AK Parti Eskişehir İl Teşkilatının bayramın 4'üncü günü TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğü'nün sosyal tesislerinde bayramlaşma etkinliği vardı. Ancak pandemi öncesindeki yıllarda yapılan bayramlaşma etkinliğindeki o eski kalabalığı göremedim.
İnsanlar kurbanını kesip bayramın ikinci günü tatile çıkmış olacaklar!
Yüz bini aşkın üyesi olan bir partinin bayramlaşma törenine üyelerin yüzde biri gelmiş olsa bin kişiyi aşkın kişi katılmış olurdu.
Kimseyi kolundan tutup getiremezsiniz.
Neyse konumuz bu değil zaten.
* * *
Bayramlaşma töreninde konuşan AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı,'2023 seçimlerinde 6 milyondan fazla genç yeni seçmen oy kullanacak. İlk defa oy kullanacak gençler Türkiye'nin 20 yıl önceki halini bilmiyorlar'dedi.
Avcı, şunları söyledi:
'Önümüzdeki seçimlerde 6 milyondan fazla genç yeni seçmen oy kullanacak. Dolayısıyla, bundan önceki seçimlerde de bu önemli bir faktördü ama bu süreçte de sizlere hatırlatmak istiyorum. AK Parti iktidarda 20 yılını tamamlıyor. Önümüzdeki seçimlerde ilk defa oy kullanacak gençler AK Parti öncesini bilmiyor. İlk defa oy kullanacak gençler 20 yıl önce Türkiye nasıl yönetiliyordu, Türkiye'de ne vardı ne yoktu, yollar ne durumdaydı, okullar ne durumdaydı, hastaneler ne durumdaydı, sağlık hizmetleri nasıldı, bunları bilmiyorlar. Onlar AK Parti'nin sağladığı imkanlar içerisinde büyüdüler ve seçmen yaşına geldiler. Öncesini bilmiyorlar. Öncesini bilenler bu mukayeseyi kolaylıkla yapabiliyor. Hastaneye gittiğimizde, Allah muhtaç etmesin... Örneğin Eskişehir için örnek verirsek, Şehir Hastanesi'ne gittiğimizde, Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne gittiğimizde, Diş Sağlığı Hastanesi'ne gittiğimizde, geçmişteki muamele ve hizmet kalitesi ile şimdiki muamele ve hizmet kalitesini mukayese etme şansı belli bir yaş grubunda var. 40 yaş üstü kardeşlerimiz bu mukayeseyi yapabiliyorlar. Ama gençler bilmiyorlar.'
Kılıçdaroğlu da gençlere mektup göndermişti
AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı'nın 'ilk defa oy kullanacak gençler Türkiye'nin 20 yıl önceki halini bilmiyorlar' diyerek gençlere mesaj göndermesi bana geçtiğimiz haziran ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gençlere gönderdiği mektubu hatırlattı.
CHP Gençlik Kolları üyelerinin Türkiye genelinde ev ev gezerek elden ulaştırdığı mektuba 'Merhaba, ben Kemal Kılıçdaroğlu!' diye başlayan Kılıçdaroğlu, şunları yazmış:'Bu mektubu sana, senden ve yaşıtlarından aldığım güç ve moral ile yazıyorum. Sen de biliyorsun ki, geçmiş kuşaklardan çok daha zor koşullarda mücadele ediyorsun. Bu düzeni ancak sen değiştirebilirsin, hep birlikte değiştirebiliriz. Daha önce söyledim, bir kez daha söylüyorum: Sizden ne çalındıysa birlikte geri alacağız. Bunlar sadece başlangıç. Ama daha fazlasını konuşmak, planlamak ve en önemlisi hayata geçirmek benim kadar sizlerin de görevi. Unutmayın, siz herkesten daha kalabalık ve kararlısınız. O kalabalıklar içerisinden tek tek seçilmeyi beklemeden, hadi gelin. Birlikte bu ülkeyi yeniden ayağa kaldıralım. 100 yıl önce yine genç bir halk ile bunu başarmış olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı olarak size söz veriyorum: gelin ve ses verin, biz bir daha başarırız. Bu ikinci yüzyılın tarihini siz yazın. Hayallerinize kucak açan, dünyayla konuşabilen, herkesin varlığına ve mutlu olma sebebine saygı duyulan bir Türkiye'yi sizler var edeceksiniz. Gençler, Türkiye'nin kaderini siz değiştireceksiniz. Tarih, Türkiye'ye demokrasiyi gençler getirdi diye yazacak. Önümüzdeki seçimlerde basit bir tercih yapmayacaksın. CHP sana; kendin olabildiğin, kendinle ilgili kararlarda muhatap alındığın ve söz sahibi olduğun, fikrini beyan ediyorsun diye hesap vermediğin, genç olduğun için tecrübesizlikle itham edilmediğin ve en önemlisi kendini temsil edebildiğin bir gelecek vaat ediyor. Meclis ise Meclis, parti ise parti, kentler ise kentler, okullar ise okullar. Onun içindir ki gençlerin ne düşündüğünü tartışan insanlar yerine gençlerin tartıştığı masaları bugünden kuruyorum. Seçim zamanı geldiğinde dönüp bakacağın 'Kim, benim için ne söylemiş' kitapçığında da işte bu masaların sözleri olacak. Masada olmak istersen, masada konuşulanlara katkı vermek istersen mutlaka bize yaz. Seni ve fikirlerini heyecan ile bekliyoruz. Unutma. Güç sende, senin elinde. En içten sevgilerimle, Kemal Kılıçdaroğlu (Demokrat Amcan).'
* * *
2023 seçimlerinde ilk kez oy kullanacak 7,5 milyon genç seçmen var. Çok ciddi bir rakam, kime destek verirlerse o partiyi birinci parti yaparlar. AK Parti ve CHP de bu gençlerin oyunu alabilmek için kıyasıya yarış içerisindeler.
Her ne kadar Nabi Avcı, 'yeni oy kullanacak gençler Türkiye'de ne vardı ne yoktu, yollar ne durumdaydı, okullar ne durumdaydı, hastaneler ne durumdaydı, sağlık hizmetleri nasıldı, bunları bilmiyorlar' dese de, çevremdeki gençlerle ara sıra sohbet ediyorum.
20 yıl öncesini de geçen 20 yılda neler yapıldı veya yapılamadı? Ülke geçmişte nasıl yönetilmiş? Koalisyon Hükümetlerinde yaşananları çok çok iyi biliyor.
Çünkü geçmişi araştırıp ve bugünle mukayese ediyor 2023'te ilk kez oy kullanacak genç seçmenler.
7 buçuk milyon genç sandığın gelmesini, sandığa giderek, oy kullanmayı sabırla bekliyor.
* * *

