Bazı işçi programları ve hakları bazılarının haberi olmadan cereyan edebiliyor ve önümüzde durabiliyor fakat görmüyoruz.Bilinçlenmek ve neticesinde bazı durumlarda süreci bilmek çok şeyi değiştirebilir. Örneğin istihdamın artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılması amacıyla Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) tarafından mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitim programları, toplum yararına programlar, iş ve meslek danışmanlığı şeklinde aktif işgücü hizmetleri yürütülmektedir.

İşbaşı Eğitim Programı nedir?
İş-Kur tarafından işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen aktif işgücü piyasası programlarından birisi olan İşbaşı Eğitim Programı, İş-Kur'a kayıtlı işsizlerin, yine İş-Kur'a kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini amaçlayan bir işi işbaşında öğrenmeyi sağlayan programdır.
İşbaşı eğitim programı ile bir yandan iş arayan, ancak iş tecrübesi olmadığı için iş bulamayan kişiler için iş tecrübesi kazandırılması amaçlanırken, bir yandan da işverenlere ihtiyaç duydukları işgücünü kendileri yetiştirerek, doğru işçi bulma olanağı sağlanması amaçlanmaktadır.
İşbaşı eğitim programlarından;
- SSK (4/a) statüsünde en az 2 çalışanı bulunan
- İş-Kur'a kayıtlı olan işverenler
yararlanabilmektedir.
İşbaşı Eğitim Programına katılmak isteyenlerin;
- 15 yaşını doldurmuş olması
- İş-Kur'a kayıtlı olması
- İşsiz olması
yeterli olmaktadır.
Ön lisans dahil üniversite öğrencisi olanlar da programa katılabilmektedir.
İşverenler, programa katılacak kişileri (kursiyerleri) doğrudan kendileri seçebilecekleri gibi, İş-Kur'dan katılımcı talebinde bulunup, kendilerinin belirlemiş oldukları özel şartları taşıyan kişiler arasından kendilerine yönlendirilecek adaylardan istediklerini seçerek de işbaşı eğitim programı düzenleyebilmektedir.
İşbaşı Eğitim Programı en fazla 160 fiili gün olarak düzenlenebilmektedir.
Program günde en az 5 saat, en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü ve 45 saati aşmamak kaydıyla planlanabilmektedir.
Faydaları :
- Program süresince herhangi bir yükümlülüğün olmaması nedeniyle işgücü maliyet avantajından yararlanmak
İşbaşı eğitim programları kursiyerlere aşağıdaki şekilde fayda sağlamaktadır.
- İş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile genel sağlık sigortası primlerinin kurs süresince İş-Kur tarafından ödenmesi suretiyle sosyal sigorta ve sağlık güvencesinden yararlanmak.
31 Aralık 2016 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programını tamamlayanların, programın tamamlanmasından itibaren işe alınması halinde aşağıda belirtilen sürelerle asgari ücret üzerinden hesaplanacak olan sigorta primi işveren hissesinin tamamı İşsizlik Fonu tarafından karşılanmaktadır.
İşyerinin Faaliyette Bulunduğu Sektör
Teşvik Süresi
İmalat sanayi sektöründe
42 ay
Diğer sektörlerde
30 ay
İşçiler bu başlıkları yakından takip ederek hem mağdur olmadan hem de zaman kaybetmeden bazı süreçleri zorlanmadan aşarak daha iyi şartlarda yaşama ve çalışma zemini elde etmiş olurlar.