Bugün 8 Mart Dünya Emekçiler  Kadınlar Günü.  Bu günün ortaya çıkışı 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde yaşanan acı bir olaya dayanıyor.

129 KADIN CAN VERDİ
Bir tekstil fabrikasında greve başlayan 40 bin dokuma işçisinin polis tarafından fabrikaya kilitlenmesi ve akabinde çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçinin can vermesiyle sonuçlanan olay tarihte bir dönüm noktasıdır. Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonal'e bağlı kadınlar toplantısında, Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 1857'de ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day-Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

1921 MOSKOVA’DA
Anma tarihinin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılından sonra daha yaygın olarak kutlanan özel gün, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı.
 

ŞİDDET GİDEREK ARTIYOR


1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor. Kadınlar kendilerine yönelik şiddet ve baskıların giderek arttığı, cinayetlere kurban edildiği bir dönemde bu günlerini ne yazık ki buruk şekilde kutladı. Bozkırını Tezenesi olan merhum Neşet Ertaş ne güzel söylemiş; "Kadınlar insandır, erkekler insanoğlu" diye. Türk kadınları Büyük Önder Atatürk tarafından ‘kendilerine verilen hakları sonuna kadar’ kullanarak, hayatın her alanında olmalıdır. Siyasette de güçlerini hissettirerek, kadınların sorunlarının çözülmesini sağlamalıdır. Evlere hapsolmamalıdır. Tüm emekçi kadınların ‘günlerini’ kutluyorum. Onlar için gelecekte ‘güzel günlerin gelmesini’ umut ediyorum...

***

NOSTALJİ

KARİKATÜRÜN BÜYÜK USTALARI

Tarihi fotoğraf 1960’lı yıllara ait. Eskişehir’in ‘büyük karikatür ustaları merhum Pertev Ertün, merhum M. Rüştü Yetilmezer ve o dönemin genç sanatçısı Yılmaz Büyükerşen’ açtıkları karikatür sergisinde objektiflere poz veriyor. Pertev Ertün 6 Ağustos 2009 tarihinde vefat etti. 1922 yılında Eskişehir’de doğan Ertün, genç yaşlardan itibaren mizah dergilerinde karikatür çizmeye başladı. İlk Karikatürü 1944 yılında Sedat Simavi’nin Karikatür dergisinde yayınlandı. Daha sonra Şaka Dergisinde de yayınlandı. İlk kişisel sergisini 1946 yılında Eskişehir Halkevi Salonu’nda açtı. 1953 yılında Yılmaz Büyükerşen ve Beytullah Heper ile birlikte Eskişehir’de ‘Saksağan’ adlı mizah gazetesi çıkardı. Orman Bakanlığının ‘Orman konulu’ afiş yarışmasında birinciliğe layık görüldü. Sakarya Gazetesi’nde birlikte çalışma fırsatı bulduğum Pertev Ertün’ü saygı ve özlemle anıyorum. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun...

***

***

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Ben hayatta yalnız iki kişiye güvenirim. Bunlardan biri benim. Diğeri de sen değilsin.” Con Air