanmıştı.
Büyükşehirler başta olmak üzere 81 ilde toplam 600 milletvekili çıkacağı netleşti. Yapılan düzenlemeye göre, Eskişehir'in milletvekili sayısı 7'den 6'ya indirildi.
AK PARTİ 3, CHP 3, İYİ PARTİ 3 DİYOR
Eskişehir'den seçilecek milletvekili sayısı bir eksildi. 2018 yılında yapılan milletvekili genel seçimlerinde Eskişehir'de AK Parti 3, CHP 2, İYİ Parti 1, MHP 1 milletvekili çıkardı.
AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan 2023 seçimlerinde Eskişehir'den 3 milletvekili çıkaracaklarını, dördüncüyü de çıkarmak için teşkilat olarak gece gündüz çalıştıklarını söyledi.
CHP İl Başkanı Recep Taşel'de 2018 seçimlerinde kaybettikleri bir milletvekilini 2023 seçimlerinde tekrar kazanacaklarını ve 3 milletvekili çıkaracaklarını söylüyor. Bazı CHP'liler ise eğer üye bazında yargı gözetiminde ön seçim yapılırsa teşkilatın istediği isimlerin sıralamaya girmesiyle 4 milletvekilini zorlayabileceklerini iddia ediyorlar.
Geçtiğimiz hafta ES TV'ye konuk olan İYİ Parti İl Başkanı Emine Edizgil'e, 'Eskişehir de hedefiniz kaç milletvekili çıkarmak' diye sorulmuş.
'İki. Ama üçü de zorlarız' demiş.
MHP İl Başkanı İsmail Candemir biraz daha mütevazi. Hedeflerinin bir olan milletvekili sayısını ikiye çıkarmak olduğunu söylemiş.
Deva, Gelecek ve Zafer Partililer ise 2023 seçimlerinde bir milletvekili çıkaracak güce sahip oldukları dillendiriliyor.
Allah herkesin gönlünden geçeni versin!
Hadi üç partinin milletvekili çıkaramayacaklarını düşünelim. Neden? Çünkü bugüne kadar yapılan hiçbir ankette yüzde 7 olan ülke barajını geçemedikleri görülüyor.
Peki, sürpriz olur mu?
Zor. Eskişehir de AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti'ye oy veren seçmenlerin büyük çoğunluğunun oylarını değiştirmesi gerekir. Buda olmayacağına göre 'bile bile lades' demek olur.
2028 seçimlerinde Eskişehir de milletvekili dağılımı değişir mi? Daha doğrusu Deva, Gelecek, Zafer Partisi milletvekili çıkarabilir mi?
Bu geleceğe bugünden fal açmak demek, 2023 seçiminin sonucunu görmeden 'evet' veya 'hayır' demek doğru olmaz.
* * *
Gelelim yazımın başlığına.
AK Parti, CHP, İYİ Parti'nin beklentisi 2023 seçimlerinde Eskişehir'den üçer milletvekili çıkarmak. MHP'de ikiyi hedefliyor.
Toplarsak 11 eder.
Yazımın başında da belirttim. Eskişehir'in milletvekili sayısı bir eksildi.
Sandıktan çıkacak milletvekili sayısı 6. Dört partinin beklentilerinin hemen hemen iki katı.
Bakalım 2023 Haziran ayında yapılacak seçimlerde hangi parti hedefini tutturabilecek?
Ben az çok tahmin edebiliyorum.
O da bende kalsın.
* * *