bunun örneği Türkiye'de çok az
Tepebaşı Belediyesinin özel bireylerin toplumla bütünleşmesinin amaçlandığı amacıyla açmış olduğu Gökkuşağı Kafe projesi de 11 yılı geride bıraktı. İlki 13 Temmuz 2011 tarihinde faaliyete açılan Gökkuşağı Kafe, 2 farklı merkezde zihinsel yetersizliği bulunan bireyleri toplumla bütünleştirirken bireylerin de özgüven kazanmasını sağlıyor.
Zihinsel engelli bireylerin servis yaptığı bir alan olarak hizmet veren Gökkuşağı Kafeler ile bireylerin gelişiminin takip edilebileceği akademik çalışmalara zemin hazırlanıyor. Proje ile bireylerin ailelerinin yaşadığı zorlukların azaltılması noktasında da fayda sağlanıyor. Engelli bireyler ayrıca fotoğraf çekiminden ebruya, halk oyunundan Latin danslarına kadar eğlenceli aktivitelerde bulunma imkanı yakalıyor.
Tepebaşı Belediyesi, engelli bireylerin topluma dahil olması, kendilerini geliştirmeleri ve özgüvenlerini kazanmaları adına gerçekleştirdiği projeler ile Türkiye'de ilk olan çalışmaları hayata geçiriyor.
Belirli aralıklar ile belediyenin çeşitli kültürel ve sosyal faaliyetlerine de katılan bireyler, her geçen gün kent yaşamında daha etkin bireylere dönüşüyor.
'Gençlerimizin arkasında
olduğum için çok mutluyum'
Proje hakkında değerlendirmede bulunan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da Gökkuşağı Kafe sayesinde özel bireylerin birçok avantaj sağladığını ve kendilerini geliştirdiğini vurguladı.
Proje ile bugüne kadar yaklaşık 20 öğrencinin istihdam edildiğini kaydeden Başkan Ataç, 'Gökkuşağı Kafe projesine başladıktan sonra çok büyük mesafe kat ettik. Öğrencilerimiz aldıkları eğitimlerin ardından sigortalı ve maaşlı olarak çalışabiliyorlar. Aralarından KPSS'yi kazanarak devlet memuru olanlar var, bunun örneği Türkiye'de çok az. Gençlerimiz, 'çalışamazlar' denilen bir ortamda, onlara görev verdiğinizde son derece iyi yaptıklarını ispatladılar. Çalışırlarken ise dikkatleri üst düzeyde, iş ahlakları örnek olacak seviyede. İşlerini son derece iyi yapıyorlar. Gökkuşağı Kafe birçok belediyeye de iyi örnek oldu. Bugün farklı belediyeler de bu projeyi çeşitli isimler ile hayata geçiriyor. Vatandaşlarımız da gençlerimizin nasıl hizmet ettiklerini görüyor ve buranın elçisi gibi gittikleri yerlerde anlatıyor. Bugüne kadar projemiz kapsamında yaklaşık 20 öğrencimiz istihdam edildi. Aldığımız ödüller de bu projenin anlamı açısından çok önemliydi. Gençlerimizi ne kadar sevsek, emek versek az. Onları hayata kazandırmaktan, arkalarında olmaktan dolayı çok mutluyum' demiş.
* * *
Gökkuşağı Kafe, Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezi ve Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi olmak üzere iki ayrı noktada hizmet veriyor.
Zaman zaman Tepebaşı Belediyesi veya sivil toplum örgütleri tarafından kahvaltılı toplantılar bu iki ayrı noktada düzenleniyor.
Katıldıklarımda özel bireylerin verdikleri hizmetlere şahit oluyorum.
Herhangi bir özel durumu olmayanları yaptıkları hizmetle aratmadıklarını görünce onlar kadar bende mutlu oluyorum.
Sonuçta topluma kazandırıldıklarından, insanlarla iç içe olmaktan çok mutlular.
Aileleri de özel bireyli çocuklarının topluma kazandırılmasında büyük emeği olan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'a sevgi ve minnet duygularını ifade ettiklerine de tanık oluyorum.
Keşke daha fazla işletme bu çocuklara istihdam sağlasalar daha çok sayıda özel bireyler iş imkanına kavuşsa.
* * *