MAHSUR YAVAŞ MUHTARLARLA WHATSAAP GURUBU OLUŞTURMUŞ
30 yıllık arkadaşım, kardeşim rahatsızlığı nedeniyle sık sık Ankara'ya tedaviye gidiyor. Geçtiğimiz hafta Cuma günü de kontrol amacıyla Ankara'ya gitmiş.
Ankara'ya gittiğinde hastane yakınındaki ikimizin de çok eski arkadaşımızı işyerinde ziyaret ediyor. Ankara'dan her döndüğünde telefon ederek 'Üzerimde kalmasın Sarı'nın sana selamı var' der.
Asıl adı farklı. Biz ona 'Sarı' diye hitap ederiz.
Sarı'nın Çankaya Mahallesi Muhtarı ile bir işi varmış. Birlikte gitmişler. Muhtar Sarı'yı Muhtarlar Derneği Başkanına yönlendirmiş.
Tedavi için Ankara'ya giden arkadaşım ortak arkadaşımız, kardeşimiz Sarı ile Muhtarlar Derneği Başkanı ile sohbet ederken kulak misafiri olmuş.
Sarı ile Muhtarlar Derneği Başkanın konuşmaları bitince, 'Sayın Başkanım ben Eskişehirliyim. Ankara'ya ayda 2-3 kez doktor kontrolüne geliyorum. Eğer müsaade ederseniz birkaç soru sormak istiyorum' demiş.
MUHTARLAR BAŞKANA ULAŞABİLİYORLAR
Muhtarlar Derneği Başkanı, 'tabi sorabilirsiniz' dedikten sonra şu soruları yöneltmiş:
'Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mahsur Yavaş'ın Ankara'da çok sevildiğini öğrendim. Mahalle muhtarlarıyla da yakından ilgileniyormuş. Muhtarların Büyükşehir Belediyesi ile diyaloğu nasıl? İstediklerinde Mahsur Başkan ile görüşebiliyorlar mı? Mahallelerinin sorunlarını direk kendisine anlatabiliyorlar mı? Belediyenin bürokratları muhtarların ilettikleri sorunları belediye imkanı ile yapılabilecekse çözülüyor mu? Sorunlarını belediye gitmeden telefonla daire müdürlerine ulaşıp anlatabiliyorlar mı? Veya muhtarın görüştüğü daire müdürü o sorunu ben çözemem. Benim yetki alanımda değil diyerek yorgunu yokuşa sürüyor mu?'.
Aslında sorduğu soruların sayısı fazla, ben önemlilerini seçip aldım.
Muhtarlar Derneği Başkanı, sevgili kardeşimin sorularını sabırla dinleyerek kısa kısa cevaplar vermiş.
'Mahsur Yavaş Başkana her muhtar rahatlıkla ulaşabiliyor. Mahsur Başkan kendisinin, Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcıları ve belediyenin Daire Başkanlarının, şube müdürlerinin de bulunduğu WhatsApp grubu oluşturdu. Muhtarlar belediye gitmeden guruptan sorununu yazıyor. Sorun hangi daire başkanını veya daire müdürünü ilgilendiriyorsa en geç 30-40 dakika içerisinde cevaplıyor. Hatta sorun büyükse Mahsur Başkan belediyeden daire başkanı veya daire müdürünü de yanına alıp muhtarın sorun ilettiği yere gelerek bizzat kendi inceliyor. Sorunun giderilmesi için daire başkanlarına talimatını veriyor. Daire Başkanı veya ilgili birim müdürü sorun hangi sokak veya caddede ise onarımı yapıldıktan sonra muhtara WhatsApp'dan yazarak bilgi veriyor. Bugün yarın diye geciktirmiyorlar. Daire Başkanın muhtara yazdığı cevabı Mahsur Başkanda okuduktan sonra sorunu çözen daire başkanına ve sorunu ileten muhtara teşekkür ediyor. Onca işinin arasında WhatsApp yazışmalarına da bakıyor. Bu nedenle muhtarlar bu uygulamadan çok memnunlar.'
'ESKİŞEHİR'DE DE MUHTARLAR VE BELEDİYELER
ARASINDAWhatsApp GRUBU VAR MI?'
Telefon sohbetimiz uzadı da uzadı. 30 dakikayı geçti. 'Telefonu kapatmadan önce sana bir soru sormak istiyorum. Belki bilgin vardır. Eskişehir Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri ile muhtarlar arasında WhatsApp grubu var mı?'.
Bu soruya şaşırmadın desem yalan olur.
'Sevgili kardeşim bilgim yok. Sanıyorum yok. Olsaydı samimi olduğum mahalle muhtarı kardeşlerim var. Onlardan duyardım' dedim ve telefon konuşmasını tamamladık.
Ankara Büyükşehir Belediye Daire Başkanları ile Daire Müdürleri arasındaki gibi Eskişehir'deki üç belediye de de WhatsApp grubu oluşturabilir. Muhtarlar her gün belediyelere gelerek daire başkanlarını veya ilgili birim müdürlerini meşgul etmemiş olur. Hem de sorunlar bu sayede daha çabuk çözülür.
* * *

DÜŞÜNDÜREN HİKÂYE:

ÖNEMLİ OLAN
Hazır olun ya da olmayın, bir gün sona geleceksiniz.
O gün geldiğinde zenginliğiniz, hıncınız, kininiz, öfkeleriniz, hayal kırıklarınız, umutlarınız, tutkularınız, planlarınız ve yapmak istediklerinizin hiçbir önemi kalmayacak.
Öyleyse önemli olan nedir?
Yaşadığımız günlerin değeri neyle ölçülür?
Önemli olan, ne aldığınız değil, ne verdiğinizdir.
Önemli olan, öğrendikleriniz değil, öğrettiklerinizdir…
Önemli olan, doğruluk, dürüstlük, merhamet, fedakarlık ve cesaretle atmış olduğumuz her adımla, başka yaşamları zenginleştirmiş olmanızdır…
Önemli olan, yetenekleriniz değil, karakterinizdir.
Önemli olan, diğer insanları yüreklendiren, onların sizi takip etmesini sağlayan örnek bir insan olmaktır.
Önemli olan, kaç kişi tanıdığınız değil, siz gittiğinizde ebedi bir yoksunluk hissedecek olan insanların sayısıdır.
Önemli olan, hatıralarınız değil, sizi sevenlerin kalbinde yaşayacak olan hatıralarınızdır.
Önemli olan, ne kadar uzun süre hatırlanacağınız değil, kimler tarafından ne şekilde hatırlanacağınızdır.
Önemli bir hayat yaşamak rastlantıyla olmaz.
Önemli olan, koşullar değil, seçimlerinizdir…
Michael Josephson
* * *

fıkra:

Oyuna Davet
Bernard Shaw ile Churchill hiç geçinemez ve sık sık birbirlerini iğnelermiş. Bernard Shaw, bir oyununun ilk gecesine Churchill'i davet etmiş ve davetiyeye de bir pusula iliştirmiş:
-'Size iki kişilik davetiye gönderiyorum. Bir dostunuzu alıp gelebilirsiniz. Tabii dostunuz varsa.'
Churchill, hemen cevap göndermiş:
-'Maalesef o gece başka bir yere söz verdiğim için oyununuzu seyretmeye gelemeyeceğim. İkinci gece gelebilirim, tabii oyununuz ikinci gece de oynarsa.'
* * *