Fıkra:

Nasıl Zengin Olunur?
Bir gazeteci, ülkenin en zenginlerinden, 65 yaşlarında bir iş adamıyla röportaj yapmaktadır. Sorar:
- 'Efendim, bize bugünlere nasıl geldiğinizi, bu serveti nasıl oluşturduğunuzu anlatır mısınız?'
- 'Zevkle... 1920'lerin sonuydu. 1. Dünya Savaşı'nın etkileri yeni yeni siliniyordu, benimse cebimde birkaç sentten başka bir şey yoktu. Cebimdeki 5 sentimle, bir elma aldım. Akşama kadar onu parlatıp, 10 sente sattım. O gece sabahı zor ettim. Ertesi sabah, 10 sentimle 2 elma aldım ve onları da sattım. Sonra yarım kasa elma aldım aynı işlemi yaparak iki katı paraya sattım. Böyle çalışarak, bir ay sonunda, 50 dolardan fazla para kazanmış oldum. Ertesi ayın başında, karımın dedesi öldü ve bize 20 milyon dolar miras bıraktı...'
* * *

HİKAYE:

Dost – Düşman
Adamın birini yakmak için müthiş bir ateş yığını hazırlayıp içine atmışlar. O sırada gökte, ağzında küçücük bir kuru dal olan minik bir kuş belirmiş ve adamın üzerinden geçerken kuru dalı ateşe bırakmış…
Adam kuşa seslenmiş:
– 'O minicik çöpü atmışsın, bu koskocaman ateş için ne fark eder ki?'
– Kuş, 'Olsun, düşman olduğumuz belli olsun' demiş.
Az sonra minicik gagasına bir damla su ile bir başka kuş belirmiş ve o da suyu ateşin üzerine bırakmış. Adam ona da sormuş:
'Bir damlacık suyu bıraktın ama bu kocaman ateş için ne fark eder ki?'
Kuş cevap vermiş:
'Olsun, dost olduğumuz belli olsun…'
* * *